magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre Spartacus SC - Váci Izzó MTE 2 : 0 16:30

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2022.02.03, 22:33 (szerk.: 2022.02.03, 22:51)
    A lendületesebb csapat nyert
    Békéscsabai Előre Spartacus - Váci Izzó 2-0 (1-0)


    NB I-es labdarúgó-mérkőzés, Békéscsaba, 5 ezer néző
    V.: Huták (Varga S., Kovács II. L.)
    BÉKÉSCSABA : Gulyás — Szenti, Ottlakán, Bánfi, Mracskó — Belvon, Csató, Csanálosi, Horváth — Oroszki (Csernus, 76. p.), Szekeres (Miklya, 84. p.). Edző: Csank János.
    VÁC: Gelei — Nagy, Talapa, Szemere — Kosztolnik, Gyimesi, Víg, Csima (Turtóczky, 66. p.) — Balogh G., Balogh Z. (Simon, 35. p.), Zsivótzky. Edző: Palicskó Tibor.
    Gólszerző: Ottlakán (17. p.), Horváth (59. p.).
    Szögletarány: 5:3 (3:0) a Békéscsaba javára.

    A mérkőzés előtt egy rögtönzött showműsor keretében köszöntötték az Európa-bajnok tornászt, Ónodi Henriettát és klubtársát, Kovács Krisztinát. Az egyébként „kipirult” Fabulya György csapatkapitány pedig virágcsokorral üdvözölte a kontinensbajnokot és edzőit, majd a két csapat 22 játékosa is köszöntötte a kiváló sportolókat.

    Az első negyedórában olyannyira nem történt semmi, hogy eseményt föl sem jegyezhetett a krónikás.
    Aztán varázsütésre megváltozott a kép, amikor vezetéshez jutottak a békéscsabaiak. Ottlakán kényszerítőzött Horváth-tal a váci 16-os előterében, a békéscsabai védő még két lépést tett, senkitől sem zavartatva, majd hat méterről, jobb lábbal az ellentétes kapufa tövére rúgta a labdát, az pedig onnan Gelei mögé vágódott, 1-0.
    A 28. percben szabadrúgáshoz jutottak a hazaiak. Csanálosi 20 méteres, bombaerős, jobb felső sarok felé tartó lövését Gelei ujjheggyel szögletre mentette.
    Egy perc múlva Belvon adott be balról, az egyedül álló Csatónak, de a középpályás öt méterről leadott fejesét a léc alól kitornázta a váci kapuvédő.
    A túloldalon Talapa futott föl jól, de az utolsó pillanatban Ottlakán jól keresztezett. Aztán Oroszki 18 méteres jobb alsó sarkos lövését hárította Gelei.
    A 38. percben Zsivótzky 24 méterről váratlanul lövésre szánta el magát, de Gulyásé lett a labda.
    A túloldalon viszont Oroszki kecsegtető helyzetben, jobbról keresztbe ellőtt a kapu előtt.
    A lefújás előtt sokáig pattogott a váci kapu előtt a labda, először Horváth kísérletezett, majd Belvon lőtt, az utóbbié sikeresebb volt, de Gelei ezt is fölszedte a jobb alsó sarok előtt.
    A szünet után, az 51. percben Szekeres jól ugratta ki a lesre játszó védők között Belvont, de a középpályás túlszöktette magát, így a kifutó Geleié lett a labda.
    A túloldalon Víg 22 méteres, jól helyezett, de nem erős lövését fogta Gulyás.
    Aztán Zsivótzky jól adott be balról, Gulyás kivetődött, de nem érte el a labdát, ám szerencséjére Horváth jól tisztázott, a berobbanó Balogh G. és Simon elől.
    Az 59. percben növelte előnyét a hazai csapat. Oroszki 18 méterre Gelei kapujától, háttal állva, ollózva kiugratta Horváthot, akit három védő fogott gyűrűbe. Csima rosszul ért bele a labdába, lábáról az időközben a 11-es pont tájékára érkező Horváth elé pattant a labda, aki kapásból a bal alsó sarokba lőtt a tehetetlen Gelei mellett, 2-0.
    A 63. percben Oroszki ezúttal Bánfi elé játszott jól, de a szőke védő lövését Gelei kiöklözte, majd Nagy szögletre mentett.
    A 77. percben a kiugró Belvon elé kifutva, és elvetődve, lábbal az oldalvonalon túlra hárított Gelei, már a 16-oson kívül járva.
    A túloldalon egy jobboldali szöglet után Balogh G. fejelt fölé.
    Az ellentámadás során Csató jól ugratta ki Belvont, aki két védő kíséretében, 14 méterről lőtt, de az elfekvő Gelei megakadályozta a gólszerzésben.
    Aztán Turtóczky bújt ki jól, de a 16-os sarkához kifutva Gulyás elévetődve hárított.
    A lefújás előtti percekben Miklya ugrott ki, már túljutott Gelein is, de tiszta helyzetben fölé rúgta a labdát.

