magyarfutball.hu

Újpesti Dózsa SC - Tatabányai Bányász SC 0 : 2 15:30

   
   
Upload your own photos! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: heimo
    2017.11.27, 16:29 (szerk.: 2017.11.27, 16:57)
    A Megyeri úton az őszi elsőség a tét

    A listavezető Újpest otthonába a Tatabánya látogat. Sorrendben 66. NB I-es mérkőzésük előtt nagy a lilák fölénye (35 újpesti győzelem, 13 döntetlen, 17 Bányász-siker) és eddigi 32 újpesti összecsapásukból a vendégek mindössze kettőt (1958/59-ben 2-0, 1969-ben 2-1) tudtak megnyerni...


    Újpesten nem az MTK-VM pontjait számolgatják

    Újpesten őszi bajnokavatásra készülnek. Ilyen is régen volt a liláknál. Ám az a sorozat, amelyet Göröcs János legénysége elért az utóbbi évek nagy sikere. És most nem akarnak hibázni. Erről és a jelen feladatairól beszélgettünk a vezetőedzővel.

    — Úgy készültünk a ragyogó sorozatot produkáló Tatabánya ellen, hogy nem csináltunk semmi különöset - fogalmazta meg a heti munka lényegét Göröcs János. - Edzőtáborba sem mentünk, mert úgy ítéltem meg, hogy a csapat egy pillanatra se zökkenjen ki a megszokott ritmusból.
    — Jó most a Tatabánya. A Vasas ellen egy pillanatig sem volt kétséges, hogy nyer.
    — Láttam a Bányászt a Honvéd ellen. És ez azért érdekes, mert Kispesten játszottak, így a körülmények hasonlóak, mint most Újpesten.
    — Lesz változás az összeállításban?
    — Schneider visszakerül a kezdőcsapatba, Kovács Ervin középpályás lesz, Rostás pedig előrukkol a csatársorba. Más személycsere nem lesz. Remélem Kardos rendbe jön. A válogatott hátvéd ugyanis a hét közepén hasfalhúzódással bajlódott.
    - A tét nagy, nem nyomja a csapat tagjait?
    - Lehet, de nem foglalkozunk ezzel. Nyerni akarunk! Ilyen lehetőséget nem szabad kihasználatlanul hagyni. Még valami, s ez nem titok, plusz prémiumot ajánlottunk fel a játékosoknak, ha nyernek. Azt hiszem, ez természetes ilyen helyzetben.
    - Mi lesz a Rába ETO - MTK-VM találkozón? Mégis, mire számít?
    - Valószínű, hogy az MTK-VM elcsíp egy pontot, de lehet, hogy kettőt is. Ezért mi nem számolunk azzal, mit csinál a másik. Még egy dolgot ezzel kapcsolatban. Az MTK-VM elleni találkozó előtt túlzottan magabiztosan nyilatkoztam. Most óvatosabb vagyok, de továbbra is azt vallom, meg lehet nyerni a Tatabánya elleni meccset. Ehhez kérem a szurkolók segítségét. Jöjjenek minél többen ki a Megyeri útra. Ígérem, nem csalódnak bennünk.

    És mit szól ehhez a korábbi újpesti edző , Temesvári Miklós?

    - Egy biztos, jó meccs lesz! A Tatabányának most megy. Kitűnő erőben van a csapat, a hangulat is remek.
    - Mire taksálja a Tatabányát?
    - Egy pontra mindenképpen jók vagyunk.
    - Mi dönthet szombaton?
    - A jobb idegállapot, a precízebb összpontosítás, a gondosabb helyzetkihasználás. És az: ne érezzük, hogy Budapesten játszunk.
    - Már volt példa arra, hogy ez a komplexus megdőlt.

    Ez utóbbi mondatra már Szabó György technikai vezető válaszolt.

    - Hosszú éveken át játszottam a Dózsa ellen. Én is rúgtam azon a találkozón gólt, amelyen megvertük a lilákat a Megyeri úton. Sőt, olyan emlékeim is vannak, hogy egy héten belül kétszer is nyertünk Tatabányán a lilák ellen. Egyszer bajnokin, egyszer meg az MNK-ban. Sőt, volt 5-0 is a javunkra. Ezekre a meccsekre emlékeztetjük a maiakat.
    — Ki nyer a Megyeri úton?
    — Döntetlen lesz az eredmény, de ez nem azt jelenti, hogy mi X-re játszunk! Ha tudunk, nyerünk.


