magyarfutball.hu

Rába Vasas ETO - Újpesti Dózsa SC 1 : 1 18:00

   
   
Upload your own photos! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: heimo
    2017.10.17, 19:59 (szerk.: 2017.10.18, 17:48)
    Ezt várom a fordulótól

    Szuromi Antal:

    Rába ETO - Ú. Dózsa

    "Lehet, hogy sokan felkapják a fejüket, de vendéggyőzelemre voksolok. Bár a Rábának kétségtelenül jobb a játékosállománya, de valami azt súgja, hogy Göröcs Jancsi legényei meglepetést okoznak"


    A szombat rangadója: Rába ETO - Ú. Dózsa

    Gellei győzelmet vár, Göröcs bizakodik


    kép
    Ahogy a szem végigfut a találkozók "étlapján", láthatja, hogy a szombat igazi futballcsemegéjének a győri Rába ETO - Újpesti Dózsa mérkőzés ígérkezik. S nem is véletlen, hogy ez a kilencven perc tartogatja a legtöbb érdekességet, hiszen mindkét együttes játéka szolgált eddig meglepetésekkel. Az idei bajnokságban ezidáig kiegyensúlyozottan, s eredményesen szereplő újpestiek a magyar labdarúgás egyik félve látogatott "oroszlánbarlangjába", az ETO - stadionba utaznak. Mégis... Épp a Rába pénteki edzésén leskelődő ETO - szurkolók egyike azt fejtegette: "bizony régen volt már, amikor a fővárosi lila-fehérek a bajnoki táblázaton öt hellyel megelőzték kedvenceinket." S még ha most más szelek is fújnak Győr felett, a teljesítmény is elmarad a rég megszokottól, a szurkoló hétről hétre bízik a sikerben, a győzelemben.

    De azért az elillanó győri csoda még mindig érezteti a hatását a fővárosban, mert az újpesti szurkolók félve reménykednek csapatuk újabb sikerében, s vágyaikat már egy pont is kielégítené. Igaz, a lila-fehérek egysége a sérülések miatt kissé megbomlott, s talán ezért is óvatos a bizakodás. Összeállításukban a legilletékesebbektől, a két vezetőedzőtől, s a játékosoktól kértünk véleményt az előttünk álló csatáról.

    kép

    A hazaiak mestere; Gellei Imre várja bizakodóbban a szombatot:

    - Remélem, senki sem veszi önteltségnek ha azt mondom: mi fogunk győzni! A Dózsa eddigi eredményei tiszteletet parancsolnak, hiszen öt mérkőzésen mindössze két gólt kaptak. Kitűnően védekező együttes bontogatja szárnyait Újpesten, s biztosan nagy csatát vívunk majd velük. De még egyszer mondom, bízom csapatom győzelmében.

    Göröcs János az Újpesti Dózsa vezetőedzője óvatosabban ítélte meg csapatának esélyeit:

    — Győrben mindig nagy csatákat vívtunk. Az ETO nagyon nehéz ellenfélnek bizonyult minden mérkőzésünkön. Egy pontot szeretnénk elrabolni a Rábától. Ez az egy pont, most úgy érzem, benne van a csapatban. Remekül összerázódott a társaság, megkóstolták a győzelem ízét. Bátran utazunk Győrbe.

    A hazaiak külön taktikát választottak az Újpest ellen, s arra a kérdésre, hogy a kilencven perc során mi lesz a döntő, Gellei Imre a következőket válaszolta:

    - Elsősorban az, hogy fel tudjuk-e törni a várhatóan zárt újpesti védőfalat. Erre készültünk, és remélem, hogy ez a taktikánk beválik. Lehet, hogy sokan arra számítanak, hogy a szerdai minszki UEFA Kupa mérkőzés előtt kímélni fogjuk magunkat. Nos, lehet, hogy sokaknak csalódást fogunk okozni, például az újpesti szurkolóknak, mert győzni akarunk, hiszen a siker önbizalmat adhat szerdára is.

    A győri játékosok is osztják edzőjük véleményét.

