magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre Spartacus SC - Ferencvárosi TC 1 : 1 14:00

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2022.07.12, 21:44 (szerk.: 2022.07.12, 22:09)
    Békétlen döntetlen Békésben
    Békéscsaba - FTC 1-1 (0-1)


    Békéscsaba, 12 000 néző
    Vezette: Pádár (***), dr. Szőke, Varga S.)
    Békéscsaba: Gulyás 4 — Oktlakán 7 — Szenti 6, Krasnyánszky 5, Fabulya 5 — Csató 0, Gruborovics 6, Csanálosi 5 — Árky 4, Kurucz 5, Szekeres 6. Edző: Csank János.
    FTC: Zsiborás 7 — Kajdy 5, Pintér 6, Bús 5, Keller 6 — Nagy Zs. 6, Limperger 4, Topor 5 — Fischer 6—2=4, Dzurják 4, Kvaszta 5. Edző: Dalnoki Jenő.
    Csere: Csató helyett Kanál (4) a 29., Árky helyett Szarvas (5) a szünetben, Topor helyett Strausz (-) a 78., Dzurják helyett Bánki (-) a 87. percben.
    Gólszerző: Pintér a 35., Ottlakán (11-esből) a 79. percben.
    Sárga lap: Kajdy a 31., Dzurják a 43., Fabulya a 77., Fischer a 84. percben.
    Kiállítva: Fischer a 84. percben.
    Szögletarány: 13:1 (4:1) a Békéscsaba javára.

    (A Viharsarokban, 13 év történéseit figyelembe véve, mindig „magasan” a Ferencváros vendégjátéka váltotta ki a legnagyobb érdeklődést. Igaz, erre a mérkőzések is okot adtak, no meg az is, hogy a békéscsabaiak - bárhol álltak is a táblázaton - a zöld-fehérek ellen mindig kivágták a rezet.
    Éppen ezért jelentett meglepetést, hogy a két együttest - legalábbis a kezdéskor - jóval kevesebben biztatták, mint a korábbi években.
    A szurkolók „csatáját” a kifutáskor az Üllői útiak nyerték. A hangerő mellett egy óriási „A Fradi mindenek felett” feliratú zöld-fehér transzparens is ott virított Zsiborás kapuja mögött.)
    A 6. percben Nagy Zs. elfutása után jegyezhettük fel ez első érdemleges eseményt, e jobb oldalról beszálló labdát Fischer fejelte kapura, de az, Gulyás nem kis megkönnyebbülésére, az üres kapu előtt elsuhanva mellément.
    A másik oldalon Kajdy Szekeres mezét is megráncigálta, miközben a 16-oson belül a partvonalon túlra szerelte, de Pádár a hazai szurkolók tiltakozása ellenére sem ítélt 11-est.
    Egyik csapat sem hagyta igazán kibontakozni ellenfelét.
    A 15. percben óriási ferencvárosi tűzijátékot láttunk, ennek első mozzanata Nagy Zsolt kapufán csattanó fejese volt, a végén pedig, szöglet után, Fischer kapásból a keresztléc fölé lőtt.
    (Hamar cserére kényszerültek a hazaiak. Még a 30. percet sem mutatta az óra, amikor a sérült Csatót a csatár, Kanál váltotta fel.)
    Szinte percről percre keményebb lett a játék, ennek első „áldozata” Kajdy volt, aki Árky felvágásáért kapott sárga lapos figyelmeztetést.
    A 35. percben megszerezte a vezetést a Ferencváros. Pintér a kaputól mintegy 22 méterre, balról a megdermedő védők és a késlekedő Gulyás mellett a jobb felső sarokba csavarta a labdát. 0-1.
    A hazaiak válasza Szekeres lapos, tízméteres lövése volt, ezt azonban Zsiborás remekül hárította.
    (A szünetben az autósorsolás hozta izgalomba a nézőket, mégpedig azért, mert a pálya salakján álló Trabant már két esztendeje várta boldog tulajdonosát. Végül Gubics János, 34 éves autószerelő lett a nyertes.)
    SZÜNET UTÁN a második cseréjüket is kihasználó hazaiak a folytatásban nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak.
    A vendégek csak ritkán jutottak át a hazaiak térfelére, a 63. percben viszont Ottlakán csak szabálytalanul tudta szerelni a kiugró Kvasztát.
    Egy perc múlva Szekeres tálalt pontosan középre nagy vágta után, de Kurucz fejesét Zsiborás védte.
    A 76. percben Gruborovics szöglet után centiméterekkel fejelt a bal oldali kapufa mellé.
    A túloldalon Nagy Zs. „ügyeskedett”, majd tisztán tört Gulyás kapujára, de a kifutó kapustól megzavarva a léc fölé emelt.
    A 77. percben Fabulya felvágta a gólhelyzetben kitörő Kvasztát, ennek is sárga lapos figyelmeztetés lett a vége.
    Két perccel később góllá érett a hazaiak fölénye.
    A csereként beállt Szarvas jobbról tört be a Fradi tizenhatosára, amikor Keller hátulról kibillentette egyensúlyából. A csatár nagyot esett, de kissé meglepte, hogy a jól helyezkedő Pádár a 11-es pontra mutatott. A balra induló Zsiborás mellett Ottlakán laposan a kapu jobb oldalába talált. 1-1.

