magyarfutball.hu

Pécsi Munkás SC - Békéscsabai Előre Spartacus SC 4 : 1 17:00

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2022.12.04, 21:55 (szerk.: 2022.12.16, 20:41)
    Maradt aranytartalék az ezüstre
    PMSC - Békéscsaba 4-1 (2-1)


    Pécs, 15 000 néző
    Vezette: Plasek (*****), (Maczkó J., Kovács II L.)
    PMSC: Bodnár 6 — Kónya 6, Toma 6, Róth 6, Brezniczky 7 — Lutz 6, Túri 7, Czérna 6, Lőrincz 8 — Lovász 6, Mészáros 6. Edző: Garami József.
    Békéscsaba: Leboniczky 7 — Vigh 4, Szabó II 5, Varga 6 — Kelemen 4, Pásztor 5, Csanálosi 5, Fecsku 4, Takács J. 4 — Steigerwald 5, Szekeres 6. Edző: Süle István.
    Csere: Lutz helyett Bérczy (—) a 63., Takács J. helyett Sulija (—) a 63., Lovász helyett Dobány (—) a 73., Fecsku helyett Takács Z. (—) a 73. percben.
    Gólszerző: Túri az 1., Szekeres a 32., Róth a 37., Brezinczky a 72., Lőrincz a 79. percben.
    Szögletarány: 12:4 (5:3) a PMSC javára.

    (Két újonc is készülődött az öltözőkben.
    Az egyik Plasek Gábor játékvezető volt, aki 1975-ben vizsgázott, és ezen a tavaszon került az NB I-es keretbe, de eddig csak partjelzőként működött.
    A békéscsabaiak a negyedikes gimnazista, 18 éves Kelemen Gyula személyében avattak NB I-es játékost, aki Nyíregyházáról került a Viharsarokba.
    A találkozó előtt a vendégcsapat játékosai, valamint a pécsi KISZÖV népi táncegyüttesének tagjai köszöntötték virággal a dobogón végzett PMSC csapatát.)
    Alighogy elkezdődött a találkozó, máris vezetést szerzett a PMSC.
    Az első perc végén a felfutó Brezniczky Túrihoz továbbított, aki tíz méterről, a kimozduló Leboniczky mellett a bal sarokba gurított. 1-0.
    Ezután valamivel többet kezdeményezett a Békéscsaba, támadásai azonban elakadtak a pécsi tizenhatosnál.
    A 12. percben Csanálosi 15 méteres lövését védte Bodnár.
    A 18. percben viszont Mészáros került helyzetbe, de az ötös sarkánál elcsúszott.
    Nem sokkal ezután Lutz fejesét védte a csabai kapus.
    Ekkor már a PMSC játszott fölényben, mégis a Békéscsaba lőtt gólt.A 32. percben a felezőkörben Róth rövid átadását Szekeres elcsípte és egyedül törhetett kapura. Bodnár kifutott eléje, a 11-es pontnál sikerült beleütnie a balszélső lövésébe, de a labda ismét Szekeres elé perdült, aki másodszor már pontosabban célzott és öt méterről az üres kapu jobb oldalába továbbított. 1-1.
    A 37. percben a válogatott hátvéd jóvátette hibáját. A félpályánál indította Mészárost, majd Lutzhoz került a labda, ő a balösszekötő helyén érkező Róthhoz továbbított, aki 11 méterről, a kijutó Leboniczky mellett félmagasan a kapu bal oldalába vágta a labdát. 2-1.

    A 43. percben Lovász az ötös sarkáról Leboniczkyt találta telibe, a kapus rövid ápolásra szorult.
    SZÜNET UTÁN közvetlenül Lovász és Lutz is lőhetett volna már, de a labda Lörincz elé került, akinek közeli perdítését bravúrral védte Leboniczky.
    A 47. percben újabb Lőrincz lövés és újabb Leboniczky bravúr következett.
    Rövid időre alábbhagyott a hazai csapat lendülete, de a Békéscsaba nem tudott mit kezdeni a lehetőséggel.
    (Nem sokkal ezután Plasek játékvezető két percre félbeszakította a játékot, mert egy néző rosszul lett, és a mentőautónak a pályán kellett keresztülhajtania.)
    Ismét pécsi támadások következtek. A 71. percben Mészáros egyedül vezethette kapura a labdát, de tízméteres lövését Leboniczky szögletre ütötte. Még ebben a percben Túri 12 méterről a jobb oldali kapufát találata el.
    Egy perccel később góllá érett a nyomasztó pécsi fölény. Kónya elcsípte a tömörülő védőkről kipattanó labdát, megindult a kapu felé, Szabó is megtámadta, de róla Brezniczky elé került a labda, és a hátvéd hat méterről a kapu közepébe lőtt. 3-1.
    A 79. percben ismét a Békéscsaba kapujába került a labda. Túri ívelt a jobb oldalról középre, Dohány rámozdult, ez megtévesztette a kapust és Lőrincz a vetődő Leboniczky mellett a kapu jobb oldalába fejelt. 4-1.

    (Az utolsó percekben végig zúgott a taps, a pécsi közönség ünnepelte ezüstérmes csapatát.)

