magyarfutball.hu

MTK - Postás 1 : 2

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2021.09.28, 00:18 (szerk.: 2021.09.28, 10:37)
    Postás — MTK 2:1

    Az őszi szezon második nagy meglepetését hozta ez a mérkőzés egy he­ves, izgató harc után, amelynek realitását azonban erősen befolyásolta az a körülmény, hogy a vesztes bajnokcsapat majdnem az egész mérkőzést egyik legjobb játékosa, Nagy nélkül volt kénytelen végigjátszani. Nagy Kertayval való összeütközés áldozata lett; a baleset alkalmával egyik fél sem követett el szabálytalanságot, de mindketten oly erővel alkalmazták a megengedett eszközöket, hogy — mint az eredmény mutatja — az végzetessé is vált. Régóta hangsúlyozzuk mi már azt, hogy a testi erő észszerű kihasználása egyik fő kelléke a labdarúgásnak; nem jelenti ez azonban azt, hogy testi erejét mindenki úgy és annyira használja ki, amennyire csak tudja. Kertay tipikus alakja a régi iskolának, aki mint összekötő csatár megtestesült kép­viselője az elvnek, hogy feladata első sorban az ellenvéde­lemnek mindenáron való zaklatása és lekötése, hogy a szélső- és középcsatár annál jobban dolgozhassanak. Akár helyes ez az elv, akár nem, az bizonyos, hogy Kertaynak hevét ezentul mérsékelnie kell. -—- A mérkőzés egyébként erős tempóban folyt, bár korántsem volt olyan élvezetes, mint a Postás— FTC. küzdelem. A MTK. stilusa is romlott, a Postásoké is alig fejlődött. Itt-ott a csatársor munkájában föl-fölcsillan a modern szellem, mihelyt azonban a küzdelem hevesebb lesz, a csapat visszaesik régi modorába, melytől csak a védelem pompás munkája üt el, amiben azután alig van párja. A mér­kőzés a millennáris pályán nagy közönség előtt folyt le.

    A két csapat a következő összeállításban játszott:

    Pos­tások: Bádonyi—Bienenstock, Fekete—Virág, Koltai, Túri— Balló, Buda, Liba, Kertay, Holub.
    MTK.: Domonkos—Révész, Nagy—Deutsch, Kürschner, Sár —Sebestyén,Károly, Hoffer,Weisz, Káldor.

    Óvatosan kezdi mindkét csapat a játékot, melynek első perceiben a Postások látszanak erősebbeknek. A 8-ik perc­ben Nagy és Kertay összeütköznek, aminek következtében Nagy inrándulása miatt elhagyja a pályát. Nem lankad azon­ban a csapat játékkedve s bizony nehéz dolga van a Postás védelemnek is, sőt a 10 emberrel játszó MTK. éri el a vezető gólt is. A Postások erre fokozzák az iramot s egy korner után csakhamar ki is egyenlítenek. így végződik a félidő 1:1 arány­ban.

    A második félidőben izgulnak a kedélyek a pályán s a tribünön egyaránt. A döntő gólért egyre élesebb lesz a küz­delem, miközben mindkét kapus bravúrosan véd. Egy korner után a Postások érvénytelen gólt is lőnek, mig a 31-ik perc­ben a döntő gólt nyomják be. A hátralevő időben MTK. hasz­talan tesz kísérletet a kiegyenlítésre.

    Biró: Szüsz Hugó (33FC.)

    Nemzeti Sport, 1905. október 15.
     
  2. avatar: seamandarin
    2021.09.28, 00:13 (szerk.: 2021.09.28, 10:38)
    Postás Tisztviselők S. E. győz 2:1 a Magyar Testgyakorlók Köre ellen.
    Millennáris pálya

    Óriási közönség, izgató han­gulat. A küzdelem azonban nem hozott reális eredményt, mert a mérkőzés nyolczadik perczében Nagy Ferencz, a M. T. K. csapatának lelke inrándulás következtében kénytelen volt kiállni. M. T. K. végig tiz emberrel játszva, régül is gyengébbnek bizonyult, pedig bizonyára meg­változik az eredmény, ha a kék-fehéreket nem éri az a kellemetlen inczidens. A csapat ezúttal is jól játszott, különösen a kapuvéd, a fedezetsor, élén Szücscsel, mig a csatársorban Sebestyén és Udvari összjátéka tetszett. Károly önző, a minthogy a csapatnál nélkülözzük az együttműködést. A fedezetek okárhányszor cserben hagyták a csatárokat.

