magyarfutball.hu

Zalaegerszegi TE - Békéscsabai Előre Spartacus SC 0 : 0* 18:00 * büntetőkkel 6-5

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2022.04.23, 23:14 (szerk.: 2022.04.23, 23:30)
    Zalaegerszeg - Békéscsaba 0-0 (11-esekkel 6-5)

    Zalaegerszeg, 4500 néző
    Vezette: Márton (****) (Hartmann, Varga).
    ZTE: Huszár 6 — Balog 5, Szabó 6, Németh 6, Molnár 5 — Szalai 5, Rózsa 6, Wittman 5, Vadász 6 — Farkas 5, Kámán 5. Edző: Rónai István.
    Békéscsaba: Gulyás 7 — Szenti 5, Ottlakán 6, Fabulya 5 — Mracskó 5, Csató 6, Csanálosi 6, Gruborovics 6, Kanál 5 — Kvaszta 5, Szekeres 5. Edző: Csank János.
    Csere: Wittman helyett Ballai (6) az 56., Szalai helyett Páli (—) a 70., Kvaszta helyett Csernus (—) a 73. percben.
    Sárga lap: Farkas a 33., Kámán a 47., Csató a 49., Csanálosi az 56., Szabó a 61. percben. Szögletarány: 5:4 (2:2) a ZTE javára.

    (A mérkőzés előtt mindenki bizakodó volt, Rónai István három pontot várt csapatától, Csank János, bár tartott a mérkőzéstől, az MTK-pályán látottak alapján pontot vagy pontokat remélt.
    Kezdés előtt a hangosbemondó köszöntötte Márton Sándor játékvezetőt abból az alkalomból, hogy most bíráskodik először NB I-es találkozón.)

    A ZTE kezdett jobban és több helyzet is kialakult az első percekben a vendégek kapuja előtt. Először Kámán lapos lövését ütötte szögletre Gulyás, majd Farkas csípett el egy rövid hazaadást, de a csabai kapus leszedte lábáról a labdát.
    Közvetlen ezután ismét Kámán lőhetett 8 m-ről, most szögletre hárított a vendégek kapusa.
    A 20. percben alakult ki az első és a szünetig egyetlen nagy helyzete a Békéscsabának: Csató a felezőkörben lekezelte kapusának kirúgását, s egyedül iramodott meg. Nem tudták utolérni a ZTE védői, a kifutó Huszár mellett is elgurította a labdát, de az a kapufáról kipattant, ismételhetett a csabai játékos, de a kapujába visszarohanó Huszárról szögletre jutott a labda.
    A 33. percben Farkas a kaputól 17 méternyire lerántotta Gruborovicsot, ezért sárga lapot kapott.
    A 34. percben Kámán csípett el egy rövid hazaadást, elvitte a labdát már Gulyás mellett is, de erősen kisodródott és csak az oldalhálót találta el.
    SZÜNET UTÁN kitört a „sárgaláz”. Negyed óra alatt először Kámán Gruborovics buktatásáért, aztán Csató Wittman felvágásáért, Csanálosi Rózsa buktatásáért, Szabó pedig Szekeres visszahúzásáért részesült sárga lapos figyelmeztetésben.
    (Ennek az adok-kapoknak Wittman lett a kárvallottja, mert olyan rúgást kapott Csatától, hogy le kellett cserélni a ZTE játékosát.)
    Húsz percig semmilyen fontosabb esemény nem történt, aztán a 70. percben Vadász szögletéből Farkas centiméterekkel fejelt kapu fölé.
    Ettől kezdve egy időre felülkerekedett a vendégcsapat. Egymás után vezette támadásait, és ekkor a hazai védelem elég zavartan játszott.
    A 73. percben Mracskó futott el a jobb oldalon, élesen középre adott, és Csernus 10 m-ről küldött fejese nyomán a labda a keresztlécről a földre, onnan pedig Huszár kezébe pattant.
    A következő támadásnál Csernus futott el ismét, Molnár a kapu torkából tisztázott szögletre. A 85. percben egy előrevágott labdát Kámán a kaputól mintegy 30 m-re, átemelt a kifutó Gulyáson, de aztán a kapu mellé szállt az emelés.

