magyarfutball.hu

Hungária - Beogradski SK 4 : 0 17:00

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: fgymat
    2021.11.08, 14:08
    Hungária—Beogradski SK 4:0 (2:0)
    Csak az első félidőt tudta nyílttá tenni a belgrádi csapata Hungária azonban már ekkor bebiztosította győzelmét
    Góllövő: Orth, Molnár, Orth, Balasits

    Hungária-út — Bitó: Pressler (Bécs)
    18.000 néző.
    Hungária: Biri — Mandl, Balasits, — Kléber, Kvasz, Rebró — Opata, Molnár, Orth, Skvarek, Jeny.
    Beogradski SK: Gligorievics — Popovics, Mitrovics — Arsenievics, Marinkovics, Gyergyovics — Marjanovics, Beck, Sotirovics, Dragicsevics, Nedjanovics.
    A mérkőzés különleges körül­ményei hozták magukkal, vagy az tette talán, hogy már régen láttunk meccset, annyi bizonyos, hogy sok érde­kes tapasztalatot szűrhetünk le a Hungária-úti pálya szezonnyitó mér­kőzésén.
    Ismeretesek azok az akciók, ame­lyek a Hungária csapatának megerő­sítését célozták és amelyek több nagy­nevű játékos szerződtetését eredmé­nyezték. A két legnagyobb ágyú, Hirzer és Konrád II., ezúttal még nem vonulhatott fel, és talán éppen azért, mert csak helyetteseiket lát­hattuk, vágyódunk még jobban utá­nuk. A Hungária kétségkívül messze van még attól a formától, amit el­várunk a bajnoki címre komolyan startoló együttestől.
    Nem volt egy csapatrész sem, amelyre rámondhatnánk, hogy kifogástalan volt.
    Gyenge pontok voltak a csapatban, amelyek részint új gazdára, részint a mostani formájának javulására várnak. Nagyban és egészben persze óriási előnye volt a csapatnak az a súlyban alig megmérhető rutin, ami különösen ilyen fiatal csapatokkal szemben, mint a Beogradski, igen so­kat jelent.
    Az igazságnak tartozunk azonban annak leszögezésével, hogy a Beogradski veresége ellenére is nagyon értékes tulajdonsá­gokkal rendelkező együttes, amelyre megfelelő vezetés mellett szép jövő vár. A csapat zöme egészen fiatal játékos. Mind tisztában van a játék alapfogalmaival, megvan ben­nük a technika ravaszabb fogásainak elsajátítására való képesség, emellett gyorsak, bátrak, lelkesek és cafrangmentes, egészséges futballt játsza­nak. Ahhoz persze még sok hiányzik, hogy nagy együttessé váljanak, mert a kapu előtt még sokszor nem talál­ják fel magukat, lövéseik rendre célt tévesztenek, de ahogyan az első fél­időben nyílttá tudták tenni a meccset és ahogyan a második félidőben áll­ták a Hungária támadásának erős nyomását, az minden dicséretet meg­érdemel.
    Értékes tanulsága a mérkőzés­nek az az érdeklődés, amely 400 sportembert hozott el déli szomszédunk fővárosából.
    Ott ültek a tribünön, a korzópáho­lyokban és féltő gonddal szorongat­ták a Beogradski klubszineit mu­tató zászlócskákat, szinte megható volt az a szívszorongás, ahogyan drukkoltak csapatukért, az a gyer­mekes naivság, amint várták az övéik győzelmét. Hogy közben dél­szaki temperamentumuk hevében túlhangosan adtak kifejezést érzel­meiknek, különösen Mitrovics sérü­lése után, az lehet a tömeghangu­latnak kellőleg meg nem alapozott kitörése, semmi esetre sem adhatott volna okot azonban néhány honi tribünlátogatónak ahhoz, hogy agresszív módon lépjenek fel ven­dégeinkkel szemben. A futballban köztudomású pártokra válás sem szabad hogy elfeledtesse egyesek­kel, mire kötelez a vendégfogadás.
    A Középeurópai Kupa küzdelmei éppen azt a célt szolgálják, hogy a szomszéd országok nagy városait, azoknak közönségét a sporton ke­resztül közelebb hozzák egymáshoz. Rossz szolgálatot tesznek a sport­nak, de a nagy magyar ügynek is azok, akik nem járnak el nobilisan a vendégekkel szemben. Szerencsére csak elszigetelt jelenségek késztet­tek ezeknek a megírására, reméljük azonban, hogy a jövőben már ilyesmiről sem kell beszámolnunk.
    A Hungária csapatában néhány játékos máris nagy formá­ról tett tanúságot, többen azonban sok nehéz percet szereztek a klub vezetőinek és a fölényes magyar győzelmet áhítozók tömegének. Birinek a kapuban kevés dolga volt, ezt sem végezte valami nagy stí­lusban. Kabaré-elvetődése egymessze félremenő lövés után nem volt szerencsés mozdulat.
    Mandl játéka máris a régi nagy hátvédet juttatta eszünkbe, ezzel szemben Balasits még nem üti meg a Hungária mértékét. Lehet, hogy az első honi pályán való szerep­lés lámpaláza zavarta, de annyi bi­zonyos, hogy szerelésben nem állja meg a helyét. Nehézkesen startol, feleslegesen vakmerő és ha nem sike­rül a bravúr, akkor a legnagyobb ba­jok vannak a kapuja előtt, mert ne­hezen fordul. Kapásból irányított rú­gásai is sokszor mennek rosszra. Szabadrúgásai azonban jól irányí­tottak és veszélyesek. A végleges kri­tikával még várnunk kell.
    A halfsorban Kléber volt a leg­jobb ember.
    Nagy technikája a legnehezebb hely­zetekből is kisegítették. Kvasz már gyengébb volt, komolyabb ellenféllel szemben nem tudjuk, hogyan állta volna meg helyét. Rebrónak sehogyan sem illik a baloldal. Itt igazán csak agilitása értékelhető.
