magyarfutball.hu

Siófoki Bányász SE - Békéscsabai Előre Spartacus SC 1 : 1 17:00

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2022.12.04, 20:57 (szerk.: 2022.12.04, 21:46)
    Visszatért a Kurucz-kor?
    Siófok - Békéscsaba 1-1 (0-0)


    Siófok, 5000 néző
    Vezette: Kőrös (****), (Hamar, Varga L.)
    Siófoki Bányász: Horváth Gy. 5 — Brettner 5, Pardavi 5, Kolovits 6 — Horváth L. 6, Balázs 5, Zsadányi 5, Olajos 7, Lakatos 5 — Árky 5, Adi 4. Edző: Kaszás Gábor.
    Békéscsaba: Leboniczky 6 — Varga 6, Vígh 5, Fabulya 5 — Szenti 5, Varga 5, Pásztor 6, Csanálosi 5, Takács J. 6 — Kovalik 4, Szekeres 5. Edző: Csank János.
    Csere: Kovalik helyett Kurucz (6) a szünetben, Varga helyett Steigerwald (—) a 65., Lakatos helyett Nagy T. (—) a 84. percben.
    Gólszerző: Olajos az 51., Kurucz a 81. percben.
    Sárga lap: Pardavi a 40., Leboniczky a 43., Kovalik a 45., Pásztor az 51., Vígh az 53. percben.
    Szögletarány: 7:5 (3:3) a Békéscsaba javára.

    (Az öltözőfolyosón régi ismerőssel találkoztunk: Jancsika Károly, az egykori ferencvárosi, Bp. Volán-játékos szemlátomást izgatottan tárgyalt a siófoki vezetőkkel, majd később mosolyogva mondta:
    — Minden részletben megegyeztem a helyi vezetőkkel, nagyon szeretnék itt futballozni. Ehhez most már csak az szükséges, hogy hétfőn délelőtt a Bp. Volán vezetőivel meg tudjanak egyezni a kiadatásomban, akkor a Balaton partján folytatnám pályafutásomat.)
    A kezdésre beborult, a tó felől fenyegető szélvihar söpört végig a pályán, aztán az eső is megérkezett rövid zápor formájában. Később az égi áldás ment, az orkánszerű szél viszont maradt, ami igencsak zavarta a folyamatos játék kialakulását.
    Előbb Kovalik félmagas lövését fogta Horváth Gy., majd Takács J. emelt fölé közelről.
    A 24. percben Zsadányi csavart 20 méterről szabadrúgásból ravaszul a bal alsó sarok felé, de Leboniczky vetődve elcsípte a labdát.
    Jellemző volt a találkozó csapkodó jellegére, hogy izgalmakra a 40. percig kellett várnunk. Ekkor Pardavi elütötte a kiugró Szekerest, amiért joggal mutatta fel a sárga kártyát a játékvezető a siófoki védőnek.
    Szikrázó lett a hangulat a gyepen.
    Három perccel később a kiugró Adit a 16-oson kívülre futó és vetődve a földre rántó Leboniczky kapus is kiérdemelte a sárga lapocskát. Közvetlenül a lefújás előtt Kovalik rúgta meg Kolovicsot, amiért a csabai csatár is „besárgult”.
    SZÜNET UTÁN ez 51. percben Lakatos tört előre, a lesreállítással kísérletező, kifelé rohanó csabai védőfalról a 16-os előterében labdája lepattant, éppen a mögötte robogó Olajos elé, aki egyedül törhetett kapura, majd a kétségbeesetten eléje vetődő Leboniczky alatt 12 méterről a jobb sarokba gurított. 1-0.
    (Igazságot szolgáltatott a futballistasors! Olajos Sándor, a siófokiak 26 esztendős középpályása ezen az összecsapáson egyértelműen a mezőny legjobbja volt. Óriási lelkesedéssel, elszántsággal harcolt és jellemző módon ennél az esetnél is ő eszmélt elsőnek, aminek köszönhetően megszerezhette élete első élvonalbeli gólját.)
    A középkezdés előtt Pásztor sárga lapot kapott Zsadányi korábbi letalpalásáért, majd két perc múlva Vígh is hasonló sorsra jutott, mert kíméletlenül felvágta Olajost.
    Újabb negyedórányi siófoki roham következett, melyek egyikének végén a Lakatos labdájával kiugró Zsadányi a balösszekötő helyén került óriási helyzetbe, ám 14 méterről gyatrán lőtt, és a vetődő Leboniczky lábbal menteni tudott.
    Nem sokkal ezután, szögletet követően Kurucz próbálkozott közelről, de Horváth kapus közbevetődött, majd Csanálosi bombáját kaparintotta meg vetődve.
    Már-már mindenki elkönyvelte a megérdemelt siófoki győzelmet, amikor a 81. percben váratlanul egyenlített a vendégcsapat. Pásztor jobbról, a partvonal közeléből lágyan ívelt a siófoki kapu elé, ahol Horváth kapus, Pardavi és Balázs egymásra várt, közben Kurucz lecsapott a labdára és négy lépésről könnyedén pöccintett a hálóba. 1-1.

