magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre Spartacus SC - Budafoki MTE-Kinizsi 2 : 0 16:00

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2019.11.30, 21:19 (szerk.: 2019.11.30, 21:19)
    Békéscsaba—Budafok 2:0 (0:0)
    Békéscsaba 15 000 néző. V: Kristóf A.
    Békéscsaba: Tasnádi — Dobó, Láza, Schneider, Kerekes (Zsíros, a 70. percben), Vágási, Zielbauer, Moós, Dávid, Németh, Királyvári. Edző: Babolcsay György.
    Budafok: Németh — Szöllősi, Kapitány, Tóth, Tátrai, Szőke, Fazekas, Kalmár II, Nell, Kalmár I, Kolbert. Edző: Dobes Gyula.

    16. perc: Tátrai, Fazekas adogatás után Kalmár I, a kifutó Tasnádi mellett, a kapu fölé emelt
    36. perc: Királyvári kapásból, 5 méterről a léc fölé bombázott.
    42. perc: Kalmár I közelről, el- hirtelenkedve, mellé durrantott.
    47. perc: a játékvezető hosszabbított. Dávid távoli labdája a felső lécről került az alapvonalon túlra.

    SS. perc: Zielbauer egy, már elveszettnek látszó labdát megszerzett, kicselezte Tóthot, az alapvonal mellől beadott, és a védők gyűrűjéből kirobbanó Királyvári mélyen lehajolva fejelt a bal alsó sarokba, 1:0.
    68. perc: Kalmár I közeli, jobb sarokba tartó lövését Tasnádi bravúrral tenyerelte szögletre.
    72. perc: a budafoki védelem fedezetlenül hagyta Moóst, aki 11 méterről a kapu jobb oldalába bombázott, 2:0. A budafokiak lest reklamáltak, Kalmár II megsértette a partjelzőt és ezért a kiállítás sorsára jutott. A vendégek csak 2 perc múlva, nagy huzavona után voltak hajlandók kezdeni.
    87. perc: Moós tiszta helyzetből a kapu fölé lőtt.

    Már az első félidőben feltűnt: a vendégek úgy harcoltak, mintha az ő feljutásuk függött volna a mérkőzéstől. Ez a harcmodor meglepte a csabaiakat, így az I. félidő kiegyenlített volt. Fordulás után a Békéscsaba óriási iramot diktált, támadást támadás után vezetett. Az 1:0 birtokában már nyugodtabban futballozott, a vendégek viszont egyre idegesebbek lettek!
    Jó: Tasnádi, Láza, Schneider, Moós, Dávid, Királyvári, Németh, ill. Kapitány, Tóth, Tátrai, Fazekas

    2. Békéscsaba 33 17 10 6 41-25 44
    ...
    8. Budafok 33 11 11 11 38-44 33


    Népsport, 1974. június 10.
     
  2. avatar: bbsz
    2019.11.30, 21:06 (szerk.: 2021.01.24, 00:50)
    A lila-fehérek az NB I kapujában!
    Bcs. Előre Spartacus—B. MTE Kinizsi 2-0 (0-0)


    Békéscsaba, 15000 néző. V: Kristóf (8)
    Előre Sp.: Tasnádi (8) — Dobó (7), Láza (8), Schneider (8), Kerekes (7), Vágási (7), Zielbauer (7), Moós (8), Dávid (8), Németh (7), Királyvári (8). Edző: Babolcsay György.
    B. MTE Kinizsi: Németh (6) — Szöllősi (5), Kapitány (7), Tóth (7), Tátrai (7), Szőke (5), Fazekas (7), Kalmár II (1), Nell (5), Kalmár I (5), Kolbert (5). Edző: Dobes Gyula. Szögletarány: 4:3 (2:2) a Bcs. Előre Spartacus javára
    Csere: Kerekes helyett a 70. percben Zsiros (—);

    Nagy lendülettel kezdett a hazai csapat, de a fiúkon látszott, hogy a nagy tét — nyomja őket! A 8. percben Tóth szabálytalankodott Királyvárival szemben, majd Kolbert szorult rövid ápolásra.
    A 16. percben Kalmár I. óriási gólhelyzetben a csabai kapu fölé küldte a labdát.
    A 35. percben Tóth átadását Kolbert lőtte — Tasnádi bravúrosan hárított.
    A 36. percben korszerű Moós—Németh összjáték után Királyvári kapta a labdát, nagy helyzetbe került, de elhirtelenkedve a léc fölé durrantott.
    Dávid, majd Kalmár I. veszélyeztette a kapukat.
    A Kalmár II. sérülése miatt meghosszabbított játékidő 47. percében Dávid óriási lövése a felső kapufa éléről vágódott az alapvonalon túlra.

