magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre Spartacus SC - Vasas SC 0 : 1 17:00

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2022.07.23, 22:40 (szerk.: 2022.07.23, 22:54)
    Piros-kék mennykő a Viharsarokban
    Békéscsaba - Vasas 0-1 (0-1)


    Békéscsaba, 9000 néző
    Vezette: Szilágyi (*****) (Pádár, Makó)
    Békéscsaba: Gulyás 6 — Szenti 4, Csató 4, Ottlakán 6, Fabulya 4 — Tamás 4, Kerekes 5, Csanálosi 4, Kanál 4 — Árky 3, Szekeres 4. Edző: Csank János.
    Vasas: Andrusch 0 — Gubucz 6, Balog 6, Mészöly 6, Pecha 7 — Szíjjártó 6, Komjáti 7, Galaschek 6, Tuboly 6 — Teodoru 5, Szabadi 7. Edző: Kisteleki István.
    Csere: Tamás helyett Steigerwald (4) a szünetben, Árky helyett Krasnyánszky (—) a 62., Teodoru helyett Kecskés (—) a 75., Galaschek helyett Nyúl (—) a 89. percben.
    Gólszerző: Szabadi a 43. percben.
    Szögletarány: 7:7 (4:4)

    (Kisteleki István és Csank János együtt nézte végig a tartalékok mérkőzésének első félidejét. Helyettünk is kérdeztek...
    — A Győrött megsérült Kuruczot Árky helyettesíti — így Csank.
    — Nálunk a zúzódással bajlódó Csorba helyén Tuboly lép pályára — szolgált felvilágosítással Kisteleki, majd némi gondolkodás után kibökte: — És bizalmat kap Andrusch is!
    A hír kommentálására a legilletékesebbet kértük.
    — Élni szeretnék a váratlanul ölembe hullt lehetőséggel! — fogalmazott tömören a Vasas új kapuvédője.
    Megtudtuk továbbá, hogy Elekes azért nem játszik az előmérkőzésen, mert a pénteki edzés után szerencsés kimenetelű gépkocsibalesetet szenvedett. A vállát fájlaló hátvéd a nézőtérről figyelte társait.)
    Az első gólhelyzetet a Vasas hagyta kihasználatlanul. A 9. percben Szíjjártó alapvonal közeléből visszagurított labdáját Szabadi 12 méterről mellé lőtte.
    A vendégek fölénye többek mellett négy szögletben és egy veszélyes lövésben mutatkozott.
    A 23. percben Tuboly 25 méterről célozta meg a csabai kapu bal alsó sarkát, ám a vetődő Gulyás az alapvonalon túlra ütötte a labdát.
    Két perccel később Galaschek távoli, nagy erejű bombáját hatástalanította a csabai kapuvédő. Ha a labdarúgás pontozásos sportág lenne, akkor a találkozó első harmadát fölényesen nyerték volna az angyalföldiek.
    (A fővárosi együttes szellemi vezére Komjáti volt. A középpályás, ha kellett, 40 méteres pontos átadásokkal indította társait, megint máskor cselezve biztosított létszámfölényt az ellenfél kapuja előtt. S nem csupán játékban, hanem lelkesedésben is jó példával járt elöl.) A 34. percben Komjáti tértölelő átadásával Teodoru megiramodott, 14 méterről leadott lövését követően a labda kevéssel kerülte el a bal alsó sarkot.
    Az első hazai próbálkozásra 36 percet kellett várniuk a nézőknek. Ekkor egy jobb oldali beadást követően Szekeres 10 méterről Andrusch ölébe fejelte a labdát.
    A 43. percben nem hatott a meglepetés erejével a Vasas vezető gólja.
    Pecha partdobásból Szabadihoz továbbított. A csatár felismerte a lehetőséget és 10 méterről, a balösszekötő helyéről úgy zúdította a labdát a bal alsó sarokba, hogy az a bal kapufáról vágódott a hálóba. 0-1.