    Szabó Ottó így fogalmazott:

    — Tavasszal a Megyeri úton is biztosan nyertünk, de az is igaz, hogy Győrött több mint két éve győztük le utoljára az újpestieket. Legutóbb kettő - kettő volt az eredmény. Most feltétlenül javítani akarunk — és fogunk is!

    Göröcs János a győri fogadkozásokra szűkszavúan csak annyit válaszolt:

    - Ha a csapat úgy hajt majd Győrött is, mint az elmúlt fordulókban, akkor mi okozzuk a forduló meglepetését!

    Népsport, 1986. szeptember 13.

    Szendrei Oslóban érezhette magát

    Ú. Dózsa - Rába ETO 1-1 (1-0)
    Győr, 15 000 néző. Vezette: Kovács I L. (****), (Hazafi, Márton S.).

    Ú. Dózsa: Szendrei 8 — Schneider 5, Kozma 5, Herédi 6, Szabó A. 6 — Steidl 7, Rostás 6, Sulija 6, Kecskés 0 — Schróth 6, Katona 5.
    Edző: Göröcs János.
    Rába ETO: Ulbert 6 — Csonka 6, Hlagyvik 7, Horváth 6 — Rubold 5, Kiss Zs. 6, Handel 6, Preszeller 7 — Szabó O. 5, Szentes 5, Hajszán 6.
    Edző: Gellei Imre.

    Csere: Kecskés helyett Kovács (5) a 25., Rostás helyett Balogh I. (5) a 60., Szabó O. helyett Somogyi (—) a 70., Rubold helyett Szíjártó (—) a 78. percben.
    Gólszerző: Schróth a 21., Szentes az 53. percben.
    Sárga lap: Horváth a 74. percben.
    Szögletarány: 9:2 (6:1) a Rába ETO javára.


    (Elterjedt a győri szurkolók körében, hogy Póczik is helyet kap a csapatban. Hamarosan kiderült, hogy ez a hír alaptalan. Az igaz, hogy Póczik ismét rendszeresen látogatja az edzéseket, de nincs szerződése a klubbal. Amennyiben viszont az egykori válogatott játékos egészséges, és jó formába lendül, akkor valóban elképzelhető a szerződés újbóli megkötése!

    A kivonuláskor a hangosbeszélő köszöntötte Preszeller Tamást 150. NB I-es szereplése és első válogatottsága alkalmából. A találkozó előtt a csapatok és a nézők egy perces néma tiszteletadással emlékeztek az első győri válogatott labdarúgóra, Kovács Imrére, a népszerű „Murokra”, akinek kedden lesz a hamvasztás utáni búcsúztatása.)

    A hetedik percben ügyes győri kombináció végén a kiszorított helyzetbe került Hajszán lövése a csatár elé vetődő Szendreiről vágódott az alapvonalon túlra. Aztán Handel kapáslövése zúgott el a keresztléc fölött, jelezve a Rába támadókedvét. Handel ügyetlenkedett el újabb győri lehetőséget, majd a 18. percben előbb derült a győri nézősereg, - mert Hajszán remek csellel rázta le őrzőjét, de aztán bosszankodott, mert a válogatott csatár rendkívül gyatra beadással rontotta le teljesítményét.

    A 21. percben az újpestiek szereztek vezetést. Horváth felszabadítórúgása egyik társáról Katona elé pattant. A szélső egyből indította a jobb szélen Schróthot, aki kicsalta kapujából Ulbertet, aztán nyugodtan helyezett az üresen maradt kapu jobb alsó sarkába. 1-0

    Rögtön az újrakezdés után Szentes „lábában volt” az egyenlítés, de nyolc méterről csúnyán a kapu fölé bombázott.

    (Már a 25. percben cseréltek a lila-fehérek. Kecskés nem tudta megoldani a rábízott feladatot, ezért Göröcs János úgy döntött, hogy Kovácsot küldi be a helyére.)

