magyarfutball.hu

Újpest FC - Ferencvárosi FC 2 : 2 16:30

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: heimo
    2017.10.03, 19:23 (szerk.: 2017.10.03, 19:23)
    kép
    Ferencváros—Újpest 2:2 (1:2) A bajnoki szezon nyitányának nagy attrakciója szép játék után döntetlen eredménnyel végződött. Takács II. a második félidő elején fejelt góllal kiegyenlít

    Tolnai Világlapja, 1928. szeptember 12.
     
  2. avatar: heimo
    2016.07.18, 21:36 (szerk.: 2016.07.18, 21:38)
    Futballpremier - az első "futballderbi": Ferencváros - Ujpest

    Régente az FTC és MTK harcát nevezték futballderbynek, amióta azonban Újpest felépítette Stadionját, azóta ö is beleszól a bajnokság kérdésébe és részt kért a derbikből.

    Újpest—Ferencváros meccsei már évek óta slágerei a bajnokságnak.

    Különösen nagy esemény lesz most, amikor mind a két csapat 0-ról indul, — a bajnoki szezon első napján.

    Mennyi szép remény, mennyi bizakodás — a bajnoki babér után gyűl össze ilyenkor, a nyári futballszünet után, az új szezon előtt.

    Vajon Újpest bajnoki reménykedése megtörik- e mindjárt az első meccsen? Ki tudja?

    Újpesten a csapatot mindenesetre nagyon jónak tartják.

    Elismerik, hogy jobb a Ferencváros csatársora, de Újpestnek viszont a védelme jobb. Nem lesz szép játék, — mondják — a holnapi az idegek harca lesz. Aki jobban bírja, az győz. Újpesten győzni szeretnének, de kiegyeznek döntetlenben is. Újpestnek megvan az a jó tulajdonsága, hogy a legerősebbek ellen tud legjobban küzdeni és ma ott nem ismernek nagyobb feladatot, mint a sokszoros bajnok legyőzését.

    A Ferencvárosban viszont nyugodtan néznek a mérkőzés elé.

    Nyugodtan bízhat is mindenki egy olyan csapatban, amelyből 9 játékos harmadik éve együtt játszik s amelyben a fiatalok sem rontják le a csapat egységét.

    A Ferencváros bízik... a bajnok harmadszor is csak a zöld-fehér csapat lehet.

    A sorsdöntő meccsre így állanak fel a csapatok:

    Ferencváros: Amsel—Takács I, Hungler— Fuhrmann, Bukovi, Berkessy—Koszta, Takács II., Turay, Szedlacsek, Kohut.
    Újpest: Acht—Fogl II, Fogl III—Borsányi, Lutz, Eichbaum—Ströck, Auer, Jakube, Szentmiklóssy, P. Szabó.


    Pesti Napló, 1928. szeptember 02.


    Újpest kitűnő játékkal lepte meg a Ferencvárost

    Kétszer is megszerezte a vezetést, s a Ferencváros csak kiegyenlíteni tudott, győzni nem

    (Saját tudósítónktól.) Újpest városa ismét hangyabolyhoz hasonlított vasárnap délután. Legalább tizenöt-ezren kerekedtek fel a fővárosból és vonultak ki az újpesti stadionba, hogy megnézzék a két vezető csapat: Újpest és Ferencváros csapatának bajnoki küzdelmét, a bajnokság első fordulóján. Általában a Ferencváros győzelmében bizakodott ez a pesti közönség, míg Újpestre csak az a két-háromezer főnyi bennszülött fanatikus esküdött, aki Újpest minden részéből gyalogszerrel igyekezett ki a pályára, hogy lelkesítse a kedvenc lila-fehér színeket viselő fiúkat.

    A Ferencváros tényleg nagy favorit is volt. Nemcsak azért, mert a bajnokságban tavaly ő lett a győztes és úgyszólván változatlan csapatot állított síkra, hanem azért is, mert a szezon előtti csatákban a Ferencváros küzdött nagyobb sikerrel.

    Újpesten azonban nem a papírformát nézik az emberek.

    Azt mondták:
    — A Ferencváros most eljött a mi uccánkba, és itthon Újpest mindig jobban játszik, mint idegenben...