    Ezt várom a fordulótól

    Várhidi Pál nevével az utóbbi időben ritkán találkoztak a szurkolók. Igaz, három évet Kuvaitban töltött és visszatérése után a megyei bajnokságban szereplő Göd csapatának edzője lett.

    Az újpestiek egykori játékosa 1954 és 1957 között tíz alkalommal szerepelt a válogatottban. Az egyik legsikeresebb éve 1960. volt, amelyben a Dózsával bajnokságot nyert és Rómában az olimpián bronzérmet vehetett át. A jó képességű védőjátékos edzőként is sikereket ért el, az Újpesti Dózsa négyszer lett bajnok az irányításával.

    — A Kuvaitban eltöltött három év hosszú idő volt, kissé kiestem a magyar labdarúgásból — mondta. — Ezért döntöttem úgy, hogy egyelőre alacsonyabb osztályú csapatnál vállalok munkát. Visszamentem Gödre, ahol régebben már edzősködtem. Nem bántam meg. Az őszi idény után csapatom a Pest megyei bajnokság I. osztályában az első helyen áll. Ha időm engedi, ott vagyok az NB I-es mérkőzéseken nézőként, és így szívesen tippelek az őszi záróforduló mérkőzéseire.

    Ú. Dózsa - Tatabánya

    "A Dózsa pillanatnyilag a mezőny legjobb csapata és függetlenül a legutóbbi kisiklástól, nyerni fog a Tatabánya ellen. Ez a győzelem egyben az őszi elsőséget is jelenti volt csapatom számára"

    Népsport, 1986. december 06.

    Temesvárinak nem tudtak újat mondani

    Ú. Dózsa - Tatabánya 0-2 (0-1)
    Megyeri út, 6000 néző. Vezette: Nagy L. (*****) (Divinyi, Varga S.).

    Ú. Dózsa: Szendrei 7 — Kozma 5, Kardos 6, Kovács E. 5 — Schneider 5, Herédi 5, Kecskés 5, Szabó 7 — Schróth 4, Rostás 5, Katona 5.
    Edző: Göröcs János.
    Tatabánya: Kiss 7 — Vincze J. 6, Lakatos 6, Udvardi 6, Szalma 6 — Moldván 6, Csapó 8, Schmidt 7, P. Nagy 8 — Plotár 7, Vincze I. 6.
    Edző: Temesvári Miklós.

    Csere: Schneider helyett Sulija (4), Kecskés helyett Steidl (4) mindkettő az 55., Vincze J. helyett Tepszics (—) a 85., Plotár helyett Zircher (—) a 90. percben.
    Gólszerző: Csapó a 18., Plotár a 71. percben.
    Sárga lap: P. Nagy a 16., Szabó a 17. percben.
    Szögletarány: 8:2 (4:1) az Ú. Dózsa javára.


    Heves hazai támadásokkal indult a mérkőzés. A kapura törő Szabót felvágták. A szabadrúgásból Rostás 18 méterről a sorfalat találta telibe. Ezt követően ismét a vörös hajú újpesti középpályás hívta fel magára a figyelmet: 14 m-es, futtában leadott lövését Kiss bravúrral hárította. A 16. percben került előszűr elő a sárga lap a bíró zsebéből, ezt P. Nagy kapta Szabó buktatásáért. Még meg sem "melegedett" zsebében a kártya, egy perccel később újra elő kellett vennie. Ezúttal Szabónak mutatta fel Nagy játékvezető, mert felvágta Schmidtet.

