magyarfutball.hu

MTK - MAC 2 : 0 15:00

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1912/1913
referee : Langfelder Ferenc
attendance:
  1. Sport-Világ: 3.000
  2. Sporthírlap: 3.500

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2021.07.19, 20:49
    MTK— MAC 2:0.

    (Hungária-uti pálya.) Magyar csapatok bajnoki mér­kőzését még ritkán előzte meg oly nagyfokú érdeklődés, mint a Magyar Testgyakorlók Körének a Magyar Athletikai Clubbal való találkozását. Nem annyira a bajnoki listán való helyezési kérdés tolult előtérbe, bár az is nagy mértékben hozzájárult a hangulat kiélesitéséhez, hanem inkább a küzdő felek előző évi mérkőzései folya­mán történetesen előadódott kellemetlen inczidensek emléke váltotta ki a csapatokból és közönségből egyaránt a mutatkozó ideges várakozást. Jelentős szerepet játszott még ennek az állapotnak az előidézésében az a körül­mény is, hogy a MAC a Testgyakorlók két beteg játéko­sának a hiánya révén teljesen egyenrangú riválisnak ígér­kezett, sőt sokak szerint a rendkívül feljavult atlétacsapat mint a match favoritja indult a küzdelembe.
    A mikor a csapatok a pályára lépnek, zugó taps­vihar és hangos éljenzés fogadja őket s a mérkőzés első perczeit szinte bántóan ünnepélyessé tevő szokatlanul nagy csend teljes mértékben mutatja a publikum fel­csigázott érdeklődését. A bevezető akcziók vésztjóslók az MTK-ra, a sárga-kékek erőteljes támadásokat vezetnek s ugyancsak sűrűn forog veszélyben a Testgyakorlók kapuja, Utóbbiaknak a csatársora nem is jut labdához, és a MAC künnlevő kisded tábora szinte ujjongva várja a remélt s bekövetkezni látszó meglepetést, az MTK-nak saját pályáján való leveretésót. Az első perczek csalóka reményét azonban csakhamar felváltja a match igazi képe és állandó jellege: az MTK jut fölénybe,
    S most jön az igazi meglepetés. A Testgyakorlók, felismerve az ellenfél addig csak képzelt, de most már tényleg igazolt erejét, összeszedik minden tudásukat és legjobb napjaikra emlékeztető bravúros akcziókkal zavarba hozzák a kissé elbizakodott atlétákat. Azok egy ideig állják a nem várt meglepetést, majd tért engedve, mind­inkább hátrálnak, s a vég a teljes összeroppanás. Dere­kasan küzdöttek, megtettek minden lehetőt, de a túlerő előtt meg kellett hajolniok; a MTK vasárnapi játéka pedig a saját vélt s remélt erejét is túlhaladta: túlerő volt. A sárga kékek veresége nem szégyen a MÁC-ra, de az adott körülmények között dicsőség az MTK-ra nézve.
    És most lássuk a csapatokat !
    A győztes csapatból hiányzott a csatársor teljes jobbszárnya, éa azt a pehelysúlyú Klement—Rácz pár helyettesítette, tegyük hozzá : meglepő ügyességgel. Egyé­nileg természetesen éppen könnyűségük miatt alig produ­kálhattak valamit, bár Rácz ebben a tekintetben is jelesül állta meg helyét, de az összjáték helyes kialakulásában nagy részük volt. Mind a kettő fejlődésképes játé­kes s különösen Rácztól várunk idővel elsőklasszisu játékot. Hosszú szünet után s az idén először ismét, szerepelt Szántó a csatársor balszélén, s agilitásával nagy hasznára volt csapatának. Lane ezúttal is kitűnő volt, de korántsem produkálta azt a nagyklasszisu játékot, a mivel a múlt héten annyira kitüntette magát. Kertész I. játéka is elfogadható volt. A fedezetsorban újból játszott, a betegségéből felépült Bíró Gyula, még pedig igen jól. Ellinger is agilisán dolgozott, de a legjobb a három fede­zet közül Vágó volt, a ki Bodnár érvényesülését teljesen lehetetlenné tette nagyszerű halfjátékával. A védelemben az abszolút fairül játszó Révész briliáns játéka emel­kedett ki, de Csüdör és Knapp is kifogástalanul végezték a feladatukat.
    A MAC csapatában éppen a csatársor munkája, a melytől pedig a legtöbbet vártak, mondott csődöt. Bodnár eleinte óriási agilitásával és gyorsaságával néhány remek támadást vezetett, de támogatás híján nem tudott érvényesülni. Partnerei, a másik négy csatár igen gyengén, messze rendes formájukon alul játszottak. Á fedezetsor jól állta meg helyét, Fodor és Tóth a munka oroszlánrészét végezték és kitűnő segítőtársuk volt a közvetlen védelemben Kehrling.
    A győzelmet jelentő goalókat az első félidő utolsó perczeiben szerzi meg az MTK: az elsőt Rácz, a máso­dikat Lane rúgta s mind a kettő bravúros játék ered­ménye.
    A mérkőzést Langfelder Ferencz kiválóan vezette s elsősorban az ő érdeme, hogy az izgatott hangulatban meginduló mérkőzés nem durvult el.

    Az Újság 1913 március 4.
     
  2. avatar: seamandarin
    2021.06.12, 15:10 (szerk.: 2021.06.12, 19:12)
    A mér­kőzést a szél ellen játszó MAK erős támadása ve­zeti be, amely után közel 10 percig állandó offenzivában van az atléták csapata. Bodnár erős fe­jesét s Kunst lövését Knapp csak nehezen tudja védeni. Ezután a MTK nyomul fel és három komért ér el. Huzamosabb ideig tartó mezőnyjáték után Klement leadásából Rácz megszerzi a vezetést. A goal után a MAK támad, de támadásaiban nincs rendszer, A csatároknál hiányzik a kellő nyugodt­ság, úgy hogy a MTK védelemnek könnyű dolga akadt a támadások leszerelésében. A 43-ik percben Révésznek egy hosszú rúgására Lane ráfut, s Kehrling hibájából a kék-fehérek második goal­ját lövi. A második félidőben mindkét fél egyfor­mán Veszi ki részét a támadásból, bár ekkor is nagyrészt középjáték folyik, amely a mérkőzés vé­gén elfajul. Biró: Langfelder.

    Pesti Napló, 1913. március 4.