magyarfutball.hu

Ferencvárosi FC - Budai 33 4 : 0

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2022.11.24, 22:55
    Ferencváros—Budai 33-asok 4:0 (2:0)
    Hétköznap van és hideg, aligha lesz kint sok ember — gondolom, amikor kifelé visz a villamos az Üllőiúton. Negyed kettőre érek ki, valóban alig egy-két ember lézeng az A tribün előtt, azok is potyajegyesek. Szegény 33-asok, nehezen keresik itt meg téli szünetre a betevő falatot. Ám fél kettő felé kezd innen is, onnan is gyülekezni a közönség s mire a csapatok „menetkészek”, már elég tekintélyes számú közönség foglal helyet a tribünön és az állóhelyen. Van kint vagy ezerötszáz ember.
    Boronkay bíró háromnegyed kettőkor adja meg a jelt a felállásra s a két csapat így sorakozik fel: Ferencváros: Bangi — Takács I., Papp — Fuhrmann, Turay, Berkessy — Rázsó, Takács II., Toldi, Szedlacsek, Kohut. Budai „33”-as: Fodor — Steiner, Lőwy — Czumpft, Kaltenecker, Kovácsi — Schmidt, Sztancsik, Ember, Nagy dr., Ticska.
    A 33-asok kezdenek és pedig nagyon biztatóan. Kovácsi jó passza Ticskához kerül, a jeles balszélső megugrik Takács I.-től és a 16-os sarkáról megeresztett magas lövése nehéz dolgot ad Banginak. Ha a lövés lapos és helyezett, baj lehetett volna. De így sem mult el minden veszély, mert a kezdeti lendület újra előredobja a budaiakat. Most is Ticska támad, átadása Schmidthez kerül, ám ő nem elég fürge és szerelik. A Ferencváros első támadása a baloldalon alakul ki. Kohutot kiugratják, lefut, de beadása nem sikerül. Most Takács II. szép összjátékot indít meg, Toldi jut lövéshez, a labda azonban messze elkerüli a kaput és bosszús felszisszenés kíséri a formás akció dicstelen fináléját. Ismét Kovácsi jó előreadása dobja frontba a budai csatársort. Most is Ticska kapja a labdát, le is fut vele, ám beadása kimegy. A 6. percben Steiner a 16-oson belül a középen hendszet vét.
    Turay húsz méteres szabadrúgása az emberek között utat talál Fodor kiejti az erős labdát, Takács II. kapásból lő, ám a labda a felső lécről visszapattan Turay elé, ő ismét lő, a kapu előtt álló Kovácsi luftol és Fodor, aki Kovácsitól nem láthat, bosszúsan kapkod az alsó bal sarokba vágódó labda után. (1:0).
    A ferencvárosi közönség örül, mert a bizonytalan kezdet után kissé drukkolt. Biztatja is a csapatot hangos tempózással, de egyelőre nincs sok foganatja a buzdításnak. Tíz percig alig van gólrátörő akció. Szép passzjáték folyik a halfok és a belső trió között, a labda kecsesen táncol ide-oda, de kiugrás, lövés vagy másféle hasznos mozdulat nem történik. A közönség bosszús s hogy kissé fölhangolja magát, szegény Nagy doktort válassza ki kasperlinek. Mulat okkal vagy ok nélkül a nyurga doktor rosszul sikerült akcióin, amelyek meg-megakasztják a 33-asok nekilendüléseit. Ám elakad a nevetés, amikor a „doktor úr” kiugrasztja Ticskát, mert tudják, hogy a balszélső nem sokat kukoricázik a labdával! Most is kiugorna, ha össze nem ütköznék Takács I.-el. Mindenki szabadrúgást vár a 33-asok javára, ám a bíró másként látta a dolgot és Takács I. rúgja a labdát. Ezzel ismét megindul a ferencvárosi offenzíva. Kovácsi hibájából Rázsó kapja a labdát, jól centerez, de Fodor a rátámadó Toldi elől elkapja a labdát. A budai kapus mozdulata nem valami tetszetős és most már őt kezdi ki a ferencvárosi sikertelenség miatt haragos publikum. A 13. percben jobboldali támadásból nagy kavarodás a 33-asok kapuja előtt, végül Turay lövéshez jut és hatalmas bombája hajszálnyira süvít el a kapu fölött.