    A 84. percben békéscsabai szabadrúgás következett volna. Fischer azonban reklamált és Pádártól sárga lapos figyelmeztetést kapott. A ferencvárosi játékos nem hagyta annyiban a dolgot, folytatta mondandóját. A játékvezető most már piros lapot mutatott, fel neki.
    Fischer ezt mondta a zuhany alól kilépve: „A sárga lapot azért kaptam, mert odagurítottam a labdát a szabadrúgás helyére, a piros kártyát pedig amiatt, mert megkérdeztem, miért kaptam a sárga lapot...”
    Pádár játékvezető: „A Ferencváros kilencese nyomdafestéket nem tűrő kifejezéssel illetett engem és kollégáimat."

    ★ ★ ★

    Ezúttal úgy indult a játék, hogy feledteti majd a korábbi, tüzes csatákat hozó kilencven perceket.
    Jó ideig biztonságos megoldásokra törekedtek a csapatok, arra ügyeltek legjobban, hogy hibázzon az ellenfél. A Békéscsaba nagy lendülettel vetette magát ugyan a küzdelembe, de mivel ennek eredménye az elején elmaradt, mindinkább magára talált a gyors, pontos kontratámadásokat vezető zöld-fehér gárda. Helyzetük ugyan nem nagyon akadt, ám Pintér találata a legjobbkor jött számukra.
    Nem volt nehéz megállapítani, hogy a fordulás után a békéscsabaiak följebb srófolták az iramot, nem nyugodtak bele „hátrányos helyzetükbe”...
    Támadtak, támadtak, de vagy elfigyeltenkedték lehetőségeiket, vagy - méginkább ez jellemezte a második negyvenöt percet - Zsiborás állta útjukat. A csabaiak számára is a pontrúgás lehetősége hozta meg a góllövés pillanatát, de az eredetileg kijelölt, első számú 11-es rúgó, Szekeres, nem vállalkozott a téthelyzetben a büntető elvégzésére. Társai szerencséjére a végig remekül játszó Ottlakán viszont ezúttal is bizonyított a Fradi ellen. (Egy korábbi találkozón az ő góljával nyertek az Üllői úton a lilák.)
    Összességében a végére színvonalassá és érdekessé váló összecsapáson a pontosztozkodás a legigazságosabb.

