magyarfutball.hu

Videoton SC - Békéscsabai Előre Spartacus SC 0 : 0 18:00

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2022.07.12, 21:16 (szerk.: 2022.07.12, 21:30)
    Változatlanul keserű ízek Sóstón
    Videoton - Békéscsaba 0-0


    Székesfehérvár, 3000 néző
    Vezette: Puhl (****) (Huták, Horváth Gy.)
    Videoton: Petry 5 — Végh 6, László 6, Németh 5, Horváth 6 — Máriási 5, Sallói 5, Wittman 6 — Kanyok 5, Csucsánszky 5, Novath 5. Edző: Kovács Ferenc.
    Békéscsaba: Gulyás 6 — Szenti 5, Ottlakán 6, Krasnyászky 6, Fabulya 5 — Adorján 5, Gruborovics 6, Csanálosi 6 — Kanál 5, Kurucz 5, Szekeres 0. Edző: Csank János.
    Csere: Szekeres helyett Tamás (5) a 13., Sallói helyett Selyem (5) az 50., Adorján helyett Árky (—) a 64., Csucsánszky helyett Gyenti (—) a 76. percben.
    Sárga lap: Németh a 2., Kurucz a 10., Ottlakán az 56. percben.
    Szögletarány: 3:3 (2:2).

    Meglepően bátran kezdett a békéscsabai együttes. Már a második perc elején Szekerest kellett ápolni, mert Németh szabálytalankodott vele szemben, amiért sárga lapos figyelmeztetést kapott a hátvéd. Jogos volt a figyelmeztetés, mert Szekeres következő percekben is csak bicegett a pályán.
    Kiegyenlített lett a játék, többet támadott a Videoton. A nyolcadik percben mégis Csanálosi közeli lövését kellett hárítania Petrynek.
    A tizedik percben Kurucz felvágta Máriásit, amiért a csabai csatár sárga lapos figyelmeztetést kapott.
    A 13. percben egy hazai támadásnál Kanyok ütközött Gulyás kapussal, akit percekig ápolni kellett, és ekkor a mérkőzés kezdetén megsérült Szekeres cserét kért.
    Többet támadott a Videoton, de ezekben a támadásokban kevés volt az átütőerő, s a csabai védők igen határozottan, keményen, rendre hárították a hazai csatárok próbálkozásait.
    A 24. percben Csucsánszky beadását Wittman kapásból lőtte kapura 14 méterről, de Gulyás jó vetődéssel elcsípte a labdát.
    Ritkán adódik mérkőzés, amelyen fél órát kell várni az első szögletre. Ezúttal így történt, s ezt a csabaiak érték el. Adorján ívelt be a jobb oldalról, Tamás Petry kezéből fejelte ki a labdát, de Véghnek sikerült felszabadítania.
    A 32. percben Gruborovics beadását Adorján ügyesen átemelte a védőkön, úgy látszott, a labda Petry biztos zsákmánya lesz, de az kiperdült a kapus kezéből, és Lászlónak kellett tisztáznia a csatárok elől.
    A gyors ellentámadásnál Sallói indította kitűnően Novathot, a csatár remek helyzetben, 14 méterről célozta meg a kaput, de nem elég pontosan, s így Gulyásnak sikerült kiöklöznie a labdát.
    A 38. percben Ottlakán karral állította meg a hazaiak egyik támadását a kaputól 25 méterre. Novath végezte el a szabadrúgást, lövése alig kerülte el a jobb alsó sarkot.
    A félidő utolsó előtti percében a felezővonaltól Csanálosi vezetett jó ellentámadást, az alapvonal közeléből középre lőtte a labdát, és Kurucz elől Petry kivetődve hárított.
    SZÜNET UTÁN is a vendégek vezették az első támadást, ezt Végh könnyen hárította, hazagurított Petryhez.
    Az 53. percben Wittman szögleténél már előre kiírták az eredményjelző táblára, hogy „gól, gólt, gól”. A hazaiak óhaja nem teljesült, mert a labda elszállt a kapu előtt, és a másik oldalon hagyta el a játékteret.
    Az 56. percben Ottlakán kézzel húzta le a labdát, ezért sárga lapos figyelmeztetésben részesült.
    Valamivel később Csucsánszky bombája Gulyásról kipattant, majd Selyem közeli lövése a védőkön akadt el.
    Többet támadott a Videoton, de veszélyesebb volt a vendégek egy-egy ellentámadása, így volt ez a 61. percben is, amikor nagy lehetőséget hagytak ki a békéscsabaiak. Adorján beadását Kurucz senkitől nem zavartatva hat méterről úgy fejelte le a labdát a földre, hogy az nagy ívben kapu fölé pattant.
    Öt perccel később ritka jelenetnek lehettek tanúi a nézők. Kanyok jobb oldali beadását kifejelték a csabai védők, Wittman 18 méterről kapásból, nagy erejű lövést zúdított a kapura. A labda előbb a jobb, majd a bal kapufát érintve kifelé pattant.
    A 74. percben Csanálosi váratlanul, 25 méterről célozta meg a fehérvári kaput, Petry bravúrral ütötte szögletre a labdát.
    Négy perc múlva ismét a vendégek veszélyeztettek: egy ártatlannak tűnő támadás végén Kurucz a kimozduló Petry felett átemelte a labdát, úgy látszott, hogy az a hálóba hull, de a berobbanó Máriási a mezőnybe vágta.

