magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre Spartacus SC - Siófoki Bányász SE 2 : 1 14:30

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2022.10.03, 10:31 (szerk.: 2022.10.03, 23:25)
    Harmatos játék gyöngyvirágillatban
    Békéscsaba - Siófok 2-1 (0-1)


    Békéscsaba, 6000 néző
    Vezette: Puhl (****) (Szilágyi S., Mester I.)
    Békéscsaba: Leboniczky 5 — Szenti 6, Ottlakán 6, Csató 6, Fabulya 5 — Steigerwald 5, Adorján 4, Pásztor 5, Csanálosi 5 — Kurucz 3, Szekeres 4. Edző: Csank János.
    Siófok: Horváth 0 — Brettner 5, Pardavi 3, Olajos 4, Kolovics 4 — Jancsika 6, Palkovics 4, Szajcz 5, Quirikó 5 — Adi 6, Lakatos 6. Edző: Kaszás Gábor.
    Csere: Horváth helyett Kovács (—) az 56., Adi helyett Boda (—) az 58., Kurucz helyett Takács Z. (—) a 68., Steigerwald helyett Kelemen (—) a 89. percben.
    Gólszerző: Jancsika a 27., Csató (11-esből) az 57., Takács Z. a 72. percben.
    Sárga lap: Pardavi a 17., Lakatos az 54., Fabulya a 64. percben.
    Szögletarány: 9:3 (5:3) a Békéscsaba javára.

    (Sűrű pelyhekben hulló hó ide, kellemetlen hideg oda, Békéscsabán szombaton tavaszi hangulat uralkodott az újságos standok környékén. Ilyen ítéletidőben kevéssel is beérik a melegebb napokat várók. Ezúttal például a gyöngyvirágillatot árasztó Békés Megyei Népújsággal. A „varázslat” titka: a helyi nyomda 60 kg gyöngyvirágillatú festéket kapott a Budacolortól, amely 60 ezer lap illatosításához volt elegendő.)
    A 7. percben Pásztor hatalmas jobb oldali bedobása után Szekeres került helyzetbe, öt m-re a siófoki kaputól, de két védő még időben közbenyúlt.
    Öt perccel később a túloldalon Lakatos végezhetett el szögletrúgást. A beívelés után Adi fejelhetett hét méterről, és Leboniczkynek alaposan nyújtózkodnia kellett, hogy elérje a labdát.
    Az ellentámadás után Adorján tört be a büntetőterületen belülre, az ötös bal sarkánál nagyot huppant. A közönség 11-est reklamált, de Puhl játékvezető szögletet mutatott.
    A 17. percben Pardavi csúnyán felvágta a kitörő Fabulyát, amiért a siófoki játékos sárga lapot kapott.
    A 23. percben Adi előtt adódott lehetőség, futtából, 18 m-ről lőtt, de a labda elsuhant a bal kapufa mellett.
    Három perc múlva egy Kolovics-Szajcz akció végén Leboniczky lábbal mentett a középpályás elől.
    A 27. percben Lakatos lőtt be egy szögletet, Szajcz lefejelte Jancsika elé, aki kapásból, 15 m-ről lőtt, a kint álló Leboniczky ugyan beleért a labdába, de az a feje fölött mégis a kapu közepébe vágódott, 0-1.
    (A gól előtt Adi két veszélyes megmozdulással adta le névjegyét a csabai védőknek, akik azt nem dobták el olvasatlanul. A szöglet alkalmával ketten is figyeltek az apró termetű csatárra, s ez lett a vesztük, mert a fellopakodó Jancsika zavartalanul célozhatta meg Leboniczky kapuját.)
    A félidő lefújása előtti percekben Adorján tűnt fel a bal szélen, visszatálalt a berobbanó Csanálosinak, aki 16 m-ről megcélozta az üres bal sarkot, de a labda centiméterekkel elsuhant a kapufa mellett.
    SZÜNET UTÁN az 54. percben Lakatos sípszó után elrúgta a labdát, amiért sárga lapot kapott.
    Egy perccel később Csanálosi a 16-oson belül, a kapunak háttal cselezgetett, amikor Olajos elhúzta a lábát. 11-es! Két percet kellett várni a büntető végrehajtására: Csató jobb lábbal az ellenkező irányba vetődő kapus mellett a bal sarokba lőtte a labdát, 1-1.

