magyarfutball.hu

III. Kerület - MAC 1 : 2 14:30

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1913/1914, 1. forduló
referee : Ujváry Ödön
attendance:
  1. Sporthírlap: 1.000
  2. Sport-Világ: 1.500

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2021.11.29, 18:38
    MAC—III. ker. TVE 2:1 (0:1).

    Határ-utcai pálya 1000 néző. Biró: Ujvári Ödön. A csapatok nívón aluli játékot produkáltak. Összjátéknak még a nyomát sem lehetett fölfedezni, egyéni áttörések, vakon csapkodott labdák jellemezték a küzdelmet.
    Az első félidőben a III. ker, TVE uralta a hely­zetet. Csatárai állandóan a MAC kapuja előtt tá­boroztak, anélkül hogy a kínálkozó helyzeteket ki tudták volna használni.
    Egyszer sikerült csak Guttmann centernek a Dömötörtől elejtett labdát az üres kapuba gurítani. Szünet után fölülkerekedett a testi erejét túlságo­san kihasznált MAC s rendszeres ostroma két goalt eredményezett.
    Előbb Bodnár lőtt goalt, amit Kösztler kapus védhetett volna, majd Bodnár II. Rácz ideális centeréből. A match végén kiegyenlítette a III. ke­rületi csapat. Guttmann élesen lőtt labdájával Dö­mötör elesett, a labda kigurult kezéből s mikor utána kapott, a kapuba ütötte.
    A biró azonban, érthetetlenül, nem ítélt goalt.
    A III. kér. TVE a goal annullálása miatt följelenti Ujvári Ödönt a szövetségnél. A match teljes jöve­delmét Stiller Gyula édesanyja kapja. A III. ker. TVE még a pályabérról is iemondott.

    Sportvilág 1913 november 7.
     
  2. avatar: seamandarin
    2021.07.27, 16:25
    MAC - IIl. kerületi TVE 2:1.

