magyarfutball.hu

Újpesti Dózsa SC - Eger SE 5 : 0 16:00

   
   
Upload your own photos! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: heimo
    2017.12.31, 19:02 (szerk.: 2019.01.04, 15:50)
    Ezt várom a fordulótól

    Vidáts Csaba:

    Ú. Dózsa - Eger:

    "Aligha kétséges az Újpest győzelme, sokkal jobb az Egernél."

    Népsport, 1987. február 28.

    Ötputtonyos megyeri fejbevágós...

    Ú. Dózsa - Eger 5-0 (2-0)
    Megyeri út, 5000 néző. Vezette: Hazafi (***) (Szilágyi S., Makó)

    Ú. Dózsa: Szendrei 0 — Schneider 7, Kardos 6, Kovács 5, Kecskés 5 — Kozma 6, Herédi 6, Szabó 6 — Schróth 5, Rostás 7, Steidl 4.
    Edző: Göröcs János.
    Eger SE: Bodolai 4 — Varga 4, Méhesi 4, Simon I 4, Jávorszky 5 — Vojtekovszki 5, Lengyel 4, Simon II 4, Csepregi 5 — Kiss 5, László 3.
    Edző: Kiss Tibor.

    Csere: Simon II helyett Fodor (4) a szünetben, Simon I helyett Smuczer (4) az 56., Schróth helyett Eszenyi (6) a 64. percben.
    Gólszerző: Rostás (11-esből) a 14., Schneider a 34., Herédi a 49., Eszenyi a 75., Rostás a 80. percben.
    Sárga lap : Smuczer a 66., Kardos a 78. percben.
    Szögletarány: 4:2 (2:0) az Ú. Dózsa javára


    (A mérkőzés előtt Göröcs János, az Ú. Dózsa vezetőedzője meglepően nyugodt volt:

    — Bizakodom, mindenképpen nyerni szeretnénk. Természetesen vigyázni fogunk a védekezéssel, de hazai pályán ez a két pont nekünk „áll”.

    Az egriek öltözőjében csend honolt, látszott a játékosokon, hogy tartanak a találkozótól.

    Kiss Tibor, a vendégek mestere szűkszavúnak bizonyult:

    — Jó lenne egy pontot elvinni, de ez nagyon nehéznek látszik.)

    A kezdőrúgást Jávor Pál, a 80. születésnapját a napokban ünneplő egykori kiváló edző végezte el. Aztán meglepetésre a vendégek előtt nyitott először lehetőség, mert az 5. percben Csepregi vezette fel a labdát, jól indította Lászlót. A csatár először helyzetbe hozta magát a 11-es pontnál, de kicsit körülményes volt, így ketten is szerelték.

    A Dózsa átvette a játék irányítását és a 14. percben megszerezte a vezetést. Szabó a 11-es pont magasságában csinált egy cselt, Lengyel azonban elhúzta a lábát. 11-es!

    kép
    Szabó Andrást, aki betört a büntetőterületre, Lengyel (takarva) buktatja. A megítélt 11-esből szerezte meg Rostás az első újpesti gólt. -Labdarúgás, 1987. március-

    Rostás állt a labda mögé és a jobb sarokba lőtt. 1-0

    kép
    Így kezdődött! Rostás 11-esből a hálóba talál, a földön fekvő Bodolai kapus már megadta magát, miként nem sokkal később csapata is...

    A másik oldalon Szendrei hátvédeket megszégyenítő módon, látványos becsúszószereléssel rúgta el a labdát a 11-es pontnál Kiss elől. Egyre többet támadott a Dózsa. A 18. percben Schróth szép cselekkel verekedte be magát a 16-oson belülre, majd középre gurított, Méhesi azonban résen volt és elcsípte a labdát Rostás elől. A 23. percben Schneider 18 m-ről lőtt, Bodolai azonban kiütötte a labdát.

    (A két csapat meglepően jól alkalmazkodott a csúszós talajhoz. A vendégek azonban túlzott biztonságra törekedtek, behúzódtak saját 16-osuk elé, így átadták a területet a hazaiaknak. Az egriek túlságosan tisztelték a vendéglátókat, és ezt a lilák igyekeztek kihasználni. Gyorsan átjátszották a középpályát és széleken vezetett akciókkal kísérelték meg zavarba hozni a vendégvédőket...)

    A 29. percben Kiss el akarta vinni a labdát Kardos mellett, a hazaiak söprögetője azonban leterítette az egri csatárt. A játékvezető „elnéző” volt, hiszen ezért kijárt volna a sárga lap!