    Így is lett. Legalább is az eredmény, no meg a játék is ezeknek az újpesti lelkes hívőknek adott igazat.
    A futballt nem papíron, hanem a zöld gyepen döntik el és az Újpest a zöld gyepen derekasan verekedett. Tudta, hogy a Ferencváros ellen csak úgy érvényesülhet, ha az első perctől kezdve az utolsóig szívét-lelkét adja be a küzdelembe és a folytonos zavarással, labdára menéssel egy pillanatig sem engedi lélekzethez jutni a nagyszerű technikájú és összeszokott ferencvárosi csatársort és a csatársorral teljesen egybeforrott egységes fedezetsort.


    Újpest "zavaró" taktikája

    Az Újpest első pillanattól kezdve ezzel a »zavaró« taktikával dolgozott. Minden újpesti játékos ott volt nemcsak a támadásban, hanem ha kellett a védelemben is, úgyhogy minden ferencvárosi csatár egyszerre két-három védővel találta magát szemben.

    Ez a lendület már az első percben veszélyt hozott a Ferencváros kapujára. Az Újpest csatársor gyors akciójából Ströck Berkessy mellett megszökik és tíz méterről lő a kapura, ahol Amsel áll egyedül vele szemben. A gól biztos lett volna, de Ströck egyenesen Amsel testére lőtte a labdát, aki védeni sem tudott, a labda a testéről pattant fel az égbe.
    A Ferencváros rögtön válaszolt, ugyancsak egy gyors belső támadással, Takács és Turay azonban túlfutják a védelmet s ofszájdon kapja Takács a labdát, amelyet gólba is helyez, de a bíró már előre lefütyülte az akciót.
    A játék percenként változik. Rögtön ezután Fogl II. hatalmas rúgása pattan vissza a kapulécről és Takács I. kornerre fejeli.
    Egy percre rá esik az Újpest gólja, miután a belső csatárok labdái a védőkről és kapufáról pattannak vissza, Borsányi a tizenhatosról éles, lapos lövést ereszt meg és a labda Amsel kezéről a kapuba pattan.
    Érthetően hatalmas üdvrivalgás köszönti Újpest sikerét, s a gól, de méginkább Újpest lendületes játéka bizalmat önt Újpest híveibe.

    A Ferencváros és Acht csatája

    A Ferencváros most tér igazán magához.
    Egymást követik Koszta és Kohut lefutásai. Acht azonban csodálatosan véd, s egy rettenetes Kohut bombát, amely a saroknak tartott kornerre tolt, majd utána ugyancsak Kohut lapos lövését fogja ki. A harmadik Kohut bomba a kapufa mellett süvít el, Acht robinsonáddal tolja, ki a mezőnybe.
    Az ostrom azonban végre eredményes, Fogl II még nagyon érzi a hosszú szünetet.
    Kohut ismét kiszabadul, lefut a kornervonalíg betolja a labdát Takács II.-nek, akinek közelről lőtt labdáját Acht sem védheti.
    Még csak tizennyolc perc telt el, de már annyi minden történt, hogy elég egy félidőre. És az iram csak most erősödik. A kiegyenlítés után ismét Újpest nyomul fel és két kornert ért el. Strock kiszabadul, de ofszájdről. Majd ismét a Ferencvárosé a vezérszó. Turay lő, lövése Foglról majdnem kapuba pattant, de Acht ezt is kivédi. Utána Turay beadását öklözi ki Takács elől.
    A Ferencváros mintha egy kissé fölénybe került volna, mégis Újpest éri el a vezető gólt. Fogl II bombája ugyan lepattant a védő falankszról, de korner lesz belőle és Ströck magas, jólívelt kornerét Auer a kapu legfelső jobb csücskébe helyezi Amseltől elérhetetlenül.
    A klasszikus küzdelem tovább is tart, de Acht Takács II lábára veti magát, maid P. Szabó ugrik ki a másik oldalon, de gólnak látszó labdájába Furmann sikerrel beledobja magát.

