magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre Spartacus SC - Újpesti Dózsa SC 2 : 1 17:00

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2022.05.24, 21:58 (szerk.: 2022.05.24, 22:13)
    Csabán kedvelik a lilákat
    Békéscsaba - Ú. Dózsa 2-1 (2-1)


    Békéscsaba, 12 000 néző
    Vezette: Pádár (****), (Szilágyi, Varga S.)
    Békéscsaba: Gulyás 6 — Szenti 6, Ottlakán 6, Bánfi 4, Fabulya 5 — Adorján 5, Csató 6, Gruborovics 6, Csanálosi 5 — Kurucz 5, Szekeres 6. Edző: Csank János
    Ú. Dózsa: Gróf 5 — Szélpál 6, Varga 5, Kovács E. 6, Szabó 5 — Schneider 5, Kozma 5, Balogh 4 — Katona 6, Steidl 5, Eszenyi 5. Edző: Göröcs János.
    Csere: Balogh helyett Szlezák (5), Bánfi helyett Mracskó (6), mindkettő a szünetben, Szabó helyett Rostás (6) az 58., Kurucz helyett Kerepeczky (6) a 63. percben.
    Gólszerző: Csató a 12., Katona a 20., Ottlakán a 30. percben.
    Sárga lap: Eszenyi, Szenti, mindkettő az 53., Kovács E. a 62., Szélpál a 84. percben. Szögletarány: 6:3 (2:2) a Békéscsaba javára.

    (A találkozó előtt a nézők arra szavazhattak, hogy ősztől szombaton vagy vasárnap kívánnak-e mérkőzésre járni. Az ízléses lila-fehér színű szórólapok „népszerűek” voltak, csupán néhány tamáskodó néző hagyta megválaszolatlanul a kérdéseket.
    Ők azért nem voksoltak, mert véleményük szerint amennyiben kiesik a Békéscsaba, úgy hivatalból vasárnap kell játszania...)
    Az első Dózsa-támadás kis híján góllal végződött. A 4. percben Katona a felezővonal környékén becsapta Csatót, majd a balösszekötő helyén megiramodó Kozmához továbbított. A középpályás a 16-oson belülre vezette a labdát, majd 12 m-ről fölé lőtt.
    Egy perc múlva Gruborovics „rajzolta” a labdát Kurucz lábára, ám a csatár 8 m-ről nem találta el az újpesti kaput.
    A 8. percben Szekeres jobb oldali szögletét követően Szenti közeli fejesét védte Gróf.
    A következő csabai szögletrúgás a 12. percben gólt eredményezett.
    Szekeres a bal oldalról ívelt középre. Kurucz feje fölött elsuhant a labda, amelyet a mögötte helyezkedő Csató lekezelt, és 15 m-ről, bal lábbal a bal alsó sarokba lőtt. 1-0.

    Érdekes módon a gól a vendégeket ösztökélte nagyobb erőbedobásra.
    A 20. percben Steidl lefülelte Fabulya átadását, majd a jobbösszekötő helyén felbukkanó Katonához továbbított. A szélső a későn eszmélő Ottlakán és Fabulya között „kibújt”, és 10 m-ről vállmagasságban a jobb sarokba zúdította a labdát. 1-1.
    Miközben a fővárosiak rohamoztak, ismét vezetést szerzett a házigazda.
    A 30. percben az előretörő Ottlakán Adorjánnal kényszerítőzött, majd a visszakapott labdát 16 m-ről, a jobbösszekötő helyéről a jobb alsó sarokba vágta. 2-1.
    A 33. percben Balogh ügyetlenkedett el egy gólszerzési lehetőséget, 12 m-ről leadott lövése elsuhant a bal oldali kapufa mellett.
    SZÜNET UTÁN az 53. percben Eszenyi, Szenti kakaskodást nyilvánított döntetlennek Pádár, ugyanis mindkét izgága labdarúgónak felmutatta a sárga lapot.
    A 62. percben Kovács E. szóváltásba került a játékvezetővel. Pádár sárga lappal tett pontot párbeszédük végére. A „papírmunka” után a játék is jelentkezett.
    A 69. percben Adorján egy Gruborovicstól kapott labdát tíz méterről próbált az újpesti kapuba továbbítani, miközben ütközött Gróffal. A csabai középpályás egyperces ápolás után folytatta a játékot.
    A 71. percben Ottlakán Steidlt választotta el szabálytalanul a labdától húsz méterre Gulyás kapujától. Rostás veszélyes szabadrúgását hárította a hazaiak kapuvédője.
    A 74. percben egyenlítési alkalmat szalasztott el az Újpest. Eszenyi lefutotta Ottlakánt, ám 14 méterről a balösszekötő helyéről pontatlanul célzott, és a labda elsuhant a bal alsó sarok mellett.
    A 76. percben Adorján a találkozó legnagyobb helyzetét hagyta kihasználatlanul. Csanálosi bal oldalról érkező beadását követően a szőke labdarúgó öt méterről perdítette a labdát a kapu mellé.
    A 84. percben a játékvezető azért mutatta fel a sárga lapot Szélpálnak, mert a vendégek védője hátulról megrúgta Szekerest.
    (Az ítélet osztatlan elismerést váltott ki a nézőtéren. Egyrészt azért, mert Pádár ezúttal is jól alkalmazta a fegyelmezés enyhébb eszközét, másrészt mert következetességét bizonyította: földijének sem kegyelmezett.)
    Heves újpesti rohamokkal ért véget a mérkőzés.

