magyarfutball.hu

Vasas SC - Békéscsabai Előre Spartacus SC 1 : 0 18:00

   
   
Upload your own photos! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2022.09.18, 21:28 (szerk.: 2022.10.30, 21:58)
    Kibekkelték a hazaiak...
    Vasas - Békéscsaba 1-0 (1-0)


    Fáy u., 2500 néző
    Vezette: Drigán (*****), (Kőrös, Divinyi)
    Vasas: Kovács 6 — Pecha 5, Elekes 6, Gubucz 7, Csorba 5 — Szíjjártó 6, Teodoru 5, Balog 6, Rixer 6 — Nyúl 5, Szabadi 6. Edző: Kisteleki István.
    Békéscsaba: Leboniczky 0 — Szenti 5, Megyesi 7, Ottlakán 7, Fabulya 5 — Belvon 5, Csató 5, Pásztor 6, Csanálosi 4 — Steigerwald 5, Szekeres 6. Edző: Csank János.
    Csere: Teodoru helyett Bodnár (5) a szünetben, Nyúl helyett Borostyán (6) a 70., Belvon helyett Adorján és Fabulya helyett Kanál, mindketten a 76. percben.
    Gólszerző: Rixer a 33. percben.
    Sárga lap: Adorján a 88. percben.
    Szögletarány: 7:5 (4:2) a Vasas javára.

    A Vasas négy jubilánssal, a Békéscsaba pedig egy újonccal és több sérülttel készült a mérkőzésre.
    A hazaiaknál Kovács a 150., Szabadi a 125., Pecha és Bodnár — utóbbi becserélése esetén — a 75. élvonalbeli mérkőzésére öltözött át. Két állandó csapattag viszont civilben maradt, Farkas és Komjáti ugyanis húzódás miatt nem vállalhatta a játékot.
    A vendégek sérültjeinek listája jóval terjedelmesebb. A két Takács, Kelemen, Kurucz és Gulyás el sem utazott a csapattal, Adorján pedig a kispadra szorult. A szükséghelyzetben Csank János vezetőedző újoncot avatott: a 17 éves saját nevelésű Belvon Attilát állította a középpályás sorba.)
    Csorba jobb felső sarok mellett elzúgó 25 méteres szabadrúgása jelentette a nyitányt, majd az első negyedóra végén Teodoru a 16-osról hiába lőtt a kapuba, a partjelző ugyanis lest látott. A 23. percben Nyúl ígéretesen tálalt fejjel Szabadi elé, aki 15 m-re a kaputól fordulásból hatalmas lyukat rúgott.
    A hazai csatárt aztán csak balszerencséje akadályozta meg, hogy azonnal jóvátegye hibáját, mert a következő támadásnál két jó csellel ügyesen lépett ki a balösszekötő helyén, aztán 13 m-ről csaknem megrepesztette a lécet a bal felső sarok közelében.
    Az eddig csak szorgalmasan, de eredménytelenül támadó vendégek késedelem nélkül válaszoltak. Egy jobbról érkező beadást Szekeres középen lekezelt, majd „beforgatta” a nyakán lógó Elekest és Balogot, de fordulásból 7 m-ről leadott lövésébe Kovács beleért, és így a labda a jobb alsó sarok mellett kocogott ki.
    (Nem vesztett sokat, aki esetleg késve, csak a félidő derekán érkezett a Fáy utcába. Addig ugyanis tisztes daráláson kívül semmi különöset nem produkáltak a csapatok. Bár mindegyik két-két csatárral játszott, a védelmek makacsul tartották magukat az eredeti felálláshoz. A hátvédek nem igyekeztek segíteni a támadásokat, amelyek így a védők nagy létszámfölényében eleve kudarcra voltak ítélve.
    A félidő közepén a Vasas változtatott a felfogásán, és ettől mindjárt élvezetesebb, élénkebb lett a találkozó.)
    Pecha a 33. percben szánta el magát először előretörésre, s ennek rögtön gól lett az eredménye. A jobb oldalon a vendégtérfél közepére érve remek ütemben szöktette a jobbösszekötő helyén Szíjjártót, ő az alapvonal közeléből laposan középre lőtte a labdát, amely elsuhant a védők között, és a középen, az 5-ös vonalánál bevetődő Rixer lábáról a kapu közepébe vágódott. 1-0.
    Az egyenlítésre hét perc múlva nyílt az első lehetősége a Békéscsabának, amikor Csanálosi a bal oldalról adott be, Szekeres a 16-oson átlépte a labdát, de a mögötte érkező Steigerwald rosszul találta el, s így messze elkerülte a kaput.
    SZÜNET UTÁN Csató ijesztgette az angyalföldi szurkolókat, mert ügyesen játszotta magát tisztára, de végül 15 m-ről gyatrán Kovács kezébe gurított.
    A másik oldalon Szíjjártó labdájával Nyúl húzhatott volna kapura, de inkább cselezgetett, aztán Bodnár elé gurított, őt viszont könnyen szerelték a védők.
    Az 55. percben Pásztor átadása őrizetlenül találta a jobbösszekötő helyén futó Csatót, aki bevezette a labdát a 16-oson belülre, még rá is készülhetett a lövésre, ám Elekes önfeláldozóan közbevetődött, s így Kovácsnak már nem volt nehéz dolga.
    Eltökélten harcoltak a vendégek az egyenlítésért. A 60. percben Pásztor balról ravaszul nyesett szöglete nyomán mindenki mellett elsurrant a labda, amelybe a meglepett Kovács csak beleütni tudott, de szerencséjére a közelben csak Vasas-játékosok álltak.
    Negyedórányi üresjárat után csaknem kiegyenlített a Békéscsaba, amikor a 75. percben szabadrúgáshoz jutott a jobb oldalon a 16-os sarka előtt. Szekeres lövése Kovács karjáról kipattant, Csató rácsapott és jobbról éles szögből meglőtte a labdát, amely a kapufáról a dermedt Kovácsra, onnan az üres kapu felé pattant, de Elekes a gólvonalról felszabadított.
    Egy perccel később a 16-os másik sarkának közeléből Pásztor végzett el szabadrúgást, s a jobb felső sarokba tartó labdát Kovács szögletre tenyerelte.
    A félidő legnagyobb hazai helyzete a 80. percben a jobbösszekötő helyén meglóduló Szabadi nevéhez fűződik. Csanálosi azonban a büntetőpont közelében beérte a csatárt és becsúszva szerelte. A labda Bodnár elé pattant, 8 m-es lövése a felálló Szabadiban akadt el, de ő mielőtt újra lőhetett volna, Megyesi szögletre tisztázott.
    Öt perccel később jobbról keresztben adogatva a vendégek kész helyzet elé állították a Vasas védelmét, de a balösszekötő helyén érkező Csanálosi 12 méterről senkitől sem zavartatva a léc fölé bombázott.
    Két perccel a mérkőzés lefújása előtt Szekeres mintegy 4 méterről fejelt a hálóba, de mert közben ellökte Elekest, a játékvezető kifelé ítélt szabadrúgást, a reklamáló Adorjánnak pedig sárga lapot mutatott fel.
    Kevéssel a találkozó lefújása előtt Drigán megállította a játékot, mert a közönség egy része a mentőkért kiáltott. Ám a pillanatokon belül érkező orvos már nem tudott segíteni. Egy hatvankilenc éves szurkoló nem térhetett haza...)
    képA második félidőben a Békéscsaba egymás után dolgozta ki helyzeteit a Vasas ellen a Fáy utcában, de játékosai képtelenek voltak a kapuba találni.
    Képünkön a vendégek újonca, Belvon viszi el a labdát Rixer és Csorba (takarva) között, a háttérben pedig Szekeres figyeli Gubucz őrizetében társa erőfeszítéseit.

