magyarfutball.hu

Nemzeti SC - UTE 1 : 5 12:00

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2021.07.30, 22:44
    UTE—NSC 5:1.

    Szenvedelmes viták előzték meg e bajnoki mérkő­zést. A Labdarugók Szövetsége nem respektálta az NSC pályaválasztási jogát, hanem a UTE footballintézőjének kifogásait elfogadta és nem kötelezte az UTE-t, hogy az NSC által választott Hungária-uti pályán játszsza le bajnoki mérkőzését. Az NSC retorzióval élt és kivitte az UTE-t a Törekvés SE halom-utczai pályájára, a me­lyen vasárnap délután találkoztak a fenti csapatok, bogy a pontokért folyó öldöklő harczukat végigküzdjék.
    A két klub híveivel telt meg a halom-utczai pálya, melyre a déli nap heve tűzött. Érthetően nagy izgalom fogta meg a lelkeket. Érezte mindenki, hogy ez a mérkő­zés döntő fontosságú mind a két klubra néve.
    Pontban tizenkét órakor m gjelentek a csapatok pályán. Korkes Mór biró hét perczczel tizenkét óra után megadta a jelet a kezdésre (NSC nap és szél ellen játszik) s két perczczel később már goal terhelte Burrián hálóját. Goda, az UTE középcsatára offside-állásból fejelte a vezető goalt. Az újpestiek váratlan sikere pillanatokra letörte a fehér-feketéket, s védelmük tétovázó játéka a negyedik perczben Besenczi éles lövése révén meghozta az újpestiek második goalját. Két goal előny! A nemzetiek lábrakapnak és sürü támadással igyekeznek eredményt elérni. A tizedik perczben Székely és Szüry összjátékából az utóbbi szép goalt lő. Izgalmas perczek következ­nek. A közönség tombol, a nemzetiek hívei kiegyenlí­tésre buzdítják csapatukat. Már-már ugy látszik, hogy sikerűlni fog a kiegyenlítés, mert az UTE legénysége erő­sen a védekezésre szorul. A nemzeti csatárai azonban (Szegedi, Faragó) a legelőnyösebb helyzeteket is képte­lenek kihasználni. A 19-ik perczben Molnár III. gyors tá­madást vezet és szép összjáték után a neki visszapasszolt labdát a nemzetiek hálójába helyezi. A fehér-feketék energiája ekkor megtörik, az újpestiek lesznek a helyzet urai, a mit kihasználva, Schwarcz a 26-ik perczben újabb goallal növeli az UTE előnyét. Ezután mind a két rész­ről lanyhul a tempó.
    Félidő 4 :1 az UTE javára.
    A második félidőt az UTE támadása vezeti be, s harmadik és ötödik perczben eredménytelen kornert rúg. Ezután az NSC, jól kombináló, de goaliszonyban szenvedő csatársora támad. Szegedi a 12-ik perczben közvetlen közelről a háló fölé emeli a labdát ; az NSC-csatársor majd minden tagjának lövése gondosan elkerüli az UTE-kaput. A. sok sikertelenség kedvét szegi a fehér-feketéknek és megadással tűrik, hogy Molnár III. a 38-ik perczben ötre szapoitsa az újpestiek goaljainak a számát. Az NSC kornere fejezi be a reájuk nézve szomorú eredménynyel végződött mérkőzést.
    A játékot mindkét részről általában idegesség, sok befejezetlen akczió és gyakori durvaság jellemezte. A nemzetiek két szélsőfedezete erősen formáján alul játszott. Csatársoruk goalképtelen és a máskor megbízható Burrián is bizonytalanul védett. Csakis Szüry és Posner játéka elégített ki' bennünket. A győztes csapatban Neumman, Molnár III. és Besenczi játéka tűnt ki.
    Korkes bíró erős kézzel vezette a mérkőzést.
    *
    .Hogy beszámolónk teljes legyen, szükségesnek tartjuk ideiktatni a mérkőzés epilógusát is. A mikor Korkes biró a match végét jelezte, Molnár II. (UTE) odarohant Burriánhoz (NSC), teljes erővel hasbarugta és ököllel az arczába vágott. Burriánt Langfelder Ferencz, a Labdarugók Szövetsége igazgató-tanácsának tagja, s az UTE footballintézője a határbirók (az egyik határbiró Schwarcz Ernő, az ismert nehézsúlyú birkózó volt) se­gítségével megakadályozta abban, hogy támadóján nyom­ban elégtételt vegyen, s így a nagyobb verekedés elma­radt. A szövetség fegyelmi bizottságának lesz a feladata, hogy szokott erélyével járjon el ebben az ügyben is és necsak a megtámadott játékosnak szolgáltasson elégtételt, hanem a magyar footballsport érdekében szigorúan bün­tesse meg azt a játékost, a ki ily súlyosan megfeledkczeett magáról.