    Csank János: — Sajnálom, hogy a kitűnően játszó csapatunk a legnagyobb gólszerzési lehetőségeket sem tudta kihasználni.
    Dalnoki Jenő: — Mostanában igazán nem szoktam foglalkozni a játékvezetők működésével, de remélem, hogy ezt a működést kellőképpen honorálják az ellenőrök is a jelentésükben.
    (Fábián István)

    9. Békéscsaba 8 2 4 2 8-10 8
    10. Ferencváros 8 2 3 3 9-9 7

    Népsport, 1987. október 4. (Arcanum DT)
    Csank sajnálkozik, Dalnoki mérges
    Békéscsabai Előre Spartacus - Ferencváros 1-1 (0-1)


    ...

    Talán az utolsó három Kórház utcai találkozó jutott eszébe az egykori kitűnő ferencvárosi kapusnak, Gulyás Gézának, amikor a Népstadionban „ennek ellenére” biztos békéscsabai győzelmet tippelt
    Dalnoki ezzel természetesen korántsem értett egyet.
    Csank János, a hazaiak vezető edzője a szokásosnál is szótlanabb volt a kezdés előtt. Feltehetően azon meditált magában: jó lenne folytatni a zöld-fehérek elleni sikereket, csak hát, ez a csapat most nem egészen hasonlít „azokra”.
    „Csak” háromnegyed ház várta a kifutó csapatokat, de feltűnt a vendégek B-közepének egyértelmű állásfoglalása is, mégpedig Zsiborás kapuja mögött, egy hatalmas drapérián: „A Fradi mindenek felett”.

    A zöld gyepen Fischer megmozdulása jelentette az első meleg pillanatokat, a 6. percben, amikor Nagy Zs. beadása után kapura fejelt, de az egyet pattanó labda az üres sarok mellett hagyta el a játékteret.
    A hazaiak első kecsegtető helyzetét Szekeres, dolgozta ki, de Kajdy a csatár mezét is megtépkedve szerelte a 16-oson belül, ám Pádár a füttykoncert ellenére is határozottan ítélt - bedobást.
    Többnyire a pálya középső harmadában pattogott a labda, mindkét csapat a másikat hagyta kockáztatni.
    A 15. percben viszont szerencséjük volt a békéscsabaiaknak, óriási tűzijáték végén Nagy Zs. fejese a kapufáról jött vissza, majd szöglet után Fischer kapásból fölé lőtt.
    A keménységet tekintve is „belelendültek” a felek, ezért - miközben a rúgást kapott Csatót Kanál váltotta fel - Kajdy sárga lapos figyelmeztetést kapott, mert felvágta Árkyt.
    A 35. percben „átlaghelyzetből” szabadrúgáshoz készülődött a Ferencváros: a sorfal is csak azt követhette tekintetével, hogy Pintér 22 méterről megcsavart labdája, a szinte állva maradt Gulyás mellett a jobb felső sarokba jutott, 0-1.
    A gól után Dzurják is sárga lapot kapott - időhúzásért.
    Zsiborás remek vetődéssel fogta Szekeres remek bombáját,
    így a zöld-fehér előny közepette gördült ki a fedett lelátó elé a szünetben a két éve gazdára váró nyeremény-Trabant. A nagy izgalmakkal zajló sorsolás főnyereményéért először egy zöld inges, szemüveges úr jelentkezett, de aztán egy másik szurkoló is futni kezdett. Mint kiderült, ez utóbbi volt az igazi: Gubis János, a Békés Megyei Köjál 34 éves autószerelője, aki később elmondta, hogy van ugyan egy 1500-as Ladája, viszont 15 éve jár Előre-meccsekre, és hat éve bérletes.
    A MÁSODIK FÉLIDŐT nagyobb sebességgel kezdték a lila-fehérek, sorra vezették akcióikat.
    Az 56. percben Gruborovics 22 méteres szabadrúgását fogta Zsiborás, majd a 63. percben a folytatás talán legveszélyesebb Fradi-akciójának végén, Ottlakán 11-es gyanúsan szerelte Kvasztát.
    A 64. percben Szekeres belövése után Kurucz fejesét védte remekűl a válogatott kapus.
    A 76. percben a nagyon sokadik hazai szöglet után Gruborovics centiméterekkel fejelt a bal oldali léc mellé.
    Ezután akár bebiztosíthatta volna győzelmét a Fradi, de a tisztán kiugró Nagy Zs. a kétségbeesetten kiinduló Gulyás fölött - fölé emelt, 25 méterről. Ezzel el is lőtte puskaporai a vendégcsapat.
    A 77. percben Kvaszta felvágásáért Fabulya is sárga lapot kapott.
    A 79. percben a csereként beállt, föbbször is ügyeskedő Szarvas a jobb szélen bukkant fel, s már belül járt a 16-oson, amikor az utána eredő Keller kibillentette egyensúlyából! Pádár 11-est ítélt, amelynek elvégzésére csak nehezen akadt vállalkozó. A kijelölt büntetőrúgó, Szekeres, készségesen átengedte az egyenlítés lehetőségét a többieknek. Végül a remek formában játszó Ottlakán vállalkozott rá - a balra mozduló Zsiborás mellett laposan a jobb sarok felé célozva talált a hálóba, 1-1.
    A 84. percben békéscsabai szabadrúgás következett volna, amikor Fischer reklamálásért sárga lapot kapott, majd a pirosat is felmutatta neki Pádár, miután a véleménynyilvánítását nem hagyta abba.
    Az utolsó percekben Kurucz fejesét már sokan bent látták a hálóban, de Zsiborás újabb bravúrral hárított.
    kép
    Egyemeletnyi lila-fehér fölény: Csató és Nagy Zsolt harcából itt a labda, a nevető harmadik kerül ki győztesként (Fotók: Fazekas Ferenc)

