magyarfutball.hu

Pécsi Munkás SC - Békéscsabai Előre Spartacus SC 1 : 1 17:00

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2022.08.30, 22:27 (szerk.: 2022.08.30, 22:48)
    Pásztor-tűz a Mecsekalján
    Pécsi MSC - Békéscsaba 1-1 (0-0)


    Pécs, 8000 néző
    Vezette: Huták (****) (Kovács I L., Horváth Gy.)
    PMSC: Bodnár 6 — Czérna 5, Toma 5, Brezniczky 5 — Megyeri 6, Túri 5, Bérczy 6, Lutz 6, Lőrincz 5 — Nagy 4, Mészáros 6. Edző: Garami József.
    Békéscsaba: Gulyás 6 — Szenti 5, Megyesi 5—2=3, Ottlakán 5, Fabulya 6, Adorján 5, Csató 6, Pásztor 7, Csanálosi 5 — Steigerwald 6, Szekeres 7. Edző: Csank János.
    Csere: Nagy helyett Lovász (5) a szünetben, Adorján helyett Kurucz (—) a 62., Túri helyett Balogh (—) a 64., Steigerwald helyett Belvon (—) a 73. percben.
    Gólszerző: Mészáros (11-esből) az 54., Pásztor az 56. percben.
    Sárga lap: Megyesi a 2., Mészáros a 12., Fabulya a 72., Pásztor a 80. percben.
    Kiállítva: Megyesi a 79. percben.
    Szögletarány: 4:3 (2:2) a Békéscsaba javára.

    (A vendégek mestere, Csank János elégedetten mondta, hogy edzői ténykedése alatt még nem volt ilyen nyugodt időszaka. Az előző csapatánál, az Egernél vagy a feljutás, vagy a kiesés volt a tét, mindig borotvaélen táncoltak. A csabaiak viszont ebben az idényben várakozáson felül szerepelnek, s nyugodtan várhatják a bajnoki hajrát. Ezért is várta az edző, hogy a PMSC ellen jó játékkal rukkolnak ki.
    A pécsieknél Mészáros sérülése rendbe jött és vállalta a játékot.
    - Nyernünk kell, mert ellenkező esetben nagyon nehéz lesz teljesíteni célunkat, azt, hogy a hat között végezzünk - mondta.)
    Már 2. percben elővette a sárga lapot Huták játékvezető, mert Megyeri megugrott a jobb szélen és a 16-os oldalvonalánál Megyesi felvágta.
    A tetőtől talpig sárgában játszó hazaiak birtokolták többet a labdát, de Szekeresék gyors ellentámadásai veszélyesebbek voltak.
    A 12. percben Mészáros a felezővonalnál buktatta Steigenwaldot, a pécsi csatár is megkapta a sárga lapot.
    Ezután Pásztor legurított egy szabadrúgást Csató elé, akinek 16 méteres lövését védte Bodnár. A másik oldalon Megyeri 18 méterről célozta meg a csabai kaput, de Gulyás elcsípte a labdát. A 24. percben óriási pécsi helyzet maradt kihasználatlanul. Megyeri a jobb oldalról ívelt be szögletet, de az érkező Torna három méterről fölé vágta a labdát.
    Öt perccel később joggal mérgelődött a közönség, mert a játékvezető - a partjelző
    beintésére - tévesen állította meg les címén Nagyot.
    Az elrúgás pillanatában Szekeres 17 méteres lövésénél megpattant a labda, az elmozduló Bodnár azonban még időben visszaért és védett.
    Ezt követően Túri indította a bal oldalon Lutzot, akinek középre ívelt labdáját Mészáros nyolc méterről fejelte, de Gulyás jól helyezkedett.
    A PMSC elszántabb volt, összjátékába azonban sok hiba csúszott. A Békéscsaba ebben az időszakban ügyesebben tette-vette a labdát, bár helyzetük a vendégeknek sem nagyon akadt. SZÜNET UTÁN ismét kimaradt egy pécsi helyzet. A 49. percben Lőrincz indításával Lovász ugrott meg, a csereként beállt csatár azonban tíz méterről mellé lőtt.
    Valamivel később Mészáros csavart lövése adott munkát Gulyásnak.Az 53. percben viszont ajtó-ablak tárva volt Adorján előtt, de a 11-es pontnál lyukat rúgott.
    A kihagyott helyzetért bűnhődött a Békéscsaba. Az 54. percben Bérczy, a 16-os oldalvonalától fél méterrel beljebb, átfejelte a labdát Ottlakán feje fölött, a pécsi játékos megkerülte a csabai beállást, aki meglökte. Huták játékvezető 11-est ítélt. A büntetőből Mészáros a kapu közepébe lőtt. 1-0.
    Nem sokáig örülhettek a pécsiek. Az 58. percben egyenlített a vendégcsapat. Steigerwald a jobb oldalról középre továbbított, Szekeres átlépte a labdát, Pásztor lekezelte, majd észrevette, hogy Bodnár kiindul és 14 méterről a kapus felett a hálóba továbbított. 1-1
    (A pécsiek vezető gólja után ritmust váltott a Békéscsaba és ebben a karmester Pásztor volt. Két-három remek indítással is észrevétette magát, majd amikor ő kapott egy jó beadást, akkor addigi teljesítményére feltéve a koronát, egyenlített. Jól látta meg, hogy miként használhatja ki a lehetőséget. Az ilyen gólra mondják, hogy okos gól volt.)
    Az egyenlítést követően kétszer is Mészáros veszélyeztetett, előbb 16 méteres szabadrúgását, majd 15 méteres fejesét védte a vendégek kapusa.
    A 72. percben Fabulya kapott sárga lapot, mert szabálytalankodott Lutz-cal szemben.
    Két perccel később Szekeres lefutotta a pécsi védőket, Bodnár azonban jó ütemben érkezett és belevetődött a válogatott csatár lövésébe.
    A másik oldalon Megyeri hagyott ki nagy helyzetet, az ötös sarkáról gurított mellé.
    Egyre paprikásabb lett a hangulat, nem egy kemény összecsapást láthattak a nézők.
    A 79. percben Megyesi felvágta Mészárost, és mivel már volt egy sárga lapja, Huták kiállította a Békéscsaba középhátvédjét.
    Egy perccel ezután Pásztor kapott sárga lapot, mert Lovásszal szemben szabálytalankodott. (Huták játékvezető Pásztor belépőjénél még nem jelzett, előnyszabályt alkalmazott, mert a pécsieknél maradt a labda. Aztán, amikor befejeződött az akció, akkor felmutatta a sárga lapot a vendégek kapitányának.)
    Az utolsó percekben a Pécs rohamozott, de a tíz főre olvadt vendégcsapat nagyon fegyelmezetten védekezett.

