magyarfutball.hu

AC Sparta Praha - Újpest FC 2 : 0

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: heimo
    2016.07.22, 15:52
    Újpest a következő csapattal játszik Prágában a Sparta ellen a Középeurópai Kupáért:

    Acht — Kővágó, Fogoly III. — Borsányi, Köves, Vig — Koszta, Avar, Veder, Harmat, P. Szabó.

    A csapat kedden utazott Prágába, reméljük, hogy ha nem is őrzi meg 5 gólos előnyét, magyaros lendületével csak annyira engedi csökkenteni, hogy — a Sparta helyett Újpest jusson a Mitropa Cup második fordulójába ...


    Pesti Napló, 1929. július 03.


    Az Újpest bejutott a Középeurópai Kupa második fordulójába

    A Sparta durva játék után is csak 2:O-ra győzött a 10 emberrel végző Újpest felett

    Politikai jellegű tüntetések a magyar csapat ellen

    Prága, július 3.
    (A Pesti Napló tudósítójának telefón jelentése.)

    A Sparta—Újpest revánsmeccsére mintegy 20 ezer néző volt kíváncsi. A Sparta új játékosokkal vonult fel, míg az Újpest azt a csapatát szerepeltette, amely Budapesten 6:l-re győzött.
    Mint az várható volt, a Sparta diktálta elejétől-végig az iramot, de az Újpest keményen és okos taktikával védekezett.Nem reszkírozott semmit s főként arra vigyázott, hogy játékosai meg ne sérüljenek s hogy a Sparta ne jusson gólhelyzethez.
    Ez a taktika jól bevált az első félidő 43. percéig amikor Silnynak sikerül áttörni e az újpesti védőzárt s belövi az első gólt. Félidő 1:0.
    A II. félidőbén a tempó fokozódik. Az Újpest is többször lejut,de azért a Sparta támad többet. A prágai közönség gyalázatosan viselkedik, szidja, majd dobálja a magyar csapatot és valósággal fanatizálja csapatát, különösen azután, hogy a 10. percben Fogoly III.-at a bíró egy talpalásért túlszigorúan kiállítja és Madelon egy kavarodásból belövi a 35. percben a második gólt is.
    Az Újpest Fogoly kiállítása után teljesen védelembe vonul, a Sparta erőszakosan, emberre kezd játszani, amit persze Újpest nem tűr, szenvedélyes jelenetek adódnak. Hiába durvul azonban a Sparta, az Újpest védelme a helyén van s a Sparta nem képes újabb eredményt elérni.
    Amikor Barlassina olasz bíró a meccset lefújta, a cseh közönség betódult a pályára s politikai jellegű tüntetést rendezett ellene. A magyar csapat csak rendőri fedezet mellett vonulhatott be sértetlenül öltözőjébe.
    Az Újpest—Sparta-küzdelem végeredménye:
    1. Újpest 2:1—1 6 3 2.
    2. Sparta 2:1—1 3 6 2.

    Az Újpest most szombaton és vasárnapon Posenben játszik, azután hazajön, pihen s augusztus 1-én megkezdi tréningjét az augusztus 18-iki Ujpest—Rapid-mérkőzésre, a Középeurópai Kupa második fordulójára.


    Pesti Napló, 1929. július 04.
     
  2. avatar: heimo
    2016.07.22, 11:04 (szerk.: 2016.07.22, 11:05)
    Az Újpest szerdán mérkőzik a Spártával

    Az Újpest szerdán mérkőzik Prágában a Spártával, amely nemcsak revánsot akar venni budapesti 6:1 arányú vereségéért, de olyan vérmes reménységeket táplál, hogy kiveri a magyar csapatot a Középeurópai Kupából. Ez azonban csak utópia lehet, mert az Újpest ma annyira együtt van, hogy hat gólkülönbözetű vereség semmiképpen sem érheti.


    Budapesti Hírlap, 1929. július 03.


    Az Újpest csak két góllal vesztett Prágában a Spártával szemben tovább jutott tehát a Középeurópai Kupa mérkőzésben.

