magyarfutball.hu

UTE - Postás 2 : 5 14:00

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: heimo
    2016.12.08, 22:26
    Postás—UTE. 5:2. Múlt szezonban 2:0.

    Nagy fontosságú volt e mérkőzés a Postásokra nézve, mert ettől függött az, vajjon megnyerik-e az idei bajnokságot. Ez a tudat óriási lelkesedést öntött a csapatba, mely minden tudását és erélyét latba vetette, hogy méltó ellenfelével szemben a győzelmet biztosítsa. S tényleg ez a törhetetlen erély szerezte meg számára ezt a meglepetésszerűen nagy gólarányu győzelmet s ezzel Magyarország 1905. évi labdarugó bajnokságát.

    A két csapat a következő volt:

    Postás: Bádonyi—Bodor, Fekete—Korda, Koltai, Virág—Balló, Buda, Ligeti, Kertay, Holub.
    UTE.: Schwarc—Molnár I., Rozmann—Fandl, Szabó, Barcsay—Prácser, Novák, Petz, Molnár II., Fejér.

    Az első félidőben (2:2) rendkívül heves a küzdelem s a két csapat annyira egyenrangú, hogy nem lehet tudni, melyik győz. A második félidőben a Postások fizikai fölénye azonban eldönti a játék sorsát. Biró : Szüsz Hugó (33FC.) volt.
    A mérkőzést Újpesten elég nagy és zajos közönség nézte végig.


    Nemzeti Sport, 1905. december 03.
     
  2. avatar: heimo
    2016.12.08, 22:20 (szerk.: 2016.12.08, 22:21)
    Postás — U. T. E. 5:2.

    A Posta- és Távirda- Tisztviselők Sport- Egyesülete utolsó mérkőzésével veretlenül nyerte meg az idei bajnokságot. A győzelem méltatására annak idején vissza fogunk térni, most csak az Újpesti Torna-Egyesület csapatán aratott győzelméről lesz szó. A népszigeti pályán találkoztak a csapatok s a mérkőzés külső képe és nagyrészt tartalma is méltó volt egy bajnoki végküzdelemhez. Egyrészt a legjobb magyar védelem munkája, másrészt egyik legkiválóbb forwardssorunk tervszerű és szép működése mindvégig lekötötte a nézők figyelmét. A match izgatóan érdekes, tempóban gyors, küzdelemben elszánt, sőt vége felé durvaságokban is bővelkedő volt. A Postások nagy fizikai ereje alaposan megviselte a testileg jóval gyengébb, de energiában velük egyenlő, tudásban pedig némileg felülmúló ellenfelüket.

    A Postások ugyanazzal a csapattal állottak ki, mint a M. A. C. ellen. Előre bocsájtjuk, hogy Biny és Túri hiányát nem tartjuk hátrányosnak a csapatra nézve. Sőt ellenkezőleg. Az előbbit pótló Bodornak e mérkőzésre már megvolt a kellő trainingje s igy újra az a fényes játékos volt, mint annakelőtte, midőn állandóan hátvéd szerepben játszott. Kitűnő szedőképessége, hatalmas és minden helyzetből biztos rúgásai, gyorsasága és jó fejjátéka kiváló backké avatják. A Túri helyét betöltő Korda jó technikájával, észszerű játékával elődét messze túlszárnyalja; egyesülete — igen helytelenül — csak mérsékeltebb fizikuma miatt nem teszi őt be állandóan az első csapatba. A védelemben kivülök — és általában is — elsősorban Koltait kell felemlítenünk. Játéka határozottan klasszis. Szedése, helyezkedése és gyönyörű labdaleadása mesteri s főleg neki köszönhetik a Postások győzelmüket. A védőjátékosok közt tudás dolgában az utolsó, de durvaságokban az első Virág volt. Fejér—Molnár II. összjátéka folytán ide-oda futkosott s minthogy labdát nem talált, hát rúgott, gáncsolt és remplizett, amikhez aztán alaposan értett is. A csatársor ezúttal is tervszerütlenül, összjáték nélkül dolgozott. Balló és Holub egyénileg jók; Kertay még Virágon is túltesz. Alaposan kezeli ellenfeleit akár gyomron, akár nyakon. Ligeti már is tanult tőle. Buda aránylag szelid s elég jól lő.