    ★ ★

    Kezdeti csabai rohamok után hamar megtört a vendégek lendülete. Igaz, túl korán elvesztették egyik legjobb csatárukat, Szekerest.
    A Videoton tíz perc után mezőnyfölényt harcolt ki, többet támadott, de mint annyiszor, most is csak az akaratot lehetett dicsérni. Kevés volt az ötlet, a váratlan megoldás a csatárok játékában, és így az egyébként jól záró, határozottan játszó csabai védők rendre biztosan hárítottak.
    Szünet után még nagyobb fölénybe került a hazai csapat, ekkor már többször került veszélybe a csabaiak kapuja, de a szerencsével sem álltak hadilábon, mint például Wittman lövésénél.
    A mérkőzés hajrájában a rendkívül szervezetten, jól védekező vendégek több veszélyes ellentámadást vezettek, s ha Kurucz pontosabban fejel, majd másodszor erősebben lövi a labdát, a győzelmet is megszerezhették volna.
    A küzdelmes mérkőzésen az eredmény igazságos.

    Kovács Ferenc: — Ezúttal is több lehetőségünk nyílott a gólszerzésre, de sajnos ezeket nem tudtuk értékesíteni. A görcsös akarás tovább bénította a támadójátékunkat, véleményem szerint közelebb álltunk a győzelemhez.
    Csank János: — A sok jó egyéni teljesítményt felvonultató csapatom akár a győzelmet is megszerezhette volna a keményen játszó Videoton ellen.
    (Székelyhidi János)

    8. Békéscsaba 9 2 5 2 8-10 9
    ...
    15. Videoton 9 - 4 5 6-14 4

    Népsport, 1987. október 8. (Arcanum DT)
    képNovath próbál veszélyeztetni, de mint a mérkőzés során oly sokszor, létszámfölényben voltak a csabai védők (Fotó: Gregority Antal)

    Fejér Megyei Hírlap, 1987. október 8. (Arcanum DT)
    Egy ponttal több, egy helyezéssel előbb
    Videoton - Békéscsabai Előre Spartacus 0-0


    ...


    A hazaiak edzője, Kovács Ferenc alaposan megváltoztatta a Kaposvárott vesztes csapatát, így például Novath ismét a csatársorba került.
    Jól kezdtek a vendégek, a 2. percben a kitörő Szekerest Németh buktatta, ezért sárga lapot kapott. A csabaiak válogatott játékosa sántikálva továbbra is a pályán maradt, ám a 13. percben kérte lecserélését, s helyette Tamás állt be.
    A 8. percben Csanálosi a jobb oldalon kiugrott, előle Petry a 16-os vonalánál kifutással mentett.
    Két perccel később Kurucz Máriássit buktatta a kaputól 18 méterre, a csabai játékos is megkapta a sárga kártyát.
    A 12. percben Kanyok ütközött Gulyással, a csabai kapust tíz percig ápolták, de tovább védett.
    A 24. percben Csucsánszki jobb oldali beadását Wittmann 13 méterről kapásból lőtte, Gulyás azonban jó érzékkel hárított.
    A 32. percben gólhelyzetet hagytak ki a csabaiak. Gruborovics ívelt be a jobb oldalról Adorján elé, a középpályás átívelte a védőkön a labdát, Petry hibázott, de László végül is felszabadított.
    Tíz perccel később Sallói indította Novathot, a csatár 14 méterről lőtt kapura, Gulyás azonban ismét a helyén volt.
    A 43. percben Csanálosi a jobb oldalon, egy csel után próbált kapura lőni, László azonban szerelte.
    SZÜNET UTÁN az első tíz percben alig történt említésre méltó esemény.
    Az 56. percben Ottlakán sárga lapot kapott, mért kézzel húzta le a labdát a csabai kaputól 25 méterre. Csucsánszki szabadrúgása Gulyásról kipattant, majd Selyem elől mentettek a lila-fehér védők.
    A 61. percben Adorján jobb oldalról adott középre, Kurucz tiszta helyzetben hat méterről fölé fejelt.
    Négy perc múlva Wittmann 11 méteres lövése a kapufa éléről pattant a gólvonal elé, a fehérvári játékosok hiába reklamáltak, a játékvezető (helyesen!) nem ítélt gólt.
    A 74. percben Csanálosi 25 méteres bombáját az újonc Petri szögletre ütötte.
    A 78. percben akár a győztes gólt is megszerezhették volna a csabaiak. Kurucz átemelte a labdát a kimozduló Petryn, Máriássi pedig a gólvonal elől rúgta ki a labdát, pedig a csabaiak közül néhányan már gólt kiáltottak...
    Az utolsó 10 percben hullámzott a játék, s gól ekkor sem született.

    A Videoton utoljára májusban győzött bajnoki mérkőzésen, tehát még az elmúlt idényben. A fehérváriak a békéscsabaiak ellen szerették volna megszerezni első győzelmüket, ám a viharsarkiak is keresztülhúzták ezt a szándékukat.
    Döntő volt, hogy a 2. percben a csabaiak egyik legjobbja, Szekeres meg lesérült, így a vendégcsapat támadójátéka meglehetősen gyengült. Az Előre Spartacus szervezetten védekezett, ügyesen vezetett ellentámadásokat, amelyekből, akár gólokat is szerezhettek volna.
    Végeredményben értékes ponttal tértek haza a vendégek.

    ...
    (Hollósi Ferenc)

    Békés Megyei Népújság, 1987, október 8.