    A csatársorban Orth nem játszott teljes gőzzel, de az ő szélesskálájú, nagyvonalú já­téka így is színt kölcsönöz, életet ad az egész csapat játékának. Egy ötle­tes leadása, egy váratlan passza, fe­jese többet ér, mint más csatárnak kétszer negyvenöt percig tartó rakkolása. Mellette Opata volt a legjobb.
    Gyors volt, jól centerezett, csak lö­véseivel nem volt szerencséje. Amel­lett kemény és vállalkozó természet, Molnár munkája a technikai finom­ságokban merült ki. Jeny jó akciója mellett hibázott is eleget. Skvarek teljesen formán kívül van és az első percek néhány sikerült akcióján kí­vül szinte végig csak rontott.
    A Beogradski SK együttesét már fentebb megdicsér­tük. Egyénileg kivált a macska­ügyességű kapus, de feltűnt hihe­tetlen munkabírásával és ügyes közbelépéseivel a két hátvéd is. A , fedezetsorban Marinkovics időnkint visszaesett, nem bírta a kék-fehér csatársor felőrlő kombinációit, a szélsőknek pedig elég gondot oko­zott a Hungária két szárnya. Szünet előtt ők is jobban bírták, azután már teljesen a védelemre szorítkoz­tak. A csatársorban Sotirovics és Dragisevics vált ki. Ha jobb lövők volnának, nem mentek volna le gól nélkül a pályáról, mert nem egy szép helyzetet kidolgoztak a szünet előtt. A második félidőben már alig egyszer-kétszer jutottak el a Hun­gária 16-osáig.
    Külön dicséret illeti meg Pressler bírót, aki mintaszerűen vezette le a meccset és nagy része van abban, hogy higgadtságával lecsillapította a második félidő végén hirtelen fel­lobbant kedélyeket.
    A mérkőzés.
    A Beogradskinak kedvez a sze­rencse, Hungária játszik nap ellen és kezd is. Már a 3. percben Hungária-korner, ami Skvarek fejéről kapu mellé esik. Opata bombáját a kapus fogja. A Hungária csatárai erősen dolgoznak, de sokat csusz­káinak, mert éppen a Beogradski 16-osán sáros a pálya. Az irá­nyított labdákat • Gligorievics te­szi ártalmatlanná. A 11. percben Nedjanovics magasan kapu fölé emel egy tiszta labdát. Változatos játék következik, majd az első ne­gyedóra elteltével gyenge percei kö­vetkeznek a Hungáriának. Egy sza­badrúgást Balasits irányít, a bom­bát kornerre védi a kapus.
    Egy újabb Balasits-szabadrúgást Gligorievics nyaktörő bra­vúrral ment.
    Változatos játék után a 30. percben Rebró hátraadása meleg helyzetet teremt Biri kapuja előtt, Dragicsevics szerencsére az üres kapu mellé lő. A Hungária harmadik kornere után a 37. percben Mandl szabad­rúgása után nagy tumultus támad a Beogradski kapuja elé,
    az egyik bekk már kézzel is véd, majd rövid kézitusa után Orth bekotorja a sarokba a labdát.
    1:0.
    Még két kornert rúg a Hungária, majd a 44. percben Opata beadását
    Molnár tisztán kapja és közelről nagy hidegvérrel beteszi.
    2:0.
    A második félidő képe teljesen egyoldalú, a Beogradski támadó­sora alig-alig jön át a félvonalon, az egész félidőt a Hungária táma­dásai töltik ki, a Beogradski vé­delme azonban derekasan állja meghelyét. Két Hungária-korner után a 9. percben Skvarek 5 lépésről kapu fölé emeli Opata beadását, egy percre ugyanezt a művészetet követi el Jeny passzával. A 12 percben Opata tiszta lövőhelyzet­ben a kapushoz passzol. Sok lövés megy a Beogradski kapujára, vagy mellé és fölé, valamennyi kék-fehér csatár résztvesz a lövöldözésben.-
    A 23. percben egy Hungária tá­madás közben a földön fekve marad Mitrovics hátvéd, akit sérülten kivisznek.
    Egyszerre puskaporos lesz a han­gulat a pályán és tribünön egy­aránt. A belgrádiak Orthot okolják a sérülésért és úgy látszik egy pil­lanatra, hogy meg is akarják bosszulni magukat rajta. Pressler azonban szerencsés kézzel lecsende­síti a vihart, nem takarékoskodik a szabadrúgásokkal. A 30. percben Molnár vág kapu fölé egy biztos labdát, majd a 33. percben Sotirovics faultja miatt a kiál­lítás sorsára jut.
    A 36. percben Opata kornerét Kvasz gyönyörűen tolja Orth lába alá, aki segít egyet a labdán, amely egyene­sen a sarokba tart. Gligorievics elvetődve érinti ugyan a labdát, de az kezei kö­zött a hálóba perdül.
    3:0.
    Még két Hungária-korner követke­zik, majd a 45. percben Popovics handse miatt megítélt 11-esből Bala­sits rúgja a Hungária utolsó gólját.
    4:0
    Kornerarány 10:0 a Hungária ja­vára.
    Nyilatkozatok:
    Fodor Henrik dr., a Hungária igazgatója: Győzelmünk egy percig sem volt kétséges, bár csapatunk még szemmelláthatólag nincsen telje­sen együtt. Sajnálom Mitrovics sérü­lését, szerencsére nem bizonyult ko­molynak. Már saját lábán ment el az öltözőből a mérkőzés után.
    Andrejevics dr., a Beogradski el­nöke: Az első félidőben jó volt a csa­patom,- szünet után számban erősen megcsappant Mitrovics sérülése és Sotirovics kiállítása miatt. Kilenc emberrel persze nem ment már olyan jól a játék. Az eredmény különben reális. Sajnálom, hogy a Hungária ilyen éles játékmodort vett fel ké­sőbb, ami a mieinket is hasonlóra bírta. A bíró mérsékelt volt.

