magyarfutball.hu

Hungary - Federal Republic of Germany 8 : 3 16:50

   
   
Upload your own photos! »
  1. Magyarország - Német Szövetségi Köztársaság 1954
mérkőzés értékelése
Világbajnokság 1954, Svájc, csoportmérkőzés
308. official national team match
ground : Bázel, Stadion St. Jakob
referee : Ling William (Anglia)
attendance:
  1. sportmuzeum.hu: 53.000
  2. allworldcup.narod.ru: 56.000
  3. dfb.de: 65.000
  4. fifa.com: 65.000
  5. Nemzeti Sport: 65.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: BZS1979
    2024.02.13, 12:00
    kép
     
  2. avatar: szkanderbeg
    2022.09.03, 15:40
    Amit az a Liebrich csinált, BÜNTETLENÜL, az hihetetlen!!!!
     
  3. avatar: fgymat
    2021.05.24, 20:54
    Érdekes ez a két kép, a meccsen biztos, hogy a 22-es Kwiatowski védett, az 1-es számú Turek a döntőben játszott ellenünk. Az is biztos, hogy mindkét kép Basel-ben készült, de gyanítom, hogy 6-os hozzászólás képe, kicsit meg lett változtatva.
     
  4. avatar: magyarfutball.hu
    2021.05.24, 19:42
    Valószínűleg megegyezik a #6-os hozzászólásban szereplő képpel, de itt 22-es mezszám szerepel a kapuson.
    kép
    https://www.ebay.com/itm/324637896101?hash=item4b95ed2da5:g:GdwAAOSweYRgqSWZ
     
  5. avatar: magyarfutball.hu
     
  6. avatar: wmisharin
    2020.05.14, 17:30
    kép
     
  7. avatar: Zsorzsinju
    2017.12.11, 13:08
    Hungary 8 West Germany 3
    St Jakob Stadium, Basel (65,000)
    20 June 1954

    With two points already in the bag, the West German coach, Sepp Herberger, rested several key players in order to disguise the real strength of his side, knowing they would face a weak team in the play-off. The Hungarians ran riot, Kocsis scoring four and although Germany rallied towards the end with two goals, they were comprehensively beaten. Ominously, however, Hungary's captain, the great Ferenc Puskás had to go off with a broken ankle.

    http://www.historicalkits.co.uk/international/tournaments/fifa-world-cup/1954/1954-group-2.html
     
  8. avatar: magyarfutball.hu
     
  9. avatar: heimo
    2015.10.10, 19:14 (szerk.: 2016.06.03, 19:08)
    Puskás elmondja sérülésének történetét és bízik, hogy vasárnapra rendbe jön. A nyugatnémetek elleni ragyogó győzelem után újabb nehéz erőpróba: Brazília következik!

    A magyar-nyugatnémet labdarúgó mérkőzés után hétfőn a svájci labdarúgó szurkolók sokkal, de sokkal többet beszéltek a magyar csapat újabb szenzációs eredményéről, mint saját csapatuk játékáról.

    A mérkőzés lefolyását, a szebbnél szebb gólok történetét, labdarúgóink újabb nagyszerű fegyvertényét olvasóink is bizonyára jól ismerik. Ezért most inkább a mérkőzést követő eseményekről számolok be, elsősorban arról, ami mindnyájunkat legközelebbről érint: Puskás öcsi egészségi állapotáról.

    Puskás Öcsi: így történt!

    A mérkőzés befejezése után szürke Pobjeda-kocsi állott meg a pálya főbejárata előtt. A kocsiban Kreisz doktorral, a magyar csapat orvosával együtt a sérült Puskás Ferencet 'helyezték el. Érdekes, hogy még akkor is számtalan autogrammkérő indított ostromot a magyar játékos ellen. Fényképészek vették körül, hogy megörökítsék azt a pillanatot, amikor Puskást elszállítják a bázeli pályáról. Ahogy megérkeztek Solothurnba, Kreisz dr. azonnal gondos ápolás alá vette Puskást. A magyar csapat, amely körülbelül egy órával később érkezett autóbuszon, már azt a hírt hallotta, 'hogy némileg javult a magyar csapat kapitányának állapota. Játékosaink egymásnak adták a kilincset, mindenkinek volt egy-egy megnyugtató szava a kitűnő játékodhoz. Puskás így mesélte el sérülésének történetét:

