magyarfutball.hu

Bocskay FC - Ferencvárosi FC 1 : 4

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2023.11.26, 23:14
    Ferencváros—Bocskai 4:1 (3:1)
    A tavaszi idény egyik legszebb bajnoki mérkőzését vívta a két csapat
    Góllövő: Kohut, Hevesi, Takács II., Takács II., Táncos
    Debrecen, 7000 néző. Bíró: Bíró Sándor.
    Ferencváros: Háda — Takács I., Korányi — Laky, Sárosi, Lázár — Táncos, Takács II., Turay, Toldi, Kohut,
    Bocskai: Fehér — Kuti, Remmer — Palotás, Moóré, Marosi — Markos, Vincze, Teleki, Mátéffy, Hevesi.
    A Ferencváros csak a szél, de szurkolói vihar ellen küzdenek. A szokásos „Hajrá Fradi”-t egyszeriben elnyomja a debreceni kórus. A B-középnek meg kell tanulnia, hogy nincsen az Üllői úton.
    Mátéffy hendszével indul a játék, Laky rúgja, Takács II.is hendszel, majd Markos taccsra fut. Tapogatózás.
    De nem sokáig. Sokütemű remek támadás indul el és fut Lakyn, Korányin, Sárosin, Toldin.
    Takács II.-n keresztül,
    Turay ügyesen lyukra szalad, pontosan meg is kapja a labdát és már a 3-ik percben a hálóban is a labda. A bíró azonban fütyül, lesállást lát.
    (ezen az ítéleten nagyon is lehet vitatkozni) és ítélete értelmében elkerül a labda a debreceni kapu elől.
    A Bocskai jobbszárnya kap most labdát erősen lesgyanus helyzetben, a bíró azonban csak akkor fúj, amikor a labda már az ártatlan Mátéffyhoz kerül. Füttyöt kap érte. Az 5. percben Markos áll lesben. Toldikeményen küzd, de a Bocskai is egyenlő mértékben kér részt a támadásokból. Markos keresztülmegy Takácson, Háda eléje fut, de beavatkozásra nincs szükség, mert Markos kézzel üti a labdát.
    A 9. percben megdermednek a Fradi-szurkolók. Egy magas labdára egyszerre ugrik fel Vincze és Sárosi és mikor földre hullnak
    Sárosi nem tud felkelni.
    Ugy viszik ki a pályáról, de az összefejelés utáni kábultság nem tart sokáig és két perc mulva még zúgó fejjel ismét a pályán van.
    Sárosi távolléte alatt esik a Ferencváros első gólja.
    A 11. percben Turay a pálya közepe táján jobbfelé talpal egy magas labdát, Táncos ráfut, leszáguld a vonalig és onnan a kapu elé ível.
    Toldi fejelhetné, de okosan átengedi a hátulról nagy lendülettel jövő Kohutnak, aki kapásból hatalmas erővel a hálóba vágja. 1:0.
    A kezdésnél már Sárosi is ott van,
    Turay igen veszélyesen talpalgatja a labdákat, de a bíró nem bánja. Teleki lesbe kerül, majd Turay lövését Takács II. kapásból remek lövéssel toldja meg, de mellé irányít. Vincze váratlan labdáját Háda szépen védi, később Turay faultja hoz némi izgalmat. A Bocskai friss és feltűnik Hevesi fürge mozgása. Beadásából Teleki kapu fölé lő, majd Takács I. hendsze miatt a 18-ik percben Moóré irányít hatalmas bombát kapura, amit Háda csak kornerre tud menteni. A 18-ik percben egy perc szünet Kiss II. emlékére, azután újra a Ferencváros támad. A befejezés azonban általában elmarad, vagy Fehér teszi a lövéseket ártalmatlanná.
    A Bocskai előretörne, de Markos kétszer is ront, a jó Hevesi meg kevés labdát kap. Turayt Palotás gáncsolja, Toldi meg Moórén vesz revánsot. Szép Bocskai támadást Korányi ment, majd Turay- Toldi összjáték után utóbbi meszsziről Fehérnek is munkát adó bombát zúdít kapura.
    Az eső most kezd csepegni, a debreceni közönség azonban egy cseppet sem búsul, mert a 28-ik percben
    Hevesi ügyesen elfut, a tőle elindult támadás végén a labda újra visszakerül hozzá és ő nem sokat habozik. Ballal úgy megvágja a labdát, hogy az félmagasan a túlsó kapufáról éles szögben vágódik be a kapuba. 1:1.
    Óriási üdvrivalgás fogadja a remek teljesítményt. A Ferencváros megerősíti az amúgy is heves iramot. Kohut a Toldi akció után, Turay fölé lő. Remmer tisztáz egy kínos helyzetet, majd Turay beadását halássza el Fehér.
    Rá-rá Bocskai zug a bíztatás és meg is van a látszatja. A debreceni védelem jól áll a lábán és a csatársornak is megy a dolog. Teleki meseszép labdát tálal Hevesinek, a szélső elfut, bead, de a beadás Markos közvetítésével Háda zsákmánya lesz.
    A közönség a bíró ellen kezd tüntetni, de annak figyelmeztetésére haj-huj-hajrába csap át.
    Az iram még most is igen élénk. Takács II. átkígyózik néhány emberen, de a lövés mellé kerül. Újabb roham: Táncos beadása Fehéré.
    A 38. percben döntő fordulat. Gyors adogatás után Turay Kohut elé gurít,
    a szélső laposan bead és Fehér nyugodtan megy a labda felé, hogy azt felszedje. Ám Remmer útban áll, a labda irányt változtat rajta és a kapus mögé pattan. Addigra ott van Takács II is, aki az üres hálóba teszi a labdát. 2:1.
    A potyaízű gól megtöri a Bocskai ellenállását. A Ferencváros erélyesen támad. Turay ront, Takács II. hibáz, Toldifejesét fogja Fehér, majd kétszer is csak a szerencse őrzi meg kapuját. Előbb Kohut, utána Takács II. lövi a lábának a labdát. Fehér ideges, mindenért reklamál.
    A zöld-fehérek kornert érnek el, majd a 45. percben Kohut elfut és jó ívben száll a beadása Takács II. elé.
    A gólrekorder mellre fogja, úgy teszi maga elé és 5—6 lépésről éles lövéssel vágja a kapuba. Fehér a vonalon ragad. 3:1.
    A közönség és a debreceniek lesállást reklamálnak, de erről szó sem lehetett.
    A Bocskai támad először, Hádának is módja van beavatkozni. Élénk mezőnyjáték alakul, az 5. percben szivárvány vonja el egy kissé a figyelmet az élvezetes játékról. Marosi Takács II. elől élesen hazajátszik. Moóré és Turay, majd Toldi és Marosi között van véleményeltérés.
    A Bocskai most szebben támad, majd újra a Fradi kerekedik felül és két korner után percekig tanyázik ellenfele térfelében.
    A 16. percben egy magas labdát a levegőből továbbít Turay jobbra Táncos elé.
    A kis szélső befelé kanyarodva kicselezi Marosit, majd Remmert is és bal csőrrel a jobb alsó sarokba mintegy 8—10 méterről éles gólt lő. 4:1.
    Markos pompás helyzetet ront a gól után, Háda ököllel tisztáz egy támadást. A 20. percben Táncos jól fut el, de Marosival ütközik és a bíró szabadrugást ítél. Takács fölé lövi. Moóré agy lövést ereszt meg, majd egy időre felülkerekedik ellenlábasaival szemben és ennek következtében a Bocskai-csatársor is sokat támad. A 23. percben Mátéffy a kapu szájából lövi félre a labdát.
    Fault után Takács íveli a labdát kapu elé, Toldit kézzel tolják, de nincs érte büntetés. Markos folyton ront. A 29. percben szép Bocskai-támadást korner koronáz. A 32. percben Takács miatt a félpályáról szabadrugás, de
    Teleki lövésébe Háda bravúros csukaugrással dobja bele magát.
    Táncos fut most el, betolja Turaynak, tőle Kohut kapja, ám a szélső lövését Fehér kiöklözi. Most a két félidő hatalmasf irámától fáradni kezd mindkét csapat, még Toldi is, aki lanyhán lő mellé. Takács lövéséből korner lesz. A 38-ik percben Vincze oldalról a kapufát találja el.
    A Ferencváros erős fölénybe kerül, a Bocskai Mátéffyt vonja vissza fedezetnek, Hevesi összekötő lesz, Marosi szélső. A 43-ik percben Kohut túlfut a vonalon, majd Turay mellélövése befejezi a mérkőzést.