    (Kézilabda-mérkőzéseken megszokott jelenet a kapuvédők büntető előtti helycseréje. A meglehetősen időigényes őrségváltás nem titkolt indoka az ítéletvégrehajtó kizökkentése. A jelekből ítélve Csató idegeit nem viselte meg a kényszerszünet.)
    A 63. percben Szekeres kapott kitűnő labdát Adorjántól, a válogatott csatár a 16-os vonalon állva egy fordulás után kapásból lőtt, de Kovács kapus jól helyezkedett.
    Egy perccel később Bodát vágta föl Fabulya, büntetése sárga lap volt.
    A 72. percben szerezték meg a vezetést a viharsarkiak: Pardavi a siófoki térfél közepén hatalmas lyukat rúgott, Takács Z. rácsapott a labdára és 10 m-es vágta után az elfekvő kapus hóna alatt a jobb alsó sarokba helyezett, 2-1.
    A 77. percben bal oldali szöglethez jutottak a hazaiak. Pásztor beadását Adorján a 11-es pontról lapos lövéssel továbbította a kapura, de Kovács hárított.
    Aztán Takács Z. fejesét fogta a siófoki kapus, a túloldalon Kolovics távoli lövése szállt fölé.
    A 91. percben Lakatos cselezte át magát a békéscsabai védelmen, 10 m-ről még meg is célozta a jobb alsó sarkot, de Leboniczky vetődve hárított.

    ★ ★

    Dicséretes akarással, elismerésre méltó elszántsággal küzdött a siófoki csapat valamennyi tagja. Bátran ütköztek, keményen harcoltak minden labdáért. Számos szemre is tetszetős támadást vezettek, a nagy kedvvel és jól játszó Lakatos és Adi vezérletével. A gól még csak fokozta az amúgy is meglévő harci kedvet a Balatonpartiaknál, és pánikot idézett elő a hazaiak soraiban.
    A békéscsabaiak első félidőbeli teljesítményéről kevés jót lehet mondani. Jancsika jól semlegesítette Pásztort, aminek következtében a megszerzett labdákkal rendkívül körülményesen lendültek csak előre a viharsarkiak.
    Szünet után semmi jel nem mutatott arra, hogy gyökeres változás lesz a mérkőzésen, mígnem következett a 11-es. Az egyenlítő gól után érezhetően feszültebb lett a légkör a pályán. Az ideges hangulat a vendégeket viselte meg jobban. Az egyre inkább magára találó Pásztor irányításával veszélyes rohamokat vezető lila-fehérek jó „partnerre” találtak a kezdetleges hibát vétő Pardaviban.
    Noha a fordulás után ugrásszerűen feljavult a Békéscsaba csapatjátéka, a döntetlen jobban megfelelt volna a játék képének.

    Csank János: — Kitűnően felkészített ellenfelet győztünk le. Félidőnyi előnyt adtunk a Siófoknak, s mindenekelőtt küzdeni tudásunknak köszönhetjük a győzelmet.
    Kaszás Gábor: — Kérdezem én, kiben nem merülne fel kétség, ha ebben a kiélezett bajnokságban egri bíró vezeti a mérkőzést, aki 1-0-ás vezetésünknél ilyen 11-est ítél ellenünk?
    (Thékes István, Jávor Péter)

    10. Békéscsaba 17 5 6 6 18-23 16
    ...
    14. Siófok 17 3 6 8 16-25 12

    Népsport, 1987. március 8. (Arcanum DT)
    A fagycsatában csak a győzelem melegített
    Békéscsabai Előre Spartacus - Siófoki Bányász 2-1 (0-1)


    ...

    kép
    A szakállas Pardavi halássza el Szekeres elől a labdát. Akik szemlélik a háttérből: a békéscsabai Steigerwald, Adorján, jobbról pedig a siófoki Brettner. (Fotó: Kovács Erzsébet)

    Igencsak csípős időben léptek pályára a csapatok, s noha a játékteret nem borította hó, mégis többen azzal védekeztek a fagy ellen, hogy vastag harisnyanadrágot húztak magukra.
    A szurkolók azt várták, hogy a hidegben igencsak csipkedni fogják magukat a játékosok, de lassú, álmos futballal kezdődött a 90 perc. A siófokiak még úgy-ahogy veszélyeztették a kaput, a túloldalt azonban Horváthnak szinte nem is akadt dolga. Talán meglepetésnek sem nevezhető, hogy a vendégcsapat jutott vezetéshez.
    A fordulás után egy harcosabb Békéscsaba vonult ki a pályára, mind többet kezdeményeztek, aminek eredménye az egyenlítés. Hogy a győzelmet is megszerezték, az a szerencsének is köszönhető:
    Takács Z.-t jó jdőben cserélte be a vezető edző, ugyanakkor a siófoki Pardavi hatalmasat hibázott a gól előtti pillanatokban.
    Mondhatnánk úgy is: „torta” nem jár ezért a találkozóért, csupán a két pont.

    Békés Megyei Népújság, 1987. március 9.