magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre Spartacus SC - Rába Vasas ETO 1 : 2 16:30

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2022.04.18, 22:18 (szerk.: 2022.04.18, 22:42)
    Békéscsaba - Rába ETO 1-2 (1-1)

    Békéscsaba, 10 000 néző
    Vezette: Plasek (*****) (Szabó J. Makó)
    Békéscsaba: Gulyás 5 — Szenti 5, Ottlakán 6, Csató 5 — Árky 4, Csanálosi 5, Gruborovics 5, Horváth 5, Belvon 5 — Miklya 4, Szekeres 5. Edző: Csank János.
    Rába ETO: Balázs 0 — Csikós 5, Hlagyvik 6, Pecsics 5, Turbék 5 — Urbányi 5, Bücs 5, Rubold 5, Bordás 6 — Mörtel 5, Hajszán 6. Edző: Haász Sándor.
    Csere: Miklya helyett Csernus (5) a szünetben, Belvon helyett Kanál (5) az 58., Mörtel helyett Handel (5) a 68. percben.
    Gólszerző: Ottlakán (11-esből) a 9., Hajszán a 23., Handel a 39. percben.
    Sárga lap: Szenti a 80. percben.
    Szögletarány: 2:1 (0:0) a Békéscsaba javára.

    (A tavalyi bajnokságban óriásit védett Békéscsabán Balázs kapus, s neki volt köszönhető, hogy együttese, a ZTE pontot vitt el a Viharsarokból. Ezúttal új együttesében mutatkozott be Békéscsabán.
    Haász Sándor így indokolt: — Nem a tavalyi érdemekért játszik, egyszerűen őrá került a sor, ki akarom próbálni. Ugyanakkor Händel kimaradt a győriek kezdőcsapatából.
    A hazaiaknál Kvaszta kisebb térdsérüléssel bajlódik, helyére egy újonc került: a 18 éves, saját nevelésű Miklya.)

    Hamar vezetéshez jutott a hazai csapat. A 9. percben a kitörő Szekerest - aki mellesleg eléggé kisodródott - Csikós fölvágta, amiért Plasek játékvezető a büntetőpontra helyeztette a labdát. A 11-est Ottlakán a balra vetődő Balázs fölött a bal felső sarokba bombázta. 1-0.
    (Fölösleges szabálytalanság. Nyugodtan nevezhetjük annak, hiszen amikor Csikós rossz ütemű becsúszása közben összevágta Szekeres lábait, a csatár már nem volt gólhelyzetben, s annak is örült volna, ha szögletet tud kiharcolni. Ám a Rába védőjének segítségével alaposan túlteljesítette a tervét...)
    A 11. percben Ottlakán és Gulyás üggyel-bajjal mentett Rubold elől, majd a békéscsabai kapus rövid ápolásra szorult.
    Megint a békéscsabai kapu került veszélybe, amikor Csanálosi - háttal állva a kapunak - rosszul és röviden fejelt haza, így Hajszán előtt adódott lehetőség, de Gulyás kifutva elsőre kiöklözte a labdát, majd az ismétléskor Hajszán már csúnyán fölé lőtt.
    A túloldalt Csató 25 méteres lövése egy lábon megpattanva a bal sarok felé tartott, ám Balázs még így is kényedén hárított.
    Két perccel később Árky beadásszerű lövése lett Balázs könnyű zsákmánya.
    A 23. percben egyenlítettek a zöld-fehérek. Turbék vezette fel a labdát, majd a becsúszó Szentin az megpattant, Hajszán elé került, aki kapásból, 8 méterről a bal felső sarokba bombázott, 1-1.
    A folytatásban Urbányi 22 méteres lapos lövését, a túloldalt pedig Gruborovics távoli labdáját fogta a kapus.
    A 34. percben Rubold jól ugratta ki Hajszánt, aki hosszú vágta után jobbról belőtte a labdát a mögötte érkező Mörtelnek, ám a győri játékos néhány lépésről kapu mellé durrantott.
    SZÜNET UTÁN a 48. percben Szenti váratlan, 30 méterről leadott bal alsó sarok felé tartó lövése okozott gondot Balázsnak.
    Két perccel később Csernus jobb oldali beadását a balösszekötő helyén felfutó Belvon lőtte alig mellé.
    A folytatásban Szekeres bal oldali szöglete után Csató emelkedett a legmagasabbra, de mellé fejelt.
    (A találkozó első szögletére az 53. percig kellett várni, s ez is jelzi, hogy a csatárok milyen kíméletesen támadták az ellenfél kapuját...)
    A 62. percben Horváth szánta el magát lövésre, a 35 méterről megeresztett pattogós labda azonban könnyű zsákmánynak bizonyult.
    Egy perc múlva Csató és Ottlakán együttesen szerelte a kitörő Mörtelt.
    És megszületett a harmadik gól. Szabadrúgáshoz jutottak a győriek, 25 méterre Gulyás kapujától. Ugyanebben a pillanatban jelentkezett játékra Handel, aki a felezővonaltól megiramodott a békéscsabaiak kapuja felé. A játékvezető intett, a szabadrúgást Rubold lágyan átemelte a sorfalon, s az ötösre berobbanó Handelre senki sem figyelt, így nyugodtan fejelhetett a jobb alsó sarokba. 1-2.
    A 75. percben Handel közeli félerős lövését fogta elvetődve Gulyás.
    A másik kapu előtt Csanálosi kétszer is beadhatott balról, ám Csató sarkalása, majd Árky lövése visszapattant a védőkről a mezőnybe.
    Az utolsó feljegyzésre érdemes esemény Szenti sárga lapos „megrovása” volt, mert a kiugró Hajszánt alaposan felvágta.

