magyarfutball.hu

Budapesti Honvéd SE - Békéscsabai Előre Spartacus SC 0 : 0* 19:00 * büntetőkkel 3-2

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2022.05.03, 10:39 (szerk.: 2022.05.03, 11:17)
    Bp. Honvéd - Békéscsaba 0-0 (11-esekkel: 3:2)

    Bozsik-stadion, 8000 néző
    Vezette: Puhl (*****) (Makó, Szabó J.).
    Bp. Honvéd: Disztl P. 6 — Csábi 5, Csuhay 5, Cseh 5 — Sallai 6, Sikesdi 4, Varga 7, Fodor 6, Romanek 4 — Kovács 5, Gregor 4. Edző: Bicskei Bertalan.
    Békéscsaba: Gulyás 7 — Csanálosi 4, Ottlakán 5, Fabulya 6 — Szenti 5, Mracskó 4, Gruborovics 5, Csató 5, Kanál 4 — Szekeres 6. Edző: Csank János.
    Csere: Gregor helyett Zircher, (4) a szünetben.
    Sárga lap: Ottlakán a 18., Cseh a 64. percben.
    Szögletarány: 5:4 (3:2) a Bp. Honvéd javára.

    (Három meghatározó játékosa nélkül volt kénytelen kiállni a mérkőzésre a bajnokcsapat: Sass és Disztl László sárga lapok, míg Fitos kiállítás miért nem kerülhetett a csapatba.
    Ennek ellenére Bicskei Bertalan vezetőedző bizakodva várta a találkozót. Mint mondta, hazai pályán mindenképpen győzni kell.
    A Békéscsaba öltözőjében nyugodtan készülődtek a játékosok, egyöntetű volt a vélemény, hogy megpróbálják megnehezíteni a Honvéd dolgát.)
    Hazai támadásokkal indult a mérkőzés. Már a második percben Kovács tört be a csabai 16-oson belülre, ahol Ottlakán és Csanálosi közrefogta. Kovács elesett, a közönség 11-est reklamált, ám szó sem volt, szabálytalanságról.
    Az 5. percben az újonnan igazolt Gregor húzott el a jobb szélen, az alapvonal előtt középre lőtt, de a csabai védők szögletre hárítottak.
    A vendégek egyelőre nem tudtak kibontakozni, alig lépték át a félpályát.
    A 13. percben Vargát vágta fel Csanálosi 25 m-re a kaputól. A szabadrúgást a sértett végezte el, és labdája alig kerülte el a bal felső sarkot.
    A 18. perc hozta az első sárga kártyát a találkozón. Gregor indult a felezővonaltól Fodor átadásával, elgurította Oblakán melleit, és egyedül húzhatott volna kapura, de a csabai védő feltartotta 30 m-re a kaputól.
    (Húsz perc eltelte után már elégedetlenkedtek a szurkolók. Igazuk is volt mert támadott ugyan a Honvéd, de sok volt az átadási hiba és a kapu előtt mindent elrontottak a játékosok. A Békéscsaba szívósan védekezett, elöl csupán Szekeres tartózkodott, de hiába, hiszen a labda alig került a birtokába.)
    A 29. percben a tavaly még az MTK-VM-ben játszó Varga lépett ki remekül a csabai védők közül a jobb oldalon, egészen az alapvonalig vezette a labdát, majd beadott, ám a berobbanó Kovács elől Otlakán szögletre mentett. Fodor ívelte középre a labdát, amely Cseh elé került, a védő 22 m-ről alig lőtt kapu fölé.
    Öt perccel a félidő lefújása előtt Sallai remek cselekkel ment el a jobb szélen, de beadását Gulyás könnyedén húzta le Kovács elől.
    SZÜNET UTÁN folytatódott a hazaiak nyomása, de továbbra is eredmény nélkül.
    Lassan már a vendégek is kimerészkedtek kapujuk előteréből és Horváth két alkalommal is leverekedte magát a bal oldalon, de a beadások nem sikerültek.
    Az 53. percben Gruborovics célozta meg Disztl kapuját, de a 25 m-ről leadott lövés nem okozott gondot a válogatott kapuvédőnek.
    Remek hazai akció futott az 56. percben: Cseh szerelte a félpályánál Kanált, majd Romanekhez játszott, tőle Fodor kapta a labdát és a Honvéd középpályása 18 m-ről csak centiméterekkel lőtt a jobb sarok mellé.
    A 64. percben Puhl játékvezető bizonyította, hogy ő már jó formában van. Szekeres cselezgetett a jobb oldalon a 16-ossal egy magasságban, amikor Cseh rátartott a csatár lábára. A labda közben Kanálhoz került, aki ügyetlenül kivezette az alapvonalon túlra. Puhl ekkor odament Csehhez és teljes joggal adott sárga lapot a Honvéd védőjének.
    Egy perc múlva Romanek húzott el a bal oldalon, már a 16-oson belül járt, amikor elesett. Puhl helyesen továbbot intett. Ezután tüntetett a közönség, szinte egy emberként szidta a játékvezetőt. Ezért ő megszakította a játékot, majd miután elcsendesedett a nézőtér, labdaejtéssel folytatódott a küzdelem.
    A 71. percben majdnem gólt lőtt a vendégcsapat. Szekeres bal oldali szöglete után ide-oda pattogott a labda, majd végül Gruborovics elé került, aki 15 m-ről fordulásból a jobb kapufát találta telibe. Disztl meg sem mozdult.
    Válaszként a hazaiak percekre kapujuk elé kényszerítették a Békéscsabát. Ám hiába pattogott a labda a csabai 16-osnál, veszélyes helyzet egyetlen alkalommal sem alakult ki.
    A 77. percben ismét Szekeres végzett el egy szögletrúgást. Disztl elnézte a beadást, ám Csató olyannyira meglepődött, hogy az égbe fejelt.
    Öt perccel a találkozó lefújása előtt Zircher birkózta le Fabulyát a jobb oldalon, de beadását a kitűnően védő Gulyás könnyedén fogta.

