magyarfutball.hu

Újpest FC - Ferencvárosi FC 3 : 1 16:30

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: heimo
    2018.04.03, 14:47
    kép

    ÍGY SZOLGÁLJÁK KI AZ EST-LAPOK A MECCS-KÖZÖNSÉGÉT. HOSSZÚ AUTÓBUSZ - VONAT INDULT AZ ÚJPEST—FERENCVÁROS KÜZDELEM NÉZŐIVEL A KIADÓHIVATAL ELŐL
    Pesti Napló Képes Műmelléklete, 1931. április 12.
     
  2. avatar: heimo
    2017.02.18, 20:02 (szerk.: 2017.02.18, 20:03)
    Tavaszi futballderby

    Izzó derby-hangulat. Köröskörül a tribünökön harmincezer ember és a pályán huszonkét gladiátor. Győzni, vagy meghalni. Így képzeli az ember az igazi derbyt. Ezen a mérkőzésen is, amely előreláthatólag bebiztosította az Újpest bajnokságát, győzött a szorgalom és a céltudatos kitartás, meghalt sok-sok remény...

    Maga a játék hellyel-közzel valóban élvezetes volt. Gyakran elérte az igazi derby nívóját. De ezek a fellángolások csak percekig tartottak, a mérkőzés nagyobbik felében a sablonos bajnoki meccsek képét láttuk. Annál érdekesebb volt a közönség. Soha ilyen heterogén összetételt! Az ember nem tudta mire vélni, hogy rengeteg Hungária-hívő zöld-fehér zászlócskával a kezében izgult a tribünökön. Megkötötték volna a békét? Dehogy! A sors szeszélye úgy hozta, hogy a Ferencvárosnak módjában lett volna bajnokká, vagy legalább is komoly bajnokjelöltté avatni a Hungáriát. Ehhez mindössze annyi kellett volna, hogy a Ferencváros győzzön. De hát nem győzött. A rossz nyelvek szerint az egész szezonban egyetlen vereségét sem viselte el ilyen kevés melankóliával a Ferencváros, mint ezt. De ez csak a rossz nyelvek véleménye. A valóságban egyetlen mérkőzésen sem akart annyira győzni, mint vasárnap az Újpest ellen.

    A közönség, főként a Hungária közönsége egész mérkőzés alatt páholyban ült. Még az állóhely közönsége is. Ezt úgy kell érteni, amint egy Hungária-drukker magyarázta:

    — Mi csak nyerhetünk ezen a mérkőzésen. Vagy a Ferencváros kap ki, vagy az Újpest.

    Kicsit fanyalogva mondták, mert lélekben az Újpest vereségét látták volna szívesebben. A második félidőben, mikor a mérkőzés végérvényesen eldőlt az Újpest javára, a tribünökön kigyulladtak az örömtüzek. Az újpesti hívősereg gyújtotta meg a zöld-fehér papírzászlócskákat, hogy a lobogó lángoknál gyönyörködhessen csapata diadalában. Gyerekes és veszélyes játék ez, de a győzelem mámorában minden megbocsátható.


    SzÉ 1931.16.
     
  3. avatar: heimo
    2017.02.18, 19:54
    kép
     
  4. avatar: heimo
    2017.02.18, 19:48
    kép
     
  5. avatar: heimo
    2015.03.29, 20:08 (szerk.: 2016.05.21, 13:11)
    Újpest – Ferencváros 3:1 (2:0)

    Újpest Stadion. – 25.000 néző. – Bíró: Ivancsics Mihály.

    A húsvét egyetlen komoly futballeseményére huszonötezer néző sereglett ki vasárnap az újpesti pályára. Nagy meccs volt ez, igazi derby, mert még a BESZKÁR is tudomást szerzett róla és a közönségnek abban a ritka élvezetben lehetett része, hogy külön villamosokon utazhatott ki Újpestre. Végig a Váci-úton kiállottak a derék polgárok a kapuba és onnan bámulták a szokatlan méretű autókaravánt és villamos fölvonulást.

    A pálya képéből hiányzott a hölgyek tavaszi toalettjeinek tarka színe. Vagy a tavasz késik, vagy a húsvét volt nagyon korán az idén, de tény az, hogy az égiek ebben a szezonban föltűnően hadilábon állanak a futballal és vasárnapról-vasárnapra enyhet téli idővel „kedveskednek”. Ki kellene már engesztelni őket – néhány szép válogatott futballgyőzelemmel.

    Derbyhez mérten is meglepően nagy az izgalom a meccs elején. A csapatok még ki sem jönnek, már zug a tribünön a „Tempó, Újpest!” és a „Tempó, Ferencváros!” Végre megjelennek a csapatok.