    A mérkőzés lefújását követően egy írásos dokumentációt kaptunk az egyesület vezetőitől, miszerint a Váci Izzó elleni találkozóra 4047-en váltottak belépőt.Tehát nem sokat tévedhetünk, ha azt írjuk, hogy ötezren nézték végig a 90 percet, a bérletesekkel együtt.
    A mérkőzésről: az első negyedórától eltekintve, élvezetes és iramos találkozónak lehetett szemtanúja a szurkolósereg.
    Érdekes módon, a gól nemcsak a váciakat paprikázta föl, hanem ettől kezdve lett aktívabb a Békéscsaba is. Ottlakán találatától kezdve mind veszélyesebb támadásokat szőttek a csapatok, ám az is érdekessége volt az összecsapásnak, hogy ezúttal a két csapatból nem a csatárok dicsérhetők, hanem inkább a középpályások, akik többször megcélozták a két kaput, sőt, olykor a fölfutó védők is nagyobb veszélyt jelentettek Gulyásnak, illetve Geleinek.
    A fordulás után csupán 10 perc langyos tilitolit láthattunk, de a félidő zömében ismét harcosan támadtak a csapatok. Horváth gólja után, úgy tűnt, megpecsételődött a váciak sorsa, noha a kezdetben még kísérleteztek néhány kontratámadással, de ahogy közeledett a játékidő vége, úgy ült le a Duna-parti gárda.
    A békéscsabaiak megérdemelten nyertek, mert jobban akartak és akcióik is veszélyesebbek voltak.

    Jó: Szenti, Ottlakán, Csanálosi, Horváth, ill. Gelei, Talapa, Víg.

    Nyilatkozatok
    Csank János:
    — A kulturáltan játszó Vác csak jó játékkal „engedte” a három pont megszerzését.
    Palicskó Tibor:
    — Küzdöttünk, akartunk, de az elképzelés benne maradt a csapatban. A második gól végképp megtörte lendületünket, s ezzel megpecsételődött a sorsunk.

    6. Békéscsaba 27 12 3 2 10 39-32 44
    7. Vác 27 10 4 5 8 31-29 43

    Békés Megyei Népújság, 1989. május 25.
    Békéscsaba - Váci Izzó 2-0 (1-0)

    Békéscsaba, 5000 néző
    Vezette: Huták (*****), (Varga S., Kovács II L.).
    Békéscsaba: Gulyás 6 — Szenti 6, Ottlakán 7, Bánfi 6, Mracskó 5 — Belvon 5, Csató 6, Csanálosi 6, Horváth 6 — Oroszki 5, Szekeres 5. Edző: Csank János.
    Váci Izzó: Gelei 6 — Nagy 5, Talapa T. 5, Szemere 5 — Kosztolnik 5, Gyimesi 5, Víg 6, Csima 4 — Balogh G. 4, Balogh Z. 5, Zsivótzky 5. Edző: Palicskó Tibor.
    Csere: Balogh Z. helyett Simon (5) a 35., Csima he­lyet Turtóczky (—) a 66., Oroszki helyett Csernus (—) a 76., Szekeres helyet Miklya (—) a 84. percben.
    Gólszerző: Ottlakán a 17., Horváth az 59. percben.
    Szögletarány: 5:3 (3:0) a Békéscsaba javára.

    ...

    ★ ★ ★

    Az első negyedórában úgy tűnt, a fülledt levegő rányomja bélyegét a két csapat produktumára. Ál­mosan futkároztak a játé­kosok a pályán, és jobbára a két 16-os között patto­gott a labda.
    „Varázsütés­re” megváltozott a játék, amikor Ottlakán bevette Gelei kapuját. Fölélénkül­tek a váciak, de ritmust váltottak a békéscsabaiak is. Mindkét gárda játékosai egyre gyakrabban kerültek kapuközelbe, de érdekes módon ezúttal nem a csatárok voltak a befejezők, hanem a középpályások, illetve olykor a felfutó védők.
    A szünet után csu­pán tíz percig volt lanyha az iram, utána végig len­dületesen támadott mind­két csapat, a váciak mindenáron szerettek volna egyenlíteni, s ebből a sok
    kitámadásból kaptak egy „kontragólt”.
    Ezután sem adták fel a vendégek, de mert csatáraik ezen a na­pon gyenge teljesítményt nyújtottak, fejet kellett hajtaniuk a lendületesebb és hazai pályán régóta ve­retlen Csank-legénység előtt.
    ...
    (Jávor Péter)

    Népsport, 1989. május 25. (Arcanum DT)