    A 34. percben növelte előnyét a - hazai együttes. Steidl 40 m-es ívelése után a lesen álló Schneider 10 m-ről a bal sarokba lőtt 2-0

    (Szilágyi partjelző: — Hosszú labdát kapott Schneider és hátulról indulva talált a hálóba.)

    kép
    Az egri Kiss és az újpesti Kecskés harca a labdáért.

    SZÜNET UTÁN
    nem sokáig váratott magára az újabb hazai gól. A 49. percben Kecskés a bal oldalról ívelt középre, Herédi 22 m-ről lőtt, a labda Méhesi lábán megcsúszott és a bal sarokba vágódott. 3-0

    Ezzel a góllal végképp eldőlt a mérkőzés és ettől kezdve a lila -fehérek már egy kicsit a közönségüknek is játszottak. Az 58. percben Rostás mellel látványosan maga elé tette a labdát, aztán kissé könnyelműen, 15 m-ről a kapu fölé lőtt. Támadott a Dózsa, a 66. percben Smuczer lerántotta Szabót, ezért az egri játékos megkapta a sárga lapot.

    A 75. percben látványos gólnak tapsolt az újpesti publikum. Rostás labdájával Eszenyi kiugrott és a rosszul kiinduló Bodolai fölött 30 m-ről a kapu közepébe ívelt. 4-0

    (A Nyíregyházáról télen igazolt 19 éves Eszenyi előbb volt utánpótlás-válogatott, mint NB 1-es labdarúgó! És ahogy beállt első élvonalbeli mérkőzésére, alig volt tíz percet a pályán, máris megszerezte első NB I-es gólját. Méghozzá látványos, okos megoldással.

    A fiatal játékos a mérkőzés után boldogan nyilatkozott: — El akartam húzni a kapus mellett a labdát, de láttam, hogy messze van, és inkább átemeltem a feje felett. Amikor láttam, hogy a labda beesett a hálóba, boldogabb ember nem volt nálam az egész világon.)

    Két perc múlva szépíthetett volna a vendégegyüttes, de Varga beadását Kiss három lépésről, óriási helyzetben kapu mellé fejelte. Alig telt el újabb egy perc, Kiss elvitte a labdát Kardos mellett, a védő elbuktatta a csatárt, és most a válogatott hátvéd is megkapta a játékvezetőtől a korábban már sokkal jobban „kiérdemelt” sárga lapot.

    A 80. percben Csepregi „eladott” egy labdát, Eszenyi rácsapott, s az őrizetlenül álló Steidl elé játszott. Rostás azonban szemfülesebb volt, elvitte csatártársa elől a labdát és öt lépésről a kapu közepébe lőtt. 5-0

    Még Szendreinek volt egy nagy védése, aztán Méhesi adott röviden haza, de az eredmény már nem változott.

    ★ ★ ★

    Ezt a mérkőzést az egriek már akkor elvesztették, amikor jövet autóbuszuk elhagyta a Budapest táblát. Beleestek a tipikus vidéki betegségbe, és önbizalom nélkül, már a kezdéskor feladták a játékot. Hiába volt a megbeszélt taktika, nem sikerült megvalósítaniuk a szoros emberfogással kombinált vegyes védekezést, átadták a területet az újpestieknek, nagyon sokat hibáztak az összjátékban. A hazaiak az első perctől többet birtokolták a labdát, fizikai fölényben voltak, jól használták ki a szabad területet, és védőik betartották Göröcs János taktikai utasítását. A második hullámban egyre-másra felzárkóztak és különösen Schneider okozott zavart az egriek kapuja előtt, sőt még góllal is koronázta bátor kalandozásait. A lilák a fehér kesztyűben játszó Rostás vezérletével ügyesen kombináltak és nem hagytak lehetőséget az egrieknek az ellentámadásokra. Biztosan tartották a labdát, időnként rögtönöztek is, megkísérelték akár 40 m-es keresztlabdákkal is futtatni a széleken a társakat. Ezen a találkozón nem volt egy súlycsoportban a két együttes, s a liláknak nem kellett százszázalékos erőbedobással megküzdeniük a két bajnoki pontért.


    Göröcs János: — Nagyon örülök a jó kezdésnek, különösen, hogy ilyen nehéz talajon értük el győzelmünket. Végig mi irányítottuk a játékot.

    Kiss Tibor: — Mit mondhatok? Megérdemelt a Dózsa győzelme.

    Népsport, 1987. március 02.

    Jó üzletet csináltak

    A tavasszal az Újpesti Dózsa hétvégi labdarúgó mérkőzéseit szombat helyett vasárnap délután vagy este rendezi. Erre a lépésre kényszerítették a lila-fehér klub vezetőit a körülmények. Egészen pontosan azok a tapasztalatok, amelyek szerint hiába megy újra jól a csapatnak, a bajnoki összecsapásokat mégis igen kevesen látogatják. Márpedig, ha valami nem megy, azon köztudottan változtatni illik. Újpesten megfogadták, nem erőlködnek tovább, inkább elébe mennek a szurkolói igényeknek.