    A vendéggól a 18. percben jött. Vincze I. elment Kardos mellett, éles középre adásába Szendrei reflexszel bele tudott érni, a labda Plotárhoz került, aki ügy e sen hátragurított és a lendülettel érkező Csapó 15 méterről óriási gólt lőtt a kapu bal oldalába. 0-1

    A másik oldalon Rostás 14 méteres lövését Kiss bravúrral ütötte szögletre. A hazaiak egymás után rúgták a szögleteket eredménytelenül. Az első félidő hajrájában felgyorsultak az események. Előbb Rostás futtából leadott nagy lövését csípte el Kiss, majd Katona közeli fejese centiméterekkel zúgott el a bal sarok mellett. A 44. percben Csapó ment el a jobb oldalon, pompásan adott középre, Vincze I. érkezett, de hat méterről leadott erős lövésébe Szendrei bele tudott ütni, s így kimaradt az újabb gólszerzési lehetőség.

    (Az első félidőben, mint már az utóbbi időben oly sokszor, megint Csapó volt a főszereplő. A veterán középpályás rengeteget változtatta a helyet, sokszor tört előre a jobb oldalon, rúgott egy pompás gólt, és ha beadásánál Vincze jobban összpontosít, akár 2-0-lal is fordulhattak volna a vendégek. Érdekes volt megfigyelni, hogy a hazaiak a sokat mozgó Csapó őrzését nem tudták megoldani, így az ősz hajú játékos nyugodtan végezhette karmesteri teendőit.)

    SZÜNET UTÁN
    Szabó hibájából nagy Dózsa-lehetőség maradt ki. A középpályás a Tatabánya 16-osán belül lerántotta Schmidtet, miközben a labda már Rostásnál volt, s a középcsatár hiába rúgta a kapuba, természetesen szabadrúgás járt a vendégek javára. A lilák elkeseredetten támadtak, de sok volt az átadási hiba. A 71. percben újabb tatabányai gól következett, megint Csapó volt a főszereplő. A jobb oldalon futott el, átívelte a labdát a másik oldalra, P. Nagy elvétette, ugyanígy a Dózsa-védők is, a labda Plotárig jutott, aki 7 méterről a kapu bal oldalába továbbított. 0-2

    (A vendégek ezen az összecsapáson mesterien alkalmazták a kontratámadásokat. Pillanatok alatt két húzásból ott termettek a Dózsa kapuja előtt. Ennél az akciónál Plotár szemfülessége hozta meg a találatot, de még legalább két-három hasonló lehetőségük volt a kékeknek arra, hogy ellentámadásokból gólt szerezzenek.)

    A 73. percben Csapó indította Vincze I.-et, Szendrei kétségbeesetten kifutott eléje, s a csatár végül az újpesti kapust találta el. A másik oldalon Rostás 20 méteres szabadrúgását hárította Kiss. Újra tatabányai percek következtek. Vincze I. a 80. percben egyedül húzott kapura. Szendrei kifutott eléje és a 16-oson kívül kézzel hárított. A szabadrúgásból Csapó a sorfalat találta el. A hajrában egy összecsapás során Vincze J. megsérült, letámogatták a pályáról.

    ★ ★ ★

    A Tatabánya folytatta nagy őszi menetelését, a kékek ezúttal is kitűnően játszottak. A megszokott harcmodort alkalmazták: szorosan őrizték az ellenfél csatárait, a középpályán pedig a technikás, jól képzett játékosaik jelentős fölényre tettek szert. Az történt tulajdonképpen, amit Csapóék akartak. Ügyesen osztották be erejüket, amikor a Dózsa támadott, akkor a középpályások is kisegítették a védőket, és amikor elindultak az ellenakciók, akkor egyszerre hatan is rohamozták Szendrei kapuját. Ha helyzeteiket kihasználják, nagyobb különbséggel is nyerhettek volna.

    Elméletileg rugalmas volt a lilák hadrendje. A két előretolt tatabányai játékosra Kozma és Kovács figyelt, így a tulajdonképpeni szélső hátvédek a középpályára rukkolhattak előre, ám nem tudták megoldani azt a feladatot, amit edzőjük elvárt tőlük. Egyrészt, hogy kikapcsolják a Tatabánya veszélyes játékosait, másrészt, hogy szervezzék az akciókat. Nem volt sikeres Rostás középcsatárba állítása sem, keveset mozgott. Igaz, a szélsők sem remekeltek, így alakulhatott ki a biztos tatabányai győzelem, amely elütötte az őszi elsőségtől a lilákat. Az újpestiek közül többen is tudásuk alatt szerepeltek, nem tudták felvenni a versenyt a remekül futballozó Bányásszal.


