magyarfutball.hu

MTK-VM SK - Békéscsabai Előre Spartacus SC 3 : 0 11:00

   
   
Upload your own photos! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2022.10.07, 23:09 (szerk.: 2022.10.30, 21:52)
    Puli terelgette a kék-fehéreket
    MTK-VM - Békéscsaba 3-0 (0-0)


    Hungária krt., 8000 néző
    Vezette: Körös (****) (Huták, Bay)
    MTK-VM: Gáspár 6 — Huszárik 5, Híres 6, Szalai 6, Kajdy 6 — Talapa 5, Varga 6, Szeibert 6, Bognár 5 — Oroszki 4, Jován 5. Edző: Verebes József.
    Békéscsaba: Leboniczky 5 — Szenti 5, Megyesi 5, Ottlakán 5, Fabulya 3 — Fecsku 4, Csató 6, Adorján 6, Csanálosi 5 — Takács Z. 4, Szekeres 5. Edző: Csank János.
    Csere: Oroszki helyett Turtóczky (5) a 36., Fecsku helyett Vígh (5) az 59., Jován helyett Orovecz (—) a 70., Fabulya helyett Pásztor (—) a 72. percben.
    Gólszerző: Szeibert a 62., Varga a 64., Kajdy a 88. percben.
    Sárga lap: Varga a 65., Szekeres a 89. percben.
    Szögletarány: 9:4 (5:3) a Békéscsaba javára.

    (Akik egy órával a találkozó kezdete előtt már a Hungária körúton voltak, azok láthatták begördülni a stadionba a tűzpiros Opel Corsa gépkocsit, amelyet a szünetben sorsoltak ki a bérlettulajdonosok között.
    Az öltözőben kiderült, hogy Boda mégsem vállalhatja a játékot térdsérülése miatt. A csabaiaknál Kurucz hiányzott, mert belázasodott. A vendégek egyébként a 22 éves Csató Sándor személyében újoncot avattak, a középpályás Szolnokról került a télen a Viharsarokba.
    A mérkőzés kezdete előtt néhány perccel a hagyományokhoz híven megkoszorúzták a kék-fehérek egykori neves labdarúgójának, Orth Györgynek a szobrát.)
    A kezdést jelző sípszó után Jován megugrott a jobb oldalon, 18 méteres bombáját Leboniczky csak másodszorra kaparintotta meg.
    A másik oldalon Szekerest szerelte Huszárik.
    Ezután jó ideig nem történt semmi, mindkét csapat túlságosan is óvatos volt. A kék-fehérek ugyan valamivel többet próbálkoztak, de támadási kísérleteik rendre lesen akadtak el.
    (Jót derültek a didergő nézők, amikor a 18. percben egy fekete pulikutya bukkant fel a partvonal mellett. Lelkesen rohangált Huták partjelző mögött, szorgalmasan „kísérve” az MTK-VM támadásait.)
    A 20. percben, csabai szögletet követően Szekeres a jobbösszekötő helyéről, nyolc méterről az oldalhálót találta el.
    A 23. percben Szalai indítására Jován rajtolt, de a csatárt a kifutó Leboniczky megzavarta és így rosszul találta el a labdát.
    Élénkült az iram, valamivel változatosabb lett a találkozó.
    A 25. percben, 17 méterre az MTK-VM kapujától Híres kézzel ért a labdához. Csató léc alá tartó szabadrúgását Gáspár bravúrral ütötte szögletre.
    Az ellentámadásnál Jován keverte meg a csabai védőket, középre gurított, de az érkező Varga rosszul célzott.
    Nem sokkal ezután Takács Z. közeli fejesét hárította ismét szögletre a hazaiak kapusa.
    A 34. percben Bognár ügyes cselekkel tört be a kapu előterébe, de egy pillanatra kivárt, és a kivetődő Leboniczkyról az alapvonalon túlra került a labda.
    (Időközben Turtóczky melegített az oldalvonal mellett, mert Verebes József elégedetlen volt Oroszki teljesítményével. A cserét követően módosult a kék-fehérek összeállítása, Turtóczky a középpályán játszott, míg Szeibert egy sorral előrébb lépett.)
    A félidő utolsó percében Varga indult meg a felezővonaltól, 30 métert vezette a labdát, amikor Megyesi buktatta. A szabadrúgást Szeibert a kapu fölé lőtte.
    (A szünetben kisorsolták az Opel Corsát. A nyertes számot - 11 256 - az egykori sokszoros válogatott labdarúgó, Hidegkúti Nándor húzta ki a szerencsekerékből. Nagy volt a várakozás, de a szerencsés nyertes egyelőre még nem jelentkezett.)
    SZÜNET UTÁN elkezdett szállingózni a hó, majd a vendégek ívelhettek egymás után három szögletet is Gáspár kapuja elé, de minden alkalommal az MTK-VM védői voltak gyorsabbak.
    Az 50. percben Megyesi hibájából Szeibert léphetett ki, de körülményeskedett és mire lőhetett, már felzárkóztak a csabaiak.
    Lendületesebb lett az MTK-VM és a 62. percben vezetést szerzett. Talapa kiugrott a jobbösszekötő helyén, lefutotta Fabulyát, majd középre gurított és az érkező Szeibert három lépésről a kapu jobb oldalába továbbított. 1-0.
    Két perccel később növelték előnyüket a kék-fehérek. Fabulya rosszul sikerült hazaadását Varga elcsípte és hét méterről a kapu közepébe lőtt. 2-0.