    Nemzeti Sport, 1932. április 18.
     
  2. avatar: magyarfutball.hu
    2016.05.13, 13:01
    Magyarság 1932. 04. 19.
    Bocskai-Ferencváros 1:4 – bajnok a Ferencváros (100 százalékos bajnokság)
    „A Budapestről elindított »filléres gyors« hetvenkét vagon nézőt szállított a mérkőzésre és ez az óriási érdeklődés Debrecen látványosságai és a híres debreceni nagyvásár mellett főként a ferencvárosi csapat szereplésének szólt. A város főbb útvonalán az élet egészen megváltozott és első benyomásra sejteni kellett, hogy valami rendkívüli esemény van készülőben. A sok zöld-fehér zászlócskák és kokárdák úton-útfélen feltűntek és nem rontotta el a hangulatot a több ízben megújuló eső. Az üzletek egész napon át nyitva voltak, a vásár megtelt budapesti érdeklődőkkel, az éttermekben pedig olyan nagy volt a forgalom, mintha az emberek egy hét óta nem ettek volna. Ezekben az elváltozásokban látszott meg igazán a sport gazdasági jelentősége. Ez a mérkőzés megmozgatott mindent a vasúti jegytől kezdve a debreceni kenyérig.”

    (Ezt a 72 vagont nem tudom, hogy kell érteni, de filléres gyorsvonatok mentek nagyobb mérkőzésekre. Az hozzátartozik az igazsághoz, hogy a harmincas évek második feléig csak néhány vidéki csapat játszott a bajnokságban, így különösebben nem is volt hová utazni. A vidéki kluboknak meg nem volt akkora tábora, hogy különvonatot indítsanak. Arról nem beszélve, hogy nagyon drága mulatság volt az utazás és a szállás.)

    http://forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=3083&na_step=30&t=9065992&na_order=