    11-esek
    A békéscsabai Ottlakán nagy nyugalommal lőtte az elsőt a hálóba. Sallai a bal alsó sarok felé lőtt labdáját Gulyás remek vetődéssel megfogta.
    Fabulya kivárta, amíg Disztl elmozdul jobbra, majd a bal sarokba lőtt. Cseh gond nélkül értékesítette a 11-est.
    A békéscsabai Csató jobb sarokba tartó labdáját Disztl P. kiütötte, Varga lövését Gulyás jó érzékkel megfogta.
    Szekeres ballábas lövését pedig Disztl P. hárította. Kovács Kálmán kivárta, amíg Gulyás elvetődik, majd laposan a bal sarokba gurított.
    Gruborovics lövését Disztl kiütötte. Fodorra maradt a döntés, aki nagy nyugalommal középen a léc alá lőtt.

    ★ ★

    Idény eleji mérkőzést láthattak a szurkolók a Bozsik-stadionban.
    A hazaiak ugyan nagy lendülettel kezdték a találkozót, ám a Békéscsaba nagyszerűen megszervezett védelmével nem tudtak mit kezdeni. Ehhez még hozzájött az is, hogy néhány Honvéd-játékos még nagyon messze van a legjobb formájától. Nagyon sok volt az eladott labda és hiányzott a csapatjáték is, a játékosok főképpen egyénileg próbálkoztak, ami nem hozhatott sikert.
    A vendég Békéscsaba tulajdonképpen a döntetlenért játszott, ennek megfelelően - főleg az első félidőben - csak a védekezéssel törődött.
    Szünet után aztán bátrabb lett és Gruborovics akár gólt is szerezhetett volna.
    A látottak alapján a döntetlen megfelel a valóságnak.

    Bicskei Bertalan: — Végig nagy fölényben játszottunk, de el kell ismerni, hogy a vendégek szervezetten és nagyon jól védekeztek.
    Csank János: — Lehet, hogy a közönség jól szórakozott a végén, én kevésbé. A megszerzett pont értékét csökkenti, hogy ezt nem jó játékunkkal érdemeltük ki.
    (Zombori Sándor)

    7. Bp. Honvéd 1 - 1 - - 0-0 2
    ...
    10. Békéscsaba 1 - - 1 - 0-0 1

    Népsport, 1988. augusztus 14. (Arcanum DT)
    11-es párbaj után - egy pont Kispesten
    Bp. Honvéd - Bcs. Előre Spartacus 0-0, 11-esekkel 3-2


    ...


    A bajnoki nyitányt megelőző nyilatkozatában Bicskei Bertalan így fogalmazott: „Nem várok világrengető színvonal-emelkedést, s örülnék, ha a tavalyihoz hasonló teljesítményt nyújtanánk. Erőink nem változtak, de jó lenne, ha a BEK-ben a Celtic nem jelentene végállomást”.
    Nos, a nyitótalálkozó előtt ezt azzal toldotta meg, hogy mindenképp győzelmet vár, hazai pályán mással elégedetlen lenne.
    Kollégája, Csank János, óvatosabb volt, az újságíróknak és az érdeklődőknek csak annyit mondott: a cél, megnehezíteni a Honvéd dolgát.

