magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre Spartacus SC - Nagykanizsai Olajbányász SE 2 : 1 17:00

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2019.12.02, 20:32 (szerk.: 2019.12.02, 20:33)
    Békéscsaba - Olajbányász SE 2:1 (1:0)
    Békéscsaba, 10 000 néző V: Hévízi.
    B.-csaba: Tasnádi — Dobó, Láza, Schneider, Kerekes, Vágási, Zielbauer (Paróczai a 77. percben), Moós, Dávid, Németh (Zsíros a 77. percben), Királyvári Edző: Babolcsay György
    Olajbányász: Vlaszák — Söjtör, Doszpoth, Müller, Pávlicz, Simon, Czebei (Németh a 80. percben), Hangai (Kománovics a 85. percben), Török, Józsi, Sulyok Edző: Kontha Károly

    15. perc: Királyvárit a kaputól 20 m-re Doszpoth buktatta. A szabadrúgást Schneider a sorfal felett a kapu bal oldalába helyezte, 1 :0.
    20. perc: Simon a 16-os vonalánál Némethet felvágta. Ezt a szabadot is Schneider végezte el. de az ismétlés nem sikerült.
    37. perc: Királyvári a jobb oldalon átjátszott két védőt, lövése a kapufa éléről a visszafutó Vlaszák ölébe pattant.
    51. perc: a kitörő Némethet Simon 20 m-re a bányászok kapujától hátulról elkaszálta. A játékvezető továbbot intett, mert a labda Királyvárihoz került. A csatár 11 m-ről a felső sarok mellé lőtt.
    59. perc: a hetedik békéscsabai szöglet nyomán nagy tömörülés támadt a kanizsai kapu előtt. Végül Vágási nagy erővel bombázott a léc alá. 2:0.
    70. perc: Láza a felezővonalról megiramodott, négy védőt hagyott faképnél, a kapust is elhagyta, de kivárt, s a visszafelé vetődő Vlaszák megkaparintotta a labdát.
    73. perc: Simon — amikor ott sem volt a labda — megrúgta Vágásit. A figyelmeztetés elmaradt.
    80. perc: Schneider beívelése a felső lécről került az alapvonalon túlra.
    87. perc: a fölényeskedő, egymásra váró csabai védők hibáját Pávlicz kihasználta és közvetlen közelről szépített. 2:1.

    A Békéscsaba 80 percen át nyomasztó fölényben játszott. Az utolsó percek a helyi játékosok könnyelműsködése miatt váltak nagyon izgalmassá.
    Jó: Schneider (a mezőny legjobbja), Vágási, Láza, Királyvári, Dávid, ill. Doszpoth, Pávlicz, Józsi
    Machalek István

    3. Békéscsaba 31 15 10 6 38-25 40
    ...
    10. Nagykanizsa 31 10 10 11 34-41 30


    Népsport, 1974. május 27. (Arcanum DT)
     
  2. avatar: bbsz
    2019.12.02, 20:19 (szerk.: 2021.01.26, 00:47)
    Bcs. Előre Spartacus - Olajbányász SE (Nagykanizsa) 2-1 (1-0)

    Békéscsaba 10 000 néző V: Hévizi (6)
    Előre Sp.: Tasnádi (7) — Dobó (6), Láza (7), Schneider (8), Kerekes (7), Vágási (8), Zielbauer (5), Moós (7), Dávid (7), Németh (6), Királyvári (8) Edző: Babolcsay György
    Olajbányász: Vlaszák (7) — Söjtör (5), Doszpoth (7), Müller (5), Pávlicz (7), Simon (6), Czebei (5), Hangai (6), Török (7), Józsi (7), Sulyok (6). Edző: Kontha Károly
    Csere: Zielbauer helyett a 77. percben Paróczay (-), Németh helyett a 77. percben Zsíros (-), ill. Czebei helyett a 80. percben Németh (—), Hangai helyett a 85. percben Kománovics (—)
    Szögletarány: 7:2 (6:0), a Bcs. Előre Spartacus javára.

    A mérkőzés előtt a csapatok és a nézők egyperces gyászszünettel adóztak a nemrégiben elhunyt kitűnő edző, Jánosi Béla emlékének.