    SZÜNET UTÁN az 53. percben, egy jobb oldalról beívelt Vasas-szögletet követően a labda átszállt a fejek felett és a balösszekötő helyén felbukkanó Tuboly 15 méterről a bal oldali kapufát találta telibe.
    Az 56. percben Kerekes jobb oldali beadása után Steigerwald hat méterről célozta meg a Vasas kapuját, Andrusch vetődve szögletre ütötte a labdát.
    A 71. percben egy Vasas-ellentámadás végén Teodoru a 16-oson belülre vezette a labdát, 14 méterről leadott lövését a levegőben úszva hárította Gulyás.
    A 88. percben Kanál és Gubucz harcolt a labdáért a vendégcsapat 16-osán belül, Kanál a földre huppant, a játékvezető pedig továbbot intett.
    (Az utolsó szalmaszálba kapaszkodó hazai publikum azonnal ítéletet hirdetett, s füttykoncerttel adott hangot nemtetszésének az elmaradt 11-es miatt. Nem volt igazuk. A játékvezető ezúttal is jól ítélte meg a helyzetet.)

    ★ ★ ★

    A találkozó előtt a hazai szurkolók felidézték az esztendeje játszott és Szekeresék 4-1-es győzelmével végződött Vasas elleni mérkőzés részleteit. Akik hasonló sikerben reménykedtek, csalódtak, és nem csupán ők ...
    Az első 45 percben számos pontatlan átadás, technikai hiba verte béklyóba a viharsarkiak csapatjátékát.
    S miközben a vendéglátók vergődtek, a Vasas átgondoltan futballozva egyre nagyobb fölényt harcolt ki. A fegyelmezetten védekező angyalföldiek a labda birtokában a szélek felé nyitottak, s ellentámadásaik alkalmával mindenekelőtt Szíjjártó, Galaschek, Tuboly és Pecha zárkózott fel az oldalvonalak mellett az elöl lévő ékekhez, és az örökmozgó Komjáti személyében középről is érkezett segítség.
    Szünet után mit sem változott a játék képe. Egyre markánsabban mutatkozott meg, hogy a Békéscsaba igazi irányító nélkül, pontatlanul passzoló középpályás sorával halvány másolata félév előtti önmagának.
    Mindennél többet mond, hogy mindvégig csupán találgattuk Andrusch formáját. A piros-kékek a folytatásban még a szünet előtti teljesítményüket is felülmúlták. Ekkor ugyanis több éle volt támadásaiknak.
    A mérkőzés képe alapján a Vasas akár nagyobb különbségű győzelmet is arathatott volna.

    Csank János: — Végül is azért vesztettünk, mert középpályás játékunk sok kívánnivalót hagyott maga után.
    Kisteleki István: — A nagyszerű eredménynél is jobban örülök csapatunk tudatos játékának. (Thékes István)

    2. Vasas 3 2 1 - 7-4 5
    ...
    8. Békéscsaba 3 1 1 1 4-4 3

    Népsport, 1987. augusztus 23. (Arcanum DT)
    Hideg zuhany, eső nélkül
    Vasas - Békéscsabai Előre Spartacus 1-0 (1-0)


    ...