    ★ ★ ★

    Pontosan 53 héttel korábban - a televíziónak köszönhetően - a Békéscsaba ország-világ előtt 3-1-re verte a Dózsát. Esztendő múltán mit sem változott a csapatok táblázaton elfoglalt helyzete.
    Az Újpest ezúttal is érmes helyezésért küzd, míg a viharsarkiak a kiesés elkerülését tekintik álmaik netovábbjának. Az álom megvalósulásáért sokat tettek a békéscsabaiak, akik már a találkozó elején ellenfelük tudomására hozták: számukra csupán a két pont megszerzése jelent rövid lejáratú megnyugvást.
    A korán született hazai vezető gól után a vendégek ellenvéleményt jelentettek be. A csapatok közel nyolcvan percen át győzködték egymást igazukról, amelynek következtében a mérkőzés bővelkedett a parázs jelenetekben. Feltűnő volt a test test elleni küzdelem, gyakorta forogtak veszélyben a kapuk, és a gólokkal sem maradtak adósak a játékosok. Bő egy órán át a viharsarkiak kezdeményeztek többet, majd megpróbálták őrizni előnyüket.
    Új fordulatot adott a „viadalnak” a Szabó-Rostás, illetve a Kurucz-Kerepeczky csere. A találkozó utolsó harmadában Rostás vezérletével a fővárosiak támadtak többet, s ahogy ilyenkor lenni szokott, az igazán nagy lehetőségek Gróf kapuja előtt adódtak.
    Összességében a Békéscsaba rászolgált a győzelemre.

    Csank János: — Az alsóházi eredmények tudatában kijelentem, ritka értékes győzelmet arattunk a jól játszó újpestiek ellen.
    Göröcs János: — Megérdemelten nyert a Békéscsaba.
    (Thékes István)

    3. Ú. Dózsa 26 11 10 5 45-27 32
    ...
    12. Békéscsaba 26 6 11 9 26-39 23

    Népsport, 1988. május 15. (Arcanum DT)
    „Ez vastagbetűs győzelem volt!”
    Bcs. Előre Spartacus - Ú. Dózsa 2-1 (2-1)


    ...

    Abban ugyan minden futballhívő megegyezett, hogy a két pont a lila-fehéreknek jönne jobban, ami természetesen egyaránt igaz: újpesti és békéscsabai hovatartozás szerint!
    Ezért nem kevesen voltak, akik „békés” döntetlenre tippeltek.