    ★ ★ ★

    Bizonyára sokáig emlékezetes marad ez a mérkőzés a pécsieknek, hiszen a Békéscsaba elleni győzelem a második helyet jelentette számukra. A PMSC jogelődje, a Pécsi Dózsa ugyan kétszer eljutott a hatodik helyig, de annál jobban még sohasem szerepelt pécsi csapat az élvonalban.
    Ahogy az várható volt, a hazaiak fergetegesen kezdtek, és már az első percben vezettek. Ezután rövid időre a vendégek kerültek fölénybe, de középpályásaik ezúttal halványabbak voltak a szokottnál, és így a csabai próbálkozások rendre elakadtak a határozott pécsi védők között.
    A félidő közepétől már a PMSC irányított, de a jól játszó Szekeres kihasználta a lehetőséget, és ekkor megdermedt a hazai szurkolók ereiben a vér. Nem sokáig kellett azonban izgulniuk, a piros-feketék fölénye egyre nyomasztóbb lett, és ez gólokban is megnyilvánult.
    A Békéscsaba túlságosan tisztelte az ezüstérmest, a második játékrészben jobbára a védekezésre figyelt, és ritkán veszélyeztette Bodnár kapuját. Ekkor már csak az volt kérdéses, hogy milyen különbségű lesz a PMSC győzelme. Volt számos helyzete a négy gólon kívül a Pécsnek, de Leboniczky kitűnően védett, és elsősorban rajta múlott, hogy nem lett súlyosabb csapata veresége.
    A PMSC ezúttal is kitett magáért, jó játékkal szerezte meg a két pontot, és rászolgált a zsúfolt nézőtér ütemes tapsára.

    Garami József: — A hatodik forduló óta a második helyen álltunk, és ott is maradtunk. A csapat és a közönség megérdemelte, hogy ezen a délutánon az ezüstérmet ünnepelhessük.
    Süle István: — Szívből gratulálok a PMSC győzelméhez, amely teljesen megérdemelt, és természetesen ezüstérméhez is. Mint edzőnek, nagyszerű élmény volt ilyen környezetben kispados résztvevőként jelen lennem. A gólkülönbség szerintem túlzott, bár elismerem, hogy a PMSC jelenleg sokkal jobb csapat nálunk. Szeretném, ha egyszer a hasonlóan lelkes békéscsabai közönség is ilyen siker részese lehetne, mint most a pécsi.
    (Lázár Lajos, Horváth László)

    2. Pécs 30 15 9 6 48-26 39
    ...
    12. Békéscsaba 30 8 9 13 35-48 25

    Népsport, 1986. április 27. (Arcanum DT)
    képképCzérna (az első képen balról) és Róth A. (a másodikon jobbról) is sokat tett azért, hogy győzzenek a pécsiek a Békéscsaba ellen.
    (Erb János felvételei)kép
    Örömünnep a mérkőzés után. Boldogan ölelkeznek a pécsi labdarúgók, az ezüstérmet szerezték meg az NB I-ben. kép
    Már itt is győzelemre álltak a pécsiek, de két gól visszavolt még. Képünkön Mészáros és Lovász hajszolja Szabó II-t, a csabaiak középhátvédjét.

    Dunántúli Napló, 1986. április 27. és 28.
    Tizenkettedik hely a végelszámolásnál
    Pécs - Békéscsaba 4-1 (2-1)


    ...

    Alig valamivel a mérkőzés kezdetét jelző sípszó után vezetéshez jutottak a hazaiak.
    A megiramodott Brezniczky Túrihoz tálalt, aki a 11-es pont magasságából az elmozduló Leboniczky mellett a bal sarokba talált, 1-0.
    A 32. percben Szekeres elcsípett egy labdát, egyedül iramodott meg, a kapus kifutott eléje, sikerült is beleütnie a balszélső lövésébe, de a labda ismét Szekeres elé pattant, aki másodszor már nem hibázott, 5 méterről az üres kapu jobb oldalába talált, 1-1.
    Csak néhány perc telt el, amikor Lutz szöktette Róthot, aki 11 méterről a kifutó Leboniczky mellett félmagasan a kapu bal oldalába vágta a labdát, 2-1.
    (72. p.) Kónya csípte el a védőkről kipattanó labdát, megindult a kapu felé, Szabó II. megtámadta, de a védőről Brezniczky elé perdült a labda, és a hátvéd közelről a kapu közepébe lőtt, 3-1.
    A 79. percben Túri ívelt a jobb oldalról középre, Dobány rámozdult, ez megtévesztette Leboniczkyt és Lőrincz a vetődő kapus mellett a kapu jobb oldalába fejelte a labdát, 4-1.


    Eddig a krónika. Érthető volt a pécsiek öröme, akik ezen a napon az ezüstérmes helyezésért „hajtottak” - sikerrel. Jócskán megterhelték Leboniczky kapuját, a négy gól önmagáért beszél — noha a csabai kapuvédő több gólba tartó labdát tett ártalmatlanná.
    A vendégek is igyekeztek tetszetősen játszani, de erejükből csak rövid időre futotta, egyébként némi megadással játszottak, ugyanis már nem volt vesztenivalójuk, az elmúlt héten bebiztosították maguknak a legmagasabb osztályt.
    Igaz, nagyon minimális dolgon múlott, hogy egy hellyel előrébb kerüljenek, vagyis megőrizzék a múlt heti 11. helyüket: hacsak egy góllal kevesebbet kapnak a Mecsek alján, a jobb gólkülönbségük révén az Ú. Dózsa elé kerülhettek volna, illetve előtte maradtak volna.

    Jók: Brezniczky, Túri, Lőrincz, ill. Leboniczky, Varga, Szekeres.

    Békés Megyei Népújság, 1986. április 28.