magyarfutball.hu

Rába Vasas ETO - Békéscsabai Előre Spartacus SC 3 : 3 19:00

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2022.07.23, 23:13 (szerk.: 2022.07.23, 23:27)
    Szekeres a gólfuvaros
    Rába ETO - Békéscsaba 3-3 (2-1)


    Győr, 11 000 néző
    Vezette: Fekete M. (*****) (Szabó B., Karsai)
    Rába ETO: Boros 4 — Csikós 4, Hlagyvik 5, Bordás 5 — Nagy T. 5, Csongrádi 6, Rubold 4, Preszeller 4 — Szabó 5, Handel 7, Hajszán 6—2=4. Edző: Győrfi László.
    Békéscsaba: Gulyás 5 — Csató 5 — Szenti 5, Ottlakán 5, Kerekes 6, Fabulya 5 — Tamás 5, Kurucz 4, Csanálosi 6, Kanál 6 — Szekeres 8. Edző: Csank János.
    Csere: Kurucz helyett Árky (—), Szabó helyett Májer (—) az 53., Nagy T .helyett Kiss Zs. (—) a 65., Tamás helyett Krasnyánszky (—) a 74. percben.
    Gólszerző: Szekeres a 15., Szabó a 16., Handel a 33., Kanál az 59., Handel a 88., Kerekes a 89. percben.
    Sárga lap: Kerekes a 68., Kanál a 71. percben.
    Kiállítva Hajszán a 78. percben.
    Szögletarány: 8:2 (2:1) a Rába ETO javára.

    (Az ETO 1937. augusztus 22-én játszotta első NB I-es bajnoki mérkőzését. Az ötven évvel ezelőtti felejthetetlen győri eseményre emlékezve ünnepség vezette be a találkozót.
    A fél évszázaddal ezelőtti játékosok közül az öt, még életben lévő „veterán” sorakozott fel a játékoskijáró előtt. Virágcsokrokkal, ajándékokkal köszöntötték őket az egyesület jelenlegi vezetői.
    A kezdőrúgást is az ötven évvel ezelőtti ETO egyik játékosa, Brezányi Ferenc végezte el.
    Hangosbeszélőn köszöntötték Szabó Ottót 325. NB I-es mérkőzése alkalmával.)
    Nagy lendülettel kezdett a Rába, saját kapuja elé kényszerítette a viharsarki együttest. Szabó lövését, majd Rubold szabadrúgását hárította Gulyás.
    A csabaiak a 15. percben jutottak el először a győri kapuig, s rögtön gólt értek el. Csanálosi a kezdőkörből tért ölelő, pontos átadással indította a jobb oldalon felbukkanó Szekerest, aki az átlőtt labdával kapura húzott, és a kifutó Boros mellett tizenkét méterről a jobb alsó sarokba továbbított. 0-1.
    Újrakezdés után azonnal egyenlített a Rába.
    Hajszán vezetett támadást a bal szélen, az alapvonal közeléből, laposan középre adott, és a jubiláns Szabó Ottó hat méterről perdített labdája a bal oldali léc belső éléről a kapuvonalon túlra pattant, és Csató onnan vágta ki.
    Szabó Béla partjelző azonnal jelezte, Fekete játékvezető pedig megítélte a gólt. 1-1.