    Spárta-Újpest 2:0 (1:0)

    A Középeurópai Kupa küzdelmeinek során június 30-án az Újpest Budapesten 6:1 arányú fölényes győzelmet aratott a Spárta csapatán. A revánsmérkőzés ma délután került döntésre Prágában 20.000 néző előtt Barlassina olasz bíró vezetésével. Mint előrelátható volt, a Spárta nem tudta behozni az Újpest gólelőnyét, kiesett tehát a küzdők sorából, míg az Újpest jogot szerzett a további részvételre.
    A mérkőzést az Újpest védekező taktikája jellemezte, amely oda irányult, hogy a Spárta semmiképpen se arathasson nagyobb gólarányú győzelmet. A Spártának így be is kellett érni annyival, hogy Madelon révén az első félidő 43. és a második félidő 33. percében egy-egy gólt ért el. A Spárta csapatában különösen a fedezetsor tüntette ki magát, amely szép labdákkal állandóan támadásra indította a csatársorát. Az Újpest csapatában a legjobban Acht kapus tetszett, de igen jól játszott a védelemben Kővágó, a csatársorban pedig Veder és Avar. Fogoly III.-at a bíró a második félidő 10-ik percében kiállította mert beletalpalt Haftlba. Ezzel szemben Barlassina minden cseh durvaságot megtorlás nélkül hagyott. Az újpestiek Fogoly kiállítása után Avart vonták vissza a védelembe. A mérkőzés közönsége a magyar csapattal szemben példa nélkül álló ellenséges magatartást tanúsított, miért is a rendőrség állandó készenlétben volt s a mérkőzés befejeztével kordont vont az elvonuló magyar játékosok körül. Az Újpest legközelebbi ellenfele a Középeurópai Kupa küzdelmében a Rapid lesz.


    Budapesti Hírlap, 1929. július 04.


    Az Újpest és a Spárta prágai mérkőzésének botránya ügyében az MLSz elrendelte a meccsen jelent volt vezetők és játékosok jegyzőkönyvi kihallgatását, hogy szükség esetében megtehesse a megfelelő megtorló lépéseket.


    Budapesti Hírlap, 1929. július 05.
     
  3. avatar: heimo
    2016.07.22, 10:47
    Az Újpest prágai középeurópai kupamérkőzése.

    Kedden reggel utazott Prágába az Újpest ligacsapata, amely szerda délután a Spárta sporttelepén a középeurópai kupa első fordulójának retourmérkőzését játssza az AC Sparta ellen. Az első mérkőzést, mint ismeretes, az Újpest nagy meglepetésre szokatlanul nagy gólaránnyal — 6:1-re — nyerte meg és minden valószínűség amellett
    szól, hogy komoly baleset nem érheti a Prágába utazott kitűnő magyar ligacsapatot, amely méltó képviselője a magyar labdarúgásnak. Mint értesülünk, az Újpest ugyanazt a csapatot szerepelteti Prágában is a Spárta ellen, amely Budapesten a hatalmas győzelmet kivívta.
    Ezt a mérkőzést nem a Budapesten szerepelt Fuchs német bíró vezeti, akit üzleti elfoglaltsága gátol meg a prágai útban, hanem Carroro olasz bíró.


    Pesti Hírlap, 1929. július 03.


    Újpest sikeresen túljutott a kritikus prágai mérkőzésen.

    A Spárta csak 2:0-ra győzött. — A mérkőzés végén a közönség megverte az újpestieket.

    A harmadik középeurópai kupatorna első fordulójában szerda este tartották meg az első retourmérkőzést, amelyre az Újpest Prágába utazott. Ismeretes, hogy az Újpest startja a középeurópai kupatornában az idén a Sparta elleni 6:1 arányú szenzációs győzelemmel oly meglepetés volt, amelyre még alig volt példa az internacionális futballsportban. A súlyos gólarány egyszeriben reménytelenné tette a Sparta helyzetét, mert teljesen kizártnak látszott, hogy ötgólos előnyt be lehessen hozni.
    Ez be is bizonyosodott, mert a ma este megtartott prágai mérkőzésen a csehek híres együttese húszezernyi tömeg minden képzeletet felülmúló vad biztatása ellenére sem tudta legázolni a mérkőzés kimagasló jelentősége következtében nagyrészt mégis ideges és kapkodó Újpest játékosokat.

    A Sparta az ötgólos hátrányból csak kettőt tudott behozni és végeredményben a mai meccset 2:0 arányban nyerte meg s ezzel kiesett a középeurópai kupa további küzdelmeiből.