    Göröcs János: — Az igazság az, hogy a Tatabánya második félidei teljesítménye alapján megérdemelte a győzelmet. Az első félidőben jól játszott a csapatunk, de védelmi hibákból ismét gólokat kaptunk és ez a két pont elvesztését jelentette . A csapat az utolsó két mérkőzésén nem rúgott gólt.

    Temesvári Miklós: - Bár valamivel gyengébben játszottunk, mint az utóbbi két mérkőzésen, a lelkesedés és a kitűnő küzdőszellem átsegítette a csapatot a nehézségeken. Gratulálok a fiúknak az őszi idényben nyújtott teljesítményhez!

    Népsport, 1986. december 07.
     
  2. avatar: heimo
    2017.11.26, 11:09 (szerk.: 2017.11.26, 11:14)
    Következik az utolsó forduló

    Ki lesz az első az őszi idény végén?


    Utolsó fordulójához érkezett az első osztályú bajnokság őszi idénye. A 15. játéknap legfontosabb „feladata”, hogy tisztázza: melyik csapat végez a táblázat élén. Jelenleg két húszpontos gárda vezeti a mezőnyt: az Ú. Dózsa és az MTK-VM. Látszatra az újpestieknek áll a zászló, hiszen otthonukban fogadják a Tatabányát, míg a vetélytárs kék-fehérek Győrbe látogatnak. A legutóbbi fordulóban azonban az Újpest éppen a Megyeri úton kapott ki riválisától, s a bányászcsapat korántsem tűnik könnyű ellenfélnek, míg az MTK-VM akár idegenben is nyerhet a gyengélkedő Rába ellen.

    Ú. DÓZSA—TATABÁNYA,
    Megyeri út, 15.30. Jv.: Nagy L.

    A vendégek alaposan feljavultak az ősz végére, otthon és idegenben egyaránt éretten, mi több, eredményesen játszanak. A múlt heti rangadón vereséget szenvedett hazaiakat érthetően kissé letörte a kudarc, kérdés, mennyire tudják összeszedni magukat. A győzelemhez minden tudásukra — és a múlt szombatinál több szerencsére — szükségük van. Döntetlen vagy esetleges vereség esetén könnyen elbúcsúzhatnak az első helytől.

    Népszabadság, 1986. december 06.

    Befejeződött az őszi idény

    Akadtak — igaz talán nem is olyan nagyon sokan —, akiket meglepetésként ért, hogy az MTK-VM végzett az NB I-es tabella élén az őszi idényben, s közöttük vannak bizonyára az Ú. Dózsa szurkolói is. Újpesten már a mérkőzés előtt tudták, hogy nem lesz könnyű dolguk az egységes Tatabánya ellen. Kétgólos vereségre azonban valószínűleg a legborúlátóbbak sem gondoltak.

    Ú. DÓZSA - TATABÁNYA 0-2 (0-1)

    Ú. Dózsa: Szendrei — Kozma, Kardos, Kovács E. — Schneider (Sulija, 55. p), Herédi, Kecskés (Steidl, 55. p), Szabó — Schróth, Rostás, Katona.
    Tatabánya: Kiss — Vincze J. (Tepszics, 85. p), Lakatos, Udvardi, Szalma — Moldván, Csapó, Schmidt, P. Nagy — Plotár (Zircher, 90. p), Vincze I.

    Megyeri út, 6000 néző. Jv.: Nagy L.

    Mindenáron győzni akart ezen a napon az újpesti társulat. Ennek megfelelően kezdte a játékot, s a labda állandóan ott pattogott a vendégek térfelén. Szabót Lakatos csak szabálytalanul tudta elválasztani a labdától, s a megítélt szabadrúgást Rostás 18 méterről a sorfalba lőtte. (Az újpesti csatár szép fehér kesztyűben játszott, valószínűleg ez volt az oka annak, hogy az egész mérkőzésen kissé arisztokratikusan távol tartotta magát az eseményektől.)