    (Határ-utczai pálya.) Szinte már a lebotetlenséggel határos balszerencsével küzd az őszi szezónban a harma­dik kerületiek igen jó kvalitású csapata. Immár ötödik matchét veszti el — igen erős ellenfelekkel szemben — egy goalkülönbséggel. A vereségek sorát szeptember vége- felé a BTC nyitotta meg (2 : 3), ezt követte a Törekvés (0 : 1), majd a »33« FC (0:1); még élénk emlékezetben van a két hét előtti MTK-match is (1 : 2), és tegnap ugyanezzel a goalaránynyal újabb értékes pontokat engedtek át a MAC-nak is.
    Pedig ez a mérkőzés nem úgy indult, mintha az atlétáknak biztos zsákmánya volna, A tragikus véget ért Styller kidőlése oly súlyos vesztesége a csapatnak, hogy — nézetünk szerint — a MAC az őszi szezon hátralevő két matchén semmi körülmények között sem szerezhet további pontokat. Az elárvult baloldali hátvéd posztjain egy tartalék középcsatér (Riedl) került, a ki sehogysem tudta megállni helyét. Szerencséje csak az volt a csapat­nak, hogy halfsora kifogástalanul — bár igen gyakran tulerősen — működött, a miben különösen Fodor tűnt ki. De még igy sem győzött volna a MAC, azonban a mér­kőzést vezető biró (Újvári Ödön) az óbudaiaknak két goalját nem adta meg. A meg nem Ítélt goalok közül különösen a második goalt láttuk tisztán. Ferijancsik - balszélső czenterezett labdáját Hőnich II. jobbszélső a kapuvonal mentén fogja el a kapuból kirohanó Dömötör elől, és a hátra adott labdát Guttmann a kapuba küldi, miközben a hirtelen visszaforduló Dömötör el akarván labdát még érni, beesik a kapuba és maga üti be a labdát. Az eset pillanatában a pálya közepe körül tartóz­kodó biró goalkicket ítél. Ez annyira deprimálja az óbudaiakat, hogy a mérkőzésből még hátralevő negyedóra alatt egy egészséges akcziót sem tudtak már keresztül­vinni, és teljesen visszaestek.
    Az atléták csapatának legjobb játékosa Kebrling volt, a ki mindvégig önfeláldozóan játszott, és különösen az első félidőben Riedl hibáit is rendre kijavította.. A csatársorban a középen ismét Krempels szerepelt, a ki igen gyakran veszélyes helyzeteket teremtett a harmadik kerületiek kapuja előtt. A jobbszárny csak az utolsó tizenöt-husz perczben játszotta ki rendes formáját, mig a match többi részében az óbudaiaknak óvatosan játszó balhalfja sikeresen akadályozta meg minden akcziójűkat.
    A vívók csapatából igen előnyösen tűnt ki a véde­lem. Különösen Kösztler produkált a második félidőben olyan bravnros védéseket, a melyek őt legjobb kapusaink sorába emelik. A hátvédek közül igen jó formában van Szabó, a ki biztos kapcsolásaival és hosszan előreadott labdáival igen hasznos szolgálatokat tett - klubjá­nak, mig a másik back (Nagy István) bár jó, de inkább fedezetjátékosnak való. A halfsorból egyedül Wiszt tűnt ki; Stark a MAC csatársorának gyenge bal­szárnyával sem tudott boldogulni, a középfedezet pedig a második félidőben teljesen visszaesett. A csatársor, a melyben a testgyakorlók elleni matchen történtek miatt egészen az év végéig kitiltott Szabó és Nagyhegyi helyén tartalékok szerepeltek, igen lassú volt, s igy nem tudta kellőképpen kihasználni a Riedl rossz backjátéka követ­keztében gyakran kínálkozó kitűnő helyzeteket. Ez külö­nösen szünet után tűnt ki, a mikor Riedlnek úgyszólván mindig — a csatársor késlekedése folytán — elég ideje maradt a labda nyugodt megállításához, és a mezőnybe való továbbításához. A két tartalék igen szürke játékos­nak mutatkozott. Ezzel szemben nagy technikai készült­ségük van az összekötőknek, Guttmannak és Schrottnak ; mig azonban az előbbi lassú, az utóbbi gyenge fizikumá­val Kebrlingget szemben nem tudott boldogulni. A jobb­szélső Hőnich II.-t már sokkal jobban is láttuk játszani.
    A match látogatottságát az esős időjárás erősen befolyásolta, úgy hogy körülbelül ezer nézője volt a játéknak. Az elhunyt Styller édesanyjának körülbelül százötven korona jutott a jövedelemből.
    Az első félidőben a harmadik kerület kezében van a játék, de állandó fölénye mellett hosszú ideig nem tud goalt lőni. A 24-ik perczben Nagynak egy hosszú szabad­rúgásánál Dömötör kiejti a kezéből a labdát, a melyet a rárohanó óbudai csatárok a goalba nyomják, a mit azonban a biró off-side czimén nem Ítél meg. Néhány perczczel későbben korner esik a MAC javára, és a sarok­rúgásból fejelt labdát Kösztler nagy bravúrral fogja. A 37-ik perczben Wisztnek negyven méteres lövése fog­lalkoztatja Dömötört. Három perczczel a félidő befejezése előtt Riedl elhibáz egy ladbát, a melylyel Guttmann meg­szökik, Kehrlinget kicselezi, és a kirohanó Dömötör mellett ügyesen elvezetve, a kapuba viszi. Két perczczel a goal után ugyanaz a helyzet, de Kehrlihg sikeresen ment. Félidő 1 : 0 a III. ker. TVE javára,
    Szünet után lassan felnyomul a MAC, Bodnár több fejessel veszélyeztet, és a l6-ik perczben a kitűnő jobb­összekötő éles, lapos lövéssel megszerzi a kiegyenlítést. Kösztler későn vetette el magát, különben a goalt védhette volna. Felállás után változatos játék folyik, goalt azonban ismét a nagy szerencsével operáló. MAC csapata ér el. A 27-ik perczben Rácz beadott labdájára Bodnár II. ráfut, és egész közelről védhetetlen goalt rúg. Három perczczel rá a harmadik kerületiek kiegyenlitenek, azon­ban a biró — mint fentebb részletesen megírtuk — a goalt nem ítéli meg. Az óbudai csapatot a meg nem ítélt goal annyira visszaveti, hogy a MAC játékát a befejezésig szinte tétlenül nézi.

    Az Újság 1913 november 18.