    (Két perc alatt tulajdonképpen eldőlt a mérkőzés, pedig előtte a Békéscsaba egyenrangú partnere volt a listavezetőnek. Többen megjegyezték a nézőtéren, hogy szerencsés gólokat lőttek a kék-fehérek. Ez igaz, de az MTK-VM többek között azért is vezetheti a bajnoki táblázatot, mert a kínálkozó lehetőségeket általában maradéktalanul kihasználja!)
    A 65. percben ismét Varga volt a főszereplő. Ezúttal negatív értelemben, mert az MTK-VM térfelének közepén felvágta Csanálosit, és ezért Kőrös játékvezető felmutatta neki a sárga lapot.
    A 69. percben Csanálosi került gólhelyzetbe, de nem volt kellő erő a lövésében és Gáspár gyors vetődéssel hárított.
    A Békéscsaba igyekezett, próbálkozásai azonban nem jelentettek különösebb veszélyt.
    Már csaknem mindenki elkönyvelte a 2-0-ás végeredményt, amikor a 88. percben Bognár átadását a felfutó Kajdy kapta, lendületesen kapura tört és az ötös sarkáról úgy lőtt a bal alsó sarokba, hogy a labda a vetődő kapus kezét is érintette. 3-0.
    Egy perccel a lefújás előtt Szekeres kapott sárga lapot figyelmeztetést, mert vitatta a játékvezető döntését.
    képA kapuban az MTK-VM második gólja. Leboniczky méltatlankodik Fabulya rosszul sikerült hazaadása miatt. A gólszerző Varga öröme már határtalan. (Koppány György felvétele)

    ★ ★ ★

    Az eredményből ítélve úgy tűnik, hogy ez egy könnyű, fölényes MTK-VM győzelem volt.
    De ez csak a látszat, mert egy órán keresztül a Békéscsaba teljesen egyenrangú ellenfele volt az őszi bajnoknak! Az is igaz viszont, hogy az utolsó félórában már egy pillanatig sem volt kétséges a kék-fehérek sikere.
    Az MTK-VM úgy kezdett, mintha azonnal döntésre akarta volna vinni a dolgot. Az első percek fergeteges lendülete rövid idő után alaposan alábbhagyott. Támadgatott ugyan a hazai gárda, de a csabaiak fegyelmezetten védekeztek és ráadásul jól alkalmazták a lestaktikát is.
    Mi több, az ellentámadásaik lényegesen veszélyesebbek voltak, mint a hazai kísérletek! A középpályán meglepően ügyesen játszott az újonc Csató, de sokat vállalt Adorján és Csanálosi is. Elöl Szekeres okozta a legtöbb gondot a hazai védőknek.
    Ebben az időszakban jogos volt az MTK-VM szurkolók kérdése, hogy ki fog gólt lőni a kék-fehérek közül? Oroszkinak nem ment a játék, Jován így egyedül maradt, ráadásul kevés segítséget kapott a középpályásoktól.
    A szünetet követően lendületesebb és átgondoltabb lett a hazaiak támadójátéka. Szeibert fokozatosan játékba lendült és ekkor már a kék-fehérek előtt kínálkozott több lehetőség. A Békéscsaba mintha elégedett lett volna a gól nélküli eredménnyel, igyekezett lassítani a játékot. Aztán jött egy pillanatnyi kihagyás a vendégek védelmében, és ezt kíméletlenül kihasználták Szeiberték.
    2-0 után az MTK-VM már visszakapcsolhatott egy sebességi fokozattal, biztos volt a győzelmük, mert látszott, hogy a Békéscsabát alaposan megviselte a „zárlat” és képtelen lesz talpraállni.

