magyarfutball.hu

Budapesti AK - Fővárosi TC 2 : 1 15:45

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2021.11.21, 19:01
    Budapesti Atlétikai Klub—Föv. Torna Klub 2:1.

    Szépszámu közönség előtt játszotta bajnoki mér­kőzését a fenti két csapat, amely ezen meglepetésszerű eredménynyel végződött. Benedek Aladár biró jelzésére a Főv. T. K. teljes első csapatával áll ki, mig a BAK. kénytelen két tartalékjátékost sze­repeltetni, akik már délelőtt barátságos mérkőzést végigjátszottak. A mérkőzés a kék-feketék támadásá­val kezdődik, azonban csakhamar a Főv. T. K. járt fölényben és heves ostrom alá veszi az ellenfél ka­puját, melyet csak nehezen tudnak védői a goaltól megvédeni. A Főv. T. K. támadásait Maly vezeti leginkább és a 28-ik percben Rusz lövését csak korner árán tudja Grosz II. menteni. Azonban a 35-ik percben Grosz 1. lefut és közvetlen közelből goalt hibáz. Félidő 0 :0.
    A második félidő igen heves tempóban indult meg és már a 8-ik percben Grosz I. lefutását Gállos védhetetlenül goalba továbbítja. Fölállás után a Főv. T. K. vehemens támadást intéz a BAK. kapuja ellen és a 23-ik percben egy szabadrugásból kifolyólag Maly megszerzi a kiegyenlítő goalt.
    A mérkőzés legérdekesebb része ezután követ­kezik, mikor is mindakét csapat minden ereiét meg­feszítve, arra törekszik, hogy a vezetést megszerezze és dacára annak, hogy a Főv. T. K. többet támad, mégis a BAK.-nak sikerül, kitünően játszó balszélsője révén, a vezető- és egyúttal a győzelmet jelentő goalt elérni. A BAK.-ban Grosz I. a csatársorból, Halász a fedezetek közül és a védelem végeztek jó munkát, mig a Főv. T. K.-ban Maly, Schönfeld és Jergencz játéka vált ki.

    Pesti napló 1909 március 16.
     
  2. avatar: seamandarin
    2021.11.21, 18:53
    BAK.—FŐV. TC.
    2:1

    (Amerikai -uti p.) Meglepetésnek mondható-e a BAK. győzelme? Azt hisszük, hogy a mostani footballviszonyok, a csapatok jelenlegi formái mellett ez épen ugy, vagy tán kevésbé nevezhető annak, mint a Typ.-nak eldöntet­len eredménye a MAC.-al szemben. A BAK. ez, idei mérkő­zésein már többször keltette fel figyelmünket s el kellett mondanunk, hogy a BAK. megint balszerencsével játszott, munkája alapján más eredménynek kellett volna előállani. Most saját pályáján végre sikerült olyan eredményt elérnie, amely felülemelkedik a mindennapi eredményeken. Mert a Fővárost, az idény szenzációs csapatát először a BAK. ál­lította meg diadalutjáhan s ezzel a bajnokság helyezéseit tette kétségessé. A FTC. már nagyon megszaladt, be­hozni már kb. lehetetlen. A helyezések körül folyik most nagy csata a Főv. TC., MAC. és az előre törő BTC. kö­zött. A Főv. TC.-t épen ezért érinti sulyosan a BAK. győ­zelme. A BAK. három tartalékkal vette fel a küzdelmet, Cseh. Rudas és Waldner helyén, már a délelőtti Főv. TC. IT. — BAK. IT. barátságos mérkőzésen részt vett rezerveík szerepeltek. A Főv. TC. teljes csapattal állt ki. A BAK. jó takti­kával játszott. Védelme tömörült, a Főv. TC. belső csatárjá­tékát teljesen megzavarta és ugyszólván, semmivé tette. A csatársor ennek megfelelőleg lefutásokra törekedett, ame­lyek mind Gross-ra voltak irányitva. A Főv. TC. ezuttal nem felelt meg előbbi formájának. A csatársor a BAK. vé­delmével szemben gólképtelen volt. A védelem pedig, mi­kor látta a második félidő végén a csatársor negatív mun­káját, annyira ideges lett, hogy egyik hibát a másikra hal­mozva, valósággal kaput nyitott a BAK.-nak. hogy azon győztesen bevonulhasson. A BAK. győzelme ilyen körülmé­nyek között nem megy meglepetés számba, hanem a megérdemeltség bélyegét viseli magán. A csapat minden tagja feladata magaslatán állt. A osatársorbna Gross és Gállos váltak ki, akiknek nevéhez fűződik elsősorban a vasárnapi győzelem. A FTC.-nél Roóz jól játszott, de ugvlátszik, arra törekszik, hogy mindinkább kivívja maga ellen a közönség antipatiáját.
    Kezdet után a BAK. noha széllel került szembe, azon­nal támad s ebből kifolyólag kornerhez jut. amelyet a Főv. TC. védelem biztosan hárít el. A félidő változatos támadások közepett telik el. A csapatok rendkívül óvatosan játszanak. A BAK. szélsői által operál, támadásait többnyire Grossra bizza, aki több alkalommal veszélyes támadásokat vezet. Egy alkalommal a jeles szélső tiszta helyzetbe kerül, de a biztosnak látszó gólrugást elhibázza. A Főv. TC. inkább kö­zépsői által igyekszik eredményhez jutni, annál is inkább, mert veszélyes szélsőjét, Malyt a BAK. védelme biztosan tartja. A BAK. tömöritett védelme a belsők játékát annyira megzavarja, hogy a Főv. TC.-nak csak egy alkalommal kí­nálkozik alkalom a góllövésre, egv kapu előtti rumliból. Két-két korneren kívül, pozitivabb eredményt az első 45 percben egyik csapat sem képes elérni. Félidő 0:0. A második félidő a BAK. vehemens támadásaival indul meg. Kornert ér el. A majd Gross szép beadásából Gállos a vezető­gólhoz juttatja csapatát. (10 p.) Gross ujabb támadása a kö­vetkező percben ismét gólt eredményez, de ezt a biró of- fide címén érvényteleniti. Főv. TC. ellentámadására a BAK. viszonttámadása eredménytelen kornerrel fejeződik be. A Főv. TC. szabadrugása után Maly. Róz közvetitése folytán a kiegyenlitő-gólt fejeli be a kék-feketék hálójába. (20 p.)
    Erre a Főv. TC. erős támadást-támadásra intéz, de a BAK.- védelme jól működik. A Főv. TC. felsőbbsége dacára, ugy látszik, hogy a küzdelem eldöntetlen marad, amikor a BAK. váratlanul ismét előrekap s Weisz által vezetett s ügyesen keresztülvitt támadásból Gross a győztes gólt szerzi meg a félidő utolsó előtti percében. Biró: Benedek Aladár(MAFC.)

    Nemzeti Sport 1909 március 20.