magyarfutball.hu

MTK - MAC 7 : 0 16:00

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1913/1914
referee : Schaschek Ödön
attendance:
  1. Sporthírlap: 10.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2021.12.10, 18:22
    MTK-MAC 7:0 (4:0)

    Üllöi-uti pálya. - 10,000 néző. - Biró: Schaschek Ödön.
    A MAC nagy győzelmek után, látszóan for­májának a tetőpontján állt ki, azt a hitet keltve,hogy végét veti az MTK veretlens gének.
    Az MTK azonban kolosszális formával lepte mega MAC-ot és a közönséget. Különösen a csatár­sora játszott nagyszerűen Tauszig és Szántó ve­zették a támadásokat, a belső csatárok pedig min­den helyzetet kihasználtak s apró passzokkal és szöktetésekkel mindig két-három méter távolságra közelítették meg a MAC kapuját, ugy hogy Dömö­tör a legtöbbször tehetetlenül állt velük szemben. Ebben a manőverezésben különösen a két Konrád volt elsőrangu. A csatársor legjobb játékosa a onban mégis Tauszig volt ha labdahoz jutott, mert mindig az adott helyzethez mert legjobbat csiná ta vele.
    A csatársor különben rekordot teremtett az­zal, hogy minden embere lőtt goalt.
    A halfsorban Vágó végzett nagyszerű munkát.Hlavay végig egyforma tűzzel dolgozott, de csak a második félidőben volt teljesen kifogás­talan. Bírónak könnyű munkája volt a gyönge MAC balszárny ellen.
    Az MTK közvetlen védelmében a nehezebb fel­adat Csüdörre hárult Egyetlen hibát sem csinált.De oszlopként tartotta föl a MAC gyér támadásait Révész is. Knapp néhány veszélyes lövést és centerezést fogott el biztos kézzel. A MAC játéka nagy csalódást keltett.
    Csatársorában egyedül a Rácz—Bodnár pár adott komoly munkát az MTK védelmének. Bodnárt azonban te jesen lefogta Vágó, Rácz pedig egyetlen támadó akcióját sem fejezte be okosan.
    A kudarcot a MAC halfsorának a teljes csődje okozta. Kocsis és Medgyessy keveset értek. Fodor elég jól szedett labdát, de toronymagas rugásokkal adta aztán előre — az elleniéi hátvédeinek.
    Jól és lelkesen egyedül Kehrling és Ocskay játszott. Dömötör néhány szarvashibát csinált, de többször nagy bravurral is védett. A máso­dik goal kivételével egy goal sem volt menthető.
    A mérkőzés igv lolyt le: MTK kezd szél és napellen. A MAC percekig térfelébe szorítja ellenfelét, de Taussig lefutása kiszabadítja. Egy erős rempli-ból kifolyólag tizenegyest ítél a biró, az MTK terhére, amit Bodnár a kapufara lőtt.
    Egy perc mulva kornert ér el az MTK és a 9-ik p.-ben Szántó beadásából Taussig lövi az MTK első goaljat (1:0).
    A 25. p-b n Fodor elfoultolja Ráczot a 16-os vonalon belül. Schaschek biro a vonalról ítél sza­badrugást. A 35. p-ben Szántó erősen csavart labdájat Dömötör a kapuba engedi. 2 :0,
    A 40. p.-ben Tauszig beadását Konrád II a kapuléczre fejeli, de a visszapattanó labdát ujból fejjel a kapuba juttatja (3 :0). A 43. p.-ben Tauszig nagy­szerű kornerét Konrád I kapásból belövi (4:0) Kunst, majd Rácz lövését Knapp védi.
    A második félidő teljesen az MTK támadások jegyében folyik. Rácz lövését Dömötör fogja. A 11.percben Taussig beadásából Rácz lövi az ötödik goalt. Biro szabadrugását Szántó fejeli Dömötör­nek, aki kornerre véd és ebből a 18. percben Rácz szerzi meg a hatodik goalt.
    A 21. percben Taussig egv korneréből lövi Kon­rád II. az MTK hetedik goalját.


    Sporthirlap, 1914 április 27.
     
  2. avatar: seamandarin
    2021.08.01, 21:30
    MTK—MAC 7:0.

