magyarfutball.hu

33 FC - UTE 2 : 0 17:00

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1910/1911, 17. forduló
attendance:
  1. Pesti Hírlap: 1.800
  2. nela: 2.700

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2021.07.14, 21:07
    33 F. C.— U. T. E. 2:0.
    (Vörösvári-uti pálya.) A vasárnap attrakcziókkal bőven ellátott programmjában is kimagasló jelentőséggel bírt a fenti két egylet bajnoki mérkőzése, melynek kimene­tele elé a sportkörök minden rétegében a legteljesebb vára­kozással tekintettek. Ez a mérkőzés volt hivatva feleletét as egész tavaszi fordulóban bizonytalanná tették az utolsó hely kérdésének folyvást változó alakulásai. A létért való küzdelemre került tehát szembe két csapat és a vörösvári- uti pálya még soha nem látott csak hasonlóan is nagy­számú közönséget, mint a minő ez alkalommal gyűlt ott össze, A küzdő felek teljes táborát nagyszámú érdeklődő gyarapította a társegyletekből s az egybegyűltek hangu­lata, a mérkőzés környezete és levegője mindenben egy osztályozó mérkőzés jellegét viselte magán. A 1/2 6 órai kezdettel hirdetett mérkőzésre a csapatok már 5 órakor megjelennek a pályán, de ott több mint félórát várni kénytelenek, mert a bíró csupán pontosan a kitűzött határidőre érkezik;
    Utolsó eredményei szerint U. T. E. volt a mérkőzés favoritja; Csapata egyre javuló formát mutatott s a B. T. C. és M. T. K. elleni eredményeivel tanúsította jó kondiczióját, mig a 33-asoknak utóbb egyetlen biztató eredménye sem volt. U. T. E. középcsatára, a beteg Mol­nár III. nélkül vonult föl, helyére Novák került a czenterbe s a tartalék Mentsohl a jobboldalra. 33-nál Steiner Ber­talan hiányzott s egy merész kísérlettel egylete Horváthot, a csapat kitűnő technikájú jobb összekötőjét állította czeutorhalfnak, az < . -r zentativ Koch Nándor pedig
    ismét elfoglalta régi poeztját, mint jobbösszekötö.
    Kezdés után nyomban kialakult a két csapat for­májának képe. A 33-asok élénken, lendülettel, szép kombinácziókkal dolgoztak s az összeállitásbeli változás nagyon sikerült, mert Horváth a czenterhalf helyén rendkívüli agilitással, kitünően érvényesült. Az első félidő határozottan a 33-asoké volt; kapujuk alig került komoly veszedelembe s csatársora állandóan az ellenfél területén tanyázott. A második félidőben visszaesett a csapat, de ekkor ismert szívós védekezése sikeresen hiúsította meg az ellenfél támadásait. A játék utolsó negyedórájá­ban a már kimerült Horváth helyet cserél Weisz Frigyes­sel s utóbbi hasznosan dolgozik a védelemben is. Ők ketten volt k a győztes csapat legjobb emberei, mellettük a formáját visszanyerő Bosnyákovits volt kifogástalan s ismét jó volt Székány G. is. Zsák a kapuban igen ideges volt, de azért jól védett.
    Az újpestieket szemmelláthatólag megzavarta az ellenfél nem várt jó formája, s a nekik szokatlan talajú s kisméretű pálya. A csapat egyáltalán nem tudta ki­játszani legjobb formáját, de a végzetes hiba az volt, hogy az említett hátrányos körülmények folytán játékosai elvesztették hidegvérüket s szabálytalanságokra ragad­tatták magukat. Az egész csapatból csupán Kazár, Molnár v., Fürst és Szidon tudták megőrizni hidegvérüket, ők is Ioltak a leghasznosabbak, s ha példájukat a többiek átvették volna, a játék képe nagyot változhatott volna.
    U. T. E. nappal kedvező oldalhoz jut, de kénytelen az offenzívat a 33-asoknak átengedni, kiknek támadásait főként az energikÜus Weisz vezeti. Weisz már a játék első perezében jut egy nagyon előnyös helyzethez, melyből U. T. E. csak szerencsével menekül. U. T. E. Jövi az első kornert, melyet a 33-as viszonoz. Szabó beadásából Mentschl off side goalt lő, de a melyet a 27-ik perezben Weisz F. egy kavarodásból rúg, vezetéshez juttatja a 33-asokat. A félidő utolsó perezében Weisz Frigyest Szabó oly durván megrugja, hogy utóbbi a pályát elhagyni kénytelen. F lidő 1: 0.
    Újrakezdés után mini ha kicserélték volna U. T. E. -t, melyet különösen a fedezetsor jó munkája tart offenzivában. Számos előnyös helyzet marad eredmény­telen s a csapat offenzivája is megszűnik, mikor a 25- ik perczben Kuschnert durva játéka miatt a biró kiállítja, U. T. E. azontúl tiz emberrel játszik, de a 3-asok táma­dásai éppen ezért folytonos off side-on akadnak meg. Már úgy látszik, hogy az eredmény nem változik meg, midőn a már elől játszó Horváth az off-sideot elkerülendő, félpályáról egymaga vezet támadást, Molnár I-et kicse­lezi, Kazár kifut, de Horváth lövése kapufát ér ; a vissza­pattanó labdát Székány S. az üres kapura lövi, de lövése Fürst kezén akad meg. A megítélt tizenegyesből Weisz
    F. a 42-ik perezben á második goalt lövi. Három U. T. E. játékos önként elhagyja a vesztett csatateret s igy U. T. E. hét emberrel fejezi be a játékot. Biró: S gár István