    ★ ★

    Nagyot lélegezhettek a hazai szurkolók, amikor a játékvezető véget vetett a mérkőzésnek. Pedig a szünetig semmi okuk nem volt az aggodalomra, úgy tűnt, a Vasas gond nélkül bezsebeli a két pontot.
    A félidő derekáig tartó eseménytelen mezőnyjátékot is inkább a vendéglátók irányították, majd ritmust váltva egyértelműen fölénybe kerültek. A hátvédek aktívabbá válásával veszélyesebbek is lettek a Vasas próbálkozásai és megérdemelten jutott vezetéshez. A Békéscsaba ebben a játékrészben kissé óvatosan futballozott és szinte csak a tisztesség kedvéért látogatott el Kovács kapujának közelébe. Ám ott a többnyire magára hagyott Szekeres egyedül nem sok vizet zavart, hatott.
    Fordulás után viszont nagyot változott a játék képe. A vendégek jóval többet kezdeményeztek és sokszor percekre a Vasas térfelére korlátozták a küzdelmet.
    Ekkor a Vasas középpályásai fordítottak nagyobb figyelmet a védekezésre, de ellenfelük előtt így is több gólszerzési alkalom nyílt. Köszönhető volt ez a félidőre nagyon feljavult Pásztornak, aki jól irányította társait, akik már nemcsak Szekeresre bízták a kapu előtti szorgoskodást.
    Ám végül ez sem segített, mert a csabaiak egyetlen lehetőségükkel sem tudtak élni és így tulajdonképpen önmagukat verték meg. A helyzetek alapján akár meg is nyerhették volna a mérkőzést.