    A 2. percben a kitörő Kovács Kálmánt Ottlakán és Csanálosi közre fogta, a Honvéd csatára ezúttal is elesett, de most nem kapta meg a „megszokott” 11-est...
    Nem sokkal később Gregor (őt az Építőkből igazolták a piros-fehérek, rajta kívül a hazaiak újoncai Zircher, Szíjjártó és Varga, valamennyien tapasztalt NB I-es játékosok) húzott el a jobb szélen, de csak szögletet harcolt ki.
    A 18. percben Ottlakán sárga lapos figyelmeztetést kapott, mert elhúzta Gregort.
    Többet támadott a Honvéd, de sok hibával játszott. Az Előre Spartacus egyszemélyes csatársorához, Szekereshez ritkán jutott el a labda, így a játék jobbára a békéscsabaiak harmadában zajlott.
    A félidő vége előtt Cseh 22 méterről fölé lőtt, majd Gulyás bizonyította Sallai beadása után, hogy jó formában van.
    A MÁSODIK FÉLIDŐBEN
    folytatódott a Honvéd-nyomás, bár most már egyszer-egyszer kimerészkedtek a lilák is sündisznóállásukból.
    Az 56. percben Fodor 18 méteres lövése kerülte el centiméterekkel a kaput, majd Cseh sárga lapos figyelmeztetésben részesült, mert rátartott Szekeres lábára.
    A 65. percben Romanek is elesett a békéscsabaiak 16-osán belül, de Puhl most sem látott okot arra, hogy büntetőt ítéljen. A közönség tüntetett, állt is a játék!
    A 71. percben Szekeres bal oldali szöglete után ide-oda pattogott a labda, végül Gruborovics 15 méterről, fordulásból a jobb oldali kapufát találta telibe.
    A 77. percben Csató - akárcsak az MNK-finálén - eldönthette volna az immár három pont sorsát, de Szekeres szöglete után maga sem hitte, hogy Disztl elnézi a labdát, igy meglepődve csúnyán fölé fejelt.

    Mivel a hátralévő időben is maradt a döntetlen, következtek a „történelmi” 11-es rúgások.
    Ottlakán lőtte az elsőt, a hálóba talállt, Gulyás viszont remek vetődéssel megfogta Sallai labdáját,
    utána Fabulya a bal sarokba lőtt, Cseh sem hibázott.
    Csató jobb sarokba tartó lövését Disztl P. kiütötte, Gulyás pedig Vargáét is megfogta.
    Szekeres volt a második békéscsabai hibázó, nem így Kovács Kálmán,
    és mivel Gruborovics lövéséit Disztl kiütötte, Fodorra maradt a döntés, aki a léc alá lőtt, és így 3-2 lett a büntetők aránya a Honvéd javára, egyben a két pont, a békéscsabaiak a döntetlenént egy pontot kaptak.

    Idény eleji mérkőzésen - ahogy az várható volt - a lila-fehérek szervezett védőjátékkal ellenálltak a Honvéd rohamainak, ráadásul a piros-fehérek több játékosa mérsékelt formában szerepelt, Disztl L., Sass és Fitos pedig különböző ok miatt hiányzott.
    A döntetlen végül is sikernek számit, még akkor is, ha a 11-esek során az Előre Spartacus szinte végig lélektani fölényben volt.

    Jó: Disztl P., Sallai, Fodor, ill. Gulyás, Fabulya, Ottlakán, Szenti.

    Nyilatkozatok.
    Bicskei Bertalan: — Végig nagy fölényben játszattunk, de el kell ismerni, hogy a vendégek szervezetten és nagyon jól védekeztek.
    Csank János: — Lehet, hogy a közönség jól szórakozott a végén, én kevésbé. A megszerzett pont értékét csökkenti, hogy nem jó játékunkkal érdemeltük ki.


    Fabulya: Nyerhettünk volna
    Az Előre Spartacus csapatkapitánya tegnap délelőtt a vásárcsarnokban mondta a nyitányról:
    — Nagyjából az történt, amire számítottunk. Hagytuk Kovács Kálmánékat támadni, de vigyáztunk arra, hogy ne csak a 16-osnál fogjuk szorosabbra a falat. Szeretném kiemelni a játékvezetést: Puhl úgy vezette a mérkőzést, hogy nem éreztük - idegenben játszunk. Ha Gruborovics Tibi kapufája bemegy, akkor most szép három pontunk van.
    Sajnos, a büntetőknél éppen azok hibáztak, akik a legbiztosabb 11-es rúgóknak számítanak.
    Kesergésre azonban nincs ok, előre kell nézni, mert a héten két nehéz meccs is vár ránk, szerdán Zalaegerszegen, szombaton itthon, az MTK-VM az ellenfél. Miközben arra is készülnünk kell, hogy Brynében nehogy meglepetés érjen bennünket.

    Békés Megyei Népújság, 1988. augusztus 15.