    Ennek cáfolatára mindjárt az újpesti Katona adhatott volna részválaszt, amikor Kozmát gólpasszal hozta helyzetbe az első támadásnál, a középpályás azonban fölé lőtt.
    A másik oldalon Szekeres jobb oldali szögletét követően Szenti fejelt kapura - Gróf védett.
    A 12. percben góllá érett a hazaiak enyhe fölénye. Most is Szekeres lőtte be a labdát a bal oldali sarokpontról, a védők elsőre tisztáztak, de a kipattanó labdára rajtoló Csató, mintegy 14 méterről a bal alsó sarokba lőtt, 1-0.
    Nem sokáig tarthatott a B-közép öröme, mert a 20. percben Fabulya rossz felszabadítását Steidl elcsípte, egyből a kétségtelenül legjobb újpesti csatár, Katona elé tálalt, aki jó cselek után éles szögből, jobbról, nagy gólt lőtt a túloldali felső sarokba, 1-1.
    Változatos játék alakult ki, és a 30. percben újabb gól következett, talán a legszebb: Adorján és Ottlakán játszott össze, az előretörő hátvéd pedig az edzők álma szerint, távolról is meg merte célozni a kaput, és a jól eltalált labda 16-18 méterről, jószerivel védhetetlenül szállt a jobb alsó sarokba, 2-1.

    Nem sokkal később Balogh 12 méteres lövése épphogy elszállt a bal oldali kapufa mellett.
    A TÉRFÉLCSERE után két sárga lapot jegyezhettünk fel, Eszenyi és Szenti kapta - kakaskodásért.
    A 62. percben Kovács Ervin is rászolgált erre, ő reklamált, az egyébként kiválóan bíráskodó Pádárnál.
    A 69. percben Adorján kapott pompás labdát Gruborovicstól, de kivárt. Nem sokkal később újra Adorjánt ünnepelhették volna, ehelyett inkább a fejét volt kénytelen fogni a szőke csatár, mert egy nagyobbnál is nagyobb helyzetet ügyetlenkedett el azzal, hogy Csanálosi beadását öt méterről a kapu mellé perditette.
    A 84. percben Szélpál is sárga lapos figyelmeztetést kapott - Szekeres buktatásáért.
    kép
    Katona keveri a hazai védelmet: Mracskót és Szentit. Jobbról Csató és Ottlakán. (Fotó: Gál Edit)

    Nagyra becsült kollégánk, Lévai Béla, az újpestiek elnökségi tagja a minap azt mondta: „Vidéken még nem kaptunk ki, ezt ne felejtse. Békéscsabáról is pontot várok Titiéktől.”
    Való igaz, az újpestiek még a bajnoki címért is reális eséllyel küzdenek, volt tehát miért tartani tőlük a testvér liláknak. Az Előre Spartacus azonban igazolta, hogy az úgynevezett nagycsapatok ellen mindig jobban lehet „számítani rá”, többre képesek!
    Most is így történt, és az átlagosnál küzdelmesebb, fordulatosabb találkozón, összességében teljesen megérdemelten nyertek.
    Méltán jegyezte meg egy szurkoló a hármas sipszó után, megkönnyítve a mi dolgunkat is: „Ez vastagbetűs győzelem volt!”

    Jó: Ottlakán, Gruborovics, Szekeres, Csató, ill. Szélpál, Kovács E., Katona.

    BUKFENCES GÓL
    Az elmúlt hetekben kétszer is azt írhattuk a krónikába: a csatárt Ottlakán buktatta, 11-es, amit az ellenfél góllá értékesített...
    Nem mondhatni, hogy az ilyesmi szerfeletti örömet okoz a „vétkesben”, de bizonyos, a békéscsabaiak védője eközben arra is gondolt, milyen jó lenne feledtetni mindezt. Ezzel a góllal igencsak sikerült:
    — Árpival kényszerítőztünk, bár én már előtte is arra gondoltam, hogy nem biztos, hogy eredményre vezet, ha csak bejátsszuk a labdákat Gróf kapuja elé. Valami ilyesmi járt a fejemben, amikor Adorján viszontpasszát gyorsan rálőttem, mielőtt még jöttek Varga Kacsáék. Tényleg nagyon-nagyon örültem ennek a gólnak. Szívesen nézném vissza majd a televízióban...
    Hogy igazi volt az öröm, arra az a kiadós, nagy ívű bukfenc is bizonyíték, amelyet a második gólban főszerepet vállalt békéscsabai labdarúgó vetett, ott a Dózsa 16-osának mentén.

    Békés Megyei Népújság, 1988. május 16.