magyarfutball.hu

Ferencvárosi FC - Bástya FC 0 : 1* * félbeszakadt

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

 1. avatar: seamandarin
  2022.11.24, 21:35
  1:0 arányban igazolták a Bástya-Ferencváros mérkőzést

  Sporthirlap, 1928. december 15.
   
 2. avatar: seamandarin
  2022.11.24, 21:32
  Bástya—Ferencváros 1:0 (1:0) félbeszakítva

  Üllői út, 5000 néző. Bíró: Gerő.
  Góllövő. Possák
  Bástya: Beneda — Weiglhoffer, Emmerling — Simóka, Tóth, Kronenberger — Varga, Schwarz, Possák, Ölvedy, Solti. Ferencváros: Bangi — Takács I., Papp — Fuhrmann, Turay, Berkessy — Rázsó, Takács II., Toldi, Szedlacsek, Kohut.

  A mérkőzést
  a Bástya kezdte meg s a mult héten nagyra nőtt önbizalma rögtön előre is lendíti.
  Már az első percben káprázatos helyzete van a szegedi csatársornak, de Possák és Schwarz a 6-oson túlsoká állítgatja a labdát, Varga végre lő, de oldalról keresztbe. A Ferencváros most kezdi a dolgot komolyan venni, de épp ez a baj. Nagyon előrehúzódik a védelem is,
  a 4. percben Solti labdájával Possák faképnél hagyja Pappot, lő s helyezett lövése kapufáról gólba pattan. (1:0).
  Alapos meglepetés. A Bástya remekül startol. Most azután igazán belefekszik a Fradi és jóformán kapuhoz szögezi a szegedieket, de a szenzációs támadásokkal a Bástya szenzációs és — el kell ismerni — szerencsés védőmunkát szegez szembe. Közben Possák egyedül portyázgat előle szórványos, de veszélyes kitöréseivel ijesztgeti a ferencvárosi közönséget, amelyet a sorozatos sikertelenség s a Bástya váratlanul erős ellenállása rendkívül idegessé tesz.
  Takács I. hendszet vét a 16-oson belül, de a bíró ezt épp úgy figyelmen kívül hagyja, mint a másik oldalon Takács II. szabálytalan leszerelését.
  A Ferencváros rohamoz. Egymás után éri el a kornereket, de nincs tovább. A 14. percben végre komoly remény csillan fel. Gyors összjáték után
  Takács II. a 16-osról remek, lapos lövést küld a sarokra, de Beneda szenzációs elvetéssel kitolja, sőt Rázsó beemelt labdája is az övé. Egyik izgalom a másikat éri a 6-oson. Toldi Szedlacsekbe lő korner, kavarodás, Beneda öklöz, Toldi fölötte ívelten lő, kapuléc,
  Takács II. emberbe suttol, a kavarodásban a Ferencváros hendszet reklamál. Nincs 11-es.
  Fuj bíró! — zúgja az állóhely és a tribün is. A bíró a kapu mögül eltávolít egy közbeszólót. Beneda lehúz. Megint kavarodás. Takács elesik a 6-oson. Megint 11-est reklamálnak. Aztán Toldi hendszénél is. Közben Possák szökik meg őrült veszélyesen, Bangit is kicselezi, de Takács közben utoléri s kornerre ment. A Fradi négy kornert ér el erre egymás után, de Beneda lehúz, Toldi fölé fejel, csak gól nincs. Na de talán most. Kohut Tolditól jó labdát kap
  (36. p.),
  a bomba zúg is a sarokra szenzációsan, gól? nem!
  Beneda már nem menthetett volna, de mentett - a kapufa. Rögtön utána Takács II. két lépésről vágja a labdát emberbe. Nem megy semmi, hiába küzd Turay oroszlánként. Még egy korner, Turay nagy rössel fut a labdára, keresztülesik egy Bástya-emberen, a közönség ordít. Még egy kapufa, Berkessy lövi 20 méterről s a bíró sípja állítja meg a kétségbeesetten ostromló Ferencvárost.
  Félidőben
  a Ferencváros a bírót szidja, aki a legkiáltóbb 11-eseket sem adja meg.