    11-esek
    Vadász kezdte a büntetőrúgásokat, Gulyás már elmozdult, de lábbal még hárítani tudott. Ottlakán gyengén hajtotta végre a rúgást, Huszár ezt szépen kivédte.
    Szabó lövése ugyancsak gyengére sikerült, Gulyás hárított, és ugyanezt tette a ZTE kapusa, Fabulya próbálkozásával is.
    Négy büntető maradt tehát kihasználatlanul sorozatból!
    A soron következő Farkas a bal sarokba lőtt, Csanálosi ugyanoda.
    Páli következett, alaposan elmozdította Gulyást, labdája a jobb sarokban kötött ki. Szenti bombáját a felső kapufa „vágta” a gólvonalon túlra.
    Balog a jobb sarokba lőtt, Gruborovics a bal felsőbe.
    Ezzel lezárult az első ötös kör, s az állás 3-3 volt.
    A folytatásban Ballai, majd Csató oldotta meg feladatát hibátlanul,
    aztán Molnár és Kanál bizonyult holtbiztos ítéletvégrehajtónak.
    Rózsa bal sarokba vágódó lövése jelentette a ZTE számára a hatodik gólt, Mracskó nyilván idegességében a jobb sarok mellé gurított.

    ★ ★ ★

    Alig több mint két hónappal ezelőtt a zalaegerszegi mérkőzés két résztvevője az utolsó szalmaszálba kapaszkodva tudott bent maradni az első osztályban. Most az első percektől kezdve már látni lehetett, hogy mindkét együttes el akarja kerülni az idén a hasonló szituációt.
    Igen nagy elszántsággal, lendületesen kezdett mindkét fél. A ZTE játszott átgondoltabban egy ideig, és a helyzetek sorát dolgozta ki, de ezeknél vagy Gulyás lépett közbe, vagy a hazaiak hibáztak a kecsegtető lehetőségeknél. Később kiegyenlítettebb lett a játék, és a vendégeknek is volt gólszerzési lehetőségük.
    A második félidő első negyedórája azt mutatta, hogy senki sem akar engedni a negyvennyolcból, s ha nem tudtak már mit kezdeni a labdával, következtek a szabálytalanságok. A sárga lapok aztán megtették a hatást, újból a labda lett a főszereplő, és a félidő dereka táján lábra kapott a vendég együttes. Ismét a kapufa mentette meg a hazaiakat a góltól, a befejezés előtt aztán újból próbálkozott a ZTE, de eredménytelenül.

    Rónai István: — Helyzeteink alapján már az első félidőben eldönthettük volna a mérkőzést javunkra, ekkor jól játszottunk, szünet után viszont a Csabának is voltak lehetőségei.
    Csank János: — Jól játszó csapatunk a helyzetek sorát hagyta ki, és a 11-es párbajban ismét elveszítettünk egy pontot. Ez az új rendszer egyébként irreálissá fogja tenni a bajnokságot. Mi például két értékes döntetlen után csupán két pontot tudtunk szerezni.
    (Gondi Béla)

    7-9. ...
    Békéscsaba 2 - - 2 - 0-0 2
    Zalaegerszeg 1 - 1 - - 0-0 2

    Népsport, 1988. augusztus 18. (Arcanum DT)
    Az ismét elhibázott 11-esek döntöttek
    Zalaegerszegi TE - Békéscsabai Előre Spartacus 0-0, 11-esekkel 6-5


    ...

