magyarfutball.hu

MTK - MAC 4 : 0 15:00

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1908/1909

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2021.11.17, 18:53
    MTK - MAC 4 : 0

    A mérkőzésnek gyönyörű idő kedvezett, s épen ez az oka, hogy a hideg sem tartotta vissza a football-mérkőzés látogatók nagy tömegét, amely már az első football-napon óriási számban kereste fel a Thököly-uti pálya tribünjeit, hogy szemtanúja lehessen az első bajnoki mérkőzéseknek.
    A játék lefolyása a következő volt:
    A csapatok a következő összeállításban állottak ki:
    MTK.: Domy—Nagy, Révész—Bíró, Kertész, Elemér— Sebestyén, Károly, Holics, Farkas, Vida II.
    MAC.: Oláh—Major, Makó— Meleghy, Fogy, Medgyessy— Fekete II., Krempels, Vangel, Duda II., Borbás dr.
    Rettenetes heves tempóban indul meg a játék, a labda egy darabig ide-oda vándorol; a MAC. szabadrugását már Domy.fogja. Az MTK. a MAC. kapu elé kerül s a labdát Elemér várat­lanul, 30 méterről magas ívben a gól jobb sarkába továbbítja. (8. p.) Az MTK. lelkesen támad, a MAC. idegesen védekezik. A kék-fehérek kornert rugnak, mely után nem sokára Károlyhoz kerül a labda, de abban a pillanatban, mikor megrohanják, Far­kasnak továbbítja, aki közelről védhetetlen gólt lő. (14. p.) A MAC. kapu állandó veszélyben forog, Yida II. ügyes lövése kapu­fát talál, majd korner terheli az athléták pozícióját. Rövid időre a MAC. támad s kornert ér el. A széthuzódott mezőnyben az MTK. csatársor gyors lefutása csak pillanatokra hiusittatik meg, mert Sebestyén csavart labdája váratlanul a hálóban akad meg. Az MTK. kornere után Fekete II. vezet támadást, de Domy ment. Félidő 3 : 0. A második félidő már az eldőlt mérkőzés je­gyében indul meg. Csak néha-néha csillámlik fel az első félidő­ben mutatott játék. Mindkét csapat erősen kifáradt az első félidő rettenetes iramától. Végre a 6-ik percben Károly kiszökik, Makó üldözőbe veszi, Oláh kifut, s Farkas a közbe hozzá passzolt lab­dát. a gólba guritja, A MAC. végre kornert rug. (20. p.) Az MTK. ujabb támadása alkalmával Makó kézzel üti le a labdát, de a 11-est Oláh kifogja. Még két kornert rug a kék-fehér csa­pat, de Oláh mindkét esetben helyén van. Biró: Schubert M.Ferenc.

    Nemzeti Sport 1909 február 20
     
  2. avatar: seamandarin
    2021.11.17, 18:45
    M. T. K.—M. A. C. 4:0.

    (Millenáris pálya.) A M. A. C.-nak a N. S. C. ellen mult vasárnap aratott győzelmét nyilván tulértékelték; a favorit sárga-kékek 11:6 goalarányu győzelme a nem­zetiek ellen, mint bebizonyult, nem annyira a M. A. C. jó, mint a Nemzeti S. C. rossz formája mellett szól. Az atléták védelme abszolút gyönge ; a kapuban Sipos helyén Oláh állt, de hibás következtetés volna a négy goalért a tartalék kapuvédet okolni, mert azokat ő nem védhette, azokért a védelmet lehet okolni. A csatársor sem mutatott különösebb kvalitásokat, legkevésbé Vangel felelt meghivatásának. Jó volt a balösszekötő és a jobb szélső,ellenben váratlanul gyenge a balszélső.
    Az M. T. K. csatársorát a gyors, goalképes játék jellemezte; támadásai elejétől-végig veszedelmesek voltak.Holics a csatársor közepén gyors akczióival magával ragadja az egész csatárlánczot, a mely nagyon agilisen és ezúttal önzetlenül is dolgozott. Sebestyén és Károly remekül játszott.. Klassziskülönbséget állapithattunk meg a két fedezetsor között, mert M. T. K. három halfja elsőrangu munkát végzett és főrésze volt a győzelem kivívásában. Szenzácziót keltett Révész kitűnő hátvéd­munkája és méltó partnere volt Nagy Ferencz. Domonkos néhány labdát a régi szép stílusban védett.
    Öldöklő iramban kezdődik a játék, a mely azonban nehezen alakul ki, ugy hogy perczekig egyik csapat sem közelíti meg ellenfele kapuját; M. A. C. szabadrugását azonban, a melyet a jobbösszekötő fejjel továbbit, Domi kénytelen menteni. Egy Makó által kivédett labdát Elemér balfedezet kapásból, remek ívben a M. A. C.hálójának jobb felső sarkába védhetetlenül rug (9. p.).A váratlan eredmény felvillanyozza a kék-fehérek csatár­sorát, a mely most már erős ostrom alá fogja a sárga-kékek goalját, a tizenegyedik perczben kornert rug, mig a Károly által ügyesen átadott labdát Farkas a jobbsarokba a második goallá érvényesíti (15. p.). Vida II.remekül irányitott labdája a kapufáról pattan vissza,mig a 22-ik perczben ismét korner árán kénytelen a M. A, C, védekezni. Azután az atléták kerülnek frontba, két labdával Domonkosnak akad munkája, mig a 27-ik perczben M. T. K. védekezik korner árán. Ismét a Test­gyakorlók támadnak és a czenterből a jobbszélre kiadott labdát Sebestyén menthetetlenül a M. A. C. hálójának bal sarkába íveli (37. p.). Károly remekül csavart labdáját Oláh bravurosan védi, majd M. T. K. Vangel miatt ismét kornert rug, mig Feketeházy egy közeli shotját Domi menti igen szépen.
    Félidő 3 : 0.
    A második félidőben már sokkal lanyhábban folyika játék ; az első negyvenöt percz erős iramai és a meghiányzó tüdőtréning alaposan megviselte mind a két csa­patot. A M. A. C. kedvetlenül, ambiczió nélkül jórészt védekezésre fekteti a fősulyt, mig az M. T. K. a tizen­hatodik perczben éri el negyedik goalját. Károly és Makó együtt rohan a labdával a M. A. C. kapuja felé, a honnan Oláh kifut, a goal előtt Károly Farkashoz juttatja a labdát,a ki beszalad vele az üresen maradt goalba. Ä M. A. C.támadása kornert eredményez (20.' p.), mire a huszon­hatodik perczben M. T. K. is sarokrugáshoz jut ; a beczenterezett labdát Makó kézzel üti le, a megítélt tizen­egyest azonban Oláh védi, illetőleg Károly egyenesen Oláhnak rugja. A 34. és 43. perczben ujból kornert rug M. T. K.; az utóbbit, valamint Kertész szépen irányitott labdáját Oláh remekül menti. Schubert M. Ferencz(M. U. E.) kitünően bíráskodott.

    Az Újság 1909 február 16.