    Az Újság 1911 méjus 30.
     
  2. avatar: heimo
    2017.02.12, 08:00 (szerk.: 2017.02.12, 08:01)
    (Be or not to be.)

    Shakespeare után szokták ezt a „lenni vagy nem lenni“-t szavalni. Ezt fogja csöndesen mormogni a 33-as is, az UTE. is, midőn ma délután a Vörösvári-uti pályán a mérkőzésre kivonulnak. Mert aki veszít, az nem egy mérkőzést, nem két pontot, hanem mindent, egy egész exisztenciát veszít. A vesztes klub visszaesik a második osztályba s kezdheti a verejtéktől keserű munkát elölről. Szóval ez a mérkőzés nem gombra megy. Itt nem lehet jósolni. Ennek a mérkőzésnek a kimenetele a hangulattól, a szerencsétől függ. Papírforma szerint az UTE.-nek kellene győzni, mert a 33 FK. ebben a szezonban csak egyetlenegy eldöntetlent tudott elérni, míg az UTE. egy pár jelentékeny győzelmet is aratott. A mérkőzést vezető bírónak azonban jól talpára kell állania, mert különben óriási zsenák lesznek.


    Pesti Napló, 1911. május 28.


    33 Football-Klub—Újpesti Torna-Egyesület 2:0. (Félidő 1:0).

    A létérti küzdelem elkeseredettségével folyó mérkőzést a saját pályájukon játszó 33-asok nyerték meg. Az UTE e vereségével kiesett az első osztályból.

    Kezdés után változatos játék folyik. A 33-as csatársor mindjárt az első percben lerohan s Weisz erős lövését a kapufa védi. Az UTE jobbára a balszélen kísérletezik a támadásokkal, de eredménytelenül. A 35. percben az ÚTE goal előtt nagy kavarodás következik, amelyből Weisz a vezető goalt lövi.

    Helycsere után a mérkőzést veszve látó UTE kapkodva, sőt helyenként durván játszik, amit a bíró Kuschner kiállításával büntet. A tíz emberrel játszó UTE a hátralevő időt lelkesen küzdi végig, de védelme a mindjobban felülkerekedő 33-as támadásokat már visszatartani alig bírja. Az utolsó percekben az egyik UTE védőjátékos kézzel üti le a labdát, a megítélt 11-est Weisz goallá értékesíti.

    Bíró Sugár volt.


    Pesti Napló, 1911. május 30.
     
  3. avatar: heimo
    2017.02.12, 07:48 (szerk.: 2017.02.12, 08:01)
    „33“ Football Club — Újpesti Torna Egylet 2:0 (1:0).

    Az OTE vörösvári-uti pályája két éves fennállása óta nem látott oly embertömeget, amennyi a két csapat vasárnapi, az utolsó hely kérdésére döntő jelentőségű bajnoki mérkőzését szemlélte végig. 1800-ra tehető a megjelentek száma és ez eléggé bizonyítja, tekintetbe véve az aznapi nagy sportattrakciót, mily érdeklődéssel várta közönség ezen mérkőzés kimenetelét. A kiesés kérdése határozottan jobban érdekelte a sport iránt érdeklődőket, mint a szintén vasárnap eldöntésre kerülő második hely kérdése.

