magyarfutball.hu

Debreceni Vasutas SC - Békéscsabai Előre FC 1 : 1 17:00

   
   
Upload your own photos! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2017.01.28, 10:14 (szerk.: 2021.07.01, 19:06)
    Gottdiener Sándor (egykoron mindkét csapatban játszott - bbsz): „Ennek az eredménynek nagyon örülök”
    Debreceni VSC - Békéscsabai Előre FC 1-1 (0-0)


    NB I-es labdarúgó-mérkőzés, Debrecen, 7 ezer néző
    V.: Lettrich (Kiss B., Vida)
    Debrecen: Horváth B. 6 — Gaica 5, Gojan 6, Vadicska 6, Sándor Cs. 6 — Madar 5, Sándor T. 6, Arany 6, Szatmári 5 — Dombi 5, Medvid 5. Edző: Garamvölgyi Lajos
    Békéscsaba: Baji 7 — Mracskó 5, Usmajev 6, Balogh 5, Csató S. 6 — Fodor 6, Csató J. 5, Horváth L. 6, Kasik 6 — Kulcsár 5, Major 4. Edző: Pásztor József
    Csere: Major helyett Földes (-) a 61., Balogh h. Dávid (-) a 75. percben.
    Gólszerző: Vadicska az 51., Horváth L. a 66. percben.
    Sárga lap: Szathmári (a labda elrúgásáért) az 1., Balogh (buktatásért) a 26., Major (Sándor T. felvágásáért) az 53., Dombi (akasztásért) az 57., Csató J. (Vadicska buktatásáért) a 70., Sándor Cs. (Földes felvágásáért) a 73. percben.
    Szögletarány: 16:5 (7:3)

    Jóllehet, az elmúlt héten elszenvedte első tavaszi vereségét mindkét csapat, ám a helyiek a találkozó előtt úgy vélték, a Debrecen továbbra is lendületben maradt, hiszen hét közben egy felkészülési mérkőzésen a megyei I. osztályú bajnokságban szereplő Berettyóújfalu ellen gólzáporos találkozón 18—0-ra nyertek. A Békéscsaba nem büszkélkedhet hasonló eredménnyel, ám a valamivel több mint kétórás buszozás jó hangulatban telt el, és az öltözőben sem volt tapasztalható feszültség.

    Először Kasik riogatta a hazaiak kapusát, amikor 18 méterről a bal kapufa mellé durrantott.
    A túloldalon Medvid váratlan lövése suhant el a kapufa töve mellett.
    A 20. percben akadt először Bajinak dolga, amikor Madar a jobbösszekötő helyéről keményen meglőtte a labdát, ami a lábak között utat talált, ám a 8 méterről leadott lövést a békéscsabaiak kapuvédője szögletre tornászta.
    A 22. percben akár megszerezhette volna a vezetést a vendégcsapat, amikor Horváth L. a bal oldalon elviharzott, miközben két rátámadó debrecenit is kicselezett. A 16-os előterében Majorral kényszerítőzött, ez utóbbi sarokkal pöckölte vissza elé a labdát, Horváth végül 15 méterről félerős lövést küldött a jobb alsó sarok felé, de Horváth Béla rávetődött a labdára.
    Aztán Dombi labdájából Arany fejelt közelről a kapu mellé.
    A 29. percben Fodor a jobbösszekötő helyéről, 12 méterről a kifutó Horváth Béla ölébe emelt.
    Két perccel később Csató S. röviden szabadított föl, Sándor Cs. előtt landolt a labda, aki 18 méterről a bal kapufa mellé durrantott.
    A 36. percben Kasik egy villámgyors kontra végén előbb kicselezte Szathmárit, majd nagy helyzetben 9 méterről mellédurrantott.
    A félidő utolsó eseménye: Horváth L. és Gojan összeütközött a félpálya közelében, a csabai játékos a földön maradt, és a sípszóig már vissza sem tért a pályára.

    Szünet után alig telt el néhány másodperc, amikor Madar 26 méterről a jobbösszekötő helyéről kapura suhintott, a visszahátráló Baji ujjheggyel szögletre tolta a labdát a jobb felső sarok elől.
    A 49. percben Csató J. bal oldali szögletét a közelebbi ötös sarkán Fodor fejjel megcsúsztatta, Kulcsár lába már lendült a túlsó ötös sarkán, ám az utolsó pillanatban egy láb közbenyúlt és szögletre mentett.
    Egy perccel később Csató J. belőtt szabadrúgását Kulcsár fölé emelte.
    Az 51. percben a békéscsabai térfél közepén Arany Vadicskához passzolt, majd megiramodott, miközben mutatta játékostársának, hogy kéri vissza a labdát. Vadicska ehelyett tett még három lépést a csabai kapu felé és óriási erővel 24 méterről a bal felső sarokba bombázott, Baji hiába nyújtózkodott, elérhetetlennek bizonyult számára a száguldó labda, 1-0.
    Miközben újabb békéscsabai játékos, azúttal Balogh szorult ápolásra, Pásztor edző idegesen felugrott a kispadról. Messziről is látható volt, nem értett egyet a játékvezetőkkel. Tegyük hozzá, Lettrich ezen a napon meglehetősen indiszponáltan fújta a sípot, mindkét csapat javára bőven tévedett. Lehet, hogy zavarában, ám lehet, hogy a megkésett rendcsinálás reményében Pásztor Józsefet kitessékelte a kispadról. A békéscsabaiak edzője komótosan átvonult a zöld gyepen, majd a szemközti oldalon leült az első sorba a debreceni szurkolók közé. „Szolidaritásból” elkísérte őt Juhász Gyula intéző is.
    Ettől függetlenül a 66. percben egy remek akció végén egyenlített a Békéscsaba: Mracskó a jobb oldalon az alapvonalig futott, élesen belőtt, Horváth L. pedig a nagy kavarodásban belepöckölt a labdába, amely a bal alsó sarokban kötött ki, 1-1.
    A 71. percben az alig valamivel korábban beállt Földes a felezővonaltól megiramodott, két debreceni védőt is kicselezett, majd Horváth B. mellett is elhúzta a labdát, végül éles szögből jól célzott, ám a visszafutó Sándor Cs. a gólvonalról, a bal alsó sarok elől kirúgta a labdát.
    Három perccel később ismét Földes volt a főszereplő, aki a lassúnak tűnő Gaica mellett másodszor is megiramodott. A debreceni védő már csak kézzel érte el Földest, a 16-os bal sarkánál, és lerántotta. Tipikusan olyan eset, amelyért piros lap jár, ám Lettrich megkegyelmezett a debreceni labdarúgónak, és csak egy sárgát mutatott föl neki. Az ebből eredő szabadrúgást Csató J. keményen meglőtte, de Hortávh B. a helyén volt.
    A 78. percben Szathmári távoli kapáslövését fogta mellre Baji.
    A 90. percben Dombi jól látta meg, hogy Baji kimozdul, 30 méterről a jobb felső sarok felé emelt, ám a békéscsabai kapuvédő visszahátrált és könnyedén lehúzta a labdát.

