magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre Spartacus SC - Újpesti Dózsa SC 1 : 2 17:30

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2022.02.01, 20:40 (szerk.: 2022.02.01, 21:06)
    Békéscsaba - Ú. Dózsa 1-2 (1-1)

    Békéscsaba, 7000 néző
    Vezette: Szilágyi (****), (Fe­kete, Szabó J.).
    Békéscsaba: Gulyás 6 — Mracskó 6, Csató 6, Szenti 5, Pápa 5 — Belvon 5, Kasik 7, Csanálosi 5, Horváth 6 — Oroszki 5, Szekeres 5. Edző: Csank János.
    Ú. Dózsa: Brockhauser 7 — Huszárik 6, Herédi 7, Szélpál 6 — Kozma 6, Kósa 5, Kecskés 6, Szlezák 5 — Schróth 5, Balogh 5, Bácsi 6. Edző: Varga István.
    Csere: Bácsi helyett Süveges (5) az 55., Kasik helyett Pásztor (—), Pápa helyett Miklya (—), mindketten a 63., Schróth helyett Véber (—) a 90. percben.
    Gólszerző: Kasik a 14., Herédi a 41., Bácsi a 49. percben.
    Sárga lap: Gulyás a 49., Süveges a 63., Mracskó a 68. percben.
    Szögletarány: 7:5 (3:4) a Békéscsaba javára.

    (Mindkét edző meglehe­tősen savanyú ábrázattal diktálta csapata összeállí­tását, s a hiányzókat em­legették.
    Csank János csaknem teljes megszokott védelmét sorolta: Fabulya kiállítás, Ottlakán sárga lapjai, Bánfi pedig sérülés miatt nem játszhatott.
    Var­ga István a hetek óta is­mert listát Szabóval egé­szítette ki, aki a héten dőlt ki a sorból.
    A mérkőzés előtt a bé­késcsabai vezetők rövid ün­nepséget rendeztek a kez­dőkörben. Annus Vince ügyvezető elnök és Fabu­lya György ajándékokkal búcsúztatta a szerződését nem meghosszabbító, és így távozó Csank Jánost, vala­mint az ősztől Tatabányán futballozó Szekeres Józse­fet.)

    Változatos, élénk játékkal telt el az első negyedóra. A Békéscsaba volt a veszélye­sebb, ezért nem hatott meg­lepetésként, hogy vezetést is szerzett.
    A 14. percben Orosz­ki verekedte le magát a jobb szélen az alapvonalig, la­posan középre lőtte a lab­dát, amely kissé Szekeres mögé érkezett, de továbbcsurgott Kasik elé, aki 10 m-ről egyből a jobb alsó sa­rokba perdített. 1-0.
    Egy perc múlva már vá­laszolhatott is volna az Új­pest: Kozma beadását Ba­logh 7 m-ről kapásból küld­te kapura. Gulyás azonban nagy bravúrral kiütötte a labdát.
    A 27. percben még közelebb kerültek az egyen­lítéshez a vendégek. Schróth középen kilépett, igazított egyet a labdán, aztán 12 m-ről csaknem kettétörte a lé­cet.
    (A mérkőzés előtt mind­két öltözőben kiderült: a csapatok - enyhén szólva - zokon vették, hogy a közvélemény feltételezése szerint a Békéscsaba ön­ként lemond a három pont­ról a még mindig nehéz helyzetben levő újpestiek javára. Aztán a pályán ki­derült, hogy a felháboro­dás mellé bizonyítási vágy is társult. Mindegyik játé­kos nagy akarással harcolt,keménységért sem mentek a szomszédba, bár a sport­szerűség határait mindig tiszteletben tartották, és így élvezetes, jó iramú,időnként izgalmas játékkal cáfoltak rá a híresztelésre.)
    A félidő hajrájában Szeke­res beállását Mracskó hat méterről fejelte a bal felsősarok mellé,
    majd a 41. perc­ben egyenlített a Dózsa. Kecskés balról ívelt be sza­badrúgást, a labda levágódott a védőkről, balszerencséjükre éppen az őrizetlenül felejtett Herédi elé, aki 8 m-ről bal­lal, habozás nélkül, laposan a kapu közepébe bombázott. 1-1.
    SZÜNET UTÁN ismét az Újpest hangolódott rá hamarabb a játékra, és a 49. percben vezetést szerzett. A hazai védők lestaktikáján kifogva, Kozma mélyről in­dulva lódulhatott meg a jobb­összekötő helyén, csaknem a felezővonaltól, a 16-os előtt elhúzott a kifutó Gulyás mel­lett is, ám a kapus megfog­ta a lábát. A játékvezető észrevette, hogy a labda a középen érkező Bácsi elé ke­rült, előnyszabályt alkalma­zott, és amikor a csatár 15m-ről az üres kapuba gurí­tott, megadta a gólt, majd sárga lapot mutatott fel Gu­lyásnak. 1-2.