    (Az apró termetű jobbszélső labdája, ha csak centiméterekkel is, de valóban átkerült a kapuvonalon. Ilyenkor van nagy szükség a partjelző és a játékvezető együttműködésére. Szabó Béla jól helyezkedett, látta, hogy a pettyes már „rendeltetési helyére” került, és magasba emelt zászlóval elindult a felezővonal irányába. Fekete pedig habozás nélkül középre mutatott.
    A jó együttműködés ezúttal a győriek egyébként szabályos egyenlítő gólját szentesítette.)
    Alábbhagyott a Rába kezdeti lendülete, egyre több ellentámadást vezettek a csabaiak. Csanálosi lövése egy védőn irányt változtatva vágódott a léc fölé.
    A 33. percben aztán ritkán látható remek akció futott a pályán.
    Hajszán remek cselekkel valósággal kirobbant a védők gyűrűjéből, az alapvonal közelébe érkezve felnézett, majd laposan hátragurított a középen fedezetlenül maradt Handel elé, aki tizennégy méterről, egyből a bal alsó sarokba lőtt. 2-1.
    A 43. percben Rubold átadásával Preszeller nyargalhatott a kapu felé, de a döntő pillanatban hosszan szöktette magát, és a kivetődő Gulyásé lett a labda.
    SZÜNET UTÁN a csabaiak támadó felfogásban játszottak, bátrabban zárkóztak fel a támadásokhoz, így változatosabb volt a játék.
    Az 59. percben az ellenállhatatlanul játszó Szekeres két remek csel után nagyszerű keresztlabdát tálalt a jobb szélen érkező Kanál elé, aki néhány lépés után a kifutó és vetődő Boros alatt helyezte a labdát a kapu jobb oldalába. 2-2.
    (Az eltelt egy óra bizonyította, hogy a viharsarki együttes lelke, motorja a nagyszerű napot kifogó Szekeres József. A szőke fiú remek dolgokat mutatott be. Rengeteget mozgott, állandóan változtatta a helyét, ha kellett cselezett, ha kellett, tartotta a labdát, rúgott egy nagyszerű gólt, és a mostani egyenlítő gólnál is remek átadással segítette csapatát a sikerhez.)
    Néhány kemény belemenés, szabálytalanság izzította a hangulatot. A 68. percben Kerekes felrúgta Csongrádit, a játékvezető előnyszabályt alkalmazott, majd az akció befejezése után sárga lapot mutatott fel Kerekesnek.
    Három perccel később Kanál is csatlakozott csapatkapitányához, miután Csikóssal szemben szabálytalankodott.
    Erősített, erőlködött a Rába. Hajszán esett el látványosan a büntetőterületen belül, de Fekete játékvezető - helyesen - nem honorálta az alakítást.
    A 78. percben Árky szabálytalankodott Hajszánnal szemben. A csatár megrúgta Árkyt, majd elesett. Mikor a válogatott szélső ápolása befejeződött, Fekete piros lapot mutatott fel Hajszánnak.
    A hajrá drámaian alakult.
    Előbb a 88. percben Rubold egy kényszerítő átadás után kiugrott Gulyás mellett, és elvitte a labdát, amikor a kapus megfogta a lábát, 11-es!
    A büntetőt Rubold rosszul, félmagasan küldte a kapu jobb oldala felé. Gulyás vetődve kiütötte, de balszerencséjére Handel eszmélt elsőként, és a kipattanó labdát tíz méterről a kapu bal oldalába bombázta. 3-2.
    Újrakezdés után a győriek magukban már a győzelmet ünnepelték, ám a 89. percben Csikós rendkívül rosszul adott haza, a labda elcsúszott a kiinduló és vetődő Boros mellett, és Kerekes nyolc méterről az üres kapuba lőtt. 3-3.


    ★ ★ ★

    A viharsarkiak alaposan megtervezett taktikával érkeztek Győrbe. Védelmi tartalék előtt négy hátvéd és négy középpályás helyezkedett el, míg a támadósort Szekeres egymaga képviselte. Jegyezzük meg mindjárt, hogy magas szinten.
    A győriek élve a lehetőséggel, lendületesen kezdtek, sorra vezették támadásaikat, alakították és hagyták ki helyzeteiket. Szinte a levegőben lógott a vezető gól, és az nem is maradt el, de - nem kis meglepetésre - a vendégek szerezték azt meg, első épkézláb támadásuk végén.
    Amíg a csabaiak örültek a sikernek, megszületett az egyenlítés. Akkor még nem sejtették, hogy ezt a „nemes gesztust” a mérkőzés utolsó előtti percében a győriek viszonozni fogják.
    Az első húsz perc elteltével alábbhagyott a Rába lendülete, feltűnt a győri védelem kapkodása, és különösképpen az, hogy hogy az egyszemélyes támadósor, a helyét gyakran változtató Szekeres milyen sok zavart okozott Hlagyvikék háza táján.
    A fordulás után váratlan fordulat következett be. A viharsarkiak támadó felfogásban játszottak, sokkal kiegyenlítettebbé tették a mérkőzést, és Szekeres újabb remek egyéni teljesítménye révén megszületett az egyenlítő gól.
    Az idő múlásával a Rába egyre jobban erőlködött, kapkodott, és a csapatjátékban rengeteg volt a hiba.
    Igaz, hogy a csabaiak egyenlítő gólja szerencsés körülmények között, nagy védelmi hibából született, de a sors igazságtalansága lett volna, ha vesztesként hagyják el a pályát.

    Győrfi László: — Ha az első félidőben berúgjuk helyzeteinket, simán nyerünk. Ilyen gólt, mint amit az utolsó percben kaptunk, csak úttörő-mérkőzésen lehet látni.
    Csank János: — Óriási iramú, remek mérkőzés volt. Szerencsés körülmények között tudtunk egyenlíteni, de a játék képe alapján úgy érzem, hogy a döntetlen teljesen reális.
    (Havasréti Béla)

    4. Rába ETO 2 1 1 - 5-4 3
    5. Békéscsaba 2 1 1 - 4-3 3

    Népsport, 1987. augusztus 20. (Arcanum DT)
    képNagy Tamást két sötétmezes csabai védő akadályozza sikerrel a labda megszerzésében

    Kisalföld, 1987. augusztus 24. (Arcanum DT)