    Az MTK aligha számított rá, hogy harsonákkal és ünnepi kórusokkal fogják fogadni, mint Lohengrint, mikor Brabanti Elza előtt megjelen, de viszont arra sem volt elkészülve, hogy az 1913—1914. évi magyar bajnok­csapat létére úgy fogadják az Üllői-uti pályára való lépése­kor, mint a hogy a gyenge képességű renitens, brutálisan játszó és fegyelmezetlen csapatokat sem szokás. Csúf, ízléstelen kórus volt, zajongás, pfujolás, a mihez éles fütyök szolgáltatták a hangszerelést. A barátságtalan fogadtatás után még azt sem csodáltuk volna, ha kedvét veszti a csapat és klasszisán alul szerepel, a kék-fehérek azonban ma nyilván vattával a fülükben játszottak,mert a zsivaj, a lebecsmérlő kiszólások által magát meg­zavarni nem engedve, olyan brilliáns formát játszott ki, mint a sikerekben gazdag tavaszi idényben még egyetlen­egyszer sem. Ez a dicsérő jelző elsősorban a csatársort illeti, a mely, daczára annak, hogy a balszárny szélén a tréningen kívül lévő Szántó állt, olyan remek kombináczióju és észszerű támadásokat produkált, hogy az ellenfél védelmét teljesen megzavarva, aránylag könnyűszerrel érte el meglepetésszerűen magas goalarányu győzelmét.
    A szezónnak kétségkívül egyik legszenzácziósabb meglepetése ez, mert az MTK szinte outsiderként került szembe az atlétákkal. Igen heves küzdelemre lehettünk elkészülve, hiszen a MAC, a BTC és FTC elleni győzelmei után, tehát a legjobb kondicziójában állt szemben a bajnok aspiránssal, a pálya is a sárga-kékek mellett szól, ki más tépázhatná meg a Testgyakorlók veretlenségét, mint ma a MAC ? Az atlétákban meg is volt a jóakarat, hogy legutóbbi bravúrjaikat megismételjék, kitünően startoltak, sőt az első tiz perczben veszélyes riválisok­nak hittük, tizenegyes is kecsegtette őket a vezető goal megszerzéséhez, tiz percz után azonban már a kék-fehérek uralták a mezőnyt és olyan technikai felsőbbséggel ját­szottak, mintha nem is egy klasszisba tartozó csapatok küzdelme folyt volna le a szemeink előtt. Igaz, van a MAC-nak mentsége, nem a vereség ellen, hanem a súlyos goalarányu vereség ellen, mert kapuvédje, Dömötör, botrányos rosszul védte a goalját, a második goal a kezei­ből perdült a hálójába és ez látszólag deprimálta a csapa­tot, a mely azonban, dicséretére szólva, súlyos veresége daczára is az utolsó perczig odaadással, a sikertelenség daczára kedvét nem vesztve igyekezett a goalkülönbség megjavítására.
    A sárga-kékek legjobb embere kétségkívül Kehrling volt, a ki elsőrangú, sőt reprezentatív hátvédjeinket is megközelítő játékot produkált. Nélküle alighanem még csúfosabb vereség éri a csapatot, a melyben Ocskay és a szívós és rendkívül agilis Fodor állták meg dicséretesen a helyüket. Kocsis és Medgyessy, a két szélsőhalf, az MTK jobb- és balszárnyának akczióival szemben szinte tehetetlennek bizonyult. Bodnár fényes stílusban játszott s hogy mégsem birt érvényesülni, az Vágó érdeme, a ki mai fényes játékával Blum reprezentatív posztjának erős riválisa lett. Rácznak néhány szép lerohanása sikerült, hibája, hogy czenterét nem a belső csatároknak, hanem a goalra irányítja, a minek viszont az az előnye, hogy a Knappnál kevésbé jól helyezkedő kapuvédeket zavarba hozza. Auer középcsatár nyilván csak tévedésből került az első csapatba, Ónody viszont néhányszor nagyon elő­nyösen terelte magára a figyelmet. Kunst jelentéktelen.
    Az MTK ereje ma a brilliánsan működő csatársor volt, a mely pompás technikai tudásával szebbnél-szebb támadásokat vezetett egészen az ellenfél goaljának köz­vetlen közelébe. Ez is volt a titka a csatárok mai rend­kívüli goalképességének és a mi ritka eset, mind az öt csatárnak sikerült goalt rúgnia. A csatárláncz legjobb embere Rácz volt, Taussig megerősítette reprezentatív formáját, a két Konrád pedig teljes mértékben érdemessé tette magát a bajnokcsapat csatársorában való posztjára. A fedezetsort nem kell újra felfedeznünk, de Hlavay éppen ma, mintha a jövő vasárnapi válogatott mérkő­zésre való tekintettel, tehát a legjobbkor érte volna el a legjobb formáját. Csüdör legszebb napjaira emlékez­tetően hibátlanul játszott, mig Révész csak a második félidőben elégített ki, az első half timeban ugyanis minden labdája ismét aut-ra került.
    MAC-é a helyválasztás s a szél- és napellenes oldalon játszó MTK az első tiz perczben erősen visszaszorul, goalját azonban csak Rácz czentere veszélyezteti, a melyet Knapp fog el. Kunst támadását Biró erőszakosan akasztja meg, a mit Schaschek Ödön biró tizenegyessel torol meg. Bodnár irányítja a tizenegyest, de a földbe rúg s igy a labda erőtlenül a bal kapufára vágódik (5. p.). Az atléták tovább szorongatnak, mig az MTK első tá­madása kornert eredményez (8. p.). majd Szántó magas czenterét a labdára startoló Taussig nagy erővel a bal­sarokba plaszirozza (9. p.) 1:0. A kék-fehérek vezető goalja után hosszú ideig középen, a labdákért folyik a küzdelem, majd a MAC kerül ismét offenzivába és Ónody, Rácz meg Bodnár shotjait Knapp szép stílusban védi. Fodor csúnyán belerúg Ráczba, a ki azonban rövid kín­lódás után tovább játszik. Konrád II. szökteti Szántót, a ki néhány lépésről a goalra irányit olyan erővel, hogy a labda Dömötör kezéből a hálóba perdül (35. p.) 2:0. Taussig czenterét Konrád II. fejeli, a labda a goalfára pattan, onnan ismét Konrád II. fejére kerül, a ki most már védhetetlenül rendeltetési helyére juttatja (40. p.) 3:0! Két perczczel későbben már a negyedik goal is terheli a MAC hálóját. Taussig kornerét ugyanis Konrád I. három lépésről értékesíti. Az utolsó három perczben terét azonban Knapp védi és kornerük sem változtat az eredményen.
    Félidő 4:0.