    Verebes József: — Egyszerűen „begyűrtük” az ellenfelet.
    Csank János: — Megfelelő teljesítményt nyújtott a csapat, de a két megingás eldöntötte a mérkőzést.
    (Lázár Lajos)

    1. MTK-VM 16 11 2 3 31-12 24
    ...
    11. Békéscsaba 16 4 6 6 16-22 14

    Népsport, 1987. március 2. (Arcanum DT)
    képKét fiatal a Hungária úti havas gyepen. Az első élvonalbeli mérkőzésén kitűnően játszó Csató (jobbról) Jován mellett viszi el a labdát. MTK-VM-Békéscsaba 3-0

    Labdarúgás, 1987. március (Arcanum DT)
    képVarga az MTK-VM második gólját lövi - eldőlt a mérkőzés sorsa! (T. Balogh László felvétele)

    Népszava, 1987. március 2. (Arcanum DT)
    Hiába mutatott mást a játék...
    MTK-VM - Békéscsabai Előre Spartacus 3-0 (0-0)


    ...

    Az öltözőfolyosón kifüggesztett összeállításon némi megkönnyebbüléssel vették tudomásul a békéscsabaiak, hogy Boda is hiányzik a kék-fehérek összeállításából.
    Amikor az esélyek felől érdeklődtünk, volt aki „várt” egy pontot, volt aki csak „remélt”. Such Sándor technikai vezető pedig bemutatta a lila-fehérek újoncát, Csató Sándort, aki 22 esztendős, a Szabó L. SE-ben játszott tavaly, de szolnoki labdarúgó. Univerzális játékosnak számít, s megtudtuk azt is, hogy korábban Temesvári Miklós utánpótlás- válogatott-keretében már szóba került középcsatárként, bár egy alkalommal sem játszott.
    Még alig fejezte be bemutatókörét a salakpályán az egyesek szerint négy-, mások szerint 700 ezer forintot érő nyereményautó, egy piros Opel Corsa, Leboniczky máris bemutatott egy óriási bravúrt.
    A másik oldalon Szekeres cselei után csettinthettek a nézők.
    A hazaiak rúghatták az első szögletet a 11. percben - veszély nélkül.
    Majd negyedórás „csend" következett, és arra is volt ideje a publikumnak, hogy egy pálya mellé tévedt fekete pulit „hopp-hopp-hopp”-al biztasson.
    A 19. percben, az első békéscsabai szögletnél Szekeres volt a feladó, majd Adorjántól visszakapta a labdát, de a szélső lövése az oldalhálóban kötött ki.
    Három perccel később Leboniczky a 16-os vonal előtt Szeiberttel vívott győztes légicsatát, majd a nyurga csatár Megyesi rossz csele nyomán megint gólhelyzetbe került, de most az újonc Csató csúszott be remekül.
    Aztán Csató ismét észrevétette magát, remek szabadrúgást eresztett meg, Gáspár csak szögletre tudott tisztázni szép mozdulattal.
    Egy újabb békéscsabai szöglet végén Fecsku óriási gólhelyzetbe került, de leállította a labdát, s ez a pillanat már luxusnak bizonyult a kétségbeesett kék-fehér védők között.
    A 28. percben Fecsku beadása Takács Zoltánt találta jó helyzetben, a csatár ügyesen fejelt a bal szélről kapura és a visszafelé vetődő Gáspár csak üggyel-bajjal tudott menteni.
    Jobban játszottak a lila-fehérek, az MTK-sok táborából joggal kiáltott föl egy hang: „Mi van, fiúk?”
    A 35. percben Szekeres emelését szögletre tisztázták a hazaiak, majd Fabulya került óriási gólhelyzetbe, de ebből is csak szöglet lett. (Fabulya: „Takács Zoli ment el jobbról és azon találtam magam, hogy egy védő hátáról elém pattan a labda. Ha nem lepődök meg annyira...”)
    A szünetben óriási érdeklődés kísérte a luxusautó sorsolását. Hidegkúti Nándor a 11 256-os számú állóhelyi bérlet tulajdonosának csinált szerencsét, egyelőre azonban nem jelentkezett a tavasz egyik legszerencsésebb szurkolója.
    (A legendás középcsatárt a sorsolás után rövid első félidei értékelésre kértük.
    Készséggel mondta: „Nagyon jól játszik a Békéscsaba. Szellemesen kombinálnak, csapatjátékuk fölé nő a hazaiakénak. Különösen a két középpályás sor közti különbség szembetűnő. Elképesztő viszont, hogy milyen keveset vállalkoznak lövésre a mai játékosok. A meccs maga nemigen üti meg a kívánatos élvonalbeli színvonalat. Hogy mit mondanék most a két öltözőben? A csabaiaknak, hogy most már be kell rúgni végre a helyzeteik közül egyet legalább, mert baj lesz. A másik öltözőben arra hívnám fel a figyelmet: ne azzal gyorsítsák a játékot, hogy hátulról előre lövöldözik a labdát Hiresék, hanem a középpályán kellene a szó igazi értelmében játszani.”
    Az aranycsapat játékosa — erre a második félidő bizonyság — kiválóan látta a dolgokat...)
    Bő negyed órán keresztül kevés esemény történt a folytatásban, aztán viszont egy perc alatt teljesen romba dőlt az Előre Spartacus számára a remény.
    Az 55. percben egy rosszul elvégzett békéscsabai partdobás után Varga estében is futtatni tudta Talapát, aki elfutott a jobb oldalon, és hosszú keresztlabdájára a túloldalról egvedül érkező Szeibert előre nyúlva a bal alsó sarokba tudta lőni a labdát, 1-0.
    Az újrakezdés után Fabulya rossz hazaadási kísérleténél Varga közbeugrott, és máris 2-0.