    Támadott a Rába, de játékosai mindent túlkombináltak, átlövésekkel ritkán kísérleteztek. A félidő hajrájában ismét akadt néhány parázs jelenet Szendrei kapuja előtt. Handel került két ízben is reflektorfénybe. Előbb nagy lövését Szendrei tornázta a kapu fölé, majd Schneider szorításában elesett a 16-oson belül. A közönség büntetőt reklamált, de a játékvezető — helyesen — továbbengedte a játékot. A 39. percben Szentes tört kapura, ahogy mondani szokás, ajtó - ablak nyitva volt előtte, de a csatár a kapu mellé bombázott.

    kép
    SZENDREI - Oslóban nem foszlott szét a kesztyűje

    SZÜNET UTÁN
    néhány perc leforgása alatt újabb két nagy győri helyzet maradt kihasználatlanul. Előbb Schneider rövid hazaadását Hajszán elcsípte, de Szendrei jó ütemben lépett ki kapujából, és a szélső lövése elakadt a kapusban, majd a 48. percben Handel a jobbösszekötő helyén ugrott ki, a kifutó Szendrei mellett elvitte a labdát, de aztán túlságosan kisodródott, így odalett a lehetőség. Az 51. percben Handel 22 méteres lövése a keresztlécről vágódott vissza.

    A nagy győri nyomás az 53. percben góllá érett. Hajszánnal szemben elkövetett szabálytalanságért, 30 méterrel a kaputól szabadrúgáshoz rúgáshoz jutottak a győriek. Preszeller röviden Hajszán elé tolta a labdát, ő a kapu előterébe továbbította, Herédiről a labda az őrizetlenül érkező Szentes elé pattant, aki átvette, majd tíz méterről laposan a kapu bal sarkába továbbította. 1-1

    (Kölcsönkenyér visszajár — tartja a mondás. Miközben sorra maradtak ki a nagyobbnál nagyobb helyzetek, mindkét gól érdekes körülmények között született. Az újpestiek vezető góljánál Horváth felszabadító rúgása egyik társáról pattant a lesgyanús helyzetben levő Katona elé és ebből lett a gól. Ezúttal Herédi „viszonozta a szívességet": a nem túl erős Hajszán-lövést Szentes elé tolta, aki megszerezte az egyenlítést. Hát ilyen a labdarúgás! — Ha nem megy a csatároknak, besegítenek a védők...)

    Óriási igyekezettel, harcosan játszott a Rába. Egymás után vezették a győriek a támadásokat, a befejezések azonban nem sikerültek. A Dózsa a 66. percben szabadult ki a Rába szorításából. Bal oldali beadás után, az előre lopakodó Kozma elől Ulbert jó ütemű kivetődéssel szerezte meg a labdát. Egy perccel később ugyancsak bal oldali beadás után Ulbert alászaladt a labdának, de a védők mentettek.

    A 74. percben már előkerült a sárga lap is, Horváth kapta Katonával szembeni „belépőjéért”.

    A találkozó utolsó izgalmát a 84. perc hozta. Somogyi nagy erejű , lapos szabadrúgása után a labda kiperdült Szendrei kezéből, Hajszán rácsapott, de mielőtt elérhette volna, Balogh kivágta az alapvonalon túlra.

    ★ ★ ★ ★

    Nem csalódtak, akik Győrben szombat esti programként a futballt választották. Végig jó iramú, küzdelmes, eseményekben gazdag mérkőzést láthatott a szép számú nézősereg. A Rába közvetlenül kezdés után már mezőnyfölénybe került, de a találkozó elején nem sikerült helyzetet kierőszakolniuk. Ebben meghatározó volt, hogy a Dózsa jól alkalmazta a követő emberfogást és a lestaktikát. Később, amikor mégis helyzetbe kerültek a Rába-csatárok, a jó helyzetnél még jobbat kerestek, és ez elég volt a lila fehéreknek a közbeavatkozásra. Hideg zuhanyként hatott a hazai szurkolókra a Dózsa váratlan gólja, hiszen az első húsz percben az újpestiek csak ritkán veszélyeztették a Rába kapuját. A gól után is maradt a győri fölény, de akárcsak addig, a félidő hátra levő részében is rendre elrontották a kínálkozó lehetőségeket. Ebben az időszakban egyébként a Dózsa is többet kezdeményezett, a vezetés tudatában valamivel bátrabb lett támadójátéka.