    Az Újság 1914 március 24.
     
  2. avatar: heimo
    2017.09.17, 11:19 (szerk.: 2017.09.17, 11:19)
    UTE-NSC 5:1 (4:1).
    Halom-utca. 500 néző. Bíró: Korkes Mór.

    Az NSC játékosoknál sehogyan sem felelt meg a homokos talaj, technikai tudásukat nem tudták érvényesíteni. Az UTE kivételes szerencséjének és nyugodt játékának köszöni győzelmét. Három perccel a kezdés után már két goal volt az NSC hálójában. Az elsőt Novák beadásából Goda fejelte, a másodikat Molnár III. lőtte Kovács és Burián hibájából. Faragó passzából Szuri lőtte az NSC egyetlen goalját a 10-dik percben. Burián könnyelműsége segítette az UTE-t két újabb goalhoz. Molnár III. (15 p.) és Fekete (20 p.) révén.

    A második félidőben az NSC volt a többet támadó és szebb összjátékot produkáló csapat. Az UTE azonban hosszan előreadott labdákkal dolgozva verte vissza a támadásait. Novák előrevágott labdájával lőtte Molnár III. az UTE ötödik goalját a 30-dik p.-ben.

    Csúnya fináléja volt a mérkőzésnek. Az ötödik goalnál Molnár III. beleszaladt Buriánba, a ki megöklözte. Az incidens elkerülte a bíró figyelmét. A mérkőzés lefújása pillanatában Molnár megtorlásul arcon ütötte Buriánt. A pályára futó Schwarcz Ernő határbírónak, a nehézsúlyú birkózónak a közbelépése elejét vette a nagyobb botránynak.

    Sporthírlap, 1914. március 23.
     
  3. avatar: heimo
    2017.09.17, 11:15 (szerk.: 2017.09.17, 11:20)
    Újpesti Torna Egyesület— Nemzeti Sport Club 5:1 (4:1).

    A meccset sajátságos körülmények között vívták meg a kőbányai Törekvés-pályán. A pályaharc kényszerítette a NSC-t arra, hogy oda tűzze ki a mérkőzést s hogy déli tizenkét órára szólítsa ki Kőbányára az újpesti csapatot. A mérkőzés a NSC lesújtó vereségével végződött, noha a mezőnyben jobban játszott ellenfelénél. Az UTE azonban eddig példátlan szerencsével küzdött. Két gólt csinált az első két percben Goda, illetve Molnár III. révén, a mivel deprimálta a NSC csapatot. Röviddel rá sikerült ugyan Szurinak Faragó beadásából gólt lőni s ezzel új erőre serkenteni a csapatát, de Burrián kapus könnyelműsége még két gólhoz segítette az UTE-t (Molnár III. és Fekete révén), a mi azután megpecsételte a meccs sorsát. A második félidőben döntő felsőbbségbe jutott a NSC, de eredménytelenül, még az UTE-nak sikerült egy lerohanása, a minek a befejezéséül Molnár III. az ötödik gólt rúgta. Biró Korkes Mór volt.

    Budapesti Hírlap, 1914. március 24.