    Szép folytatás helyett - sérülések és egy tizenegyes

    A szünetben mindenki a grandiózus küzdelemről beszél és arról, hogy milyen szép lesz az őszi futball szezon, ha már az első vasárnapon így játszanak a csapatok. A Ferencvárosban Takács, Turay, Kohut neveit emlegetik, az Újpestben Acht, Borsányi és Ströck a hős.
    Nagy várakozások előzték meg a második félidőt s amint ez már történni szokott, mindenki csalódott várakozásában.

    A Ferencváros hamarosan, már az ötödik percben kiegyenlítette, ugyancsak kornerból. Koszta rúgta és Takács II fejelte, ép olyan szépen, mint Auer az Újpest kornerét.
    Ami ezután történt, az nem volt méltó sem az első félidőhöz, sem ahhoz a jóvéleményhez, amely az első félidő után kialakult a két csapatról. Koszta már az első félidőben is sántikált, utána lerúgták Auert, az Újpest jobböszszekötőjét. Majd egy összecsapásnál Fuhrmann került a sérültek listájára.
    Erős, emberbemenő és labdát kerülő játék folyt, amely ugyan rendszerint velejárója a bajnoki pontokért vívott küzdelemnek, de annál kevésbé élvezetes látvány a nézőnek. Ilyenkor természetesen mindenki a másik felet szidja, s nem látja meg a saját csapatában a durvaságokat.
    Pedig egyformán erősen s egyformán erőszakosan játszott mind a két csapat, s a játéknak elveszett az az öntudatos, szép összjátéka, ami az első félidőben gyönyörködtetett.
    Ennek a kíméletlen játéknak jóval kevesebb eseménye volt. A Ferencvárosnak több volt a sérültje, ennélfogva inkább Újpest került frontba. Volt is módja megszerezni a győzelmet, de véletlenül mindig a sánta Auer került gólhelyzetekbe.
    Az Újpest támadott és mégis a Ferencvárosnak kedvezett a futballszerencse egy 11-es alakjában, amelyet a bíró egy Fogl II. karjára pattan labdáért ítélt meg. Az Újpest vitatkozott, Fogl III. le is vonult a pályáról, de végül a csodálatos Acht kivédte Turay tizenegyesét is. Az újpesti keblek fellélekzettek, Fogl III. visszatért, és folytatódott tovább az elkeseredett küzdelem a győztes gólért.
    A győztes gólt egyik csapatnak sem sikerült elérnie, bár az utolsó percekben Újpest állt hozzá közelebb. Jakube fejesét Amsel elfogta. Szentmiklósy labdáját kiöklözte, míg P. Szabó magas fejese alig csúszott a kapu fölé.

    A nagy mérkőzés, amelyet a bíró a vitatkozások miatt két perccel meghosszabbított, így 2:2 arányban végződött. Az első futballderbyben nem lett győztes és nem lett vesztes. Így is van ez helyesen. Az első félidő nagyszerű küzdelméért, egyik csapat sem érdemelte volna meg a vereséget.


    Pesti Napló, 1928. szeptember 04.


    X 10.000 nézővel volt kevesebb a Ferencváros— Újpest mérkőzésén, mint a tavaszi döntő jellegű találkozón, amikor 24.000 ember vonult ki Újpestre.


    Pesti Napló, 1928. szeptember 05.
     
  3. avatar: heimo
    2016.07.18, 20:53 (szerk.: 2016.07.18, 20:55)
    Megindul a harc a bajnoki pontokért

    A Ferencváros —Újpest mérkőzése a vasárnapi első forduló nagy eseménye

    A közel kéthónapos szünet premierjén megállapíthatjuk, hogy a sors mintha kárpótolni akarná a labdarúgás hű rajongóit. Mindjárt az első napon csemegével kedveskedik s a Ferencváros és Újpest viadalával kezdi a bajnoki évadot. Két esztendő távlatán át e találkozások a legizgalmasabb küzdelmek képét varázsolják elénk. Az elmúlt tavaszon gigantikus küzdelem után ugyancsak Újpesten 1:1 arányban döntetlenül végződött a mérkőzés, mintegy jelezve a két csapat egyenrangúságát. Az elkövetkező újabb találkozás eredményét éppen ezért nehéz megjósolni. A Ferencváros három egymásután következő bajnokság győztese s ezt a bravúrt olyan csapattal hajtotta végre, amelynek összeállításán változtatnia alig kellett. Ezzel azután megállapítottuk azt az egyetlen előnyt is, amely a Ferencváros győzelmét eredményezheti. A „bemelegítő“ két Középeurópai Kupa mérkőzés már, csekély hibáktól eltekintve, jó formában találta a bajnokcsapatot. Különösen a csatársora remekelt.

