magyarfutball.hu

MTK - Nemzeti SC 4 : 1 14:15

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1913/1914, 1. forduló
referee : Fehéry Ákos
attendance:
  1. Budapesti Hírlap: 2.500
  2. nela: 2.500

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2021.12.02, 17:47 (szerk.: 2021.12.02, 18:17)
    MIK—NSK 4:1 (1:1).

    A szezon utolsó bajnoki mérkőzése került eldöntésre a MTK Hungária-uti pá­lyáján. A MTK kezd szél ellen. Huzamosabb ideig tartó mezőnyjáték után, amelyben a MTK némi fö­lényt mutatott, a huszonnyolcadik percben éri el a kék-fehér csapat a vezető goalt. Ugyanis az angol Owen a balszélen lefut s beadásából Kertész II. he­lyezett goalt lő. Alig egy perccel utóbb a Nemzetiek Galambos réven kiegyenlít. A még hátralevő időt a MTK támadásai töltik ki. Szünet után a MTK fö­lénybe kerül. A hatodik percben Rác, Tauszig beadá­sából ujból a MTK-nak juttatja a vezetést. A NSK küzd a kiegyenlítésért, de erőfeszítése eredményte­len. Ezután eldurvul a játék. A MTK a harminckettedik percben, egy kapuelőtti kavarodásból Owen révén harmadik goaljához jut. Egy perccel később Kertész II. váratlan lövése újból goalt eredménye­
    zett, amelyet Burián kivédhetett volna.

    Biró:Fehéry.

    Pesti Napló, 1913-12-09
     
  2. avatar: seamandarin
    2021.07.29, 18:10
    MTK—NSC 4:1.

    (Hungária-uti pálya.) Izgalmas, heves, durva mér­kőzés, lármás közönség és erélytelen bíráskodás jelle­mezte a szezon utolsó mérkőzését. Ebben a mondatban benne van az egész mérkőzés leírása.
    Az MTK nagyon biztosra vette az FTC ellen oly gyengén szereplő NSC feletti győzelmét s igy nem csoda, ha a Nemzetiek erélyes akcziói megzavarták játékát. Talán az eredmény is más lett volna, ha az NSC egyes játékosai nem feledkeznek meg magukról és az MTK-nak a második félidő elején megszerzett vezető goalja után nem kezdenek durva játékot. A kölcsön nem maradt megtorlás nélkül s miután a máskor oly pedáns és szigorú Fehéry Ákos játékbiró ezúttal kivételesen megbocsátó kedvében volt, a durvaságokat, a kölcsönös szabálytalan­ságokat és sportszerűtlen dolgokat a hibás játékosok kizárása helyett folytonos szabadrúgásokkal büntette, a mérkőzés a remélt szép játék helyett durva küzdel­met eredményezett.
    Mindamellett meg kell állapítanunk, hogy a match­nek a durvaságok daczára is volt sportportértéke. A Nem­zeti Sport-Club csapata jobban játszott, mint azt általá­ban várták és az első félidő eredménye után sokan meg­lepetésről rebesgettek, a mi annál is inkább hihető volt, mert az MTK eleinte sokat hibázott. Szünet után azon­ban a kék-fehérek mind nagyobb fölénybe jutottak és könnyű szerrel biztositották a győzelmüket.Az MTK vezetősége a csapatban újabb változtatást eszközölt, a mennyiben Rácz játszott ismét középcsatárt, mig a balszélen Klein helyett az angol Owen szere­pelt. A csapat jobbik része a védelem volt, a hol Knapp és Révész hibátlanul végezték munkájukat. Patrovics is szép fejlődésről tett bizonyságot. A fedezetsorban Biró jól, Hlavay kissé kényelmesen, Vágó pedig szorgal­masan dolgozott. Owen finom technikája és nagy rutinja ezúttal is felhívta a közönség figyelmét és fair játékával hamar megszerezte a közönség szimpátiáját. Taussig csak a második félidőben melegedett bele a küzdelembe, a mikor igazán szépen játszott. Kertész II. két szép goallal érdemelte ki a goalképes« jelzőt, viszont azon­ban meg kell állapítanunk, hogy durvasága felülmúlta goalképességót. Valóságos párviadalt folytatott Burrián- nal, a ki megfeledkezve magáról, kétszer is utána sza­ladt, hogy tettleg inzultálja, de az utolsó pillanatban, szerencsére, meggondolta magát. Rácz nem játszott éppen jól, a kapu előtt azonban feltűnő okosan, határozottan dolgozott. Kovács az Owen-nel való ügyes összjátékéval tüntette ki magát.
    A Nemzetieknél csak a védelem volt jó, mig a csa­társor munkáját csak a lerohanásokra alapította. Burrián fényes talentumu kapuvéd, éppen ideje volna tehát, hogy az NSC vezetősége őt a sportszerű viselkedésre ki­oktassa. Kovács elsőrangúan játszik és fiatal partnere is jó erőnek ígérkezik. A fedezetsorban Pózner fejjátékávaí, László pedig agilitásával tüntette ki magát. A csa­társorban csak Székely és Faragó játszottak jól, mig az ifjúsági Juráknak nagyobb a hire, mint a tudása.
    Eleinte változatos a játék és mind a két oldalon van néhány veszélyes helyzet a kapu előtt. A huszon­kettedik perczben Kertész II. fordulásból gyönyörű goalt rug, a goalnak azonban erős off-side ize volt. Két percz­czel később az NSC lerohanásból kiegyenlít, de a goal nem lett volna megítélhető, mert Jurák öt méterről éle­sen lőtt labdája a kapufáról visszapattan a mezőnybe s igy a helyzet nem felelt meg a goal kritériumának: a labda nem jutott át teljes terjedelmében a kapuvonalon.
    Félidő 1:1.
    Szünet után csakhamar jelentkezik az MTK fölé­nyének eredménye, a mennyiben Taussig beadásából Rácz közelről védhetetlen goalt rúg. A harmadik goal ugyancsak Taussig czenteréből származik: a kapu előtti kavarodásból Owen juttatja a labdát a hálóba (32. p.). A negyedik goalt Kertész II. rúgja, magas, erősen csa­vart labdáját Burrián meg sem kíséreli védeni (37. p.). Közben az MTK kornerból a kapufának fejeli a labdát, az MTK goalt reklamál, de a biró, bár a labda éppen annyira volt — illetve nem volt — benn a hálóban, mint az NSC első félidőben elért goalja, a goalt — helyesen — nem ítéli meg.

    Az Újság 1913 december 9.