magyarfutball.hu

UTE - Törekvés SE 4 : 3 14:00

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2021.07.28, 19:31
    UTE—Törekvés 4 : 3.

    (Határ-utczai pálya.) Az őszi forduló fináléjának legnagyobb meglepetését az UTE biztos győzelme kel­tette. Az újpestiek óriási lelkesedéssel küzdő csapata a két kitiltott játékosán kívül még két más emberét is nélkülözte, annak daczára fürge mozgásával meglepte a bajnokság élén szereplő vasutas csapatot, a második félidő végéig alig engedte szóhoz jutni s a már 3 : 0-ra, majd 4 : 1-re álló súlyos vereséget a Törekvés a forszírozott irama által visszaesett UTE-val szemben az utolsó öt­-hat perczben tudta csak egyenlő erőkre valló 4: 3 goal­arányu vesztett matchre átváltoztani.
    A győztes csapatból igen előnyösen tűnt ki a beteg Kazár helyett a kapuban szereplő Weiner, nyugodt játé­kával és kitűnő helyezkedés képességével különösen az utolsó perczek Törekvés-finishében jó szolgálatokat tett csapatának. Igen agilisán dolgozott a halfsor, a melyből külön meg kell említenünk Kuschnert, a ki az első fél­időben véletlen összefutás alkalmával szenvedett súlyos fejsérülése daczára fáradhatatlanul végigküzdötte a matchet. Győzelmét azonban az UTE elsősorban mégis a csatársor balszárnyának köszönheti, Besenczi és Mol­nár III. gyors támadásait ugyanis a lassan mozgó Törekvés-védelem nem tudta sikeresen feltartóztatni.
    A vasutascsapat Achilles-sarkát az utolsó matchen Dürr képezte, a kit az újpestiek nagy rush-sel előretörő csatárai váratlan lövéseikkel teljesen megzavartak, a minek következtében két védhető lövésből is goal esett. A Törekvés többi játékosait is meglepte a lebecsült UTE agilitása s ezért összjáték helyet - főleg egyéni játékkal próbáltak eredményt elérni, de csak az utolsó tiz percz­ben tudták kijátszani rendes formájukat, a mivel, ha az elvesztett pontokat már visszaszerezni nem is tudták, a vereséget mindenesetre sikerült enyhíteniük.
    Már az első perczekben a lila dreszszes újpesti csapat van az ellenfél kapuja előtt és az 5-ik perczben Fekete beadásából Besenczi megszerzi a vezetést. A fél­idő végéig változatos játék folyik, tböbnyire azonban Újpest támad és akczióik a kapu előtt is veszélyesebbnek mutatkoznak. A 30-ik perczben a fejelni akaró Kuschnert a labdára rohanó Ging fejen rúgja s a vértől elborított Kuschner csak szünet után tud bekötött fejjel ismét tovább játszani.
    Félidő 1 : 0.
    Szünet után a Törekvésre mosolyog a szerencse, de a Fürst handse miatt megítélt tizenegyest Ging nem tudja értékesíteni. UTE látva, hogy a vezető goallal még korántsem nyerte meg a matehet, teljes erővel arra töre­kedik, hogy előnyét növelje. Ez sikerrel is jár és a 11-ik perczben Molnár III. Fekete beadásából, a 21-ik perczben pedig Besenczi Breznyik átadott labdájából háromra szaporítja a goalokat. Öt perczczel később kornerből Salamon fejese a Törekvés első goalját eredményezi, a melyet, azonban egy perczen belül az egyedül lefutó Molnár III. egalizál. Az utolsó perczekben Törekvés be­szorítja ellenfelét s Borisz a 39-ik és 42-ik perczben újabb két goalt szerez, a kiegyenlítő goal azonban UTE szeren­csés védőjátéka folytán elmarad.
    A fair mérkőzést körülbelül ötszáz néző előtt Izsó László vezette.

    Az Újság 1913 december 2.
     
  2. avatar: heimo
    2017.09.16, 16:06 (szerk.: 2017.09.16, 16:45)
    Újpesti Torna-Egyesület—-Törekvés Sport- Egyesület 4:3 (1:0).

    A mérkőzés az óbudai határ-utcai pályán folyt le 800 néző előtt. A bajnokság utolsó helyén álló újpesti csapat derekasan megemberelte magát, s noha Kazár kapus és Kovács helyén Weiner, illetve Rozmann tartalék játékosok játszottak, mégis becsületesen küzdve kivívta a győzelmet. Az UTE főként a gyors szélső csatázóinak köszönheti az értékes diadalt, amely alaposan javított a helyzetén. A vasutas csapat nehézkes védelme nem tudott boldogulni az újpestiek fürge csatázósorával s mire érvényesült a nagyobb állóképessége, már késő volt — elvérzett a meccs.