    Az őszi elsőségre aspiráló csapat bonyolultan és rendszerint középen szövögette a támadásait. Nem így a vendégek, akik ígéretes kontratámadásokat vezettek. Ilyenből született a góljuk is. A legújabb fénykorát élő Csapó szerezte a 18. percben, Plotár okos visszagurítását vágta 16 méterről nagy erővel a kapu bal oldalába. (0-1.) A továbbiakban is többnyire a Dózsa rohamozott, Rostás, majd Katona előtt adódott s maradt kihasználatlanul helyzet.

    kép
    Az újpesti Szabó (középen) a bányászvédők gyűrűjében. Ú. Dózsa - Tatabánya 0-2.

    A játék képe a második félidőben sem változott, az idő meddő dózsás rohamokkal telt. A didergő közönség óhaját az a néző fogalmazta meg, aki „Józsi, csináljatok már valamit!” buzdítást kiáltotta be. És Kardos hallgatott a jó szóra, kétszer fel is futott, majd oroszlánszerepet vállalt két partdobás elvégzésében, ám a következő gólt mégis a Tatabánya lőtte. Csapó futott el a jobb oldalon, átívelt labdája Plotárhoz került, aki hét méterről nem hibázott (0-2). Ez a 71. percben történt, s a fennmaradó időben is inkább csak a bányászcsapat kontratámadásai okoztak izgalmat a pályán. Úgy tetszik, az újpesti csapat elfáradt az idény végére, a Tatabánya viszont az utolsó fordulóban eredményes játékkal koronázta meg dicséretes őszi szereplését.

    Gól: Csapó (18. p), Plotár (71. p).

    Népszabadság, 1986. december 08.

    ŐSZI SZEZON '86

    Szürke tablón virít a kék


    ... SOKAT JAVULT önmagához képest az Ú. Dózsa együttese is, a lila-fehérek öröme azonban nem lehet teljes. Noha a szezon elején aligha reménykedtek benne, hogy a második helyen, fordulnak, most mégis keserűen nézhetnek a tabellára, mert a záróra idején szorultak az MTK-VM mögé. Az újpestiek szereplése így is dicséretes — és talányos, még a Megyeri úti játékosok számára is.

    A labdarúgók maguk mondják, hogy látszólag semmit sem csinálnak másképpen, mint a múlt idényben — legalábbis az edzéseken, nem —, ám a mérkőzéseken összehasonlíthatatlanul eredményesebbek. Szerencse?

    Nem lehet az, mert a legtöbb jó formában levő futballista talán a lilák között játszott az ősszel. Ezért aztán a fejlődést „titokban” előkészítő Göröcs Jánost, a népszerű Titit is elismerés illeti — ugyanúgy, mint Verebest —, hiszen ha csendesebben dolgozott is kollégájánál, megközelítően azonos eredményekkel büszkélkedhet. Sőt játékban az újpestiek a bajnokság egy időszakában felül is múlták a kék-fehéreket, de hát — utaltunk már rá — a tabella szempontjából a győzni tudás a legfontosabb. Ebben viszont a lilák vannak hátrányban, amit egyebek közt bizonyított a két vetélytárs, egymás elleni találkozója is: Ú. Dózsa — MTK-VM a Megyeri úton, a nagyjából egyforma produkció ellenére, 0-1. ...

    Népszabadság, 1986. december 09.
     
  3. avatar: heimo
    2017.11.26, 10:48 (szerk.: 2017.11.26, 10:51)
    Mérjünk hazai mércével

    Újpesti Dózsa vagy MTK-VM?


    Ma eldől - ki lesz az őszi bajnok: az Újpesti Dózsa vagy az MTK-VM? Kék-fehérek vagy lila-fehérek? A szurkolók és a klubvezetők szemszögéből ez persze nem teljesen mindegy. De a krónikás szempontjából igen. Az újpesti „rangadó” - amely inkább ártott, mint használt a lila-fehér színeknek és az egyesület hírnevének — olyan fináléval végződött, amely minden dicséretre méltó kezdeményezést elsöpört.

    Ez azonban nem ismétlődhet meg, még akikor sem, ha történetesen az Újpesti Dózsa nem lesz az őszi bajnok. Pedig a közönsége ünnepnapot akart tartani. A sportszerűség nem tűrheti meg maga mellett az aljas indulatokat, a törvényellenes megnyilvánulásokat...

