magyarfutball.hu

Vasas SC - Békéscsabai Előre Spartacus SC 1 : 2 15:30

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2024.02.27, 22:24 (szerk.: 2024.02.27, 22:28)
    A piros-kékek támadtak, Németh rúgta a gólokat!
    Békéscsaba - Vasas 2:1 (1:0)


    Fáy utca, 3500 néző
    Vezette: Bana (***), (Szkokán, Neuber)
    Békéscsaba: Tóth M. 9 — Paróczai 6, Láza 5, Vágási 6, Schneider 5 — Pásztor 7, Kerekes 6, Zielbauer 6 — Királyvári 5, Németh 7, Pogács 6. Edző: Babolcsay György.
    Vasas: Mészáros 5 — Fábián 5, Lakinger 5, Vidáts 6, Kántor 6 — Török 6, Kű 5, Kovács 5 — Szabó 4, Gass 5, Váradi 6. Edző: Illovszky Rudolf.
    Csere: Szabó helyett Tóth B. 5 a szünetben, Kovács helyett Komjáti 5 a 64. és Királyvári helyett Moós 0 a 85. percben.
    Góllövő: Németh a 40. percben, Németh az 50. percben, Vidáts a 91. percben.
    Szögletarány: 18:1 (7:1) a Vasas javára.

    A Vasas kezdett jobban és mindjárt veszélyes támadásokat vezetett.
    Az 5. percben Kovács váratlan, ballábas bombáját Tóth a levegőben úszva ütötte ki.
    Két perc múlva Váradi hét méterről célozhatta meg a kaput, de a jobb lábára jött a labda...
    A 11. percben lőtt először kapura a vidéki csapat, Németh 25 méterről kísérletezett, de túl magas volt az irányzék.
    Továbbra is nagy nyomás hárult a vendégek kapujára.
    Vidáts fejese foglalkoztatta Tóthot, majd Gass nyolc méterről a felső lécet találta el.
    A félidő hátralevő részében is többnyire a Békéscsaba térfelén folyt a játék, de igazán veszélyes helyzet nem fenyegette hálójukat.
    A hazai közönség itt-ott már tiltakozott, nagyobb erőbedobást követelt kedvenceitől. Hogy mennyire igazuk volt, az bebizonyosodott a 40. percben, amikor is a jobb oldalon, Mészáros kapujától mintegy 18 méternyire szabadrúgáshoz jutott az újonccsapat.
    Schneider futott neki a labdának, csavart lövése a bal kapufát találta el, a labda kipattant a 11-es pont táján helyezkedő Németh elé, aki egyből a jobb felső sarokba helyezett. 1:0 a vendégek javára.

    SZÜNET UTÁN a megeredő eső meghozta mindkét csapat csatárainak lövőkedvét. Váradi és Kovács, illetve Németh távoli bombája okozott izgalmat.
    Az 50. percben - nem kis meglepetésre - a Békéscsaba növelte előnyét. A balösszekötő helye felé kihúzódó Németh kapott jó labdát, túljutott a bizonytalanul becsúszó Lakingeren, majd kicselezte a kifutó Mészárost is, és a balszél felé kisodródva, 15 méterről ballal az üres kapuba emelt. 2:0
    Ezután Tóth M. bravúros védéseit jutalmazta nyíltszíni tapssal a közönség. Tóth B. közeli fejesét, majd Váradi óriási lövését hárította reflexmozdulattal.
    A 61. percben Schneider becsúszott, szögletre szerelte a jobbszélen elfutó és középre kanyarodó Gasst. Bana 11-est ítélt. Váradi gyengén helyezett labdájába Tóth beleütött, majd újravetődéssel tisztázott!
    A kapus immár sokadik bravúrja egyre magabiztosabbá tette a vidéki csapatot.
    A 65. percben újra sakk-matt helyzetbe hozták a Vasas védelmét, háromszor is gólt rúghattak volna, de a végén Németh hét méterről kapu fölé lőtt.
    A hajrában nagy volt az izgalom. A Vasas rohamozott, egymás után ívelgették be a szögleteket, de a csabai védelem önfeláldozóan rombolt.
    A 91. percben Török szabadrúgásból ívelt kapu elé, s Vidáts magasra ugorva, közvetlen közelről megszerezte a piros-kékek „becsületgólját”. 2:1

