magyarfutball.hu

MTK - MAC 1 : 3

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1906/1907, 10. forduló

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2021.10.05, 20:46
    MAC.—MTK.
    3:1

    Rendkívül nagy érdeklődés mellett az 1906—07. évi bajnokságért második mérkőzését játszotta le e két csa­pat husvétvasárnapján a millennáris pályán. A MAC. a M.T.K. ellen rendszerint nagy ambícióval és önbizalommal szokott játszani már a múlt években is; igy ment küzdelembe most is. Joggal. Bizton számíthatott jobb gólképességü csatársorá­val a győzelemre. Hogy azonban ekkora gólkülönbséggel győzzön, azt kevesen hitték a MTK. fedezetsorának szép fej­lődése után. Pedig a győzelem realitásához szó nem fér. A győztes csapat főleg a támadásban jeleskedett s bizonyos, hogyha a MTK. fedezetsora nem dolgozik olyan önfeláldozóan, mint ahogy tényleg dolgozott, akkor még nagyobb lett volna a gólkülönbség. Mert éppen a fedezetkor volt ismét az, mely a mezőnyben egyenrangúvá tette a MTK.-át a MAC.-al, a fedezetsor volt az, amely valósággal tolta előre a csatársort, melyben még betegen is az egyetlen gólképes ember volt Károly s amelynek munkáját fölösleges erőszakoskodásaival Hoffer akasztotta meg folytonosan. Ezúttal a MAC. csapa­tából főleg a csatársor jobb oldala volt eredményes, mig a baloldal kevés labdát kapott. A védelemben Oláh nyugodt és biztos munkája magaslott ki, mig Hildebrand hétről-hétre jobban tölti be nehéz szerepét.
    A két csapat a következő összeállításban játszott:
    MAC.: Sípos— Oláh, Veres— Bayer, Hildebrand, Meleghy— Borbás, Vangel, Kelemen, Krempels, Niessner. MTK.: Holics— Nagy F., Csüdör—Biró, Koltai, Kirschner—Holub, Ellinger, Hoffer, Károly, Sebestyén.
    Általános meglepetésre a MTK. látszik kezdetben erősebb­nek és már a 6-ik és 15-ik percben kornert ér el, amelyeket azon­ban a gyengén dolgozó középső csatárai nem tudnak kihasználni. A MAC. hevesen védekezik s úgy látszik, hogy a gólt sem kerüli el, főleg mikor Hildebrand hands in goalt vét, amit azonban a biró nem vesz észre. A 20-ik perc táján lendületbe jön a MAC. is s most már változatosabb a játék s veszélyes helyzetek esnek mind­két kapu előtt. Károly kornert szerez csapatának; elszánt és me­rész játékát azonban csatártársai nem támogatják, mígnem a fél­idő vége felé a MAC. csatársora erélyesebb munkába fog. A jobb oldal szép összjátékkal dolgozik, majd Niessner beadását a 37-ik percben Krempels szépen belövi. Az utolsó percekben Sípos jól védi Sebestyén lövését. Félidő 1:0 a MAC. javára.
    A második félidőben mindjárt a 3-ik percben Vangel szépen lerohan, Csüdör rosszul fedezi, úgy hogy Holics csak megkésve futhat a labdába, amit szerencsétlenül Vangelbe rúg, kiről a gólba pattan. E peches gól erősen lehangolja a MTK.-t, mely most már teljesen Károlyra játszik. Károly tényleg csinál néhány egyéni lerohanást, amelyek egy-egy veszélyes centerezéssel végződnek, azonban középütt, mindent elrontanak. Váltakozó játék után a 22-ik percben Niessner—Krempels az első gólhoz hasonló módon megszerzik csapataiknak a harmadikat is. Ezután Károly meg­feszített munkája két kornert szerez csapatának, mit azonban rosszul lőnek. A MAC. is enged valamit az iramból, mire a MTK. kétségbeesett támadása végre a 42-ik percben Károly szép lövésé­vel megszerzi egyetlen gólját, mire a MAC. az utolsó percekben egy kornerrel felel. Szüsz Hugó (33FC.) kissé felületes biró volt. A mérkőzést végig nézték az oxfordiak is.

    Nemzeti Sport 1907 április 7.
     
  2. avatar: seamandarin
    2021.10.05, 20:05
    Magyar Athletikai Club—Magyar Testgyakorlók Köre 3:1.

