magyarfutball.hu

Újpest FC - Ferencvárosi FC 1 : 0

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: heimo
    2016.08.29, 20:43 (szerk.: 2016.08.29, 20:44)
    P. Szabó nélkül áll ki a Ferencváros ellen az Újpest.

    Pénteken délután könnyű kondíciótréninget tartott a derbyre készülő lila-fehér gárda, amely egyúttal seregszemléje volt a számba jöhető játékosoknak a végleges összeállítás előtt. A kondició vizsgálat kedvező volt, mert csupán P. Szabó sérülése nincs egészen rendben és így vasárnapi szereplése problematikussá vált. Az újpesti vezérkar rövidesen meg is állapította a Ferencváros ellen kiálló csapat összeállítását, amely a következő:

    Hóri
    Futó Sternberg
    Szalay Szűcs Kiss
    Déri Sáros Jakube Auer Pusztai

    Szó lehet arról is, hogy amennyiben P. Szabó vasárnapig egészséges lenne, helyet kap a csapatban, de ebben az esetben az egész csatársor összeállítása megváltozik, erre azonban nagyon kevés remény van, úgyhogy a fenti csapatösszeállítás véglegesnek tekinthető.

    Kivételesen csapatösszeállitási gondjai vannak a Ferencvárosnak is, miután Háda a héten megbetegedett, Papp pedig még mindig nem heverte ki egészen Berlinben szenvedett sérülését. Háda betegsége múló természetű és így több, mint bizonyos,
    hogy játszani fog, de Papp és Hungler szereplésére semmiképen sem lehet számítani és így alighanem úgy oldják meg a hiányzó hátvéd problémáját, hogy Korányi mellett Lyka fog bekkelni, a jobbhalf pedig Hoffmann, az amatőr csapat tehetséges fedezet játékosa lesz.


    Ujság, 1933. május 13.


    Az Újpest lesz a bajnok!

    A vasárnapi bajnoki forduló nagy eseménye: az Újpest-—Ferencváros találkozása volt, amelyet bátran a futballbajnokság döntőjének lehet nevezni. A nagy küzdelemben — amelyről külön cikkben is beszámolunk — a lila-fehérek győztek s így a futballbajnokság az idén az Újpest felé int, mert jelenleg 33 ponttal a lila-fehérek állanak az élén a 32 pontos Hungária és a harmadik helyre lecsúszott 31 pontos Ferencváros előtt. Mindegyik csapatnak két-két ellenfele van még hátra éspedig a következő csapatok:
    Újpest: Budai „11“, Nemzeti.
    Hungária: Kispest, Soroksár.
    Ferencváros: III. ker. FC, Somogy.

    Újpest—Ferencváros 1:0 (1:0).

    A mérkőzés sorsát a Ferencváros védelmének súlyos hibája döntötte el: a 37. percben szabadon hagyták Jakubét, aki megszerezte a győzelmet jelentő gólt. Az első félidőben az Újpest volt nagy fölényben, a másodikban a Ferencváros, a zöld-fehérek kiöregedett csatárlánca azonban nem bírt az Újpest védelmével, amelyben elsősorban Sternberg játszott szenzációsan.


    Ujság, 1933. május 16.
     
  2. avatar: heimo
    2016.08.29, 20:26 (szerk.: 2016.08.29, 20:29)
    Kilencven percen dől el egy év bajnoki küzdelme