    ★ ★ ★

    A vidéki csapat hallatlanul lámpalázasan kezdett. Védői egymást zavarták a kapu előtt, a középpályások csak pillanatokig tudták tartani a labdát, a csatárok pedig nem is mentek az előrevágott labda után. Kerülték az ütközéseket, nem hitték el, hogy van gólszerzési esélyük. A Vasas tehát az első félidőben „tálcán” kapta a nyomasztó mezőnyfölényt.
    A mérkőzés végső kimenetelére döntő volt, hogy nem tudott élni a lehetőségekkel! Csatárai a legnagyobb helyzetekben is hibáztak, vagy könnyelműen elrugdosták a labdát, pedig akár több góllal is bebiztosíthatták volna a két pontot...
    A fordulópont az első gól után, illetve a második negyvenöt perc elején következett be, amikor az NB I újoncgárdája megérezte, hogy nincs ok a kishitűségre! Játékosai egyre többet mozogtak, megbízhatóan adogattak, és a második gól után is jó néhány korszerű, gyors, veszélyes támadást vezettek.
    Hogy a Vasas csak a 91. percben tudta először bevenni kapujukat, abban a békéscsabai védők lelkes, sőt önfeláldozó játékán túl a szerencsének is szerepe volt.
    Mégis azt kell mondani, hogy a vidéki gárda rászolgált a győzelemre!
    Pontosabban: az első félidő lehetőségeit könnyelműen eltékozló piros-kékek maguk ásták meg a vermet, amelybe később beleestek...

    A Békéscsaba és egyben a mezőny kiemelkedően legjobb játékosa Tóth M. volt. A 11-es hárításán túl is többször nagy bravúrral őrizte hálóját, gyakran ragadtatta tapsra a közönséget!
    A közvetlen védelemből Paróczai és Vágási emelkedett ki ügyes helyezkedésükkel, szerelőkészségükkel.
    Végig nagy területen játszott, sok használható labdát adott társainak Pásztor és Pogács. Németh két gólján kívül többször veszélyeztette a Vasas kapuját. Látszott rajta, hogy „érzi” a kaput.
    A Vasasban Mészárost az első gól előtti szabadrúgás meglepte, „állva” maradt.
    Fábiánt és Lakingert többször átjátszották, ennek ellenére a söprögető túl sokat vállalt, veszélyes cselezgetésekbe bonyolódott.
    Török és Kántor sok labdát szerzett, hasonlóképpen Vidáts, aki a támadómunkából is alaposan kivette részét. Kű és Szabó ritkán vétette magát észre, Gass és Váradi teljesítményét rontja a sok kihagyott helyzet.

    Babolcsay György: Megítélésem szerint a szerencse is közrejátszott abban, hogy győzelemmel hagyhatjuk el a Fáy utcai stadiont. Annak azonban így is nagyon örülök, hogy a csapat minden játékosa jelesre vizsgázott fegyelemből és lelkesedésből, ami végül döntő volt az eredmény alakulásában.
    Illovszky Rudolf: Ennyi helyzetet nem lehet büntetlenül kihagyni, az ilyen sorozatos hibák csak vereséget eredményezhettek.
    (Borbély Pál)
    képTóth M. a Békéscsaba kapusa, a mezőny legjobbja volt a Fáy utcában. Ezúttal Gass elől húzza le a labdát. Láza, a vendégek söprögetője látja: neki már nem kell beavatkoznia... (Bánhalmi János felvétele)

    1. Békéscsaba 2 2 - - 5-2 4
    ...
    15. Vasas 2 - - 2 2-4 -

    Népsport, 1974. szeptember 5. (Arcanum DT)
    képBékéscsaba - Vasas 2:1 Tóth M., a Fáy utcai mérkőzés kimagaslóan legjobb játékosa, a csabaiak kapusa, figyeli a játékot.(Almási László felvétele)

    Képes Sport, 1974. szeptember 10. (Arcanum DT)