    Ha el is maradt a korábbi parázs csatáktól a mostani 90 perc, összességében az NB I átlagszintje fölé került, főleg a szünet után látottak alapján.
    A ferencvárosiak az első félidőben pontosabban adogattak, legtöbbször gyorsabban rajtoltak az úgynevezett holt térbe kerülő átadásokra. Így hiába játszott mezőnyfölényben a lila-fehér együttes, a jól sikerült, ám talán Gulyást is meglepő Pintér-szabadrúgás vendégelőnyt hozott.
    A második félidő egyértelműen a hazaiaké volt, a zöld-fehérek csak ritkán jutottak túl saját térfelükön.
    A megadott és a meg nem adott 11-esek körül bizonyára megoszlanak a vélemények, és sokáig alkalmat adnak majd vitákra, ami hozzátartozója a futballnak.
    A lényeg: összességében a pontosztozkodás felel meg legjobban a játék képének.

    Jók: Ottlakán, Gruborovics, Szarvas, Szekeres, ill. Zsiborás, Pintér, Keller, Nagy Zs.
    (Fábián István)kép
    A hét végi Békéscsaba - Ferencváros NB I-es labdarúgómérkőzés szünetében rendhagyó sorsolásra került sor. Az Előre Spartacus egy Trabantot kínált föl annak a szerencsés szurkolónak, aki az idei évadra bérletet vásárolt. Nos, a kerékből Gubis János, 34 esztendős autószerelő bérletének számát húzták ki. A boldog nyertes (felvételünkön a Trabanttal) rögtön tett egy tiszteletkört, s azt is elmondta: csaknem másfél évtizede jár a lila-fehérek mérkőzéseire, hat éve pedig bérlettulajdonos is. Van ugyan egy Lada 1500-asa, de mint hozzáfűzte: ezt is megtartja.
    Egyben nem tippelt jól, amikor a szünetben, a Ferencváros 1—0-ás vezetésénél állította - 2—1-re nyer a békéscsabai csapat. Persze ne legyünk telhetetlenek, legalább az egyik gólt eltalálta. Sőt, egy kis szerencsével a másik is bejöhetett volna...

    Békés Megyei Népújság, 1987. október 5. és 6.