    A 84. percben Ottlakán és Szekeres gyors, ügyes adogatása után Szekeres lapos lövését fogta gólhelyzetben Gáspár.
    A 87. percben Szenti szerencsétlenül sikerült becsúszása után Kajdy nyargalt el a bal oldalon és megszerezte az MTK-VM harmadik gólját is, 3-0.
    Az utolsó pillanatokban Szekeres sárga lapos figyelmeztetést kapott reklamálásért az egyébként jól bíráskodó Körös játékvezetőtől.

    Akik látták a találkozót, hazafelé ballagva valószínű sokan megfogalmazták: el se hinné az ember, hogy az eredmény és a játék képe olykor mennyire nem idomul egymáshoz. Ez a találkozó - bármilyen furcsán is hangzik - sokáig ígért bombameglepetést, s nemcsak azért, mert a békéscsabaiak, mondjuk, hősiesen védekeztek. Egyszerűen jobban játszottak, csak hát...! Más a játék és más az eredményesség.
    Mindenképpen dicséri viszont a hazaiakat, hogy pillanatok alatt képesek voltak a jelentős lélektani hátrányt két pontra átvarázsolni, mert hittek benne, hogy sikerülhet. Méghozzá egy meglehetősen szürke csapattal, s ha van Verebes-féle titok, akkor az valami ilyesmiből áll.
    A finn vendégmunkás, még válogatottságra is aspiráló Tóth József lakonikusan jegyezte meg a meccs végén: „3-0 és kész! Más nincs!”

    Nyilatkozatok
    Verebes József: — A nehéz talajon tulajdonképpen be kellett darálnunk a labdát ellenfelünk hálójába. Az első félidőben a mieink sokat és indokolatlanul húzódtak vissza saját térfelünkre. Ekkor a Békéscsaba nagyon jó benyomást keltett.
    Csank János: — Az eredmény nem mutatta meg, amit a játék képe igazolt. Jól játszottunk, de két perc rövidzárlatot hagytunk, és a 2-0 után lendületbe jövő MTK-t már nehéz lett volna utolérni. Ami miatt bizakodom, hogy játékunk folyamatos volt, és gondolom, más csapatok ellen ez majd kamatozik is.

    Jók: Talapa, Szalay, Varga, Szeibert, ill. Leboniczky, Szenti, Csató.
    kép
    Bognár betör a békéscsabaiak 16-osára. A kitűnően bemutatkozó Csató ezúttal lépéshátrányban.


    VEREBES MOST HALLJA ELŐSZÖR!
    A kupacsapataink vezetői régóta mondogatják: ha a nemzetközi porondra lépés előtt megerősíthetnék magukat, sokkal jobban szerepelnének. Verebes József még Rába ETO-edzőként hangoztatta ezt többször, és ma is vallja. Hasonló véleményen van az MLSZ mostani vezetősége is, bár ilyen jellegű kedvezményes átigazolási szabály egyelőre nincs.
    Sokan mégis tudni vélik: ha az MTK-VM dobogós lesz, akkor egyik kiszemeltje Szekeres, akinek a fentiek figyelembe vételével, esetleg hiába van több évre érvényes szerződése Békéscsabán.
    Most a legilletékesebbet, Verebes Józsefet kérdeztük:
    Tud-e arról, hogy le akarják igazolni a kétszeres válogatott szélsőt?
    — Erről most hallok először!
    — És, egyébként szívesen látná klubcsapatában?
    — Naná!

    (Fábián István)

    Békés Megyei Népújság, 1987. március 2.