    Ferencváros — Újpest

    Még sokkal nagyobb ritkaságot jelent a bajnokság helyzete és néhány meccs jelentősége. Három héttel a bajnokság befejezése előtt két csapat, az Újpest és a Ferencváros egyenlő pontszámmal áll és ez a két csapat csak most találkozik, hogy egyetlen, a futballbajnokság szempontjából tehát gigantikus, szinte kupadöntői jelentőségű mérkőzésen döntse el egymás között az 1932—33. évi magyar bajnokságot.
    Egy esztendő küzdelme 90 percre összesűrítve! Évtizedek óta nem volt ilyen eset és érthető, hogy egy hét óta minden sportember csak ennek az egy mérkőzésnek a szokatlan, sőt elképzelhetetlen izgalmait latolgatja. Amikor ilyen nagy a tét, akkor esélyekről reálisan beszélni alig lehet. Két nagy tudású csapatról van szó. Az Újpestben talán jobb a közvetlen védelem és energikusabb a csatársor, a Ferencvárosban egyenletesebb a half sor és stílusosabb a csatársor. Ki tudná megmondani, milyen körülmények milyen tulajdonságoknak fognak kedvezni ezen a mérkőzésen, mi lehet sorsdöntő, — hiszen lehet, hogy a legnagyobb szerepet a futballsport leggyakoribb és legkiszámíthatatlanabb tényezője: a szerencse fogja játszani. Külön pikantériája ennek a fordulónak, hogy a Hungária csak egy ponttal van a két derby-csapat mögött; a három csapat sorrendjét, esélyeit, számításait illetően tehát a lehetőségek egész sora áll fenn.

    Kihallgattunk tegnap este egy beszélgetést.
    Az újpestiek igazgatója vitatkozott a Hungária-vezérkar egyik tagjával.

    Az újpesti: Ti kinek fogtok drukkolni?
    A hungárista: Mi csak magunknak drukkolunk, hogy délelőtt a Budai 11 ellen győzzünk. Mert ha ott nem sikerül győznünk, akkor a délutáni meccset páholyból nézzük: harmadiknál jobbak nem lehetünk, a Közép-Európai Kupában nem játszhatunk.
    Az újpesti: Tegyük fel, hogy győztök. Akkor mit szeretnétek délután?
    A hungárista (hosszasan gondolkozik és ravaszul mosolyog).
    Az újpesti: Tudom, tudom. Ti azt szeretnétek, ha mind a két csapat veszítene. De ezt még, hála Istennek, nem találták fel. (A körülállók harsányan kacagnak.)
    A hungárista: Ez igaz. De én tudok mégis egy kellemes esetet. Eldöntetlen, 8:8 gólaránnyal. Így már vasárnap is a Hungária lehet az első.
    Az újpesti: Valami komolyabb tippet kérek.
    A hungarista: Bevallom őszintén, mi jobban szeretnénk, ha a Ferencváros győzne. A Ferencváros hátralévő ellenfelei között van ugyanis a III. ker. FC, amely az ősszel is legyőzte a zöld-fehéreket. Az utolsó két fordulóban valószínűbb a Ferencváros pontvesztesége, mint az Újpesté. Ha tehát már valamelyiknek győzni kell, inkább a
    Ferencváros.
    Az újpesti (izgatottan felugrik helyéről és az asztalt csapkodja): Hát ha megpukkadtok is, legyőzzük a Ferencvárost. Sőt kijelentem, ti kikaptok a Budaitól.

    Ezzel a vita véget ért.

    A derby-meccs csapatainak összeállítása csak vasárnap történik meg. Újpesten P. Szabó, Ferencvárosban Háda játéka bizonytalan.


    Est, 1933. május 14.

     
  3. avatar: heimo
    2015.03.29, 20:10 (szerk.: 2016.05.27, 14:51)
    Újpest – Ferencváros 1:0 (1:0)

    Megyeri út 18.000 néző. Bíró: Klug.
    Hasonlóan nagy jelentősége még nem volt a derbinek, mint az Újpest-Ferencváros összecsapásának. Annak megfelelően a mérkőzés végig óriási iramú volt. A játék színvonala helyenként igen magas fokon állott, mindvégig izgalmas és érdekes volt a két csapat küzdelme.

    Az Újpest az első félidőben jobb volt ellenfelénél, a második félidőben azonban harminc percen keresztül szakadatlanul támadt a zöld-fehér csapat, de a gyönge csatársor nem boldogult az újpesti vasvédelemmel.

    A győztes csapatban a védelem, de különösen Sternberg nyújtott pompás teljesítményt. Minden közbelépése határozott, gyors és fölényes volt, sőt egy alkalommal biztos góltól mentette meg csapatát. A fedezetsorból senkit sem lehet kiemelni, mindenki nagyszerűen küzdött. Az új összeállítású csatársor bevált, csak P. Szabónak nem ment a játék a szokatlan jobbszélső poszton.