    ★ ★

    Álmosító játszadozással indult a találkozó, és hasonlóképpen ért véget. Mintha a csapatok 90 perces álomba akarták volna ringatni a közönséget.
    A Békéscsaba játéklassító és időhúzó szándéka érthető volt, hiszen nehéz kupameccsel és fárasztó utazással a háta mögött, igencsak tartalékosan lépett pályára.
    A Rába viszont furcsa módon ennek tudatában sem rontott neki ellenfelének, s nem akarta minél hamarabb dűlőre vinni a dolgot. Sokkal inkább a pálya közepén birtokolta a labdát, kivárásra játszott. Ezt a felállást a hazaiak váratlan 11-es gólja sem változtatta meg. A kapu előtt eléggé bizonytalanok voltak a győriek, megpróbálták kihúzni ellenfelüket a sündisznóállásból, de ez nem nagyon ment. Mégis - egy hiba folytán - egyenlíteni tudott a győri együttes.
    A fordulás után minden maradt a régiben. A pályán továbbra is kevés említésre méltó esemény történt, már a közönség jó része elkönyvelte magában, hogy a döntést csak a 11-es rúgások hozzák.
    Ekkor azonban Haász Sándor szerencsés kézzel cserélt. A Rába megszerezte a vezetést, s a Békéscsabában sem erő, sem lelkesedés nem volt ahhoz, hogy változtasson az eredményen.

    Csank János: — Elfogytak és elfáradtak a játékosok a nagy sorozat végére, és mivel sikerült két gólt rúgatnunk a Rábával, az eredmény csak ez lehetett.
    Haász Sándor: — Hangom nincs, három pontunk van - és nem is rossz három pont.
    (Borókai Gábor, Jávor Péter)

    2. Rába ETO 5 4 - - 1 9-5 12
    ...
    15. Békéscsaba 5 - - 2 3 4-8 2

    Népsport, 1988. szeptember 12. (Arcanum DT)
    Elfogyva és elfáradva
    Rába ETO - Békéscsabai Előre Spartacus 2-1 (1-1)


    ...

    Sokan féltették a csabaiakat a Rábától. Nemcsak azért, mert mindig sok borsot tört a lila-fehérek orra alá, s mert jó csapat, hanem annak okán is, hogy most fáradtabb és foghíjasabb a Csank-legénység. Sérülések, hiányzók - ez így együtt csak olyan csapatnál nem jelenthet gondot, ahol megfelelő helyettesek állnak rendelkezésre, kifogástalan az önbizalom, mert lendületben vannak a főszereplők.
    Ezek után a hazai szurkolóknak pláne „jól jött”, hogy a 9. percben vezetést szerzett az Előre Spartacus.
    Ottlakán indításával Szekeres nyargalt el a balösszekötő helyén, egészen a kapu előterébe vezette a labdát, amely már-már túljutott az alapvonalon, de Csikós felvágta a csatárt. Vitathatatlan 11-es! Ezúttal fölösleges volt hátat fordítaniuk az érzékenyebb nézőknek, mert a jobbra mozduló Balázs mellett Ottlakán nagy erővel a léc alá lőtt, a labda a kapu bal oldalában kötött ki, 0-1.
    A 28. percben Gruborovics 25 méteres, lapos lövése szállt mellé, majd a Csanálosi buktatásáért megítélt szabadrúgásból Szenti próbálkozott, ám csavart, erős labdája a sorfalon elakadt. Csikóst egy percig ápolták is emiatt.
    Csató Mörtelt, Csanálosi Ruboldot, Szenti Hajszánt kísérte figyelemmel, és a láthatóan nagy taktikai csatában egyik csapat sem tudott igazán kibontakozni.
    A 34. percben nagyszerű akciót vezetett a zöld-fehér vendég együttes: Rubold indította Hajszánt, aki 11-esre spekulálva majdnem az alapvonalig jutott, de senki sem buktatta, így középre játszott, de az érkező Mörtel az üres kapu mellé talált.
    SZÜNET UTÁN Szenti elvette a labdát Mörteltől, 25 méterről lőtt is, de Balázs védett.
    Aztán Belvon célozta meg futtából a kaput, labdája azonban mellé szállít.
    A hazaiak gyors, lehetőleg kevés energiát felemésztő támadásokkal próbálkoztak, de csak a mezőnyfölényig jutottak.
    A 69. percben viszont következett a győri expressz! A jobb oldali akciót csak szabadrúgás árán tudták szerelni Ottlakánék: a labda mögé Rubold állt, lágyan a kapu elé ívelt és a balösszekötő helyén - szinte a cserepadról érkező - Handel az állva maradt hazai védelem mellett zavartalanul a jobb alsó sarokba bólintotta a labdát, 2-1
    Elkeseredetten, de egyre lankadó energiával „rohamoztak” a csabaiak, de igazán nagy egyenlítési lehetőségük nem akadt.
    A Rába ETO viszont rutinosan hajrázott, ügyesen tartották játékosai a labdát és így harmadik idegenbeli győzelmüket is megszerezték.
    A hazaiak derekasan harcoltak, a pályán levők igyekeztek az utóbbi hetek gyenge mérlegén javítani, de nem sikerült.

    Jó: Hlagyvik, Turbék, Rubold, Hajszán, Bücs, ill. Ottlakán, Horváth.
    (Fábián István)kép
    A győriek egyenlítő gólja: Hajszán a kifutó Gulyás mellett talál a hálóba, ezzel lett 1-1 (Fotó: Kovács Erzsébet)

    Békés Megyei Népújság, 1988. szeptember 12.