magyarfutball.hu

Budapesti AK - MAC 1 : 2 15:30

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2021.10.28, 21:51
    Magyar Atlétikai Club—Budapesti Atlétikai Klub
    2 : 1. (Bajnoki mérkőzés.) A múlt heti nagysikerű sze­replése után valóban szenzácziót keltő a MAC kis goalarányu győzelme. A BAK védelme és támadása igen jó munkát végzett, az első félidőben inkább a MAC volt fölényben, de támadásai csak két gólt eredményeznek. Második félidőben a BAK állandóan támad. A mérkőzés részletes leírása : MAC kezd, a második perczben Vangel a kapus hibájából, messziről jövő lövéssel a MAC első gólját szerzi meg. E félidőben továbbra is a MAC van fölényben, de a BAK védelme egy ideig sikeresen ellenáll, a félidő közepe táián azonban Vangel éles lö­véssel a második gólt lövi. E félidőben daczára annak, hogy a MAC állandóan támad, nem esik több gól. Félidő 2 : 0. Második félidőben BAK igen erélyesen támad, a 15. perczben Gálos kornerből éles, a kapu­fáról bepattanó lövéssel a BAK egyetlen goalját lövi. BAK az utolsó negyedóráig állandó fölényben van, ekkor a MAC eredménytelenül kísérli meg a gólarány megjavítását, mert a BAK lelkes védelme minden táma­dást leszerel. A MAC csatársora ma a szokottnál jóval gyengébb volt és a fedezetek sem produkálták a ren­des, agilis játékukat. A csapat legjobb embere Medgyessy volt. A BAK csapatában Grósz kapus, Rudas és Gross tűntek ki. Biró Benedek Aladár (MAFC) volt, ki sok jó akarattal vezette a mérkőzést.

    Sport-Világ 1908 március 16.
     
  2. avatar: seamandarin
    2021.10.28, 21:46
    Magyar A. C.—Budapesti A. C. 2 : 1.