    Nemzeti Sport
    1927.08.29
     
  2. avatar: heimo
     
  3. avatar: fgymat
    2010.12.22, 22:13
    A huszadikszazad.hu szerint a harmadik gólt Kvasz szerezte.

    A szerbek láthatóan „utaznak” Orthra, aki azonban kidriblizi a lerúgási akciókat is. Közben Arsenlevicet a bíró kiállítja, de ugyanerre a sorsra jut Kvasz is, de előbb gólt fejelt: 3:0.


    forrás:
    http://www.huszadikszazad.hu/sport/kozep-europai-kupamerkozesek
     
  4. avatar: Giovanni
     
  5. avatar: Giovanni
    2010.02.21, 14:15
    A wikipedia így közlii: Đorđe Popović

    http://en.wikipedia.org/wiki/OFK_Beograd
     
  6. avatar: Giovanni
    2010.02.21, 14:07
    Az Beogradski SK bajnokcsapata 1930-ból:

    Prvak: BSK (Beograd)
    Tabela:
    1. BSK
    2. Konkordija
    3. Gradjanski
    4. Hajduk
    Najbolji strelac lige: Djordje Vujadinovic 12 golova
    Najcešci sastav BSK-a: Otmar GAZARI, Predrag RADOVANOVIC, Dragomir TOŠIC, Milorad ARSENIJEVIC (Djordje POPOVIC), Miodrag JOVANOVIC, Ljubiša DJORDJEVIC, Aleksandar TIRNANIC (Svetislav GLIŠOVIC), Blagoje MARJANOVIC, Nikola MARJANOVIC, Đorde VUJADINOVIC, Dragoslav VIRIC (Predrag ANTIC)
    Trener ekipe: Antal NEMEŠ (Madjarska)


    http://www.ofkbeograd.net/index.php?id=88
     
  7. avatar: fgymat
    2010.02.20, 15:47
    Továbbjutott a Hungária, 8-2-es összesítéssel.