    A B. T. C.—F. T. C. matchet nyomon követte az Atléták és a Testgyakorlók bajnoki küzdelme, talán a legszebb mérkőzés, a mit eddig két magyar csapat között láttunk. Élvezetes és fair küzdelemben nyújtotta mind a két csapat tudásának legjavát. A mezőnyben határozottan M. T. K. volt a jobbik, a goal előtt összehasonlíthatatlanul veszélyesebb a M. A. C. Az Atléták gyors csatársora kimerítő sok munkát adott a Testgyakorlók védelmének, mig a kék-fehéreknél a támadósor veszélyes jobb szárnya késztette a M. A. C.-ot a lehető legerősebb védelemre. A Magyar Athletikai Club feltétlenül megérdemelte a győzelmet, de a két csapat hatá­rozottan egy klasszist képvisel és nem csodálkoz­nánk, hogy a két csapat matche, ha jövő vasárnap ismét megmérkőzne egymással, megfordított eredménynyel végződne. A két csapat egy nívójú, azon­ban a M. A. C. játékosai sokkal komolyabban és lelkesebben végzik feladatukat, és ha a labda bir- hatásáért van szó, nem annyira kényelmesek, mint M. T. K. A két csapat primadonnája, Károly és Borbás betegen állt ki a mérkőzésre. M. T. K. csatársorában legjobb volt Sebestyén, a baloldal ellenben teljesen meddő. A fedezetsor nem végezte azt a szép munkát, a mit Slavia ellen. Szűcs igy is kielégített, mig Biró hibás taktikával dolgozott. A két hátvéd közül Csüdör volt a jobbik, a kapuvéd pedig egyelőre még trainirozatlan.
    M. A. C. csapatában kimagaslott Oláh játéka. Higadt, biztos rugásu és kitünően helyezkedik : méltán megilletné a hely a magyar válogatottak sorában. A fedezetsorban főként Hildebrand tet­szett, a ki rendkívül agilis és jó számitásu játékos. Egyébként pedig ritkán láttunk hasonlóan önfel­áldozó, folytonosan tevékeny munkát, a minőt a M. A. C. védelme fejtett ki a harmadik goal után, mikor M. T. K. heves támadásait kellett leszerelnie. Síposnak is igen jó napja volt. A csatársorban leg­inkább a két összekötő elégített ki.
    M. T. K. kezd, a balszélső azonnal lerohan és shotját Sípos védi. mig Hoffer goallövését csak korner árán menti Sipos (6 p ). Azontul is inkább a kék-fehérek van­nak offenzivában ; a 15-ik perczben ismét kornerhez jut M. T. K., mely most állandóan támad, mig lassan-lassan középre terelődik a játék. M. A. C. rövid rush-ökkol kö­zelíti meg M. T. K. hálóját, mig Sebestyén jut a labdához, de goalrugását Sipos védi, a ki két ízben kirohanással is szépen ment. A Borbás kirohanásából eredő czentert Holicsnak kell védenie, mire ismét M. T. K. jut kornerhez. A Testgyakorlók látszólagos fölénye daczára mégis a M. A. C. jut vezető goaljához. Nieszner viszi le a lab­dát, tőle Kelemen, majd Krempels kapja, a ki süvítő lövéssel goalt rúg. (36 p.). A Sebestyén által vezetett támadás ismét Sípost foglalkoztatja.
    Félidő 1:0 a M. A. C. javára.
    A második félidőben Károly brilliáns játéka magaslik ki. Gyönyörű labdalevitele kornert juttat M. T. K.- nak, majd az Atléták kerülnek előre. Biró hátra akarván adni Nagy Ferinek a lassan visszaguritott labdát, abba Vangel és a kapujából kirohanó Holics egyidóben rúg bele és a labda kényelmesen begurul az üresen maradt hálóba (3 p.) Károly lerohan, közvetlenül a M. A. C. goalja előtt álló Hofferhez czenterez, a ki azonban a kapu fölé rúg. A másik pillanatban már Holicsnak nyílik alkalma védeni, mire M. T. K. tör előre és Sipos gyönyö­rűen ment, A játék irama rendkívül heves és a labda birhatásáért nagyszerű küzdelmek folynak. Vagy tiz perczig állandóan az Atléták támadnak, de M. T. K. előre jutva, újra Síposnak ad munkát, Niessner lesből állva lerohan és Krempels ügyes shottal a goalba továbbítja a labdát (20 p.). M. T. K. erős támadásba kezd és azon­tul majdnem állandóan a M. A. C. goalja előtt tanyázik: A kék-fehérek veszélyesnek látszott szabadrúgásuk után ismét kornert rúgnak (27 p.), majd Sebestyén pompásan czenterez. M. T. K. ujabbi sarokrúgása után (33 p.) Sipos két ízben szépen véd, szintúgy Koltainak messziről rugott shotját, Hildebrand váratlan goallövését Holics fogja el, mire ismét M. A. C. kapuja elé terelődik a játék és Károly remek technikával megszerzi M. T. K. egyetlen goalját (42 p.). A Testgyakorlók szép kombináczióval ismét a sárga-kékek goalja elé kerülnek, Sipos azon­ban kornerre véd, melyet heves küzdelem követ. Az utolsó perczben M. A. C. kerül offenzivába és kornert rúg. Szász Hugó felületesen és sokszor hibásan bíráskodott.­

    Az Újság 1907 április 2.