    — Czibor a balszélen szaladt a labdával. Kiáltottam neki: kiugrom és adhatod! Zoli igen okosan kivárt egy pillanatig és az alkalmas időpontban odagurította elém a labdát. Én egy pillanattal előbb értem el, mint a velem szinte egyszerre rajtoló Liebrich és bal lábfejemmel már elrúgtam a labdát, amikor láttam, hogy Liebrich szándékosan a bal bokámra tart. Igyekeztem félre lépni, de egy gondolattal sajnos elkéstem. Sikerült Liebrich alattomos faultja...

    Liebrich Posipallal mór előzőleg azzal a szándékkal cserélt helyet, hogy Puskással szemben erőszakot alkalmazzon. Megkérdem Puskástól, hogy amikor ordító gólhelyzetben a 16-osos belül hallatlanul durván felvágta őt Liebrich, a földről feltápászkodva, mit mondott a német játékosnak. Puskás nevetve mondja:

    — Azt mondtam neki, hogy 1:0 a javadra. Sajnos, a végeredmény 2:0 lett.

    Sebes Gusztáv nyilatkozata

    A hatalmas meleg ellenére is kitűnő játékot nyújtott a magyar csapat. Látszik játékosainkon, hogy nem elbizakodottak és minden mérkőzésre a legkomolyabban készülnek. — Aztán elgondolkozva hozzátette: — Két gól könnyelműségből esett ezen a mérkőzésen is ...

    — És a játékvezető?

    — Ling jól bíráskodott, de túlságosan a partjelzőkre bízta magát, emiatt nézte el a legalább négyméteres lesből esett első gólt és még legalább három többméteres lesállást is. A 11-esnél azonban súlyos hibát követett el. Puskás felvágásáért feltétlenül büntetőt kellett volna adnia.

    Ezután Liebrich nyugatnémet játékos magatartását bélyegezte meg kemény szavakkal:

    — Ilyen játékos nem való világbajnoki mezőnybe. Mi megcsodáljuk az igazi tudást, a brazilok labdaművészetét, az uruguayiak technikáját és minden csapatban találunk valamit, amiből tanulhatunk. A nyugatnémet játékosoktól — sajnos — nem tanulhatunk semmit.

    Mándi Gyula állami edző kivételesen szintén elégedett a csapat játékával: Óriási technikai és taktikai fölényben voltunk. Az az érzésem, hogy más csapat nem tudott volna ilyen eredményt elérni az erős nyugatnémet válogatott ellen. Játékosaink a különböző taktikai elgondolások egész tárházát vonultatták fel anélkül,.hogy erről előre beszéltünk volna. Nagyon örülök, hogy tíz emberrel is olyan lelkesedéssel, határtalan szívóssággal küzdöttek a fiúk, ami megmutatja, hogy a csapat erkölcsileg is egységes, erős, szilárd.

    Játékosaink körében sok szóbeszédre adott alkalmat a nyugatnémetek három gólja. A legtöbbet Grosicsot kérdezgették, hogyan követhette el a második gól előtti hibát. Grosics a következőket mondta:

    — Tíz eset közül kilencszer ugyanezt csinálom: kifutok a kapuból és igyekszem elrúgni vagy elpasszolni a labdát. Sajnos, most a ballábamra jött a labda s ezzel nem tudok még elég jól rúgni. Azt kell megoldanom, hogy a ballábam se legyen suta és akkor elkerülhető az ilyen ballépés.

    Egy osztrák újságíró megállapítja, hogy minden eddigi elképzelésével szemben az a futball, amit a magyarok játszanak, a következőket írja: Van, aki a magyarok játéka láttán meghúzza a mérleget, lefekszik a földre és sír, mások viszont Puskást leterítik. Ez volt Liebrich. És ami ezután következett? Sebes a pálya széléről ránézett Liebrichre. Te ezt követted el — volt a tekintetében — és mit használ ez neked? És Liebrich akkor félrenézett…

    Népszava 1954. június 22.

    hmgy
     
  10. avatar: magyarfutball.hu
    2009.07.09, 19:09 (szerk.: 2018.01.10, 21:44)
    jegy:
    kép
     
  11. avatar: fgymat
    2009.05.19, 21:05
    A pályán úgy érezte magát válogatottunk, mintha Németországban lenne. A mérkőzést ugyanis a német határhoz közel rendezték és mintegy 40.000 szurkoló érkezett, sőt a találkozó kezdete előtt a pálya melletti töltésen megállt egy húsz kocsiból álló személyvonat, amely egyenesen Nyugat-Németországból érkezett. A találkozóra 40 fokos hőségben került sor.