    ★ ★

    Csalódottan bandukolt hazafelé a lefújás után a siófoki publikum. Ki beszélt már az egy héttel ezelőtti bravúros tatabányai pontrablásról? Ezúttal sokkal inkább az volt a téma a helyi szurkolók körében, hogy vajon mi történhetett kedvenceikkel egy hét leforgása alatt. Elvégre szerdán negatív szenzációval szolgáltak az ajkai MNK-fiaskóval, most pedig egy megnyertnek hitt találkozó után kellett, hogy beérjék szerény döntetlennel.
    Nos, a látottak tanúsága szerint az első játékrészben még erősen hatott a Bányász játékára a kupasokk. Ebben az időszakban egyébként is mindkét együttes a pálya középső harmadára összpontosította erőit, így a kapuk csak elvétve kerültek veszélybe.
    Ekkor úgy tűnt, legbelül alighanem mindkét csapat tagjai a vereség elkerülését tartják a legfontosabbnak.
    A pihenő után viszont egy „másik” Siófok lépett pályára, olyan, amely egyértelműen a győzelemért mozgósította tartalékait. A Bányász játékosai - akik korábban is roppant lelkesen, de görcsösen harcoltak - nagy erőfeszítéseket tettek a siker érdekében.
    A jól játszó Olajos vezérletével egyre-másra indultak rohamra, és cseppet sem a véletlen műve volt, hogy éppen a legjobb hazai játékos szerzett vezetést. Ezután viszont súlyos hibákat követtek el a hazaiak: miközben gyermeteg módon puskázták el kínálkozó lehetőségeiket, ezzel párhuzamosan szép lassan megpróbálták a „hónuk alá venni” az eredményt. És erre ráfizettek!
    A rutinos futballistákkal időben frissítő csabaiaknak bőségesen elegendő volt a piros-fekete védők egyetlen szarvashibája ahhoz, hogy teljesítsék tervüket és elégedetten utazhassanak vissza a Viharsarokba.

    Kaszás Gábor: — Sajnos, nem sikerült a győztes hazai bemutatkozás. A kapussal szemben állva illett volna kihasználni a helyzeteinket, és akkor maradéktalanul örülhettünk volna.
    Csank János: — A második félidő elején érthetetlenül gyengén játszottunk és el kell ismernem, hogy csak a lelkesedésünknek és a szerencsénknek köszönhetjük ezt a pontot...
    (Zsiday István, Molnár József)

    2-3. Békéscsaba 2 1 1 - 3-1 3
    ...
    7-8. Siófok 2 - 2 - 3-3 2

    Népsport, 1986. augusztus 24. (Arcanum DT)
    kép
    !gy örült a siófoki gólnak a szurkolók egy részekép
    A döntetlen is pontot ér ...

    Somogyi Néplap, 1986. augusztus 26.
    Hazatérés Siófokról - „pontosan”
    Siófok - Békéscsaba 1-1 (0-0)


    ...

    Kovalik, majd Takács J. előtt adódott lehetőség, de az előbbiét fogta a siófoki kapus, Takács J. pedig fölé lőtt.
    A 24. percben a hazaiak előtt adódott lehetőség, Zsadányi mintegy 21 méteres szabadrúgását Leboniczky vetődve megfogta.
    A 40. percben Pardavi elütötte Szekerest - sárga lap. Három perccel később a kiugró Adit Leboniczky rántotta le a földre a 16-os előtt, amiért ugyancsak sárga lapot vett elő Körös játékvezető. A félidő „búcsújelenete”, Kovalik rúgta meg Kolonitsot - ismét előkerült a sárga kártya.
    A szünet után az 51. percben nem jött be a békéscsabai lestaktika, ugyanis Lakatos ugrott ki, labdája lepattant a védőfalról, s az éppen jól érkező Olajos elé került, aki egyedül törhetett kapura, majd az eléje vetődő Leboniczky alatt mintegy 10 méterről a jobb sarokba lőtt, 1-0.
    Még a középkezdés előtt Pásztor kapott sárga lapot, majd két perc múlva Vígh, aki kíméletlenül felvágta Olajost.
    Siófoki támadások következtek: Zsadányi került helyzetbe, de 14 méterről gyengén lőtt, s Leboniczky lábbal hárított.
    A túloldalon Kurucz, majd Csanálosi lövését fogta Horváth Gy. kapus.
    A 81. percben egyenlítettek a békéscsabaiak. Pásztor jobbról a partvonal közeléből ívelt be, ahol Horváth Gy., Pardavi és Balázs egymásra várt, miközben Kurucz berobbant és néhány lépésről elegánsan pöccintett a hálóba, 1-1.

    A szombati mérkőzés első perceire beborult az ég, szélvihar söpört végig, aztán az eső is eleredt. A rövid zápor ugyan elhúzódott a Balaton-parti város fölül, de a nagy erejű szél megmaradt, ami nagyon zavarta a játékosokat. Pedig a helyi szurkolók - az ajkai MNK-vereség ellenére - bíztak abban, hogy a két pontot megszerzi a hazai csapat.
    Az első játékrészben sokáig mindkét együttes a pálya középrészére koncentrált, így a kapuk csak elvétve kerültek veszélybe. A 40. perc tájékától szikrázó lett a hangulat, amit bizonyít a sűrű „sárgalap-hullás”.
    A fordulás után a siófokiak léptek fel támadóbban, nem is véletlen, hogy gyors vezetésre tettek szert. Ezután viszont nagyot hibáztak a hazaiak, amikor a békéscsabaiak a 81. percben egyenlíteni tudtak.
    Időközben mindkét oldalon több helyzetet elpuskáztak a csatárok, s végül is megérdemelten tértek haza Siófokról „pontosan” a lila-fehérek.

    Békés Megyei Népújság, 1986. augusztus 25.