    — Turay előre a csatársorban követeli a közönség, de a csapat játszik tovább úgy, ahogyan felállt. Ebbe bele is nyugszik a közönség, amikor látja, hogy az egyik céhtérhalfra nagy szükség van hátul, mert a bekkek nem abszolút biztosak, így többek között a 14. percben Papp kiengedi Schmidtet, ennek jól centerezett labdáját Nagy dr. Ticskához fejeli, aki elől Bangi csak az utolsó pillanatban tudja elkapni a labdát. Ideje hátramenni — gondolja Turay — és már szereli is kornerre a veszélyes Schmidtet.
    Most már teljesen kialakul a két csapat „jellemképe”. A helyzet a következő: A Ferencváros csatársorában a belső trió akcióképes a mezőnyben, de a kapu előtt csak Takács II. veszélyes. A két szélső gyenge, Rázsó csak Takács II. fényében tűnik egyszer-kétszer elő a homályból, Kohut azonban teljesen sötétben marad, nincs benne semmi invenció, semmi lendület, alig hederítenek rá a védők. A 33-asok csatársorában fordított a helyzet. Ott a belsők gyengék, erőtlenek, tétovák és a szélsők a határozott fellépésnek. A fedezetsorok között is szembetűnő a különbség. A ferencvárosi fedezetek állandóan támadó lendületben vannak, kapura törnek, lőnek, szóval valósággal második csatársort játszanak. Ezzel szemben a budaiak fedezetsorában csak Kalteneckert támad, a szélső halfok csak szerelő munkát végeznek. Ebben a finom technikájú Kovácsi nagy mester, de passzai, leadásai ritkán sikerülnek. A védő fronton kétségtelenül a 33-asok jobbak — már ami a bekkeket illeti. Különösen Lőwy excellál gyorsaságával, biztos szereléseivel és hatalmas felszabadító rúgásaival. A két kapus közül Fodornak van több dolga, s mert nem egészen fit, a fellépése sem biztos.
    Ilyen erőelosztás mellett talán hullámzana is a játék, ha a halfsor nagyobb offenzív ereje nem jelentene fölényt a Ferencváros részére. Hogy még sincs eredmény, annak főként az az oka, hogy a csatársorban góléhesen csak Takács II. játszik. Amikor a 22. percben Kalteneckert egy percre kiáll, hogy Potya mester a pálya szélén tamponálja a vérző orrát, Takács II. felhasz- nálja a fedezetsoron támadt rést, kiugrik, de lövése a kapu mellé jut. Fuhrmann megunja a csatárok meddőségét, előretör és balra átvágott labdája közvetlenül a kapufa mellett jut ki a mezőnyből. Most ismét Takács II. indít rohamot, Rázsót szökteti, ez bead, Szedlacsek lövi a labdát, Fodor fogja, de kiejti, most Kohut lő. Fodor ezt a labdát sem tudja kézben tartani, de szerencsére ott van Lőwy és elviharzik baj nélkül a veszélyes vihar. (27. perc).
    A következő percben végre Embertől is látunk egy formás akciót. Schmidtet szökteti, akinek beadását Nagy dr. gyengén lövi és a labda Bangi zsákmánya. Most Berkessy unja meg csatárainak eredménytelenségét, hatalmas lövést ereszt meg a 16-osról, ám Fodor jól helyezkedik és lefékezi a bombát. Ám az izgalom, amit a nehéz helyzet okozott, benne marad a kapusban s a következő percben kiejti Toldi lövését, de a labda szerencsére a kapu mellé fut a center fejéről. A 35. percben váratlan akció fojtja a ferencvárosi közönség torkára a szót. Ember ugyanis ismét nagyszerű passzt juttat a rosszul fedezett Schmidtnek, aki egérutat nyer, már csak a kifutó Bangi van előtte, ám a szélső lefékezi lendületét, tétováz és lövése az üres kapu mellé megy.
    A fenyegető veszély erőteljesebb munkára készteti a Ferencváros támadósorát, amely a 36. percben koncentrikus rohamot intéz a 33-asok kapuja ellen. A kis Sztancsik is hátrafut segíteni, de pechére
    a labda a tumultusban a kezét érinti és a bíró 11-est ítél, amelyet Takács II. biztosan juttat a kapuba. (2:0).