    A találkozó meglepő játékvezetői ítélettel kezdődött. Királyvári a Bányász térfelének közepe táján túlvezette a labdát az oldalvonalon, csaknem a futópálya szegélyénél járt, amikor az alapvonalon túlra rúgta a labdát. Hévízi — nem kis meglepetésre — Bányász-partdobás helyett — kapukirúgást ítélt (!?).
    Az első negyedórában a labdarúgás szépségeiből nem sokat láthattunk.
    A hazai együttes a 15. percben vezetéshez jutott. A középcsatár helyén kitörő Királyvárit Doszpoth buktatta a saját kapujától 20 m-re. A szabadrúgásnak Schneider állt neki, s ravaszul nyesett labdája a felálló sorfal fölött védhetetlenül szállt a kapu bal oldalába, 1-0.kép
    Schneider szabadrúgása nyomán a labda a kanizsai hálóba tart... kép...és néhány pillanat múlva... a csabai játékosok gratulálnak a gólszerző Schneidernek, míg a vendégek búsan bandukolnak a középkezdéshez.

    Öt perc múlva Schneider „ismételt”, de ezúttal a lövést nem kísérte szerencse. A labda centiméterekkel kerülte el a bal felső sarkot.
    Továbbra is a lila-fehérek maradtak támadásban. Az olajosok ekkor csak durva szabálytalanságokkal vétették magukat észre. A 21. percben Simon, a 25. percben Doszpoth terítette te kíméletlenül Némethet.
    A 31. perében egy bal oldali csabai akció végén, Schneider távoli bombája zúgott el a bal felső sarok mellett.
    Négy perccel később Vágási 35 méterről küldött nagy erejű lövést kapura s Vlaszák csak nehezen tudta a gólba tartó labdát szögletre tenyerelni.
    A 37. perében Királyvári remek cselekkel becsapott két védőt, lövése nyomán a labda a jobb kapufa belső éléről a visszafutó kapus ölébe pattant.
    Két perc múlva Zielbauer szorongatott helyzetben, az ötösről az „égbe” lőtt.

    Lendületes hazai akciók vezették be a második félidőt.
    A 48. percben Kerekes fordulásból leadott lövése került a léc fölé.
    Az 51. percben Némethet Simon buktatta a 16-os előtt. Hévízi játékvezető nagyszerűen alkalmazta az előnyszabályt, mert a labda Királyvárihoz került. A szélső azonban óriási helyzetből a kapu fölé lőtt.
    Az 59. percben Dobó, Kerekes, Moós volt a labda útja. A középpályás nagy erejű lövése a kapusról kipattant, Söjtör gyorsan szögletre hárított. Schneider beívelése után tömörülés támadt Vlaszák kapuja előtt, s végül a szemfüles Vágási közelről a léc alá bombázott, 2-0.
    Újrakezdés után a 65. percben Moós távoli lövése tévesztett célt.
    Az ellentámadás végén Hangai fejesét könnyedén hárította Tasnádi.
    A 70. percben maradt ki a mérkőzés legnagyobb helyzete. Láza a felezővonalról vezette fel a labdát. Négy védőt alaposan becsapott, még a kifutó kapust is elfektette, de kivárt és a visszafutó Vlaszák megkaparintotta a labdát.
    Alig egy perc múlva Simon hátulról csúnyán belerúgott Vágásiba, amikor a labda már nem is volt nála. Hévízi még csak nem is figyelmeztette a magáról megfeledkezett labdarúgót.
    A 80. percben Schneider beívelése a felső kapufáról pattant az alapvonalon túlra.
    Ezután Tasnádi két alkalommal is hárított Pávlicz elől.
    A 86. percben szöglethez jutottak a vendégek. A beívelés után röviden mentettek a védők. A jobb oldalon Török bukkant fel, aki középre emelt. Láza rosszul mozdult a labdára, Dobó pedig lyukat rúgott. Így az üresen maradt Pávlicz nem hibázta el a szépítési lehetőséget. A tehetetlen Tasnádi mellett a kapu jobb sarkába helyezett, 2-1.
    A közönség óriási füttykoncerttel adta nemtetszését a könnyelműsködés és a kapott gól miatt.

    Az Előre Spartacus végig óriási mezőnyfölényben játszott, a bányászok szemmel láthatóan tartották ellenfelüktől. Az első félidőben majd felbillent a pálya, oly’ nagy volt a lila-fehér nyomás. A csabai együttesben jó néhány kitűnő egyéni teljesítményt láthattunk, de hogy mégis csak egy gól különbséggel nyert az Előre Spartacus, az a kihagyott gólhelyzetek és az utolsó percek könnyelműsködésének „köszönhető”.
    Uhrin János


    Békés Megyei Népújság, 1974. május 28.