    Két perccel később Orosz­ki 23 m-es, jobb felső sa­rokra zúdított szabadrúgását öklözte ki szépen Brockhau­ser, majd a 63. percben Sü­veges kapott sárga lapot Szenti buktatásáén.
    (Amíg Szilágyi elkönyvel­te a sárga lapot, engedélyt adott a Békéscsaba kettős cseréjére. Pásztor volt az egyik pályára lépő játékos,és a bundaügy miatti hosszú kényszerpihenője után visszatérő középpályást vastapssal köszöntötte a közönség.)
    Mracskó nem tudta lenyel­ni a 68. percben, hogy Schróth kicselezte a jobbszélen, a nyakánál fogva visszahúzta a csatárt és ez­zel ő is kiérdemelte a sárga lapot.
    Egy perc múlva Mik­lya 30 m-es vágta után ér­kezett - Kósával a nyakában - az újpesti kapu elé a balösszekötő helyén, majd fut­tából 12 m-ről bődületes erő­vel a lécet találta el.
    Az utolsó negyedórában kétségbeesetten próbálkozott az egyenlítéssel a Békéscsaba, de még csak helyzete sem adó­dott.

    ★ ★ ★

    Nem nagyon lehetett ész­revenni, hogy csak az egyik csapatnak létkérdés a há­rom pont megszerzése, en­nek hasznát a hétköznap ellenére szép számban ki­látogató közönség látta.
    A Békéscsaba szemlátomást presztízst csinált a mérkő­zésből és olyan buzgalom­mal vetette magát harcba, mintha számára is sorsdön­tő lenne a találkozó. Ve­szélyesebben is kezdett el­lenfelénél, vezetése után sokáig irányította a játé­kot, kulturáltan és maga­biztosan futballozott.
    Az Újpest ugyanakkor fogcsi­korgatva küzdött, elszántan lódult meg újra és újra a hazai kapu felé. Hallatlan akarásának köszönhetően a félidő utolsó harmadában sikerült mezőnyfölényt ki­csikarnia és a fordulás előtt egyenlítenie.
    Sőt, kihasznál­va, hogy a Békéscsaba lé­lekben meghosszabbította a szünetet, fordulás után ha­mar vezetést szerzett, és ettől kezdve arra összpon­tosította ereje javát, hogy az előnyt megőrizze.
    For­dult a kocka, most a házi­gazda küzdött az egyenlí­tésért, ám ettől játékosai idegesek lettek és elma­radtak az első félidőben nyújtott jó teljesítménytől. Elszántan rohamoztak, de játékuk kapkodó volt és így az újpestiek a percek mú­lásával egyre biztosabban akadályozták meg a békés­csabai helyzetek kialakulá­sát.
    A küzdelmes, izgalmas és élénk iramú mérkőzésen a Dózsa helyzetéhez illő akarásának, szerencséjének és taktikai érettségének kö­szönheti győzelmét, ugyan­akkor a csabaiaknak sincs okuk szégyenkezni a vere­ségért.

    Csank János:
    — Végig nyílt volt a találkozó, s nagy küz­delemben, a nehéz talajon, tartalékos csapatunk jó já­tékkal balszerencsés veresé­get szenvedett. Persze hoz­záteszem, a Dózsa erőteljes és szervezett játékot produkált.
    Varga István:
    — Remélem, az elnök otthon is hallotta, mekkora kő esett le a szí­vemről.
    (Pajor-Gyulai László)

    6. Békéscsaba 29 12 4 2 11 40-34 46
    ...
    11. Ú. Dózsa 29 10 2 4 13 35-34 38

    Népsport, 1989. június 8. (Arcanum DT)
    Szebb búcsúban reménykedett Csank János
    Ú. Dózsa - Békéscsabai Előre Spartacus 2-1 (1-1)