    A Postásokról nem mondhatunk újat. Erős, de rendszertelenül játszó csapat, a melyikben abszolut jó csak a a két hátvéd és a középfedezet. Bádohyinak szerencsés korszaka az idei ősz s a. csatársorban Ligeti volt jó, mig Kertay még a szokottnál is vadabb, ellenben Buda néhány rúgása remek.

    M. T. K. kezdi a játékot, szél ellen, s ügyes összjátékkal felnyomul a Postás-kapu elé. A játék a match első perczeiben igen határozatlan jellegű s inkább a hát­védek, mint a csatárok játéka dominál. Balló—Buda összjátéka és áttörései révén veszélybe kerül néha a M. T. K. kapuja, de Nagy F.—-Révész hátvédeken nem jutnak túl. A 8. perczben sajnálatos baleset történt. Nagy F. labda után futott, de Kertay megelőzte s mind­kettő egyszerre csap a labdába.

    Mindkettő felbukik s Nagy kénytelen inrándulás folytán a küzdelem színhelyét otthagyni. Tiz emberrel játszik tovább a M. T. K.. de a csonka csapat daczára is többet támad ellenfelénél. A 14. perczben Giba egyedül rohan le s a biztosnak látszó goalt Domy kapuvéd merész kifutással menti. A kék-fehérek a jobboldal ügyes össz­játéka révén többször íelnyomulnak a Postás-goal elé s a 20. perczhen egy szabad rugásból kifolyólag Deutsch remek lövéssel megszerzi az első goalt. A Postások ettől kezdve fokozott energiával támadnak, de nem sokat hasz­nálnak tervszerűtlen játékukkal. A kiegyenlítő goal korner révén esett. Holub gyönyörű rúgással középre adja a labdát s a résen álló Balló befejeli. A M. T. K.-t kissé lehangolja a nem várt goal s kedvetlenül játszik. A Postás-csatárok'több ízben táboroznak a M. T. K. kapui előtt, s a kis Domy-nek minden tudását kell latba vetni kapuja megmentése érdekében. Buda gyönyörű lökését biztosan menti s a; kapu előtt keletkezett kavarodásból ügyesen s merész elszántsággal kapja ki a labdát s továbbítja társainak.

    Félidő 1 : 1.

    A második félidő elején a Postások erélyesen tá­madnak. de a M. T. K. is kiveszi részét a küzdelemből s Károly—Hoffer—Sebestyén összjátéka révén többször sikerül a kitünően védő hátvédeket kicselezni. Bádonyi elég jól véd és legtöbbször ököllel. Az iram erő­södik s ezzel arányban a játék kezd fair-jellegéből vesz­teni. Károly néhányszor lefut, de önzésével mindent ront. A 25. perczben Postások kornerhez jutnak, a labda érin­tés nélkül repül a M. T. K. goalba. Egy hands révén a Postások szabadrúgáshoz jutnak s a 31. perczben a kapu előtti kavarodásból kifolyólag megszerzik a győ­zelmet jelentő goalt. M. T. K. fáradtan játszik s bár csatárai egynéhányszor igen szépen felnyomulnak a Postás kapuhoz, eredményt nem képesek elérni. Károly két ízben hajszálnyira lőtt a kapu mellé. A félidő vége felé a M. T. K. összeszedi minden erejét és tudását s hatalmas irammal támad. Postás konczentrálja védel­mét s teljes energiával védekezik az ostrom ellen. M. T. K. igyekezete tehát meddő marad s a biró sípja a match végével a Postások győzelmét jelezte.

    Az izgalmas lefolyású match-et Szász Hugó biró kifogástalanul vezette.

    Az Újság, 1905. október 9.