  Szünet után már az első percben megvan a Fradi első nagy helyzete. A kis Takács két méterről a kapufának lövi a labdát, őrült mázli! A Bástya nyolc emberrel védekezik és senkit sem enged lövéshez. Viszont Varga szép lefutása Soltit hozza elsőrangú helyzetbe, de a szélső elkésik. Ez is tiszta helyzet volt. A Fradi tovább ostromol, de a védelem kitűnően dolgozik. Beneda a parádés védések egész sorával ejti ámulatba a nézőket.
  A 11. percben Rázsó beadása Emmerling kezén akad meg (!), a bíró nem hederít a reklamálásra. A 14. percben Takács I. 20 méteres remek szabadrúgása — a változatosság okáért — a kapufát találja. Kohut lapos szabadrúgása Benedáé. A 16. percben Beneda kiüt, Takács emberbe lő. Aztán
  megint Beneda, Beneda és Beneda
  s a Fradinak, amely pedig most elszántan küzd, semmi sem megy. Kohut remek beadása a kapufára esik s onnan a mögé. Már a játékosok is kezdenek idegesek lenni. A 23. percben a 11-es pont táján nagy kavarodásban megint kézzel érinti Emmerling a labdát, de Gerő bíró szétterjeszti a karját, mintha mondaná: — Kérem, én végtelenül sajnálom, de ezért nem adhatok 11-est. A közönség azonban most már nem bírja idegzettel s olyan fenyegetőleg kiabál s rázza öklét, illetve botját, hogy a rendőrök csendesen húzódni kezdenek az állóhely felé. Egy percig szünetelteti is a bíró a meccset. A játék képe most is ez:
  a Fradi támad, de minden labdán rajta van a Bástya.
  Turayt faultolják, a taccsbíró jelez, a bíró a Fradi ellen ítél, a közönséget ez még jobban dühösíti. A Fradi reklamál, de hiába. Takács I. belép Soltiba, utána Takács II. remek kapáslövése csak centiméterekkel száll a léc fölé. Beneda tisztáz, vagy a bekkek, vagy a harmadik bekket játszó Kronenberger. Pompás a Bástya-védelem. Szabadrúgásból Turay fölé fejel. Most még a pihent Bástya-csatársor is szóhoz jut. A 38. percben Solti passzával
  a csigalassú Pappot lefutja Possák,
  de gyengén helyezett labdáját Bangi lehajolva eléri, megfogni ugyan nem tudja, csak megütni . Possák újabb lövése menthetetlennek látszik, de túlságos nyugodtan rúgja s — bele a fekvő kapusba, így végre ment a Fradi. Utána — a 41. percben — Takács II. szökne, de a forduló Kronenberger térdenrúgja. A csatár elesik, a bíró fütyül s a földön fekvő Takács II. körül csoportosulás támad.
  A zavart felhasználja egy néző, befut a pályára s Kronenbergert és a bírót megüti.
  A hevesvérű nézőt elsőnek Takács I. csípi nyakon s földrependeríti, azután Neuwelt Emil akaszt le neki két pofont a Ferencváros vezetősége nevében, majd a rendőrök stoppolják le. Közben Gerő bíró hirtelen gondol egyet s ott hagyja a pályát. Lefújta a meccset. A közönség persze szidja. A csapatok is levonulnak. A Bástya ugyan egy idő múlva visszatér, de aztán ő is végleg eltűnik a tribün alatt.
  Szigeti Imre és az ügyeletes rendőrtisztviselő kérdést intéz a bíróhoz a meccs folytatására vonatkozólag, mire a bíró kijelenti, hogy abban az esetben hajlandó tovább vezetni a meccset, ha a pályát kiürítik. Erre azonban nem kerül sor, mert a rendőrtanácsos nyolc rendőrével erre a nehéz műveletre nem hajlandó vállalkozni.

  Nemzeti Sport, 1928. december 10.