    Csak ennek a tudata ragadhatta el olyannyira a cseh közönség egy felelőtlen részét, hogy a második félidő tizedik percétől, a Fogl III. kiállítása után tíz emberre csonkult magyar csapat tagjait a mérkőzés befejezését jelző sípszó után megrohanta és össze-vissza verte. A tömeggel szemben védekezni sem tudtak a magyar játékosok és csak a rendőrség gyors intervenciójának köszönhető, hogy a magyar fiúk kisebb sérülések árán, komoly baj nélkül menekültek a példátlan linchkísérletből. De nincs közöttük egyetlenegy sem, aki ne viselné nyomát a prágai csőcselék féktelen dühkitörésének, amely elkeseredett és súlyosan becsmérlő kifakadásokkal illette a magyarokat, s még maga a Spárta vezetőség sem tartózkodott attól, hogy a botrány teljes legyen.
    Újpest csapata hősiesen küzdött, de az izgalomtól túlfűtött légkör természetesen nagyon is éreztette hatását s a játékosok közül legtöbben idegesen kapkodtak. A csapat teljesítménye azonban így talán még nagyobb, mert mindeme körülmények ellenére is nagyjából céltudatos futballt játszott. Különösen a védelem remekelt a csehek nagy bosszúságára: Acht élete egyik legnagyobb teljesítményét nyújtotta elszánt, vakmerő védésével, s nem tudta megtörni az elszánt védelmet az sem, hogy az olasz bíró a második félidő tizedik percében állítólagos faultért kiállította Fogl III.-at, aki lehet, hogy keményen játszott, de egyszer sem keményebben, mint a csehek bármely játékosa nagyon is gyakran a mérkőzés folyamán.
    A magyar csapat ebben a környezetben több mint félórán át tíz játékosra csonkult csapattal küzdött a teljes létszámú cseh csapattal, amelynek szárnyat adott a honi légkör, a sokgólos győzelemre éhes tízezrek és az e környezetnek behódoló olasz bíró végnélküli egyoldalú bíráskodása. A körülmények hozták magukkal, hogy a fedezetsor is főleg védelmi munkát folytatott és a magára hagyott csatársor nem tudta szárnyait bontogatni.
    A mérkőzés első félidejében, három perccel a szünet előtt, szabadrúgásból Silny szerezte meg a Spárta vezető gólját, a cornerarány ebben a félidőben 3:1 volt a csehek javára. A második félidőben a fentebb már közölt játékoskiállítás után is közel félóra telt el, míg a megcsonkult magyar csapattal szemben a Sparta annyira érvényesülni tudott, hogy egy további gól lett ennek az igyekezetnek a jutalma: a 35. percben kapu előtti hatalmas kavarodásból Madeloun lőtte a csehek második gólját. Minden további kísérlet a hátralevő tíz percben teljesen meddő volt és ez az utolsó félórában már előrelátható sikertelenség bőszítette fel annyira féktelenül a nézők felelőtlen fanatikusait, hogy a meccs végeztével inzultálni akarták a küzdelem magyar harcosait, egy becsületesen megvívott sportmérkőzés nagyszerű hőseit.


    Pesti Hírlap, 1929. július 04.
     
  4. avatar: heimo
    2016.07.22, 10:08
    Az Újpest—Spárta mérkőzése.

    Prágából táviratozzák: Szerdán délután játszotta az Újpest a prágai Spártával revanche-meccsét a Középeurópai kupáért. A Spárta-pályán 22.000 ember volt a mérkőzésre kíváncsi. Ezúttal a Spárta győzött 2:0 (1:0) arányban, míg az Újpest
    kezdettől fogva inkább a defenzívára fektette a súlyt. Maga a meccs hatalmas ellenfelek küzdelme volt. A mérkőzés első gólja az első félidő 43. percében esett Madeloun lövéséből, míg a második gólt ugyancsak Madeloun lőtte a második félidő 33. percében. A Spárta megerősített csapata (Podhrazil, Haftl, stb.) mindent beleadott a küzdelembe és halfsora helyenként a régi fényben tündökölt. Ezzel szemben az Újpest defenzív játéka mellett elsősorban a kapus, Acht, azonkívül pedig a védelemben Kővágó és a támadásban Wetzer és Auer produkáltak kiválót. Az Újpest 6:3 gólaránnyal kerül a Rapid—Genova-meccs győztesével szembe.


    Népszava, 1929. július 04.
     
  5. avatar: fgymat
    2010.02.25, 20:22
    Továbbjutott az Újpest, 6-3-as összesítéssel.