    Az U. T. E. támadósora tán ez alkalommal játszott e szezonban a legjobban. Tartalmas összjátékuk, gyorsaságuk már a 30-ik másodperczben eredményhez juttatta őket. Technikájukkal és jó cselezésükkel sokszor keresztültörtek a Postás bástyaszerü védelmén. Molnár II. lenne a leghasznosabb csatár, de nem birja megállani, hogy az ellenfél szabálytalanságait ne revanchirozza. A védelemben Barcsay — Fandl voltak a legjobbak. Szabó tulmagasan játszott és sokszor összetűzött Kertayval. Rozmann elég jól játszott, de Molnár I., ha végig szépen is dolgozott, két hibájával veszélyes helyzetet teremtett. E mérkőzésen alaposan megbosszulta magát az a körülmény, hogy az U. T. E.-nek nincs kapusa. Hárommal is kísérleteztek már s hogy eddig nem volt nagyobb panasz rájuk, csak annak tudható be, hogy alig akadt dolguk. Tudás mind a háromnál hiányzik s Schwarzot csak nagy ambicziója juttatta a kapuba. A bekapott öt goal könnyűszerrel védhető lett volna s tán egy volt szép lövés eredménye. Ha fordítva állottak volna a goalvédők, az ellenkező eredményről számolhatnánk be.

    Szűsz Hugó (33-as) bíráskodása mellett, következő csapatok vették fel a harczot:

    Postás: Bádonyi — Bodor, Fekete — Virág, Koltai, Korda — Balló, Buda, Kertay, Ligeti, Holub
    U.T.E.: Schwarz — Molnár I., Rozman — Barcsay, Szabó, Fandl — Prácser, Novák, Petz, Molnár II., Fejér.

    Újpest a kezdő. A csatárok gyors passzjátékkal a Postás-kapu előtt teremnek és Molnár II. félpercz múlva védhetetlen goalt lő. Újpest lelkesülten folytatja támadásait. Prácser éles lövése kapu mellé kerül, Novák lövését Bádonyi védi. A 12-ik perczben Kertay lefut, a lesben álló Holubhoz passzol, ki goal felé fut. U.T.E. védelme eleinte habozik, várva a biró füttyét, midőn ez késik, Rozmann Holubra megy, de a kapuból kifutó Schwarz félrelöki őt, mire Holub kényelmesen kiegyenlít, a bíró pedig megítéli a goalt. Újabb felállás után változatosan folyik a játék, a hátvédeken megtörik minden támadás. Egy ízben Ligeti egy nagyon előreadott labda után futott, de már csak a határvonalon túl foghatta el, a nagy iramban utána futó Molnár I. már nem volt képes fékezni és elcsapta, az erre megítélt szabadrúgás Ballóhoz jutott, ki a labdát, az őt fedező játékossal együtt, a szó szoros értelmében, a goalba nyomta. (21 percz) Kezdésre a lilák erélyesen támadnak, Fejér lefutja Virágot és Bodort kicselezve centerez, Novák pedig élesen a kapu balsarkába fejeli a labdát s kiegyenlíti az eredményt (25 percz) Ezután rövid ideig Postás támad. Holub éles lövését Schwarz kornerre védi. A Postások kornerrugása azonban nem hoz követlen veszélyt. Majd Prácser tör keresztül a védelmen s közeli lövését Bádonyi szépen védi. A félidő végén Petz kiszökik s Bodor csak kornerre menthet. A jól beadott kornerből Szabó élesen a kapu fölé fejel. Félidő 2:2.