    A második félidőt óriási lendülettel kezdte a Rába. Újabb győri helyzetek következtek, de a Dózsa védelme változatlanul jól tartotta magát. Aztán elég volt egy pillanatnyi rövidzárlat és azt máris kihasználta a Győr. Ezt követően rövid ideig tartott még a hazai fölény, majd változatosabbá vált a mérkőzés, a lila -fehérek előtt is kínálkoztak lehetőségek. A Rába helyzetei alapján közelebb állt a győzelemhez, de a lehetőségek kimaradtak és így a győriek joggal voltak csalódottak az eredmény miatt. A Dózsát dicséri fegyelmezett védőjátéka. A lilák igazolták, hogy az eddigi hat mérkőzésen kapott három gól nem a véletlen műve.


    Göröcs János: — Egy pontért jöttünk és azt megszereztük. Elismerem, a Győr jobban játszott, de azért nekünk is voltak helyzeteink. Szerencsére Szendrei oslói formában védett...

    Gellei Imre : — Óriási fölényben játszottunk végig, a helyzetek sokasága maradt ki. Márton partjelző „jóvoltából” mégis elvitt egy pontot a Dózsa...

    Népsport, 1986. szeptember 14.
     
  2. avatar: heimo
    2017.10.17, 19:24
    RÁBA—Ú. DÓZSA, Győr, 18.00. Jv.: Kovács.

    A ferencvárosiakhoz hasonlóan az újpestiek is a korábbi időket idézik, legalábbis a tabella szerint. A házigazda Rába viszont feltűnően szeszélyes, noha a Szabó, Szentes, Hajszán hármas képességei — a hazai csatársorok kvalitásaihoz képest — most is kiválóak. Kérdés, vajon miként „muzsikál” a trió.

    Népszabadság, 1986. szeptember 13.

    RÁBA ETO - Ú. DÓZSA 1-1 (0-1)

    Rába: Ulbert — Csonka, Hlagyvik, Horváth — Rubold (Szíjártó, 78. p .), Kiss, Handel, Preszeller — Szabó O. (Somogyi, 70. p.), Szentes, Hajszán.
    Ú. Dózsa : Szendrei — Schneider, Kozma, Herédi, Szabó — Steidl, Sulija, Rostás (Balogh, 60. p.), Kecskés (Kovács, 25. p.) — Schróth, Katona.

    Győr. 15 ezer néző. Jv.: Kovács.

    Valamennyi győri mérkőzés úgy kezdődött az idén, hogy a vendégcsapat szerzett vezetést. Szombaton az újpestiek csavarták meg a hideg zuhany csapját, amikor húsz perc után Schróth gyors felfutásból gurított a hálóba. Ezt követően jó fél órán át szorongatott a hazai együttes, ám Szentes, Hajszán és Handel nem tudták a nyárias estét még kellemesebbé tenni a nagyszámú közönség részére; bosszantó módon hibázták el, vagy kombinálták túl lehetőségeiket. Egy tétova Herédi mozdulat nyomán aztán Szentes végre eltalálta a kaput, és ezt a lövést Szendrei nem tudta hárítani, noha oslói formáját Győrre is átmentette.

    A hazai átlaghoz viszonyítva nívós rangadón a lila-fehérektől nem pártolt el a szerencse. De Fortuna azt a csapatot segítette, amely tartásról, a korábbiakhoz képest jobb összteljesítményről adott bizonyságot. A Rába viszont újabb pontot hullajtott el, s csak abban bízhat, hogy míg régebben honi menetelését kupakudarc követte, addig talán most a fordítottja következik (1-1).

    Gól: Schróth (20. p. ), Szentes (53. p.).

    Népszabadság, 1986. szeptember 15.
     
  3. avatar: heimo
    2017.10.17, 19:17
    A Rába ETO—Ú. Dózsa összecsapás emelkedik ki a műsorból. Az Ú. Dózsa két egymást követő győzelemmel emelte tekintélyét és a nyolcadik helyről a másodikra tört fel. Ebben a pozícióban régen álltak az újpestiek. Az ETO legutóbbi két fellépéséből egy hazai gólzápor és a bajnok elleni minimális arányú idegenbeli vereség a mérleg.

    Népszava, 1986. szeptember 13.