    ★ ★ ★

    Ha az első félidő némi csalódást is okozott, a szünet után már egy remek, változatos, jó iramú találkozót láthatott a közönség.
    A Békéscsabát joggal bátorította fel sikeres tavaszi sorozata, egészséges önbizalommal lépett pályára a vendégcsapat. A kezdeményezést ugyan átengedték a hazaiaknak, de ez nem jelentette azt, hogy megszállva saját kapujuk előterét, védekezzenek. Általában már a 16-os előtt megállították a pécsi próbálkozásokat és középpályásaik máris indították Steigerwaldot vagy Szekerest. Igaz, ők ritkán kerültek a kapu közelébe, mert a PMSC védelme határozottan avatkozott közbe, ebben az időszakban csak a távoli lövések jelentettek komolyabb veszélyt Bodnárnak.
    A PMSC hiába birtokolta többet a labdát, támadásai körülményesek voltak. Ha viszont mégis odakerültek Gulyás kapuja elé, akkor elhibázták a lehetőségeket.
    A második félidőben izgalmasabb, lendületesebb lett a játék. Úgy tűnt, egyik fél sem elégedett az addigi eredménnyel és rövid idő alatt döntésre akarják vinni a dolgot. Így aztán mindkét oldalon adódtak helyzetek, mert ekkor már a védők is inkább a támadások szervezésére figyeltek.
    A vezetést a pécsiek szerezték meg, de ez nem törte le a Békéscsabát, pillanatok alatt képes volt váltani és perceken belül egyenlíteni. Ez a váltás is igazolta, hogy a vendégek tavaszi sikersorozata nem a véletlen műve.
    Az utolsó félórában a PMSC volt a lendületesebb, ugyanakkor a Békéscsabának is volt annyi helyzete, mint a házigazdáknak, mert ellentámadásaik rendkívül veszélyeseknek bizonyultak. Mindkét oldalon adódott még gólszerzési lehetőség és csak a csatárok ügyetlenkedésének tudható be, hogy nem változott az eredmény.
    Nem csalódtak a nézők, a második félidőben sok volt az izgalom, a látottak alapján igazságos a döntetlen. Hiába kezdeményezett valamivel többet a Pécs, a Békéscsaba ezúttal tudatosabban futballozott.