    Ezzel szemben az Újpest csapata az összeállítással még mindig a kísérletezés stádiumában van. A közvetlen védelem kérdését már elintézte s ebben formációban határozott előnnyel indul a bajnokcsapattal szemben. Halfsorának és csatársorának azonban éppen e mérkőzés lesz a tűzpróbája. Figyelembe véve Újpest részére a hazai pálya előnyét, a döntetlen eredményt tartjuk a legvalószínűbbnek.


    Budapesti Hírlap, 1928. szeptember 02.


    Végsőkig feszített győzniakarás után is döntetlenül végződött az évadnyitó futballderby

    Újpest - Ferencváros 2:2 (2:1)

    Az úgynevezett „bemelegítő“ mérkőzések után vasárnap megkezdődött a bajnoki küzdelmek izgalmakban pótolhatatlan sora. A sorsolás balul ütött ki Budapest számára, mert belső területi pályán nem tartottak mérkőzés. De a távolságot, az időt, a pénzt, a közlekedési mizériát, a port, a rendőri kordont, szóval mindent, aminek hivatása az élet szépségeit megkontreminálni, legyőzött a pesti közönség étvágya és útnak indult tízezer „drukker“, hogy elérje Újpestet.

    Újpest—Ferencváros! Derby-mérkőzés! Derby-helyárak! Általában derby mindenben, ami pénzbe kerül.

    A stadionban — ellenére a korai kezdésnek — már teltek a tribünök lépcsői. A Bocskay és a III. kerület vitatkozik a pályán a futball jegyében s a vitából nemsokára gól lesz. A Bocskay vezet, s megszületik az évadnyitó pofon is. Tehát visszavonhatatlanul elkezdődött az őszi évad. Kesztyűs kézzel bánik a rendőrség a kihágókkal, kivezeti őket.. Az egyik sápadt, a másik vérvörös s csak a történeti hűség kedvéért jegyezzük meg: a sápadt kapta a pofont. Jó, békebeli pofon volt, a túlsó tribünön is öblösen zengett.

    Az idegek már erősen feszültek, amikor nem túlzottan nagy taps közepette a pályára vonul a zöld-fehér ferencvárosi csapat. Orkánná dagad az üdvözlés a lila-fehérek láttán. Két fehér galamb száll az égnek, vonva maga után az egyik lila, a másik zöld papiruszályt. Szimbolikus kép, ám a galambok helyett valamilyen harciasabb madárfajta jobban szimbolizálta volna a mérkőzést.

    Fényképezés, sorsolás s a Ferencváros kezd nappal szemben a pálya keleti lejtőjén.

    A két csapat így állt föl:

    Újpest: Acht — Fogl II, Fogl III — Borsányi, Lutz II, Eichbaum - Ströck, Auer, Jakube, Szentmiklóssy, P. Szabó.
    Ferencváros: Amsel - Takács I, Hungler — Fuhrmann, Bukovi, Berkessy — Koszta, Takács II, Turai, Szedlacsek, Kohut.

