magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre Spartacus SC - Vasas SC 2 : 3 16:30

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

mérkőzés: 4 (1 szavazat)

játékvezető: 1 (1 szavazat)

1...5

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: zothoth
    2020.09.21, 14:35
    A Vasasnak nyerni kellett (bajnokságot is!)! Ezt a játékvezető is nagyon így gondolta (úgy kellett kimenteni a stadionból és a városból). Legalább 18.000 néző volt. Kerekest (talán Izsó?)lerúgta eltört a lába, mentők vitték el. Félelmetes hangulat volt, úgy még csapatot, bírót talán soha nem szidtak Békéscsabán mint akkor.10 emberrel sikerült egyenlíteni! Több szabadrúgást is rúgattak(volt hogy többször) a Vasassal(Várady akkoriban nagyon jól rúgta). Majd az utolsó pillanatokban kapott a egy 11-est a Vasas (ha jól emlékszem a tizenhatos és az alapvonal találkozásánál volt egy szerelés, persze szerintünk szabályos) abból lett a győztes gól. Már lefele mentünk az álló lelátóról, felnéztem és egy csomó esernyő és kéz volt a magasban és hatalmas fújolás. Mikor lefújták a mérkőzést, Mészöly is szaladt be a pályára és szidta (úgy nézett ki, mert hallani csak a tömeget lehetett) a bírót. A Vasas akkoriban jó csapat volt, de így nem lett volna szabad "támogatni"!
     
  2. avatar: bbsz
    2018.03.09, 21:04 (szerk.: 2018.03.09, 21:51)
    A Vasas - Előre Spartacus mérkőzés margójára

    Az első osztályú bajnokság 28. fordulójának eredményei így kerülnek be a sportág "nagykönyvébe":
    (...)
    Vasas - Bcs. Előre Spartacus 3-2 (2-1)

    Az utóbbi találkozó jegyzőkönyvéből majd megtudhatják az eredmények közt búvárkodók, hogy Békéscsabán 18 ezren nézték végig a találkozót (az előző lapszámban 16 ezer néző szerepel - bbsz),amelyet Somlai vezetett. A csapatok így álltak fel:
    (...)
    A jegyzőkönyv azt is tartalmazza, hogy Bánáti az 57. percben a kiállítás sorsára jutott.
    S azt is, hogy amíg a győztes csapat csak egy, a Békéscsaba 13 szögletet rúgott.
    A statisztika arról nem szól majd, hogy a csabaiak válogatott középhátvédje, Kerekes jobb lába úgy sérült meg, hogy bokája - szakkifejezést használva - "elmozdulás nélkül" tört el, s a játékost mentőautó vitte a kórházba.
    Hogy az a bizonyos nagykönyv ne csak száraz adatokkal legyen tele, elevenítsük fel a május 7-i mérkőzés legforróbb pillanatait, annál inkább,mivel a mérkőzés egyáltalán nem épületes jelenetekkel zárult, s a 95 percig tartó találkozó bővelkedett drámai jelenetekben.

    Azt mindenki tudta, hogy a Vasas nagy formában van, de az Előre Spartacus sem esélytelen, hiszen a piros-kékek bajnokin még nem nyertek a csabaiak ellen. Váradi első gólja után senki sem háborgott a csabai nézők közül. A vasasok sakkot adtak a
    hazai védőknek. Az indulatokat először Váradi válogatott játékoshoz méltatlan viselkedése korbácsolta fel, Pásztor 11-esből lőtt egyenlítő gólja után.
    Váradit a játékvezetőnek ki kellett volna állítania még akkor is, ha néhány nap múlva a csatárra vb-selejtezőn számít a szövetségi kapitány. (Palotai játékvezető Dunaújvárosban nem mérlegelt: a magáról megfeledkezett székesfehérvári Nagy II-t kiállította!)
    Azzal,hogy Somlai elmulasztotta Váradi megbüntetését, nem járt el a szabályok szellemében. Ez később láthatóan zavarta működését.
    A nézők haragját, első nemtetszését azonban nem ezzel a hibájával váltotta ki, hanem azzal, amit az 53. percben tett.
    Emlékezzünk csak vissza: Kerekes és Izsó összecsapása után a hazaiak válogatott hátvédje a partvonal közvetlen közelében a földre került, s nem tudott felállni. Somlai csak hosszú másodpercek után vette ezt észre. A sérülés helyszínére futott, de nem engedte be a csabaiak sportorvosát, gyúróját Kerekeshez, hogy azok elsősegélyben részesítsék őt. Sőt, teátrális gesztusokkal, egyáltalán nem finom modorban elküldte őket! Az orvos helyett a mentőautót parancsolta a pályára...

    Aztán a folytatásban egy olyan megmozdulásért küldte le Bánátit a küzdőtérről, amelyért korábban még csak nem is figyelmeztetett. Ekkor már csaknem tele volt az a bizonyos pohár. Nem sok hiányzott ahhoz, hogy kicsorduljon.
    És a 90. percben ez - sajnos - meg is történt!
    Akkor, amikor a labdát birtokló Lázát Izsó lerántotta a földre. Mindkét játékos a gyepre huppant, és Somlai úgy ítélte meg a szituációt, hogy a csabai játékos volt a szabálytalankodó. Az indokolatlan 11-es aztán eldöntötte a találkozó sorsát.

