magyarfutball.hu

MAC - III. Kerület 5 : 1

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1922/1923, 13. forduló
referee : Iváncsics Mihály
attendance:
  1. Sporthírlap: 1.500

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2022.04.11, 19:59 (szerk.: 2022.04.12, 10:02)
    MAC — III. ker. TVE 5:1 (0:1)

    Margitsziget, 1500 néző
    Biró: Iváncsics Mihály

    Kerek tiz évvel ezelőtt, 1913-ban győztek utoljára a kék-sárgák a Vivók felett, azóta valósággal fátumként következett be a MAC-ra nézve a vereség a III. kerületiekkel való minden egyes találkozásnál. Méltóbban igazán nem ünnepelhette a MAC a jubileumot, mint az 5:1-es győzelemmel. De nemcsak a két pont nagyjelentőségű a MAC-ra nézve, elsősorban nagynak kell lenni a győzelem erkölcsi kihatásának. Vissza kell a játékosoknak nyerniök a hitüket, bizalommal és akarattal kell minden mérkőzésen harcba indulniok, amint tették azt tegnap a második félidőben, s akkor talán még sikerül a csapatnak visszamenteni a nagymultu egyesületet az első osztályba.

    A mérkőzés első félidejének lefolyása nem sejtette a bekövetkezett szenzációs eredményt. A félidőben ugyan a MAC legalább annyit támadott mint ellenfele, de a csatársor régi betegsége az erélytelenség és lasuság — ugy látszott — ismét elüti a_ csapatot minden pozitív eredménytől. A játék első negyedórájában változatos játék folyt, de amíg a MAC csatárai, ellenére a kínálkozó alkalmaknak, még a kapura is alig lőttek, addig a III. kerületiek, főleg Palcsek, több veszélyes lövést küldöttek a kapu mellé. A 18-ik percben Vigyázó három méterrel a kapu előtt oktalanul oxforddal akarja a labdát visszarugni, a rugás nem sikerül, Kovásznay ott terem s könnyű lövése védhetetlenül hálót ér (0: 1). A MAC-ot a gől módfelett lehangolja. A csatárok teljes passzivitásra kényszerítik egymást a kapu előtt. Kocsis próbálkozik a lövésekkel s a 25-ik percben csaknem eredménnyel. A 30-ik percben Steinitz csunyán belelép Szabó balszélsőbe, majd Rácz áll ki kis időre. A hátralévő időben teljesen visszaesik a MAC, de az óbudaiak léleknélküli csatársora nem tud további eredményt elérni, bár tiz percen át a kék-sárgák kapuja előtt táboroztak.

    A második félidőben mintha kicserélték volna a MAC csatársorát. Egyik támadást a másik után vezeti a III. kerületiek kapuja ellen s a két tartalék hátvéd nem tudja a támadásokat feltartóztatni. A 10-ik percben Steinitz a kapu előtt handset vét s a megítélt 11-est Jancsár védhetetlenül belövi (I: I). Most már gyors egymásutánban következnek a MAC-gólok. A 17-ik percben Jancsár elöradott szabadrugását Omelka közelről a hálóba továbbítja (2: 1). A 22-ik percben Szabó szépen kidolgozott labdáját Zsin kapja s kényelmesen elsétálva a bekkek mellett a harmadik gólt lövi.

    A 32-ik percben ugyancsak Zsin lövi a negyedik, majd a 40-ik percben Plohl kapu előtti kavarodásból az ötödik gólt. Zsin lőtt még egy gólt, amelyet azonban a biró hands miatt nem érvényesített.
    A győztes csapat kiemelkedően legjobb embere Fehér volt. Néhány szenzációs védésével bizonyította, hogy ma ő a legjobb magyar kapus. A két hátvéd egyaránt megbízhatóan dolgozott. A halfsorban Kocsis tetszett a legjobban. Agilis, bátor, jól helyezkedik, csak a labdaadogatása nem tökéletes még. Omelka nagy igyekezettel játszott, Vigyázó nem való a csapatba. A csatársor a második félidőben erélyesen dolgozott és sokat lőtt a kapura. Egyénileg a két szélső volt a legjobb. Zsin és Tüköry fejlődésképes játékos. Plohlnak volt néhány szép lövése.

    A III. kerületben a halfsor volt a csapat legjobb része, kiemelkedő formát azonban egyik fedezet sem mutatott. A csatársorban Palcsek veszélyes lövéseivel tűnt fel. A támadások kétharmadrészét Schwarz vezette. A csatársor általában véve gyengének bizonyult a MAC-védelemmel szemben. A tartalékhátvédeket komolyan nem lehet kritizálni. Neuhaus nem csinált hibát.

    MAC: Fehér— Jancsár, Szaffka— Omelka, Kocsis, Vigyázó— Rácz, Zsin II., Plohl, Tüköri, Szabó.
    III. ker. TVE: Neuhaus— Steinitz, Erdélyi— Nagy, Kléber, Steinfeld— Mengl, Kovásznay, Palcsek, Skvarek, Schwarz.

    Sporthirlap, 1923. február 19.