magyarfutball.hu

MAC - MTK 1 : 3

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1906/1907, 6. forduló

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2021.10.03, 19:05
    M. T. K. I. — M. A. K. I. 3:1.

    A két egyesület hivei a tribünön nagyobb küzdelmet fejtettek ki, mint a mérkőző csapatok a pályán. A publikum tudniiLlik két részre oszlott a mérkőző egyesületek vallási jellege szerint s valóságos merkantil-agrár csatározások folytak a magyar sport szent nevében. Hát bizony ez nagyon elszo­morító dolog, hogy a sportba vallási vonatkozáso­kat vonnak be s az amúgy is felcsigázott kedélyeket a végsőkig felizgatják. A küzdelem azonban nem­csak a nézőtéren, hanem a pályán sem volt valami lélekemelő. A football igazi intencióját meg­hamisító s a bajnoki címet megszégyenítő jele­netek folytak le a küzdelem hevében. E téren Saar és Révész az M. T. K., Kelemen. Kraft és Höfle a másik részen a M. L. Sz. figyelmére méltót produkáltak. A M. T. K. a match folyamán jobb volt. Csatársora remekelt s ezúttal egységesen, egyöntetűen s ügyes összjátokkal dolgozott. Ä fe­dezetek közül Szücs klasszikus játéka kimagaslott. A védelem többi játékosai közül azonban csak Domonkos érdemli meg a dicséretet. A M. A. K. támadásában a két széisö dominálta a helyzetet. Gyönyörü és gyors lerohanásaik sok veszélylyel jártak a M. T. K. védelmére nézve. A középcsa­tárok azonban nem tudták kihasználni a szélsők gyors lerohanásai által teremtett kedvező hely­zeteket. A M. A. K. harcosa, nagyon jó. Hátvé­dei bizonytalanok. Sipos azonban már nem a régi. Messziről jövő labdát még valahogy kivédett, kö­zelről azonban nem oly biztos, mint régebben.

    Pesti Napló 1906 november 2.
     
  2. avatar: seamandarin
    2021.10.03, 18:55 (szerk.: 2021.10.04, 00:04)
    Magyar Testgyakorlók Köre - Magyar Athletikai Club 3:1.


    (Margitszigeti pálya.) Váratlanul érdekes és izgalmas küzdelmet folytatott a két csapat. Mind­végig élénk, legtöbbször erős iramban folyt le a mérkőzés; a játék; sok szépsége mellett. azonban kirívó ellentétül legtöbbször kitört a brutalitás, a nyers erőszak és az inkorrekt játékmodor. Es mindezt amateur-játékosok cselekszik a bajnoki czimért ! Football-sportunk klasszisa figyelemreméltóan fejlődik, erkölcsi niveau-ja pedig süllyed. Sajnos, hogy minderről két vezérszerepet játszó egyesület között lefolyt mérkőzésen szerzett be­nyomásaink alapján kell beszámolnunk.
    Mindkét részen egyébként a hátvédek nagyon gyen­gén játszottak. Sem Höfle, Oláh, sem Buócz és Révész nem ütötte meg a csapat nívóját és feltűnően sokat rontottak. Igen szépen játszott
    M. T. K. csatársora, különösön annak jobb oldala; Hoffer pompásan dolgo­zott és igen hasznos erő Weisz. Szűcs finom, és hasznos labdaleadogatásaival tűnt ki, Deutsch jól helyettesítette Bírót. Sár kritikán aluli volt. Hibája a csapatnak a fel­tűnő rossz helyezkedés.
    A M. A. C. legjobb része a fedezetsor volt, külö­nösen Hildebrand középhalf; a balhalf is nagyon agilis. A csatársor támadásait Medgyessy és Borbás pompás lerohanásai nagyon veszedelmessé teszik, de a három belső csatár keveset tud, foultolni annál jobban, külö­nösen Kelemen és Kraft. Sipos a hosszú rúgásokat ügye­sen védte, de a rövid shotokkal szemben tehetetlennek bizonyult.
    M. A. C. az első félidőben erős déli szél ellen, mig M. T. K. hosszú ideig tiz emberrel játszik. Az atléták két szélsője azonnal ügyes támadásokat vezet, majd Sebestyén viszi a labdát. M. T. K. kornert rúg. Kelemen Medgyessyhez juttatja, a labdát, a kinek süvítő lövését Domi kornerre védi. A sárga-kékek újabb kornert érnek el. Medgyessy ismételt lerohanását Sár gáncscsal akasztja meg. Borbás bravúrosan leviszi a labdát, de a közép­csatárok elügyetlenkedik. Hosszu ideig középen folyik a játék, mig M. T. K. jut offenzivába és kornert rug. Hoffer a védelem hibájából kiszökik és szép játék után a kapu jobb sarkába védhetetlen goalt rúg (38. p.). Félidő : 1 : 0.
    A második félidő elején a Testgyakorlók vannak fölényben. Kornert rúgnak, majd Sípos Zulu shotját védi: Borbás lerohan, de középre adott labdáját ismét elhibázzák. Sebestyén lövése Sipos kezében akad meg. Borbás ügyes lövését Domi fogja el. Zulu lerohan és szépen czenterezett labdáját Hoffer süvítő lövéssel a goalba továbbítja (20. p.). Petz lesből goalt lő, melyet Szász Hugó (>>33«. F. C.) biró nem ítélt meg. A kék-fehérek kapuja előtt erős támadás folyik s Hildebrand erős rúgása védhetetlenül M. T. K. hálójába jut (30. p.). Az atléták rövid ideig még uralják a helyzetet és kornerhez jutnak. Azután M. T. K. jut támadáshoz és Zulu középre adott labdáját Károly goallá értékeli (35.. p.l. Síposnak még Weisz rúgásával akad dolga, mig a M. A. C. nagyon veszedelmesnek látszott kornert rúg.
    A mérkőzést nagyszámú közönség látogatta, a mely a mérkőző csapatok színei, illetőleg vallása szerint két pártra szakadt. Valóságos felekezeti villongás tört ki a nagytribünön ; lám-lám, mire jók azok a bajnoki labda­rugó mérkőzések.

    1906 november 2.