    Kisteleki István: — Végre megnyertünk egy olyan mérkőzést, amely a csapat szempontjából nagyon fontos volt. A játék ugyan némi kívánnivalót hagyott - főleg a második félidőben -, de a lelkesedés átsegítette a nehéz időszakon játékosaimat, amihez mindenkinek csak gratulálni tudok.
    Csank János: — Ezen a mérkőzésen megmutatkozott a játék minden igazságtalansága és igazságossága. Nem lett volna szabad veszítenünk, de ennyi helyzetkihagyás után ez törvényszerűnek mondható.
    (Pajor-Gyulai László)

    8. Vasas 20 8 4 8 28-27 20
    ...
    11. Békéscsaba 20 5 8 7 19-25 18

    Népsport, 1987. március 30. (Arcanum DT)
    képRixer (10-es) estében lövi a győztes gólt (Fejér Gábor felvétele)

    Népszava, 1987. március 30. (Arcanum DT)
    A vége felé még ennél is szorosabb volt...
    Vasas - Békéscsabai Előre Spartacus 1-0 (1-0)


    ...

    Újonc készülődött a lila-fehéreknél, a 17 esztendős, saját nevelésű, az ifjúsági válogatottban már többször szerepelt Belvon Attila kapta a 7-es számú mezt.
    Mint megtudtuk, Rixer szemmel kísérésével bízta meg Csank edző. „Egyébként területet védünk. S hogy mivel lennék elégedett? Ha jól játszanánk!” - tette hozzá.
    Kisteleki István így fogalmazott: „Hasonló cipőben járunk, egyformán fontos a meccs mindkét csapatnak.”
    Csorba a felső lécet súroló, 25 méteres szabadrúgása jelentette az első eseményt az 5. percben.
    A lila-fehérek viszont a 8. percben már a harmadik szögletet rúgták. Szenti vállalkozott először lövésre (fölé ment), aztán Csató pörgetett fölé.
    A 24. percben Szabadi kapott remek labdát Baloghtól, és a bal oldali lécet találta telibe.
    A válasz is gólhelyzet volt: Szekeres középen jó cselek után 6 méterről lőtt, de Kovács Attila bravúrosan hárított.
    A 33. percben hárítható góllal szerzett vezetést az angyalföldi gárda: Szijjártó nagy vágta után középre emelt, és a Csató szorításában érkező Rixer fél fordulattal úgy talált a kapuba, hogy a labda a jobb oldali kapufa tövéről pattant a hálóba, 1-0.
    A szünet előtt Steigerwald egyenlíthetett volna, de hiába volt kecsegtető pozícióban, nem érte el a labdát a 11-es pontnál.
    Csató 15 méteres, Elekes szorításából küldött jó lövésével kezdődött a második félidő.
    Mozgalmas játék alakult ki, az 58. percben Elekes - mint oly sokszor - most is útját állta egy nagy lövésnek - Csató volt a feladó.
    Pásztor szöglete után Szenti és Steigerwald is egyenlíthetett volna a kapu torkában, de egymást is megzavarták.
    A másik oldalon Nyúl szerelte mértani pontosságú közbelépéssel a jól játszó Megyesit.
    Az utolsó fél óra egyértelműen a békéscsabaiaké volt. A 75. percben Pásztor legurított szabadrúgása után Szekeres óriási lövését Kovács Attila csak vállal tudta védeni, az ide-oda pattogó labdát végül Pecha vágta ki a gólvonalról.
    A lila-fehérek sorozatos akciói közben Bodnár állt szemben egy alkalommal Leboniczkyval, de végül közös erővel mentettek a csabaiak.
    Az utolsó percekben nagyon drukkolt az angyalföldi szurkolótábor, szinte állandóan Kovács Attila kapuja előtt pattogott a labda.
    A 86. percben láttuk a nap legszebb akcióját, Steigerwald, Szekeres, Kanál, Csanálosi kapta-adta a labdát: végül Csanálosi nem tudta kihasználni az újabb lehetőséget.
    Egy perccel a vége előtt Adorján is kecsegtető helyzetbe került, de végül sárga lapos figyelmeztetés lett a vége - reklamálásért.

    A Vasas az első játékrészben többet támadott, mezőnyfölénye gólt is hozott.
    A második félidő mozgalmas játéka inkább a lilákat dicséri. Ez akkor lenne teljes, ha gólt is tudnának lőni hozzá!

    Nyilatkozatok.
    Kisteleki István: — Nagyon fontos két pontot szereztünk. A játék döcögött ugyan, de a lelkesedés túlsegítette játékosainkat a nehéz perceken.
    Csank János: — Megmutatkozott a futball igazsága és igazságtalansága is. Nem lett volna szabad kikapnunk, csak hát miközben ilyen helyzeteket elpuskázunk, kire számítsunk?
    (Fábián István)

    Békés Megyei Népújság, 1987. április 30.