    A Ferencvárosban a védelem kitűnően dolgozott. Kutasi a gólt nem védhette. a fedezetsorból Lázár emelkedett ki. Sárosi sérülése óta nem tudja visszanyerni igazi formáját. A csatársornak ezúttal sem ment a játék, azonkívül még balszerencséjük is volt.

    Jakube gólja eldönti a mérkőzés sorsát

    P. Szabó és Kohut választanak. Az Újpest kezd nap ellen, a labdát Toldi szerzi meg, Turaihoz ad, aki a mozdulatlan Horn mellett gólt lő, előzőleg azonban leállás miatt fütyült a bíró. Óriási iramban hullámzik a játék. Turai erős lövése a kapu mellé kerül. Pusztai fordulásból mellé gurít.

    Most nagyszerű újpesti csatárakció következik, végül Jakube fejjel Auer elé tálal, de a gólzsák lövése elcsúszik a kapu előtt. A második percben Korányi kornerre ment Pusztai elől, a sarokrúgás Auer faultján akad meg.

    Dérit gólhelyzetben tévesen állítja meg a füttyszó lesállás címén. Takács II. sokat forgolódik és így elront egy kitűnő helyzetet. Turai éles lövései kerülik el a kaput. Déri bombalövése Lykáról kornerre pattan. Nagyon változatos a játék. Takács lövését Horn bizonytalanul fogja.

    Futó hibájából Táncos elfut, beadása a szabadon hagyott Kohut elé száll, aki azonban sokáig vár a lövéssel, végül leszerelik. Azután szemmel láthatólag lanyhul a hatalmas iram. Auer kapu fölé lő. a 30-ik percben Futó hazaadását Horn nem tudja védeni és így kornerhez jut a Ferencváros. Ezt Szücs szabadítja fel.

    Déri egérutat nyer, lőhetne, de bead, így elvész a nagyszerű gólszerzési alkalom. A mérkőzés egyik legnagyobb helyzete volt! A 38-ik perc hozza meg a mérkőzést eldöntő gólt. Jakubenél van a labda, Papp túl fölényesen akarja szerelni, a center azonban elhúz mellette és éles szögből védhetetlenül lő az ellenkező sarokba (1:0).

    Továbbra is az Újpest támad. Pusztai gyönge lövését Kutasi elfogja. Azután kissé fölnyomul a Ferencváros, hosszas tologatás után Lyka a 16-os tájáról lő, de Horn biztosan mellre fogja az erős lövést.

    Harmincperces Ferencváros ostrom sem hoz kiegyenlítést

    A második félidő nagy zöld-fehér ostrommal kezdődik és az ostrom mintegy harminc percig tart. Toldi lövését Horn védi. Turai lapos bombáját Horn kiejti, de nincs a közelben csatár, aki kiaknázhatná a jó helyzetet.

    Toldi pompásan ugratja ki Takács II-t, az összekötő lövéséből korner lesz, a sarokrúgást fölényesen hárítja el a pompás újpesti védelem. Takács II. külső hálót lő. P. Szabó lefutása szakítja meg a nagy Ferencváros fölényt, de gyatra lövése mellé megy. Toldi kiugrik a védők között és védhetetlennek látszó lövése a kapu mellett süvít el.

    Kohut beadását Takács II. a levegőben úszva fejeli mellé. A 20-ik percben eredménytelen Ferencváros, korner után Takács II. lő magasan a kapu fölé. A következő Ferencváros kornerből Turai fejese száll hajszálnyira fölé.

    Lanyha Újpest támadása után, ismét gólt lőhetne a bajnokcsapat, de Kohut beadását Takács II. 3 lépésről a felhőkbe lövi. Lyka szabadrúgására Horn kifut, a labda azonban elkerüli a kapust és Kohut elé esik, aki az üres kapura lövést irányít, de a gólvonalon álló Sternberg kifejeli a labdát. Nagy balszerencséje van a Fradinak!

    Kissé felnyomul az Újpest. Szűcs távoli lövése a kapu mellé kerül. P. Szabó ront el egy pompás helyzetet, azután még egy utolsó Ferencváros támadása, melyből Takács II. nagy helyzetben Horn kezébe lő és vége az izgalmas mérkőzésnek.

    huszadikszazad.hu