    A németek igyekeztek a széleken vezetett támadásokkal zavart okozni védelmünknek, de ez meddő próbálkozás maradt. A csatárok pedig a most rendszerint elől maradó Puskás vezetésével veszélyesen rohamozták a német kaput. Zakariásnak rendszerint lehetősége nyílt előre törni és mikor az ellenfél védelme Őt támadta, akkor valamelyik csatárunk üresen maradt. A kínálkozó lehetőségeket ki is használtuk és már az első percektől megmutattuk, hogy nem kétséges ki lesz a mérkőzés győztese. Alig húsz perc játék után három góllal vezettünk és a félidőre 3-1-es állásnál került sor.
    A második játékrészben szinte nem volt egy súlycsoportban a két válogatott. A mieink nem egy csapat voltak, hanem " egy szív-egy lélek”, mintha tizenegy játékos, de egyetlen gondolat, egyetlen akarat lett volna a pályán. Tíz perc alatt újabb két gól és már is 5-1 volt az eredmény. Ekkor mondta Bauwens dr., a nyugatnémet labdarúgó-szövetség elnöke: " A magyar csapat ragyogóan játszik, ilyen bámulatos csapatmunkát sportpályafutásom alatt még nem is láttam."
    Ekkor, az 55.percben Liebrich és Posipal helyet cseréltek. Liebrich teljesen ráállt Puskásra. Az első találkozásukkor, miután a magyar csatár átjátszotta, hátulról elkaszálta. Ez a jelenet a következő három percben még kétszer megismétlődött. Az eredmény: Puskás az 58.percben kiállni kényszerült. Mint később kiderült a következő két mérkőzésen biztosan nem játszhatott. A hátralévő 32 percet emberhátrányban játszotta végig a magyar csapat. De ez sem segített a németeken. Ha csak az utolsó félórát számoljuk, tíz emberrel is 3-2-re vertük Őket. Sőt még az is " belefért" amikor például Grosics a fél pályáig cselezte magát és csak ott tudták szerelni. Igaz akkor a német játékos be is rúgta az üres kapuba második góljukat.
    A mérkőzés után a Puskást " legyőző" játékos azt mondta, nem volt szándékos a szabálytalansága, de ezt a történtek fényében nehéz elhinni.

    A győzelem azt eredményezte. Hogy két dél-amerikai csapat következett, mégpedig nem is akármilyenek: Brazília és Uruguay. Az NSZK válogatottjának pedig még egy mérkőzést kellett vívnia a továbbjutásért Törökországgal.
    Az is felmerült már az utólagos elemzésekben, hogy a német szövetségi kapitány nem is bánta a vereséget, mert így lényegesen könnyebb ágra került csapata. Igaz, hogy egy mérkőzéssel többet kellett játszania, viszont a törökök elleni mérkőzésről nem gondolta, hogy gondot okozhat. Ezeket átgondolva küldött egy szinte tartalékos csapatot ellenünk. Mások szerint viszont ez az összeállítás lett volna a legalkalmasabb a magyarok legyőzésére.

    Csak két külföldi sajtóvéleményt had idézzünk a mérkőzésről:
    " Ez a magyar együttes sokévi elmélyült munka eredménye. Ezek a játékosok még éjjeli sötétségben is el tudják juttatni a labdát bármelyik társukhoz. Az az érzésem, hogy Baselban az új világbajnokot láttuk játszani. Ezt pedig úgy hívják: Magyarország."
    " A világbajnoki torna összes csapatai között a magyarok messze a legjobbak. Puskás sérülése Liebrich lelkén szárad. Ilyen csúnya durvaságnak világbajnoki tornán nem volna szabad előfordulnia."


    forrás:
    mafoci