    A mérkőzés, amelynek első félidejéhez mérhető izgalmas küzdelem már régen volt magyar pályán, a Ferencváros számára rosszul kezdődött. Egymásután indult támadás Amsel kapuja ellen, a megzavart ferencvárosi védelem kapkodott s csak a szerencsén múlott az első gól. A zöld-fehér csatársor csak ezután talált magára s ebben a periódusban több, szépen keresztülvitt támadást vezetett.
    A pompásan dolgozó újpesti fedezetsor azonban mind erősebben lendítette támadásba a csatárláncot. A 6. percben sarokrúgást lőtt P. Szabó, majd a visszakerülő labdát Ströckhöz juttatta. Ströck elvétette a labdát, de Borsányi elérte és 20 méteres erős lövése Amsel kezei között-a hálóba perdült (1:0). A heves ferencvárosi ellentámadások közepette Auer súlyosan megsérült s ettől kezdődően mindvégig sántikálva játszott. A 31. percben Kohut lefutott, rövid cselezés után ideálisán középre adta a labdát, s a résenálló Takács II. védhetetlmül a hálóba lőtte (1:1). Két tiszta gólhelyzete volt ezután az Újpestnek, de a sánta Auer mindkettőt elszalasztotta. Kohut, majd Takács II. válaszolt a sorozatos támadásokra, azonban minden igyekezetük sikertelen maradt Acht csodálatosan bravúros és ügyes védései miatt. Egyik mesteri mutatvány a másikat érte s emelte Acht népszerűségét még az is, hogy vele szemben Amsel egyik hibát, a másik után követte el. A 41. percben ismét korner a Ferencváros ellen. Ströck lőtte szép ívben s a felugró Auer a kapu bal felső sarkába fejelte a labdát (2:1). Achtnak, Takács II.-nek és Kohutnak volt még alkalma tudásából ízelítőt adni s ezzel befejeződött, a félidő.

    A ferencvárosi drukkerek csendesek. Bukovi, a közvetlen védelem és Szedlacsek gyenge napja lehűtötte a vérmes reményeket, a győzelemben azonban még így is bíznak. Az újpestiek ezzel szemben magas fogadásokat kötnek a hazai csapatra. Egyben mindkét párt egyezik: régen látott szép mérkőzés az újpesti derby.

    A második félidőben a Ferencváros kezdett frissebben. Az 5. percben kornert ítélt a bíró az Újpest ellen. Koszta lövését Takács II. védhetetlenül befejelte s ezzel kiegyenlített a Ferencváros (2:2). A játék ezután keménnyé vált. Egyúttal megmutatta mindkét csapat hibáit. Az Újpestnél Fogl II. játékán látszott a hosszú pihenés, a Ferencvárosnál pedig meglepetésként a gyengébb kondíció. Kapkodóvá vált játékuk minden mozzanata, bár ezt részben menti, hogy előbb Fuhrmann, majd Koszta is lesántult a kíméletlen összecsapások közben. Turai Fuhrmann helyére vonult, de egyszer a védelemben, másszor a támadásban vett részt hol jobb, hol baloldalon,s így nem alakulhatott ki tervszerű játék, megbomlott a zöld-fehérek gépezete, mert a játékosok ritkán voltak szokott helyükön. Ezzel szemben az Újpest, bár erősen látszott a nagy iram hatása, mindjobban játékba jött s már-már úgy látszott, hogy biztos győztese a mérkőzésnek. A 37. percben Fogl II. szándéktalanul érintette kézzel a labdát s Klug bíró habozás nélkül 11-est ítélt. Nagy tumultus keletkezett. A bíró eltűnt az újpesti játékosok-gyűrűjében s innen csak erőszakkal tudta kiszabadítani magát. A rendőrség készenlétbe helyezkedett, mert a botrány előszelei már zúgtak a tömegben. Fogl III. lerohant az öltözőbe, nem bírta idegekkel. A 11-est végül Turai lőtte. A labdát azonban Acht elcsípte, megtartani azonban már nem tudta. Idegőrlő pillanatok voltak ezek a halotti csöndben. Turai az eléje perdülő labdára ráfutott és kapu mellé helyezte. Ettől kezdve a Ferencváros teljesen kapuja elé szorult és csak a védekezésre szorítkozott. Ebben nagyon segítette a szerencse s így az egy perccel meghosszabbított játék közben az eredmény nem változott, az újpesti derby döntetlenül végződött.


    Budapesti Hírlap, 1928. szeptember 04.
     
  4. avatar: heimo
    2016.07.18, 20:23 (szerk.: 2016.07.18, 20:23)
    Derby-szinek.

    A bajnoki kampány derbyvel
    Kezdődött odakint Újpesten,
    Ez uj szint fog tüntetni fel:
    Lila foltok zöldfehér testen.