    A 12. percben veszélyeztetett először a fővárosi csapat, Szíjjártó lőtt be egy labdát jobbról, Szabadi egyedül állt a 16-os vonalán, de lövése a jobb kapufa fölött suhant el.
    A 23. percben Tuboly 25 méteres lövését öklözte szögletre Gulyás a bal alsó sarok elől.
    Két perccel később Galaschek célozta meg, ezúttal a jobb alsó sarkot, ezt is hárította a békéscsabai kapus.
    A 31. percben Szíjjártó gondolt egyet, s lőtt 17 méterről, de Csató közbenyúlt, így a labda erőtlenül gurult Gulyás ölébe.
    Három perc telt el csupán, amikor Komjáti labdájával Teodoru futott el a jobb oldalon Fabulya kíséretében, de a Vasas-játékos az oldalhálóba lőtt.
    A 37. percben veszélyeztette először a békéscsabai csapat a piros-kékek kapuját: Kerekes beadását Szekeres fejelte 10 méterről, de Andrusché lett a labda.
    Valamivel később Ottlakán iramodott meg, de a bal kapufa mellé durrantott.
    A 44. percben váratlanul megszerezte a vezetést a fővárosi gárda: egy bal oldali partdobás után Szabadi elé került a labda, aki tolt egyet azon, 18 méterről kapura lőtt, Gulyás vetődött is, de a pettyes a bal kapufáról visszapattanva a bal alsó sarokban kötött ki, 1-0.
    SZÜNET UTÁN az első, ami a szurkolók szemébe ötlött: Csató és Kerekes helyet cserélt. Az utóbbi távoli lövése vezette be a második 45 percet, de a labda a kapu mellé szállt.
    Az 53. percben Tuboly futott el a bal oldalon, belőtt középre, Szabadi a 16-osról hatalmas lövést zúdított a kapura, de Gulyás kiöklözte a labdát.
    Egy perccel később Tuboly találta telibe a békéscsabai kapufát, az ismételt lövést Ottlakán vágta ki a gólvonalról.
    A túloldalon egy Csató—Kerekes—Steigerwald akció végén a csereként beállt játékos kapáslövését ütötte szögletre Andrusch, majd Kerekes 15 méteres lövését piszkálta ki a sarok elöl.
    A 63. percben Kanál fejelhetett 8 méterről, de a labda Ardrusch kezében halt el.
    A 70. percben Csató lőtt távolról - fölé.
    A túloldalon Teodoru nagy lövését öklözte ki Gulyás.
    Egy perccel később Csanálosi előtt adódott lehetőség, de túlkombinálta, s végül fölé lőtt.
    A 80. percben Fabulya és Szenti közösen „elvétette” a labdát, ami Szabadié lett, a piros-kékek csatára a kiugró Galaschek elé tálalt, aki néhány lépés után a kifutó Gulyás mellett lőhetett, de a labda a bal kapufa mellé szállt.
    A 88. percben még Kanál került helyzetbe a Vasas kapuja előtt, de a hátulról érkező Gubucz lökött egyet rajta - akár 11-es is lehetett volna.

    Mindkét csapat elsősorban a középpályát igyekezett megerősíteni, s így szervezte a támadásokat az első félórában.
    A hazaiak nem tudtak átjutni a Vasas védővonalán, ugyanakkor a fővárosiak rendre veszélyeztették Gulyás kapuját. Jellemző, hogy a 4. szögletet rúghatták a 20. percben a piros-kékek, míg az első békéscsabai „veszélyhelyzetet” a 37. percben regisztrálhattuk. Nem véletlen, hogy előnyhöz jutottak a vendégek, akiknek támadásai végig veszélyesebbek voltak.
    A fordulás után igyekezett átszervezni a védelmet és a középpályás sort Csank János, de továbbra is meddő maradt minden támadás, noha a második 45 percben már többször veszélyeztették a lila-fehérek Andrusch kapuját.
    A Vasas győzelme azért is megérdemelt, mert minden támadásuk jóval veszélyesebb volt, mint a viharsarkiaké.

    Jó: Andrusch, Szíjjártó, Komjáti, Szabadi, ill. Gulyás, Ottlakán.

    Nyilatkozatok
    Kisteleki István: — A nagyszerű eredménynél csak az volt örömtelibb, ahogy a játékosaink a pályán küzdöttek. Különösen tetszett a tudatosság.
    Csank János: — Nekünk túl közel volt a szerdai forduló, több játékosunk enerváltan játszott, középpályásaink bizonytalanok voltak.

    Békés Megyei Népújság, 1987. augusztus 23.