    Az első félidőben az UTE volt a jobbik csapat. Gyorsabb volt és hasznosabban kombinált. Az újpestiek támadásával kezdődött a játék. Az ötödik percben Fekete átfutotta az ellenfél védelmét s beadásából Besenczy az UTE vezető gólját lőtte. A harmadik percben Kuschner fejeselni akart egy alacsony labdát s a belefutó Ging úgy fejen rúgta, hogy nyomban elöntötte a vér. Kuschner csak a második félidőben játszhatott tovább. Szünet után a Törekvésnek alkalma nyílt a kiegyenlítésre. Fürst handse miatt tizenegyest ítéltek, de Ging a kapus kezébe rúgta a labdát. Ezután az UTE került offenzívába s előbb Molnárnak, majd Besenczynek sikerült gólt lőni (3:0 ). A huszonha todik percben Salamon kornerből a Törekvés első gólját fejeselte a kapuba, mit azonnal visszaadott (4:1). Az utolsó tíz percben a Törekvés döntő felsőbbségbe került s Borisznak sikerült a harminckilencedik, majd a negyvenedik percben két góllal szépíteni a váratlan vereséget. Bíró: Izsó László volt.

    Budapesti Hírlap, 1913. december 02.
     
  3. avatar: heimo
    2017.09.16, 15:56
    UTE—Törekvés 4:3 (1:0). Határ-utca. 500 néző. Biró: Izsó.

    A nap legnagyobb meglepetése, amely azonban majdnem hogy szenzációs volt, amennyiben hét perccel a befejezés előtt az UTE. még 4:1 arányban vezetett. A MLSz. sújtó büntetése tehát nem deprimálta az újpestieket, akik fanatikus lelkesedéssel indultak a küzdelembe, annak ellenére is, hogy amúgy is tartalékos csapatuk még a beteg Kazár nélkül állott ki. Öt percnyi tüzes játék után Fekete balszélső beadásából Besenci az első gólt lövi. Ez teljesen megzavarja a vasutas csapatot, amely csak negyedórai játék után kerül fölénybe. Ámde a kis pályán a kapkodó csatársor sehogy sem tud érvényesülni a tömör UTE védelemmel szemben és elmúlik a félidő anélkül, hogy a Törekvés kiegyenlíthetett volna.

    Szünet után mindenki az UTE összeroppanását várja, különösen mikor a bíró tizenegyest ítél a Törekvés javára. Weiner azonban, az UTE pompásan védő tartalékkapusa, nagyszerűen fogja Horváth lövését Ez a siker szinte felvillanyozta a lila-fehéreket, akiknek áttöréseik gyors egymásutánban sikerrel jártak. A 11. percben Molnár III., majd a 21. percben Besenci lő gólt, amelyeket bizony Dürr kivédhetett volna. Majd egy kornerből Boris fejeli a Törekvés első gólját (28. perc), mire a 34. percben Fekete messziről lőtt labdája a válasz, amely Dürr feje fölött repül a hálóba. A 38. percben Nyilas éles lövése a második és a 43. percben Boris fejese a harmadik gólt hozza meg.

    Sport-Világ, 1913. december 01.
     
  4. avatar: heimo
    2017.09.16, 15:52
    UTE Törekvés 4:3 (1:0). Határ-ut Biró: Izsó László.

    Az újpesti csapat lelkesedéssel és kedvvel pótolta az elveszett saját pálya előnyét s noha Kazár és Kovács helyén Weinert, illetve Rozmannt játszotta, mégis becsülettel kiverekedte a győzelmet.

    Az UTE csapat a fürgeségével nyerte meg a matchet. A Törekvés védelme lassú volt Besenczy és Molnár IV. lefogására, s mire érvényesült a különb állóképessége, már három goallal (4:1) vezetett az UTE, amit a legnagyobb erőfeszítéssel sem tudott behozni.

    Az ujpestiek támadásával kezdődött a játék. Az 5. percben Fekete átfutotta az ellenfél védelmét s beadásából Besenczy az UTE vezető goalját lőtte. A 30. p.-ben Kürschner fejeselni akart egy alacsony labdát s a belefutó Ging úgy fejen rúgta, hogy nyomban elöntötte a vér. Kürschner csak a második félidőben játszhatott tovább.

    Szünet után a Törekvésnek alkalma nyílt a kiegyenlítésre. Fürst handse miatt tizenegyest ítéltek, de Ging a kapus kezébe rúgta a labdát. Ezután az UTE került offenzívába s előbb Molnárnak majd Besenczynek sikerült goalt lőni. (3:0), A 26 perczben Salamon kornerből a Törekvés első goalját fejeselte a kapuba, amit azonban Molnár Ödön lerohanva a védelmet, azonnal visszaadott (4:1). Az utolsó tíz percben, a Törekvés döntő felsőbbségbe került s Borisznak sikerült a 39, majd a 42 percben két goallal szépíteni a váratlan vereséget.

    Sporthírlap, 1913. december 01.