magyarfutball.hu

Budapesti TC - Ferenczvárosi TC 0 : 1 17:00

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2021.12.13, 18:20
    FTC--BTC 1: 0 (0:0).

    Üllői-uti pálya. —9000 néző. Bíró : Fehéry Ákos.
    A match az első félidőben, amikor csak szi­tált az eső, meglehetősen reális volt. Itt-ott volt ugyan egy-egy tavacska, amiben megakadt a labda, sokat csuszkáltak a játékosok, de az össz- játék még igy is érvényesült.
    A FTC igy állt föl: Ungár—Rumbold, Payer— Kiss, Bródi, Blum-Weisz F., Tóth, _ Pataki, An- tony, Weisz. A BTC csapatösszeállitasa ez volt: Bihary—Kertész, Szendrő—Kovács, Einwag, Kele­men—Dobó, Takács, Horváth, Mészáros, Szántó.
    . Az FTC-nek a védelme volt a föerőssége. Rum­bold és Payer még a sáros pályán sem hibázták s jó napja volt Ungárpak is. Szorgalmasan, ha nem is tulságosan bravurosan játszott a halfsor s igen jó volt a csatársor centere és jobbszárnya..
    Az FTC egy árnyalattal jobb volt a BTC-nál, de csak a hátvédői révén.
    A BTC-nek ugyanis fürgébben mozgott és job­ban is kombinált a csatársorra, de Rumboldon és Payeren megtört minden rohama.
    Horváth és Dobó vezette a legtöbb támadást, sokszor egészen a kapuig, de a goallövésben nem volt szerencséjük. A csapat leggyöngébb játékosa Kelemen balhalf volt, aki mintha ott sem lett volna. Ez magyarázza egyébként Tóth föltűnően jó szereplését is.
    A mérkőzést sok mulatságos eset fűszerezte. Volt, egy tó a klubház felé eső részen, a melyben állandóan tüzes vizicsatat vivtak a játékosok, fürdéssel, szökökuttal és fuldoklási jelenetekkel tarkítva. A közönség humoros oldalát vette a do­lognak és sokat kacagott rajta.
    De akadt másutt is pocsolya, amiben meghömpölyögtek a játékosok, akik hősiesen tűr­ték a rengeteg kellemetlenséget.
    A második félidőben még czifrábban ment minden. Megint csőstül szakadt az eső, rette­netesen megnehezítette a játékot.
    Az FTC izmosabb, nehezebb legénységét kevésbbé viselte meg a nehéz pálya s igy döntő felsőbbségbe került. A 12, percben Antony ideális beadásából Tóth éles lövéssel goalt lőtt, s ezzel eldöntötte a match sorsát, mert később rendszeres játékról már nem is lehetett szó,


    Sporthirlap, 1914 május 11,
     
  2. avatar: seamandarin
    2021.08.23, 19:47
    FTC—BTC 1 : 0.

    Hosszas pourparler előzte meg ezt a döntő jelentő­ségű bajnoki mérkőzést, a mely az égiektől feltétlenül verőfényes s napsugaras tavaszi napot érdemelt volna. De némileg a klub intézői is ludasok, mert hát a sportsmaneknek az időjárással is kell törődniük és előre tud­hatták volna, hogy a Király-dij napja a pesti turf Falb-naptára szerint elsőrendű kritikus nap.
    A BTC a játék megtartása ellen, az FTC pedig a bajnoki match mellett volt. A mérkőzés vezetésével megbízott Fehéry Ákos bíró a pályát bajnoki mérkőzésre alkalmasnak találva, a játék mellett döntött. Ugy az egyesületek, mint a szövetség szempontjából előnyös volt ugyan a játék lebonyolítása már csak a jelenlévő több mint nyolezezer néző miatt is, azonban, hogy ez a sport a játékosok egészségét szolgálta volna, azt nem merjük állítani.
    A csapatok nagy klasszisát az bizonyítja, hogy ugy szólván szakadatlan esőben, csatakos és viztócsás pályán — a kezdet nehézségein átesve — aránylag szép, sőt gyakran nívós játékot produkáltak.
    A zöld-fehérek csapatában ismét szerepelt Rumbold, a kit Payerrel együtt különösen meleg fogadtatásban részesített a bécsi kiváló szereplésükért hálás közönség, Mind a kettőnek nehéz munkája volt a gyorslábú BTC-szélsőkkel szemben, a kik a pálya gyepes szélén nagy rush-sel vitték a labdát. A halfsorban újból láttuk Bródit, mig Weinbert Kiss helyettesítette. Különösen Bródi agi­lis játéka keltett kellemes meglepetést az FTC hívei között. A csatársor a balszárnyon Anthonyval és Weisz Dezsővel állott fel. Előbbi Schlosser posztján volt, utóbbi a szélső helyére került.
    A piros-fehérek a megsérült Kőszegi helyett Ker­tész Gézát állították a hátvédsorba, mig a legnagyobb handicapet a tornaklubnak a fedezetsor jelentette, a melyben a két szélen Kovács és Kelemen, a középen Einwag volt, de csak utóbbi felelt, meg, a többiek alig tudták helyüket megállani. A csatársorban Dobó, Hor­váth és Szántó tűnt ki.
    A mérkőzés alig kezdődött s már Bihari kapuja előtt folyik a játék, a kinek közbelépésére van szükség, hogy a jobbösszekötő váratlan shotját elhárítsa. A BTC is akczióba lép, különösen Szántó és Dobó lerohanásai veszélyesek, de csak Dobó lövése eredményez majdnem goalt. A labda azonban a kapu mellé kerül és csak Dobó maga »akad meg« a hálóban. Rövidesen rá Patakinak nyí­lik alkalma a goallövésre, de Bihari a kapuból kirohanva az utolsó pillanatban ment. Két perczczel a szünet előtt Ungár egy éles shotot kornerre véd, a sarokrúgás azonban nem hoz goalt.
    Félidő 0 :0.
    Szünet után mindinkább kidomborodik az exbajnok FTC fölénye, de csak a 12-ik perczben tudja a jobb­összekötő biztosítani klubjának a két pontot és a mi még fontosabb, a bajnokság második helyét. A goalt követő erősebb tempót három sarokrúgás jelzi. Kettő a BTC csatárait látja frontban, egyet pedig az FTC javára ítél­tek meg. A második BTC sarokrúgás alkalmával a Szántó által irányított labda a kapuba kerül, de mert érintés nélkül került a hálóba, goal-kick következik. A mérkő­zés utolsó perczeiben Dobó és Payer kölcsönös fouljai csúfították el az addig igen fair mérkőzést.

    Az Újság 1914 május 12.