    Szünet után már döntő fölénybe kerül az MTK. Taussig, majd Konrád II. lövéseit csak a goalfa menti. Tizenkét percz után ötre szaporítják goaljaikat a kék­fehérek Konrád I.—Taussig remek öeszjátékából és az ideálisan czenterezett labdával Rácz könnyűszerrel goalt rúg. Szabadrúgásból Szántó fejesét korner árán menti Dömötör, s a sarokrúgás Biró fejéről, s onnan a lesben álló Rácz fejéről a hatodik goalt eredményezi (16. p.). Rácz remek czenterét Dömötör ismét kornerre védi s a Taussig által irányított sarokrúgást Konrád II. védhetetlenül a balsarokba továbbítja (19. p.). A hátralevő időben a MAC és MTK egy-egy kornerrel veszélyeztet, mig az utolsó perczekben a küzdelmet fel nem adó atlétákat; látjuk frontban.

    Az Újság 1914 április 28.
     
  3. avatar: heimo
    2017.10.03, 18:37
    kép

    kép
    A Magyar Atlétikai Club mérkőzése a Magyar Testgyakorlók Körével. A bajnokság egyik legnagyobb szabású küzdelmének ígérkezett az MTK-nak a MAC-cal való találkozása. Az MTK 7:0 arányú kolosszális győzelme azonban keserű csalódást okozott a MAC híveinek, akik a „33“-asok, a BTC és az FTC-on aratott győzelmek után hinni sem mertek az MTK sikerének valószínűségében. A MAC jobb eredményt érhetett volna el, ha nem Dömötör véd. Az MTK minden lövése válságos helyzetbe sodorta a MAC csapatát, melynek kapusa 3 goalt védhetett volna. Középső képünk a mérkőzés legszebb goalját mutatja be, alsó képünk pedig Knappnak, az MTK kapusának sikerült védését ábrázolja.
    (Eredetileg egy három képes összeállítás - az első kép egy atlétikai versenyt ábrázolt - heimo)

    Tolnai Világlapja, 1914. május 10.