    A Békéscsaba kezdte a játékot, de az első lehetőség a hazai együttes előtt adódott. A 6. percben Kámán cselezte be magát a 16-oson belülre, de erőtlen lövését Gulyás szögletre hárította.
    Két perccel később Csanálosi rövid hazaadását csípte el Farkas, de Gulyás kivetődve mentett a hazai csatár elől.
    Az első negyedóra a hazaiak fölényében telt el, a vendégek a 18. percben veszélyeztettek Szekeres révén, de a csabai csatár beadását tisztázta a ZTE védelme.
    A félidő legnagyobb helyzete a 20. percben Csató előtt adódott: a békéscsabai játékos jól lépett ki a lesre játszó zalai védők közül, ellőtte a labdát a kifutó Huszár mellett, mely a bal oldali kapufán csattant. A visszapattanó labdát szögletre tisztázta a békéscsabai játékos elől a ZTE kapusa.
    Ezután ismét a hazaiak percei következtek, de nem sikerült gólt elérniük.
    A 33. percben Farkas kapott sárga lapot, Gruborovics lerántásáért.
    Egy perccel később Kámán csípett el ismét egy rövid hazaadást, kicselezte a kifutó Gulyást, de éles szögből az oldalhálóba lőtt.
    A félidő befejező perceiben eseménytelen mezőnyjáték folyt a pályán.
    SZÜNET UTÁN valamelyest csökkent az iram, nem volt olyan lüktető a játék, mint az első játékrészben. Az izgalmakról azonban a játékvezető gondoskodott. Sárgalap-fesztivált rendezett a pályán, a résztvevők nagy bánatára. A 47. percben Kámánnak mutatta fel először a lapot Gruborovics felvágásáért, majd Csató kapott sárgát Wittmann buktatásáért. Az 56. percben Csanálosi Rózsa felvágásáért kapott sárgát, majd zárásként Szabó rántotta vissza Szekerest, és számára is villant a színes kis lap.
    A 78. percben meghűlt a vér a hazai szurkolók ereiben: Mracskó húzta meg a ZTE védelmét, beadását Csernus a hal oldali kapufára fejelte.
    Ezt követően visszaesett a hazaiak játéka, s a békéscsabaiak jelentős mezőnyfölényt harcoltak ki.
    A hajrára magára talált a kék-fehér együttes, de gólt már egyik csapatnak sem sikerült elérnie.
    Ezután 11-es rúgások következtek.
    Az első két pár mindkét oldalon kihagyta a büntetőt: Vadász és Szabó lövését Gulyás; míg Ottlakán és Fabulya büntetőjét Huszár védte.
    Az első büntetőt Farkas értékesítette, majd belejöttek a 11-es rúgásba a játékosok, zsinórban Csanálosi, Páli, Szenti, Balog, Gruborovics, Ballai, Csató, Molnár, Kanál és Rózsa biztosan értékesítette.
    Utolsóként Mracskó lőtt a jobb kapufa mellé, ezzel a büntetőpárbajt a zalaiak nyerték 6-5-re.

    Az első játékrészben küzdelmes, jó iramú, de közepes színvonalú játékot láthattak a nézők. A gólhelyzetek kialakításában a ZTE játékosai jártak az élen, de a félidő legnagyobb helyzetét a Békéscsaba hagyta ki.
    A második játékrészre ellaposodott a játék. Előbb a Békéscsaba került mezőnyfölénybe, majd a ZTE tett kísérletet a 3 pontos győzelemre, eredménytelenül.
    A találkozón a több helyzetet kialakító ZTE - ha nehezen is - a három pontból kettőt mégis otthon tartott.
    Jó: Huszár, Szabó, Németh, Rózsa, ill. Ottlakán, Csanálosi, Gulyás, Mracskó.
    (Bedő István)

    Békés Megyei Népújság, 1988. augusztus 18.
    képKámán, a ZTE csatára rendre gólhelyzetbe került a találkozón. Felvételünkön Gulyás mellett már elvitte a labdát, ezt követően azonban az oldalhálóba lőtt. (ZH fotó — Kiss Ferenc felvétele)

    Zalai Hírlap, 1988. augusztus 18.