    NB I-es labdarúgó-mérkőzés, Békéscsaba, 6 ezer néző
    V.: Szilágyi (Fekete, Szabó J.)
    Ú. DÓZSA : Brockhauser — Huszárik, Herédi, Szélpál, Szlezák — Kozma, Kósa, Kecskés — Schróth (Véber, 90. p.), Balogh, Bácsi (Süveges, 55. p.). Edző: Varga István
    BÉKÉSCSABA: Gulyás — Mracskó, Csató, Szenti, Pápa (Miklya, 63. p.) — Belvon, Kasik (Pásztor, 63. p.), Csanálosi, Horváth — Oroszki, Szekeres. Edző: Csank János
    Gólszerző: Kasik (14. p.), Herédi (41. p.), Bácsi (49. p.).
    Sárga lap: Gulyás (49. p.), Süveges (63. p.), Mracskó (68. p.).
    Szögletarány: 7:5 (3:4) a Békéscsaba javára.

    A mérkőzés előtt Gulyás és Szenti egyöntetűen állította: az eddigi híresztelésekkel ellentétben még nem írtuk alá a szerződést, egyelőre tárgyalunk az egyesület vezetőivel.
    A sípszó előtt a búcsúzó Csank János edzőt és a Tatabányára igazoló Szekeres Józsefet búcsúztatta virágcsokorral Annus Vince ügyvezető elnök, Such Sándor technikai vezető és Fabulya György csapatkapitány.

    Az első negyedórában iramos mérkőzésnek lehetett szemtanúja a hétköznap is szép számmal kilátogató szurkolósereg.
    Ám a kapuk mintegy negyedóráig nem kerülitek veszélybe, mindkét csapat támadásainak egy része a lestaktikán halt el.
    A 14. percben azonban megtört a jég: Oroszki a jobb oldali szögletzászlóig futott le, majd laposan visszaadott a 11-es pont tájékára, ám Szekeres mögé került a labda. A szőke csatárt ez megzavarta, de nem annyira Kasikot, akit őrizetlenül hagytak, arra is maradt ideje, hogy igazítson egyet a pettyesen, majd a jobb alsó sarokba perdített, 0-1.
    A középkezdés után nem Sokkal Kozma jó beadását Balogh lőtte mintegy nyolc méterről kapásból a kapura, Gulyás reflexszerűen kiütötte a labdát, majd a védők szögletre mentettek.
    A 24. percben Mracskó a 16-os jobb oldali sarkáról célozta meg a kaput, a labda egy védőn irányt változtatott, de a pattogós lövést így is hárította Brockhauser.
    A 28. percben Schróth bújt ki jól, faképnél hagyva a védőket, s 10 méterről hatalmas lövést zúdított a kapura, de a labda a felső kapufán csattant.
    A 37. percben a bal oldalon Pápa ugratta ki Szekerest, az utóbbi jól adott be, Oroszki is magasra emelkedett a levegőben, de fejese fölé szállt.
    A 41. percben a fővárosiak szabadrúgáshoz jutottak a békéscsabai térfél bal oldalánál. Kecskés ívelt be balról, a lábak között Herédihez került a labda, amely egyet pattant, s a védő az árván hagyott kapu közepébe lőtt hat méterről, 1-1.
    A fordulás után hamar vezetéshez jutott az Ú. Dózsa.
    Kozma jól bújt ki a lesre játszó védők közül a békéscsabai térfél közepén, Gulyás a 16-oson kívülre kifutott elé, és elhúzta a lábát. Szilágyi játékvezető jól alkalmazta az előnyszabályt, ugyanis Bácsi robogott a támadással egyidejűleg föl a balösszekötő helyén, s nem is okozott neki gondot, hogy 12 méterről laposan az üres kapuba vágja a labdát, 2-1.
    A folytatásban Oroszki 22 méteres, nagy erejű szabadrúgását öklözte ki Brockhauser.
    A 63. percben Szenti kapott sárga lapot Süveges buktatásáért.
    Másodpercek teltek el, amikor kettős cserét hajtott végre Csank edző. A tavaly ősz óta „hiányzó” Pásztor lépett a pályára, amit nagy taps fogadott.
    A 66. percben Süveges közelről fejelt, de a labda fölészállt, majd a folytatásban Mracskó kapott sárga lapot Schróth fölvágásáért.
    A 70. percben egyenlíthetett volna a hazai csapat, amikor Szekeres labdájával Miklya száguldott végig a Dózsa térfelén Kósa kíséretében, aztán futtából, 13 méterről a balösszekötő helyéről a felső kapufát találta telibe.
    A hátralevő 20 percben elkeseredetten rohamozott a hazai csapat, de már csak elvétve jutottak el a 16-osig.
    kép
    A hazai közönség előtt búcsúztatták Csank János vezető edzőt (jobbról), aki három éven át dirigálta a Viharsarok NB I-es labdarúgógárdáját - sikerrel (Fotó: Fazekas Ferenc)