    Nagy várakozás előzte meg a kelet-magyarországi rangadót. Mint ismert, a két csapat 1945 óta hol az NB II- ben, hol a legmagasabb osztályban mérte össze tudását, ám az NB I-ben mostanában inkább a Békéscsaba tört több borsot a hajdúságiak orra alá, akár a debreceni Nagyerdőben, akár a Kórház utcában volt a találkozó.
    Ezért is várták különös izgalommal a szombati 90 percet a helyi szurkolók és a mintegy 200 békéscsabai drukker, akik talpig lilában az elkülönített szektorban már jóval a mérkőzés előtt éltették és lelkesítették csapatukat.
    Az első negyedóra is úgy telt: ismét a Békéscsaba „bosszantja” többet ellenfelét. Néhány formás kontra végén Horváth Bélának gyakran akadt dolga. Sőt a békéscsabaiak, ha a másik Horváth vagy Kasik jobban odafigyel, hamar előnyhöz is juthattak volna.
    A folytatásban azonban enyhe mezőnyfölényt harcolt ki a Debrecen, és néha meg is tűzték Baji kapuját. Ám ha többet is támodott a Loki, kevésbé voltak veszélyesek Baji kapujára.
    A fordulás után is inkább a házigazdák mezőnyfölénye volt a jellemző, ám az idő előrehaladtával egyre több lett az adok-kapok, s mind többet kellett ápolni - főleg a békéscsabai - játékosokat. Persze ez annak volt köszönhető, hogy mindkét csapat számára fontos lett volna a győzelem ahhoz, hogy az élbolyban megkapaszkodjon. No meg az is közrejátszott a mind gyakoribb kakaskodásokba, hogy a játékvezető szemet hunyt ezek felett és egyre inkább kicsúszott kezéből a játék.
    Ettől függetlenül egy látványos góllal előnyre váltotta mezőnyfölényét a házigazda. Ez még inkább fölpaprikázta a csapatokat. A Békéscsaba nagyobb sebességre kapcsolt, ismét bemutatták a korszerű kontrákat, amelyek végén egyenlített a viharsarki együttes. Igaz, még ezt megelőzően Pásztor edzőt kitessékelte a játékvezető a küzdőtérről, ettől függetlenül „közvetítő” révén jó instrukciókkal látta el csapatát.
    A debreceniek összjátéka ezen a napon egy kicsit döcögött, inkább az egyéni megvillanások révén mutattak valamit a fociból. A Békéscsaba viszont jól megszervezett védelme és gyors ellentámadásai révén egyenrangú partnere maradt a hajdúsági csapatnak, így a pontosztozkodás igazságos.

    Edzői nyilatkozatok
    Garamvölgyi Lajos, a Debrecen edzője:
    — Két egyforma képességű csapat mérte össze tudását ezen a szombat délutánon. Mindkét gárda előtt adódott lehetőség. Ám mi többet birtokoltuk a labdát, ezért még a félidőben is győzelmet reméltem csapatomtól.
    — Igazságosnak tartja a végeredményt?
    — Egy ilyen rutinos együttes ellen, mint a Békéscsaba, a döntetlen is elfogadható. Azt hiszem, a pontosztozkodás a látottak alapján igazságos.
    Pásztor József a Békéscsaba edzője:
    — Jó iramú, lendületes mérkőzést Iáhatott a szépszámú szurkolósereg a hajdúság fővárosában. Mindkét csapat nagyon akart, emiatt sok volt a technikai hiba.
    — Kinek állt inkább a zászló?
    — Tény, hogy a Debrecen valamivel többet támadott, de nekünk nagyobb helyzeteink és sajnos kihagyott ziccereink voltak.
    — Miért cserélted le Majort és Baloghot?
    — Az utóbbi megsérült, ezért állt a helyére Dávid. Major jól játszott, de meglátszott rajta a kihagyás, elfáradt, ezért jött be helyette Földes. Aki viszont eldönthette volna a mérkőzést.

    3. Debrecen 23 12 4 7 35-27 40
    ...
    5. Békéscsaba 23 9 10 4 34-24 37

    Békés Megyei Hírlap, 1995. május 8.
    képVadicska, amint a léc alá bombázza a labdát. (Fotó: Horváth Katalin)

    Hajdú-Bihari Napló, 1995. május 8. (Arcanum DT)