    Az első hét eredményeiről Hólya Istvánnál, az egyesület elnökénél érdeklődtünk.

    — Nagyon jók a tapasztalataink — mondta az elnök. — Közel háromszor annyian jöttek ki vasárnap a Megyeri úti stadionba, mint az utóbbi időben. így a bevételünk is jelentős mértékben, több mint 140 ezer forinttal növekedett, noha a hölgyek ingyen nézhették meg a találkozót. Ez a többletbevétel lehetőséget nyújt a csapat hatékonyabb premizálására és egyéb kiadásaink fedezésére. A közönség tehát letette a voksát a vasárnapi mérkőzések mellett.

    Népsport, 1987. március 04.
     
  2. avatar: heimo
    2017.12.29, 16:23
    Elhúz az MTK-VM és az Ú. Dózsa

    A legnagyobb arányban az Ú. Dózsa nyert, időnként jó játékkal 5-0-ra verte az Egert.

    Újpesten zene szólt a találkozó előtt: stílszerűen a Kék fény zenekar szórakoztatta a jelenlevőket.

    Ú. DÓZSA - EGER 5-0 (2-0)

    Ú. Dózsa: Szendrei — Schneider, Kardos, Kovác , Kecskés — Herédi, Kozma, Szabó — Schróth (Eszenyi, 64. p ), Rostás, Steidl.
    Eger: Bodolai — Varga, Méhesi, Simon I. (Smuczer, 56. p ), Jávorszki — Vojtekovszky, Csepregi, Lengyel — Kiss, László, Simon II. (Fodor, 46. p ).

    Megyeri út, 5000 néző. Jv.: Hazafi.

    „Ki fogunk esni” — mondta rezignáltan egy egri szurkoló a második félidőben, s noha a bajnokság vége még messze van, az tény: a vendégek vasárnapi játékát jóindulattal sem lehetett első osztályúnak nevezni. Az újpestiek ennek megfelelően úgy játszadoztak ellenfelükkel, ahogy akartak, és bár góljaik közül csak Eszenyié volt igazán látványos (az ifjú cserejátékos remek mozdulattal ívelt harminc méterről a hálóba), szurkolóik joggal örvendeztek, hiszen az 5-0 az 5-0.

    Sőt a győzelem akár nagyobb arányú is lehetett volna, mert a hajrára végképp összeomlott az egri együttes, amelynek védői rendre „kiszolgálták” az amúgy is rendkívüli fölényben futballozó házigazdákat. De talán még a vesztesek sem voltak olyan zavarban, mint Hazafi játékvezető és partjelzői, mert a bírói hármas sorozatosan tévedett a lesállások megítélésében, előbb indulatokat, majd — amikor már minden eldőlt — derültséget keltve a nézőtéren. A hamar elfelejtett bosszúságoktól függetlenül ez a találkozó igazán biztató idénynyitó volt az újpestiek számára, de tárgyilagosan hozzá kell tenni: a lilák további vetélytársai aligha lesznek az egriekhez hasonlóan nagyvonalú partnerek.

    Gól: Rostás (15. p 11-esből és 82. p), Schneider (34. p), Herédi (49. p), Eszenyi (75. p).

    Népszabadság, 1987. március 02.
     
  3. avatar: heimo
    2017.12.29, 16:04 (szerk.: 2017.12.29, 16:05)
    Az MTK-VM és az Ú. Dózsa párharca tovább folytatódik

    kép
    Jelenet az Újpesti Dózsa - Eger mérkőzésről: Bodolai ezúttal hárítani tud...

    Népszava, 1987. március 02.
     
  4. avatar: heimo
    2017.12.29, 15:52 (szerk.: 2017.12.29, 15:54)
    Akar a Dózsa-meccsre utazni?

    Ha igen, legyen vasárnap fél tizenegykor az egri városi stadion bejáratánál. Innen indul ugyanis az utánpótlás csapatot szállító autóbusz, amelyen huszonöt érdeklődő számára van szabad hely- A részvételi díj 200, nyugdíjasoknak 150 forint, ami magában foglalja az útiköltséget, valamint a belépőjegy árát, és az indulás helyén kell befizetni.

    Népújság, 1987. február 28.

    A Dózsa nem kegyelmezett

    Ú. DÓZSA - EGER SE 5-0 (2-0)

    NB I-es labdarúgó-mérkőzés
    Bp. Megyeri út, 5000 néző. V.: Hazafi.