    Garami József: — Az első félidőben gyengén játszottunk. A szünet után feljöttünk, de több gólszerzési lehetőségünket nem tudtuk kihasználni. Ezért az eredmény valós.
    Csank János: — Nagyon jól futballoztunk, a hosszabb szünet nem látszott meg a játékunkon, kár, hogy nem tudtuk még pontosabban befejezni akcióinkat.
    (Lázár Lajos, Horváth László)

    6. Pécs 27 11 6 10 24-18 28
    7. Békéscsaba 26 9 10 7 31-31 28

    Népsport, 1987. május 21. (Arcanum DT)
    Megvan a remélt (várt) egyik pont Pécsett
    PMSC - Bcs. Előre Spartacus 1-1 (0-0)


    ...


    Két sárga lappal kezdődött a találkozó: a 2. percben Megyesi Megyerivel szemben, a 12. percben Mészáros Steigerwalddal szemben szabálytalankodott, ezért kapták a jogos figyelmeztetést.
    Ezután húszperces eseménytelen játék következett a két 16-os között. Ennek végén Toma lőhetett volna gólt, de Lőrincz jobb oldali szögleténél a kapu torkában hibázott.
    A 35. percben a mérkőzés legszebb támadását láthatták a nézők: Túri-Lucz-Mészáros akció végén a válogatott-jelölt csatár az ötösről Gulyás kezébe fejelt.
    Az első játékrészben az Előre Spartacus nemigen veszélyeztetett, elsősorban a biztonságos védekezésre törekedett.
    SZÜNET UTÁN mindjárt jobb lett a mérkőzés.
    Az 53. percben óriási helyzetet hagyott ki a vendégegyüttes: Steigerwald beívelése után Torna lyukat fejelt, ezen Adorján annyira meglepődött, hogy a kaputól hat méterre hozzákerült labdával addig pepecselt, amíg felszabadítottak előle.
    A következő támadásnál - az 54. percben - megszerezte a vezetést a PMSC: Túri kiugratta a jobb oldalon Bérczit, ő átfejelte a labdát Ottlakánon, de a beállós fellökte Bérczit a 16-oson belül. A Huták játékvezető által megítélt büntetőt Mészáros biztosan értékesítette, 1-0.
    Négy perccel később egyenlített a Békéscsaba: ismét Steigerwald lőtte be jobbról, Szekeres a 16-os vonalon átlépte a labdát, s Pásztort hozta helyzetbe. A középpályás egy csel után, 14 méterről elcsavarta a labdát a kiinduló Bodnár mellett, és a kapu bal oldalába talált, 1-1.

    A 72. percben Fabulya felvágta Luczot.
    Két perccel később Szekeres belőhette volna a lila-fehérek győztes gólját: egy előreívelésnél lefutotta Brezniczky dr.-t, ám nagy helyzetben, 12 méterre a kaputól Bodnárba lőtt.
    A túlsó kapunál, az ellentámadásnál Megyeri több csel után az ötös jobb oldali sarkáról a kapufa mellé gurított - ez is góllal kecsegtető helyzet volt.
    Tíz perccel a mérkőzés lefújása előtt Megyesi hátulról szándékosan elkaszálta Mészárost, ezért, mivel már volt egy sárga lapja, Huták kiállította.

    Majdnem egy órán keresztül unatkoztak a nézők, mert addig gyenge volt a mérkőzés.
    A PMSC vezető gólja „felvillanyozta" az ad-dig csak az eredmény tartására törekvő békéscsabaiakat. A vendégek a gyors ritmusváltás nyomán kiegyenlítettek, bizonyítván, hogy nemcsak védekezni, hanem két-három húzásból gyors támadásokat vezetni is tudnak.
    A PMSC sok hibával, görcsösen játszott, a védelme többször sebezhetőnek bizonyult. 1-1 után az ellenakciókkal kísérletező viharsarki csapat a győztes gólt is belőhette volna.
    Összességében elmondható, hogy a Békéscsaba feltétlen rászolgált az egyik pontra. Már csak azért is, mert majdnem annyi - vagy éppen annyi - helyzetet dolgozott ki idegenben, mint a hazai pálya előnyét élvező PMSC.

    Békés Megyei Népújság, 1987. május 21.
    kép
    Körben a legkisebbik! A békéscsabai védők gyűrűjében Megyeri bűvöli a labdát... kép
    Huták játékvezető kifelé int. Ezzel jelzi Megyesinek, hogy kiállította. A füvön Mészáros fekszik. (Kóródi Gábor felvételei)

    Dunántúli Napló 1987. május 21. és 22.