    Ezúttal is megkaptuk az egyesület vezetőitől a pontos nézőszámot, miszerint 3582 fizető- és 1695 bérletes néző volt a lelátón. (Összesítve 5277 - bbsz)
    Úgy kezdődött a találkozó, hogy a békéscsabaiak lehengerlik a veszélyben levő fővárosiakat. Egyre-másra vezették a támadásokat, aminek hamar meg is jött az eredménye.
    A fővárosiak elkeseredetten védekeztek, és a kontrákra építettek, amiből az első félidő lefújása előtt egyenlítettek. A szünet után viszont meglepetésre újra az újpestiek értek el gólt, s utána igyekeztek ráülni az eredményre - sikerrel.
    A második félidőben a békéscsabaiak szervezettségét már nem lehetett fölfedezni, egyre elkeseredettebben és reményvesztettebben küszködtek, és ahogyan haladt előre az idő, úgy nyugodhatott meg a fővárosi csapat.

    Jó: Brockhauser, Herédi, Kozma, Schróth ill. Szenti, Kasik.

    Nyilatkozatok
    Csank János: — Férfias küzdelemben. nehéz talajon, tartalékos csapatunk a jó játék ellenére balszerencsés vereséget szenvedett. Igaz, a Dózsa erőteljesen és szervezetben játszott, végig nyílt volt a találkozó.
    Varga István: — Remélem, otthon az elnök is hallotta, mekkora kő esett le a szívemről.
    (Jávor Péter)

    Békés Megyei Népújság, 1989. június 8.
     
  2. avatar: heimo
    2015.03.21, 22:01 (szerk.: 2022.02.02, 12:00)
    A csabaiak teljesen átalakított védelemmel kezdték a találkozót. Fabulya eltiltás, Ottlakán sárga lapjai, Bánfi sérülés miatt hiányzott a kezdőcsapatból. Nagy lendülettel kezdtek a hazaiak, több formás akciót vezettek, beszorították a Dózsát. A szórványos újpesti próbálkozások lesen akadtak el. A 14. percben góllá érett a csabai fölény: Oroszki elfutott a jobboldalon, belőtt, a labda Kasik elé került, aki 11 méterről a jobb sarokba lőtt (0:1). A gól után is a csabaiak irányították a játékot, a fővárosiak csak védekeztek, de egy ellentámadásból a 28. percben Schróth 11 méterről a felső lécet találta telibe. A 41. percben szabadrúgáshoz jutott a Dózsa. Baloldalról Kecskés ívelte be a labdát, amely a lábak között elcsúszott, és Herédi öt lépésről a kapu közepébe lőtt (1:1).

    Szünet után a fővárosiak kezdtek jobban, s a 49. percben megszerezték a vezetést. Kozma remekül kiugrott a védők közül, kapura húzott, Gulyás mellett is el akarta vinni a labdát, de a kapus elhúzta a lábát. A labda azonban Bácsi elé került, aki az üres kapuba lőtt (2:1). A gól után a csabaiak nagyon akartak, de akcióikba rendre hiba csúszott, az újpestiek vezetésük tudatában higgadtan, nyugodtan játszottak. A 70. percben Miklya 14 méteres lövése a felső lécről a mezőnybe pattant. Visszaestek a hazaiak, a dózsások pedig egyre magabiztosabbak lettek, ügyesen lassították, fékezték a csabaiak lendületét.

    Két ellentétes félidőt láthattak a nézők, az elsőben a hazaiak játszottak jobban, de helyzeteikből csak egyet sikerült értékesíteni. A másodikban a fővárosiak hamar elért góljuk után megnyugodtak, rutinosan játszva megérdemelten nyertek.

    mti