    Mialatt folyik a vita a sajtópáholyban, hogy véletlen volt-e a hendsz vagy sem, a Ferencváros újabb attakot intéz Fodor kapuja ellen. Most is egy half — Fuhrmann — jut lövéshez, de bombáját a budai kapus kornerre boxolja. A sarokrúgás Fehér II.-höz jut, a lövés azonban bizonytalan s a labda a kapu mellé jut. Ez a félidő utolsó feljegyzni érdemes akciója.
    A második félidőt a Ferencváros úgy kezdi, mint akinek nyert ügye van. A 33-asok védelme azonban keményen állja a zöld-fehérek ostromát. Előbb Steiner szereli kornerre a félgőzzel érkező Kohutot, majd Fodor kiejti ugyan Rázsó lövését, de Takács II.-ét már biztosan fogja. Schmidt ofszájdja megakasztja a budaiak nekilendülését, de a 13. percben a budai szélső utat talál a rosszul helyezkedő Papp mellett, pontosan centerez, Nagy dr. és Sztancsik egyszerre startolnak a labdára s az utóbbi lő mellé. Ezután ismét Kohut letörésen szomorkodhat a közönség, miután a szélső egy máskor biztos labdát csak kornerre tud megjátszani s a sarokrúgás eredménytelen. A 33-asok is bal szélsőjüket küldik tűzbe. Ticska meg is ugrik Takácstól, beadását Schmidt fogná, ha Berkessy el nem lökné. (Zárójelben jegyezzük meg, hogy a szabadrúgás elmaradását nemcsak a budai drukkerek nehezményezték.) Takács I. bizonytalanssága ennél az akciónál kétségbevonhatatlan. Meg is jegyzi valaki a hátam mögött: — Ha a Ferencváros hátvédei játszanának a 33-asoknál, már nyolc góllal vezetne a Fradi.
    A következő két perc a fekete-fehéreké és a 23. perc eredményes is lehetne, ha... Kalteneckert remek húszméteres lövése Bangi kezei között nem a felső lécről pattanna vissza , ha a kis Sztancsiknak lenne elég hidegvére az orra elé eső labdát a kapuba pöckölni. Ez az alkalom is elszaladt a 33-sok elől s most ismét a Ferencváros következik.
    A 25. percben Takács Rázsóhoz passzol, akinek beadása átível a 33-as bekkek fölött Szedlacsek elé, aki a kiugró Fodor mellett a kapuba emeli. (3:0).
    A gólra attakkal felel a 33-as, ám a kiugrani készülő Nagy doktort a 16-oson belül lefogják, de nincs 11-es. Toldi driblizve áttör a falanxon, ám lövését Fodor elvetéssel kivédi. A túloldalon Sztancsik messze a kapu mellé lő, majd a kis intermezzo után ismét a ferencvárosi csatársornál a labda, Takács II. átkerül vele balra, onnan beadja és Toldi, Lőwytől zavarva, a kapu mellé lövi. Most heves budai roham következik, Ticska vezeti, megint megugrik Takácstól, átadja a labdát Schmidtnek, ez bead. Ember lő és a labda Takács I. kezét érinti. Olyan eset, mint az első félidőben a Sztancsiké, de most elmarad a 11-es. Kohut rossz lövésével végződik az erre következő ferencvárosi attak, hogy a következő percben ismét Schmidt viziteljen a Bangi kapujánál. A szélső lő is, Bangi kiejti a labdát, de fürge és elkapja a rástartoló Ember elől.
    A Ferencváros az utolsó percekben erősít. Kohut a Takács II-től kapott labdát Szedlacsek elé tálalja, ám ő elcsúszik és a lövés kapu mellé megy. Ezután Rázsótól Takács II. kap labdát, de neki sincsen szerencséje, mert túl közel jut a kapufához és lövése annak éléről kipattan. Már úgy látszik, nem lesz több gól, amikor a 41. percben
    Lőwy a 16-oson belül könnyelműen kézzel tart fel egy magas labdát s a megítélt 11-est Takács belövi. (4:0).
    Most már leáll mind a két csapat, komoly akció nélkül múlik el az utolsó négy perc.

    Sporthirlap, 1928. december 20.