    A szezonnyitó derbymérkőzésen a Ferencváros és Ujpest megosztotta a pontokat

    Tegnap startolt a magyar liga mindkét csoportja és az amatőr első osztály. Az első liganap programmján szerepelt Újpest—Ferencváros mérkőzésnek húszezer nézője volt, akik izgalmas küzdelemnek voltak szemtanúi. Meglepően ötletes és lendületes volt az Újpest, amely megérdemelte a pont megosztást.
    A nagy küzdelem különben túlságosan heves volt, s ebben nem kis része volt Klug birónak, aki szezóneleji formában nem tudta áttekinteni a helyzetet, s a meccs igy teljesen kisiklott kezéből. Itt említjük meg, hogy a Ferencváros mindkét gólját a kis Takács, Újpest góljait pedig Borsányi és Jakube lőtte s Újpest két ízben is vezetett.

    Az első liga-nap nagy mérkőzésén:

    I. félidő 4. perc Takács II. bírói sipjelzés után lő gólt, nem számit. 5. perc: Fogl II. kapufalöveséből corner Ferencváros ellen Borsányi lapos labdájából — 1:0. 9. perc: Kohut révén corner Újpest ellen. 16. perc: corner Ferencváros ellen. 18. perc
    Kohut beadásából Takács II. — 1:1. Három corner Ferencváros ellen. 38. perc: újabb cornernél Auer fejes —2:1.

    II. félidő
    5. perc corner Újpest ellen. Takács II. fejesgólja — 2:2. 37. perc: Fogl II. hendsze miatt 11-es Újpest- ellen. Turai 11-esét Acht védi.


    Pesti Hírlap, 1928. szeptember 04.
     
  5. avatar: heimo
    2016.05.14, 12:11 (szerk.: 2016.05.14, 12:32)
    Döntetlenül végződött az újpesti futball-derby: Ferencváros-Újpest 2:2

    Több mint húszezer főnyi közönség előtt zajlott le az újpesti derby. A Ferencváros Bukovival, Újpest pedig a rendes összeállításban állt ki.

    Hatalmas irammal kezdődik a mérkőzés. Újpest azonnal erős offenzívába megy és már az első percben Ströck lövése foglalkoztatja Amselt. A Ferencváros a 3. percben jut szóhoz Takács révén, akinek a támadását a bíró füttyje off side-on éri. A következő percben kornert ér el Újpest. P.Szabó ívelt labdáját többen akarják fejelni, zűrzavar támad a kapu előtt,majd a tiszta helyzetben álló Borsányi tíz méterről lapos helyezett gólt lő, amelyet Amsel csak érinteni tud: 1:0. Hatalmas tempót diktál most a Ferencváros. Újpest defenzívája azonban csakhamar véget ér és P.Szabó révén újból támad a lila-fehér együttes. A 17. percben Kohut egyedül lefut, beadását Takács fogja el és két lépésről a hálóba plaszírozza: 1:1. A Ferencváros továbbra is fölényben van, de már a 20. percben ismét Újpest teremt veszélyes helyzetet Auer révén, aki közelről Amselbe lő. A 39. percben a lila-fehérek támadását Hungler kornerre menti, a kornert Ströck nagyszerűen íveli Auer fejére, aki azt az ellenkező sarokba fejeli: 2:1. Az utolsó percben Turay van kitűnő helyzetben, de lövését Acht bravúrosan védi.

    A szünet után mindkét csapat óriási energiával fekszik bele a küzdelembe. Az 5. percben Takács lövését az újpesti védelem kornerre szereli. Koszta beadását Takács ideálisan az ellenkező sarokba fejeli: 2:2. A 7. percben Fuhrmann megsérül és kiáll. Húsz percig tíz emberrel játszik a Ferencváros, ez alatt Újpest van fölényben. Mindkét részen két-két kornerrel veszélyeztetnek a csatárok. A védelmek sikerrel pariroznak. A 30. perctől kezdve eldurvul a játék. P.Szabó Fuhrmannt, majd Auer Bukovit rúgja le. A 38. percben Fogl III. handset vét, a megítélt 11-est Turay Achtba lövi, a visszapattanó labdát ugyanő melléje.

    mti