    És ezután szabadult el a pokol.
    A hírközlő szervek, az országos lapok a találkozó után történtek kapcsán szóltak a hazai közönség sportszerűtlen viselkedéséről. Kétségtelen, nem sportpályára való az, amit egyesek tettek. Egyetlen egy szurkolónak sincs joga ahhoz, hogy a játéktérre fusson, esernyővel, kővel dobálja a bírói öltöző ablakát! Ez így igaz.
    De az is tény, hogy Békéscsabán sok vendégcsapat nyert már, és ezt a hazai publikum tudomásul vette. Azért, mert az ellenfél rászolgált a két pontra.
    Most azonban nem így történt.
    A hazai csapatot egy határozott játékvezetői mozdulat elmaradása, majd a sérülésnél, a kiállításnál történtek és egy indokolatlanul megadott 11-es gól ütötte el a megérdemelt pontszerzéstől.
    A forró vérmérsékletű szurkolók viselkedésére nincs mentség, de a felháborodásnak ezúttal - sajnos - volt jogos alapja...

    Békés Megyei Népújság 1977. május 10. (-CH-)
     
  3. avatar: magyarfutball.hu
    2016.05.14, 23:26
    13 éves kis srácként mint labdaszedő "átéltem" a monológban említett Békéscsaba - Vasas meccset..
    A 2. félidőben a csabai kapu mögött voltunk. 2 : 2 -re állt a meccs, támadott a Vasas. Egy szerencsétlen ütközés után Kerekes, a csabaiak középhátvédje lent maradt, egy támadó rálépett a lábára, és átesett rajta, hallottuk a csont reccsenését. A bíró 11-est ítélt. A stadion szinte felrobbant. Kerekest a mentő vitte el. Váradi berúgta a 11-est. Nyert a Vasas 3 : 2 -re. A lefújás után a rendőrök sorfala között vonultak le a csapatok, a bírók szinte bemenekültek az öltözőbe. Lincshangulat alakult ki, a szurkolók körbeállták a székházat. Törtek rendesen az ablakok. Félelmetes volt.
    A "városi legenda" szerint a játékvezetőket csak a megyehatár után merték felrakni a rendőrök a vonatra.
    Bocs, de ez az emlék ugrott be a hír hallatán így 36 év távlatából. A monológ meg csak ráerősített..

    Nyugodjék békében!

    http://orulunkvincent.blog.hu/2014/01/23/varady_bela_emlekere
     
  4. avatar: magyarfutball.hu
    2016.01.03, 21:12
    Békéscsaba akcióban!
    1976-1977. évi bajnokság. Békéscsaba-Vasas 2:3 Játékvezető: Somlai. A Vasas (Kádár elvtárs csapata) fennállásának 100. évfordulója. Természetesen az alkalomhoz illően a Vasasnak bajnoknak kellett lennie. Aki kint volt a meccsen az jól tudja, hogy az Előre magasan jobb volt azon a napon a Vasasnál. Gólokkal kellett volna megverni a vendégeket. Nem így gondolta Somlai. Szinte minden csabai támadást -legtöbbször les címén - megakasztott. Persze a többsége nem volt az. A vendégeket pedig több méteres les után is tovább engedte. A Vasas játékosa Váradi jó szabadrúgáslövő volt, de azon még ő is meglepődött, hogy egy szabadrúgást eredménytelenség esetén akár többször is elvégezhetett. Igen ez történt. Fölé rúgta a labdát (persze a csabaiak részéről semmi szabálytalanság nem történt a szabadrúgás elvégzésekor), erre Somlai újra rúgatta. Az igazán nagy balhé akkor kezdődött kialakulni, amikor Láza Jani egy csodálatosan szép és teljesen szabályos becsúszó szereléséért 11-est adott. Persze Váradi berúgta (ezt is másodjára!). A mérkőzés végén a csabai nézők nem hagyták el stadiont, hanem tüntettek. Fél óra múlva több városból is megérkeztek a rendőrök, kivezényelték a hadsereg ügyeletes alegységét. Ez sem tudta megakadályozni a csabaiakat abban, hogy a vendég öltöző és az épület egyéb ablakait ne zúzzák be. Somlai kocsiját felborították, a Vasas buszt szintén megrongálták. Somlai csak órák múlva tudta elhagyni a stadiont, rendőri segítséggel. Nem kellett aztán több meccset vezetnie. Persze ez nem huliganizmus volt, bár úgy próbálták meg beállítani később, és nem is a vereség miatt volt, hanem az állandó pofátlan játékvezetés miatt, ami jellemezte évtizedeken keresztül a magyar focit.

    https://www.facebook.com/oldhungary/photos/a.1606500142902440.1073741867.1562951930590595/1713785312173922/?type=3