    A második félidőt a Postások támadása nyitja meg s már a harmadik perczben egy kavarodásból belövi Koltai a labdát, megszerezvén a vezető goalt. Kezdés után vagy 20 perczig Újpest valósággal kapujához szögezi ellenfelét. A csatárok gyönyörű összjátékkal állandóan a Postás kapu előtt táboroznak, de ezek önfeláldozó és szerencsés védelme mindent ment. Petz éles lövése kapu mellett süvít el. Egymásután három kornert rúgnak a lilák. Fejér lövését Bodor fejjel a goal felé továbbítja, de Bádonyi az utolsó pillanatban ököllel kivágja. Barcsay, Novák, Molnár II. lövéseit bámulatos hidegvérrel védi, mig Fandl hosszú rúgása hajszálnyira kerüli el a kaput. Fekete egy hatalmas rúgásával Buda lefut, lövése a kapufát éri és innen goalba pattant. (27 percz). Néhány perczig még Postás támad, de Újpest csakhamar kornerhez jut, melyet Novák a goalba fejel, honnan viszont Koltai kifejeli. Egy ívben jövő labdát Molnár I. Schwarzra akar bízni, de ez tétlenül áll kapujában, mire az előretörő Kertay az ötödik goalt lövi (34 percz.) A hátralevő időben lanyha és változatos a játék. Fejér kicselezi Bodort, mire ez kézzel lefogja. A szigorított szabadrúgás a teletömött postás-kapuról visszapattant. Prácser lövése teszi kétségessé még a goalarányt, de ettől is megmenekülnek a Postások. Korner 6:2 Újpest javára.

    Szűsz Hugó ezúttal nem volt a szokott jó biró, mindkét részről sokat elnézett.


    Sport-Világ, 1905. december 03.
     
  3. avatar: heimo
    2016.12.08, 22:05 (szerk.: 2016.12.08, 22:05)
    A Postások—Újpesti Torna-Egyesület matche az előbbi 5:2 arányú győzelmével végződött. A Postások jobbak voltak ellenfelüknél; az első goalt a U. T. E. rúgta szép lerohanás révén. Első félidő eredménye 2:2. A másodikban a Postások fölénybe jutottak s biztosan nyerték meg az év utolsó mérkőzését. Újpestieknél Molnár I. játéka érdemel dicséretet; a Postásoknál Kohlbauer és Bodor magaslottak ki kiváló játékukkal.

    Bíró:Szüsz Hugó (33. F. K.) volt.


    Pesti Napló, 1905. november 27.
     
  4. avatar: heimo
    2016.12.08, 22:01 (szerk.: 2016.12.08, 22:01)
    A Népszigeten nagy közönség nézte végig a Postások és az Újpesti Torna-Egyesület bajnoki mérkőzését. Az újpestiek az őszi fordulóban szenzációs eredményeket értek el és igy óriási érdeklődéssel várták, miképpen fogják helyüket megállani a Postásokkal szemben. Az első félidőben az újpestiek kezdték a játékot és a nélkül, hogy ellenfél érintette volna a labdát, benn volt a Postások kapujában. Néhány perc múlva már kiegyenlítő gólt rúgtak és később a vezetést is magukhoz ragadták a postások. Az újpestiek nagyszerűen játszó csatázó sora a félidő vége felé megszerezte a kiegyenlítő gólt. A második félidőben már lassúbb lett a tempó, az újpestiek kénytelenek voltak meghajolni a Postások felsőbbsége előtt. Kertay, Buda és Koltai révén három gólt csináltak a fehér-zöldek és igy a mérkőzés öt góllal kettő ellen végződött a Posta- és Távirótisztviselök Sportegyesülete javára.

    Az egyesületek második csapatai is mérkőztek a szövetségi- díjért. Győztes lett öt góllal egy ellen a Postások második csapata.


    Budapesti Hírlap, 1905. november 27.
     
  5. avatar: heimo
    2016.12.08, 21:47 (szerk.: 2016.12.08, 21:48)
    Posta- és Távirda Tisztviselők Sport Egyesülete — Újpesti Torna Egylet 5:2.

    Egyik legszebb mérkőzése volt az őszi szezonnak. A Postások győzelméhez kétség nem fért s bár a játék elején az ellenfelek egyenlők voltak, a második félidőben a Postások végig fölényben vannak. Az Újpestiek szépen összejátszottak, de nem mutattak valami nagy lövő képességet, dacára ennek a csapat a játék első felében elérte a vezető goalt s az első félidőt eldöntetlenül 2:2 tudta kihúzni.

    A második félidőben a Postások öldöklő tempót diktáltak és nagy lendülettel támadtak. Koltai és Bodor nagy energiával dolgoztak, hogy megszerezzék csapatuknak a vezető goalt, ami sikerült is. A játék vége felé szabálytalanságok fordultak elő, miket a biró Szüsz Hugó, nagy szakavatottságga] intézett el.

    A II. csapatoknál 5:1 arányban szintén a Postások győztek.


    Pesti Hírlap, 1905. november 27.