    A mérkőzés lefolyása meglepetéssel szolgált annyiban, hogy az UTE nem tudta megjátszani legutóbbi bajnoki mérkőzésein bemutatott formáját és játéka csalódást keltett, viszont a "33"-asok a tavaszi saisonban legszebb játékukat produkálták és mindvégig oly kitűnően, lelkesen és tartalmasan játszottak, hogy ez emlékeztetett őszi kitűnő formájukra, mikor szenzációs eredményeiket elérték. Ilyenformán a "33"-asok aránylag elég könnyű és elejétől fogva biztos győzelmet arattak ellenfelük felett és mai játékukkal az első osztályban való bennmaradásra feltétlenül jogcímet szereztek.

    A „33“-asok csapatában kimagaslott ezúttal a csatársor és fedezetsor játéka. A csatársor összjátéka dr Koch beállításával sokat nyert és az egész mérkőzés alatt oly szép, nyugodt és ötletes passzjátékot folytatott, ami az ellenfelet teljesen megzavarta és kifárasztotta. A csatársor minden embere kitűnően megállta helyét, de kimagaslott Weisz Frigyes játéka, aki feltétlenül egyike legjobb középcsatárainknak. A fedezetsor odaadóan támogatta a csatársort, főleg Horváth, aki a csatársorból került a középhalf helyére, ahol hihetetlenül agilis játékával minden várakozást felülmúlt. A védelem aránylag könnyű dolgát jól végezte, Zsák egyetlen veszélyes helyzetben mentett.

    Az UTE csapatában csak a védelem játéka volt kielégítő. Kazár néhány bravúros védést mutatott és a két hátvéd is igen jól végezte feladatát és csak midőn a "33"-as csatársor passzjátéka megzavarta őket, követtek el helyezkedési hibákat. A fedezetsorból Fürst, a centerhalf klasszisjátéka emelkedett ki, aki a mezőny egyik legjobb embere volt és fedezettársai helyett is sokat dolgozott. A csatársor szinte csak egyéni játékot folytatott, az összjáték csak néha csillant fel. A támadásokat a balszárny vezette főleg, ahol különösen Surmik higgadt, szép játéka emelkedett ki. A csatársor rendszertelen, kapkodó játéka volt az egyik főoka, hogy az UTE igazán veszélyes egy pillanatig nem tudott lenni és győzelmi sánszai a játék folyamán
    nem voltak. Visszatetszést szült ismét a csapat régi hibája, a kíméletlen és durva játékmodor, ami ezen a mérkőzésen is a csapat sorsát véglegesen megpecsételte. Ez a játékmodor és a csapat nyilvánvaló fegyelmezetlensége volt talán a főoka a gyenge szereplésnek és ezeket a tüneteket kell első sorban megszüntetniük.

    Az első félidőben már néhány percnyi játék után kidomborodott a "33"-asok nagy fölénye és a játék képe a félidő végéig nem változott. Az UTE csak lerohanásokkal veszélyeztetett. Az állandó támadásnak a félidő 22. percében a Weisz Frigyes által szépen lőtt goal az eredménye.

    A második félidő változatosabban alakul és az UTE is sűrűn jut támadáshoz, főleg mikor Weisz a fedezetsorba vonul vissza. A félidő közepén túl a "33"-asok is újra veszélyes akciókat indítanak, de egyik fél kísérletei sem járnak eredménnyel,
    míg a befejezés előtt 13 perccel Fürst handse miatt a "33"-asok 11-esből második goaljukat érik el.

    Kitűnő bíró volt Sugár (NSC.)

    Szövetségi díjmérkőzés

    UTE II. - "33" FC II. 2:1 (1:0) Bíró: Tőzsér


    Ami a sportköröket az utolsó hetekben folyton izgalomba tartotta, az UTE — 33 FC közötti mérkőzés is eldőlt. A mérkőzést a 33 FC nyerte meg és így az UTE kénytelen helyet cserélni a másodosztályú bajnokság győztesével. Az UTE tavasszal igen szép eredményeket ért el, de az ősszel oly rosszul szerepelt, hogy ezt a pontdifferenciát nem tudta behozni.


    Pesti Hírlap, 1911. május 30.