    Ú. Dózsa: Szendrei — Schneider, Kardos, Kovács, Kecskés — Kozma, Herédi, Szabó A. — Schróth (Eszenyi a 64. percben). Rostás, Steidl.
    Edző: Göröcs János.
    ESE: Bodolai — Varga, Méhesi, Simon I., (Smuczer az 56. percben), Jávorszky - Vojtekovszki, Lengyel, Csepregi — Kiss, László, Simon II. (Fodor a szünetben).
    Edző: Kiss Tibor.

    (A sors úgy hozta, hogy a szezon első fordulójának utolsó mérkőzése a Megyeri útra csalogatta a nézőket. Mivel előző nap a Rába ETO, a ZTE és a Siófok egyaránt X-elt, beérte a Dózsa ellen rajtoló Egert. Egyszóval ahhoz, hogy a piros-kékek továbbra is tartsák 12. helyüket, minimálisan egy pontra lett volna szükségük).

    A kezdőrúgás után — amelyet az egykori játékos, Jávor Pál végzett el, aki a napokban ünnepelte 80. születésnapját — a hazai kapunál adódott veszélyes helyzet. Csepregi szemfülesen játszotta a labdát Lászlóhoz, aki egy csel után betört a 16-oson belülre, ám a 11-es ponttal egy magasságban beérte két védő. A 14. perc hozta meg a lilák vezető gólját: Lengyel buktatta Szabót a 16-oson belül, a megítélt büntetőt Rostás középmagasán lőtte a jó irányba mozduló Bodolai mellett, a jobb sarokba. 1—0

    (Csak ne kapjunk gyorsan gólt, mert akkor összeroppan a csapat, mondogatták az egriek a találkozó előtt az öltözőben. Hogy a Dózsa vezetése korán jött vagy sem, nézőpont kérdése. Mindenesetre váratlanul érte a piros-kékeket.)

    Középkezdést követően Kiss robbant be a Dózsa büntetőterületére, de a kifutó Szendrei lábbal mentett. Valamivel később Schróth szólója és Schneider lövése aratott tapsot. A 34. percben Schneider, Steidl hosszú bal oldali átívelését nyolc méterről kapásból lőtte a bal alsó sarokba, hiába néztek ki a partjelzőre a vendégvédők. 2—0 A játékvezető nem látott lest.

    Szünet után László került gólhelyzetbe, ám Herédi és Szendrei közös erővel mentettek. A 49. percben Herédi húszméteres lövése irányt változtatva Méhesin vágódott a bal alsó sarokba. 3—0

    A gól után kevéssel Rostás lövését fogta meg Bodolai. Smuczer, Szabó lerántásáért kapott sárga lapot a 66. percben. Alig telt el tíz perc, amikor a Nyíregyházáról igazolt Eszenyi rajtolt a térfél közepén a labdára, Bodolai is kiindult, de a csereként beállt új fiú a hátvédeket lehagyva, 30 méterről, a kapuba emelt. 4—0

    A 77. percben szépíthetett volna az ESE, de Varga jobb oldali beadását Kiss három méterről mellé fejelte. Ezután Kardos érdemelt ki sárga cédulát, amiért nem első ízben buktatta Kisst. A 82. percben Eszenyi a jobb szélről adott be középre, Rostás elvette a labdát Steidltől és körülbelül hét méterről lőtt a hálóba. 5—0

    Egy perccel később Csepregi beívelését Fodor fejelhette kapura, de Szendrei a helyén volt. A mérkőzés utolsó percében majdnem megszerezte féltucadik gólját a Dózsa. Méhesi röviden adott haza, Rostás átemelése azonban a kapu mellé szállt.

    Amikor Kiss Tibor edzővel a mérkőzés esélyeit latolgattuk. titkon reménykedtünk az egyik pont megszerzésében, annál is inkább, mert a csúszós pálya úgy hittük, kedvez majd az Egernek. Az első félidőben egy helyzetet kivéve alárendelt szerepet játszott a vendégegyüttes, a futball valamennyi elemében felülmúlta őket a Megyeri úti gárda, ennek ellenére lanyha iramú játékot láthattak a szurkolók, egyedül a két gól vigasztalta a hazaiakat. Érdekes módon a fordulás után már nyíltabban játszott az ESE, helyzeteket is teremtett, mégis három gólt könyvelhetett el. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a leshelyzetek megítélésénél a játékvezetői hármas nem állt feladata magaslatán, nem kis zavart okozott a piros-kékeknél.

    Kiss Tibor: "Megérdemelten nyert a Dózsa."

    Népújság, 1987. március 02.