    Az elsőség kérdését jelentősen befolyásolja az a körülmény, hogy az Újpesti Dózsa otthonában, a vetélytárs MTK-VM pedig idegenben lép pályára. Kétségtelen, hogy a lila-fehérek kedvezőbb helyzetben vannak, hiszen odahaza mérkőzhetnek a Tatabányával, míg a kék-fehérek Győrött lépnek pályára. S bár a mérkőzések mind — legalábbis az elsőség szempontjából döntő találkozók — ugyanabban az időben, fél 4 órakor kerülnek sorra, negyed 6-ra már mindent tudunk.

    A forduló tudnivalói közül néhányat azonban már most említenünk kell: így például az Üllői úti stadionban az eredményjelző tábla alatti szektorban két bajnoki találkozón nem lesznek nézők. Az MLSZ fegyelmi döntése szól így — a PMSC elleni találkozó következményeként —, s ez egyben figyelmeztető az újpesti szurkolók számára is!...

    Az őszi utolsó forduló tehát tartogat még izgalmakat és érdekességeket a szurkolók számára. Ha Détárinak az MTI-nek adott nyilatkozatát vesszük alapul, akkor a két "főmérkőzés" döntetlenül végződik. Ebben a jóslatban azonban érzünk olyan megfontolást, hogy mindkét csapat az óvatosságra törekszik majd, és nem tartjuk kizártnak, hogy az a csapat kerül az élre, amelyik a győzelmet meg tudja szerezni. Persze ez azt is magában hordja, hogy a gólkülönbség meghatározó elemmé válhat ebben, a fordulóban... Mindent összegezve: az őszi bajnokság érdekessé vált, s a szurkolók nem panaszkodhatnak, hogy az érdektelenség, a komolytalanság jellemzi a bajnoki mérkőzéseket.

    Persze, ha a színvonalat a nemzetközi mércéhez igazítjuk, akkor lehetnének kétségeink, de most maradjunk meg hazai pályákon, s mérjünk hazai mércével.

    Népszava, 1986. december 06.

    A lila-fehérek otthon vesztették el az őszi elsőséget

    A bajnokság első félidejében tehát az utolsó „perc” döntő fordulatot hozott. A nagy esélyes Újpesti Dózsa nem tudta kiheverni az egy héttel korábban, a saját otthonában elszenvedett vereséget, s azt újabbal tetézte. A Tatabánya teljesen megérdemelten nyert, sőt, nagyobb arányban is győzhetett volna.

    Az NB I őszi végeredménye:

    1. MTK-VM 15 10 2 3 28-12 22
    2. Ú. Dózsa 15 8 4 3 23- 9 20
    3. PMSC 15 8 4 3 14- 5 20
    4. Haladás 15 8 3 4 19-13 19
    5. Tatabánya 15 8 2 5 23-12 18
    6. FTC 15 6 6 3 14- 9 18
    7. Bp. Honvéd 15 6 4 5 22-23 16
    8. Videoton 15 6 2 7 16-14 14
    9. Vasas 15 6 2 7 20-21 14
    10. Debrecen 15 5 4 6 20-23 14
    11. Békéscsaba 15 4 6 5 16-19 14
    12. Eger 15 4 4 7 13-29 12
    13. Rába ETO 15 3 5 7 20-24 11
    14. ZTE 15 3 5 7 14-20 11
    15. Siófok 15 3 5 7 13-21 11
    16. Dunaújváros 15 1 4 10 10-31 6

    Népszava, 1986. december 08.
     
  4. avatar: heimo
    2017.11.26, 10:30
    Tatabánya-Ú. Dózsa 2-0 (1-0)
    Megyeri út, 6000 néző. V.: Nagy L.
    Góllövő: Csapó, Plotár.

    A nemrég még biztos listavezető Dózsa megérdemelten szenvedett ismét vereséget hazai pályán. A Tatabánya folytatta az utóbbi hetekben megszokott nagyszerű sorozatát, kitűnő játékkal szerzett újabb két pontot.

    Jók: Csapó, Kiss I., Vincze I., Vincze J., Moldván, illetve Szendrei.

    Dunántúli Napló, 1986. december 07.