    (Amerikai-uti pálya.) Szép és élvezetes játékban volt része annak a nagyszámu közönségnek, mely vasár­nap a Magyar Athletikai Club és a Budapesti Atlétikai Klub bajnoki küzdelmét nézte végig. A közönség nagy­része a M. A. C.-nak a múlt héten a Typographia ellenelért 20 : 0 arányú goalrekordja után a M. A. C. könnyű és fölényes győzelmét várta, azonban mi sejtettük, hogy a B. A. K. saját pályáján mindig kemény ellenfél és legjobb csapataink is csak nehéz munka után szerezhetik meg ellene a győzelmet. A vasárnapi mérkőzés beigazolta ezen véleményünket. A M. A. C. biztos és nagyarányu győzelemre számítva ment a küzdelembe, de a
    B. A. K. az első perczekben való izgatott kapkodásai után (melyek egy goaljába is került) belemelegedett a játékba s végig oly lelkesedéssel küzdött, hogy a M. A. C. csak a legnagyobb erőfeszítés árán tudta megakadályozni, hogy a második félidőben nagy fölényben levő B. A. K. eldöntetlenné ne tegye a mérkőzést. Különben mind a M. A. C.-ról,mind pedig a B. A. K.-ról csak a legnagyobb elismeréssel említhetjük meg, hogy a labdarugás igazi szellemében játszva, egy pillanatra sem feledkeztek meg a fair játék­ról, és korrekt játékmodorukkal a nagyszámban meg­jelent közönségnek teljes elismerését vívták ki. Annál is szívesebben regisztráljuk ezt, mivel a B. A. K.-nak eddig igen rossz hire volt. A fair játékot legjobban jellemzi, hogy alig 5—6 szabadrugás volt az egész játék folyamán.A pályán teljes rend uralkodott és nyoma sem volt a mult heti zavargásoknak.
    A mi a csapatokat illeti, a M. A. C. ma is jobb volt ellenfelénél és elsősorban a csatárláncz játéka, valaminta csatár- és a fedezetsor szoros összeköttetése az, melyben feltétlenül felette állt a B. A. K.-nak. A csatárok igazán szép, lapos összjátékkal dolgoznak, a szélsők lerohanásai és czenterezései nagyon veszélyesek és bizton jobb ered­ményt tudnak elérni, ha a középcsatár fontos szerepét kevesebbet beszélő, de többet buzgólkodó játékos tölti be. A
    M. A. C.-ban a két Kelement és Magyart kivéve mindenki igen szépen dolgozott és különösen sokat javult a jobbszélső Fekete, mig Borbást erősen fedezték; mind­azonáltal egy-két bámulatosan szép dolgot produkált. A B. A. K.-ban elsősorban a védelem az, mely minden kritikát kiáll. Nagy a kapuban briliáns játékot mutatott. Hihetetlenül pontos helyezkedése, nyugodtsága, mesés labdafogása legjobb kapuvédőink közé emelik. A hát­védek közül Müller a jobbik, ki egyszersmind a mezőny legjobb embere volt; biztos labdaszedése, hatalmas rugása által reprezentatív szereplésre hivatott. Grünwald durvaságairól és veszekedéseiről már kissé leszokott. A fedezetek végezték a munka oroszlánrészét; nagy hibá­juk azonban, hogy inkább védőjátékot folytatnak, mint­sem hogy csatáraikat támogatnák, minek következménye természetesen a csatársornak rendszertelen és csak egyes kitörésekre alapított játéka, mely lefutásoknak vezetői Gross és Rudas. Megjegyzendő, hogy a M. A. C. teljescsapattal játszott, mig a B. A. K.-ban Oldal helyét tar­talék töltötte be.
    A mérkőzést a B. A. K. kezdi erős szél és nap ellen és Kelemen I. (M. A. C.) a Rudas miatt megítélt és Oláh által rugott szabadrugást élesen lövi a kapura, a veszélyes labdát a B. A. K. kapusa, az erősen szembetüző nap miatt,csak az utolsó pillanatban vevén észre, a kapuba ejti(2. percz.) Ezután a némileg szerencsésnek mondható goal után a M. A. C. erősen támad és már a 4. perczben kornerhez jut, Kelemen I. lövését azonban Nagy védi. Majd a B. A. K. nyomul előre, azonban Weisz kapu mellé lő. Ezután a M. A. C. jó ideig állandóan és veszélyesen támad, a 14. perczben kornert is rug ; a kivédett labdával azután Gross fut le, de Buday kifutással ment. Krempels lövését, majd a B. A. K. handse miatti szabadrúgást Nagy könnyen védi. A 18. perczben Rudas lefut, a M. A. C. védelmét kicselezi s már-már goalt rug, midőn véletlenül a labdára lépve elesik. Közvetetlenül ezután Borbás az Oláh által leadott labdával lefut, a kapu előtt a mögötte álló Vangelhez adja a labdát, ki a 21. perczben védhetetlen lövéssel megszerzi a M. A. C. második goalját.Ujrakezdés után ismét Borbás fut le, a szabadon álló Kelemenhez tolja a labdát, ki azonban azt az üres kapu mellé plasszirozza; ugyancsak Kelemen I. véti el Fekete pompás beadását is. Kelemen II. magas labdáját Nagy kornerre védi (28. p.), melyet azonban Fekete a kapu mellé rug. Borbás lefutásait Müller ismételten lekap­csolja és a játékot hatalmas rugásaival M. A. C. tér­felébe tereli át, de csak ideiglenesen, mert a M. A. C.ismét támadáshoz jut és Grünwald gyöngén rugott labdá­ját Krempels elfogja, de kapu fölé lövi. Ezután Gross fut le, azonban beadását Rudas a kapu mellé rugja. Majd Vangel handset vét, de a B. A. K. szabadrugását ki­használatlanul hagyja. Kelemen I. és Medgyessy éles lövését Nagy pompásan védi. Borbás jut ezután labdá­hoz és Müller csak korner árán tudja leszerelni a M. A. C.támadását (36. p.). Ezután rövid ideig ismét a B. A. K támad, de támadásait a M. A. C. könnyen szereli le. A 40. perczben a M. A. C. ismét kornert rug, de a Borbás által beadott korner érintés nélkül jut a kapuba. Meleghy handset vét és a B. A. K. részint az e miatt megítélt szabadrugás, részint Gross lefutásai révén ismételten támad, de eredményt elérni nem képes.
    Félidő 2 : 0.
    A második félidőben a kissé lecsillapodó, de még mindig elég erősen fuvó szél segitségével a B. A. K. eré­lyesen támad; Rudast Hildebrand elgáncsolja és ugyan­ezt cselekszi Glatter Feketével, de a megítélt szabad­rugások egyike sem jár eredménynyel. Néhány perczig változatos játék folyik, majd Weisz lövését Buday védi, mig Glatter hosszú lövése a kapu tetejére esik. Ezután Fekete fut le, de szépen beadott labdáját Kelemen I.átlépi. A 14-ik perczben a
    B. A. K. kornert rug, melyből kifolyólag Glatter egy 25 méteres magas lövéssel meg­szerzi a
    B. A. K.-nak egyetlen goalját. Kezdés után Glatter ismét a goalra lő és hosszu lövése csak hajszálnyira kerüli el a kaput, a Krempels miatt adott szabadrugást pedig Müller a kapu mellé rugja. Gross lefut, beadását Ligeti fejeli, de pompás fejesét Buday remekül menti.
    B. A. K.állandóan veszélyesen támad, de a M. A. C. védelem, Oláh-val élén jól működik. A 27-ik perczben Rudas élesen kapura lő, de Buday rávetéssel szépen ment. Majd a M. A. C. veszi át a támadást; Krempels 12 méterről élesen lő a kapura, a labda már-már goalnak látszik, mikor Nagy az utolsó pillanatban bravuros rávetessél kornerre védi,mely azonban eredménytelen. Gerő miatt a M. A. C. ismét szabadrugáshoz jut, de Oláh hosszú rugását kihasználni nem tudják. Borbás lefutását Halász korner árán szereli le (40. p.). melyből veszélyes helyzet keletkezik a B. A. K.kapu előtt, de végre a B. A. K. mégis kiszabadul és a hátralevő időben folyton és nagyon veszélyesen támad.Teljes erőfeszítéssel küzd a kiegyenlítésért, de a M. A. C.védelme résen áll. Bíró Benedek Aladár (M. A. F. C.)volt, a kinek kiváló és gondos bíráskodása feltétlen elis­merést érdemel.

    Az Újság 1908 március 17.