    A második félidő lendületes hazai rohamokkal kezdődött, az első lövést Dávid küldte Németh kapujára, majd Királyvári elől Szöllősi az utolsó pillanatban mentett.
    Gyors budafoki ellen- támadás végén Kalmár II. éles szögből lőtt — Tasnádi ezúttal is a helyén volt.
    Az 52. percben Németh szólózott, azután középre adott, de névrokona kitenyerelte a labdát Zielbauer elől.
    Az 55. percben Németh lövése keresztbe elzúgott a kapu előtt. Már-már úgy látszott, hogy a labda elhagyja a játékteret, amikor Zielbauer utána vetette magát. A szögletzászló táján megszerezte, kicselezte Tóthot és az alapvonal mellől középre adott. Királyvári — kirobbanva a védők gyűrűjéből — előrevetődve fejelt a jobb alsó sarokba, 1-0.kép
    Így fejelte a hálóba Zielbauer beadását a szemfüles Királyvári. Kapitány és Németh már csak a labda után néz.
    kép
    A gól utáni pillanat. Dávid Királyvárit öleli, Moós odarohan gratulálni, Németh kapus mozdulata mintha csak vádolná a 6-os Szőkét: „Te voltál a hibás”

    A vezető gól után tovább támadtak a hazaiak, a vendégek viszont „foggal-körömmel” védekeztek, sőt ellentámadásokat is vezettek.
    Kalmár I. közeli, jobb sarokba tartó labdáját Tasnádi óriási bravúrral tornászta szögletre.
    A másik oldalon Németh két remek csel után lőtt kapura, az ötösön tartózkodó budafoki kapus és Szőke nagy szerencsével mentett.
    A 70. percben Németh bombáját a vendégek kapusa lábbal hárította.
    A 72. percben Zsiros remekül látta meg, hogy Moóst egy pillanatra szabadon hagyta a fellazult budafoki védelem. Moós mellel levette a labdát, majd 11 méterről a kapu jobb oldalába bombázott, 2-0.
    A budafokiak lest reklamáltak, Kalmár II. megsértette a partjelzőt és ezért a kiállítás sorsára jutott. A vendégek csak két perc múlva, nagy huzavona után voltak hajlandók kezdeni. Kalmár I. két kézzel lökte el Kristóf játékvezető mellől a felhevülten reklamáló Szöllősit.
    A 81. percben a higgadtságát teljesen elvesztő Szöllősi a közönség felé fordulva — sportpályán szerencsére ritkán látott módon — „mutogatott”. Az ízléstelen viselkedést 15 ezer néző látta — csak éppen Dobes Gyula, valamint a három játékvezető — nem...
    A hajrában Moósnak nyílott újabb gólszerzési lehetősége, de ravaszul ívelt labdája elkerülte a kaput.
    A 92. percben — a játékvezető hosszabbított — Németh nyargalt el Tóth mellett, a kapus kifutott elé, de a csabai csatár nagy lövésé elcsúszott a kapufa mellett.

    A mérkőzés után a közönség hatalmas ünneplésben részesítette a győztes lila-fehéreket. A leglelkesebb szurkolók elözönlötték a pályát, s ölelgették kedvenceiket, akikről — akárcsak Komlón — ezúttal is leszedték a mezeket, s szuvenírként osztották szét egymás között.
    Amint azt vasárnapi számunkban megírtuk, a B. MTE Kinizsi jó formában érkezett Békéscsabára és bizakodott az egy pontban! Nos ez a bizakodás ezen a találkozón „másnak” látszott. Már az első percekben feltűnt, hogy a vendégek úgy küzdenek, mintha az életük, azaz az ő feljutásuk függne ettől a mérkőzéstől. Ez a harcmodor alaposan meglepte a békéscsabaiakat, így az első játékrész óriási taktikai harcot, kiegyenlített küzdelmet hozott.
    Fordulás után óriási iramot diktált az Előre Spartacus. Levegőben lógott a csabai gól, amely egy már-már elveszettnek tűnt labda megszerzése után, Zielbauer és Királyvári révén született meg. Az 1—0 birtokában már higgadtabban futballozott a Békéscsaba, viszont a vendégek túlfűtött pontszerzési vágya az idegeik fölötti uralom elvesztéséhez vezetett. Ennek lett eredménye Kalmár II. kiállítása. Hogy Szöllősi nem ment el a 81. percben zuhanyozni, azt csak a bírák jóindulatának köszönhette...

    A nagy iramú, magas színvonalú mérkőzésen a jobb erőben levő, taktikailag jobban felkészült csabai csapat — nagyon nehéz körülmények között — szerezte meg „ezüstöt érő” két pontját. Ezzel az Előre Spartacus 1947. június 15-e óta végre ismét az NB I kapujába érkezett.
    Reméljük, a lila-fehérek 1974. június 16-án Szentendrén átlépik az I. osztály küszöbét.
    Machalek István Uhrin János


    Békés Megyei Népújság, 1974. június 11.