    Az Újpest választ és a Ferencváros kezd. Óriási iramban csap össze a két csapat. Az első támadást az Újpest vezeti, majd a Ferencváros kerül frontba. Lassan kialakul az Újpest fölénye. A lila-fehér halfsor tömi labdával a csatárokat és az újpesti akciók egyre veszedelmesebbek.

    A 6. percben Auer kapu felé lő. Példáját P. Szabó követi. A 12. percben megszerzi az Újpest a vezető gólt. Spitz driblizik a labdával, egész a jobboldalra húzódik át. Odapasszol Ströcknek, az Auernek ad, aki a kapunak félig háttal, 20 méternyire áll a kaputól. Auer fordulásból, félig eldőlve, ballábbal váratlanul lő és a labda, mint a bomba vágódik egyenesen a jobb sarokba: (1:0).

    Remek gól! Az Újpest örömmámorban úszik. Elengednek egy galambot, amelynek lila szalag van a lábára kötve. A gól után változatos lesz a játék. Két Ferencváros-korner jelent veszedelmet. A másodikat Turai élesen a kapu mellé fejeli. Az iram egyre fokozódik, a mérkőzés nagyon izgalmas és érdekes.

    A 22. percben nagy jelenet adódik az Újpest-kapura előtt. Toldi és a kifutó Huber összefutnak, a nagy rössel fölugró Toldi veszedelmesen keresztül bukfencezik a kapuson és a hátára esve, ájultan terül el. A labda azonban ott cikázik lábról-lábra az üres kapu előtt és Borsányi a gólvonalon állva ment. Toldit kiviszik.

    Amíg a Ferencváros 10 emberrel játszik, az Újpest majdnem gólt szerez. Takács I. gyöngén ad haza és P. Szabó elrúgja előle a labdát, amely az üres kapu felé tart, de a kapufáról visszapattan! Hatalmas szerencse. Ezután Toldi beáll, de az Újpest-fölény folytatódik.

    Ströck az oldalhálóba lő, majd Spitz lő Amsel kezébe. Sárosi nincs sehol és emiatt nem tud a Ferencváros támadni. A 35. percben Steiner 20 méterről remekül lő és Amsel szépen véd. Erősen sötétedik ezalatt és szemezni kezd az eső is. A 40. percben nagy kavarodás keletkezik a Ferencváros kapuja előtt P. Szabó lő, a labda azonban Takács I. lábáról lepattan és a kapu előtt gurul.

    Amsel meg sem mozdul és a jókor érkező Auer egy lépésről a hálóba továbbítja a labdát: (2:0). Újabb galamb, lila léggömbök és örömtüzek. A 42. percben Turai magas labdája a kapufáról pattan vissza.

    A második félidőben fokozódik az izgalom. Szinte félhomályban kezdődik a második félidő. Váratlan Újpest-gól pecsételi meg a Ferencváros sorsát. A 6. percben Kvasz keresztlabdáját Ströck kapásból kapura íveli. Amsel meg sem mozdul, azt hiszi, hogy a labda nem megy kapura, pedig pontosan a sarokba hull. (3:0).

    Az Újpest mintha megelégelné a három gólt, enged az iramból és most erősen szóhoz jut a Ferencváros is. Két kornernél is alkalma van Hubernek képességeit bemutatni. A Ferencváros támadásai azonban nem meggyőzőek. A 18. percben Takács II. offszájd gólt lő.

    A Ferencváros fölénye állandósul. A 22. percben Turai jó lövését Huber kiüti, azután pedig Sárosi lő kapu mellé. A 26. percben a zöld-fehér jobbszárny remek támadást vezet. Takács II. és Tánczos pompás összjátéka után a kis Takács védhetetlen gólt rug (3:1).

    Kritikus tíz perc következik. A Ferencváros ugyanis nagyon bemelegedett és további zöld-fehér - gólok lógnak a levegőben. A 28. percben villámgyors akció után Toldi labdáját Takács II. alig valamivel lövi a kapu mellé. Ha ez a labda gólba megy, úgy talán ki is egyenlít a Ferencváros! A játék élvezetes, a tempó óriási.

    Kohut kornert rúg és Takács II. fejese a felső lécet érintve jut ki. Az Újpestben azonban, amint kiderül, még van erő. A lila-fehérek újítanak és újból fölénybe kerülnek. Spitz lövését Amsel védi, ugyanígy teszi ártalmatlanná Auer fejesét is. Az utolsó percekben már mindkét fél láthatóan belenyugszik az eredménybe.

    A 42. percben Kvasz és Sárosi összefutnak, az utóbbi marad alul és annyira fáradt, hogy nem tud talpra állni… Kiviszik. Ferencváros támadással fejeződik be a pompás mérkőzés.

    huszadikszazad.hu