magyarfutball.hu

VAC - Törekvés SE 2 : 2

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1922/1923, 15. forduló
referee : Schiller Gyula
attendance:
  1. Sporthírlap: 3.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2022.04.13, 18:22 (szerk.: 2022.04.14, 10:36)
    Törekvés — VAC 2:2 (1:0)

    Postás pálya, 3000 néző
    Biró: Schiller Gyula

    A futballsportban nincs holtbizonyosság. Ezzel a nem mai keletű tapasztalattal lett ma gazdagabb a Törekvés és ennek következményeképpen egy ponttal szegényebb. A vasutasok ugyanis az utolso negyed óráig 2:0 arányban vezetve, már biztos győztesnek látszottak.amikor a közvetlen a védelmük hibájából, amely már addig is sok keserves percet szerzett a Törekvés híveinek, az utolsó percig lelkesen küzdő VAC-nak a reménytelen játékot sikerült egalizálnia.

    A Törekvésnél csak a csatársor játszik első osztályu futballt. Amíg a csatársornál van a labda, állandó veszély fenyegeti az ellenfél kapuját, de mihelyt közvetlen védelmével kell akcióba lépnie, már a vasutasok kapuja van veszélyben. Lantos kivételesen nem okolható a gólokért, sokkal inkább a nem is annyira megbízhatatlan, mint rosszul helyezkedő hátvédek. Siegl az energiátlan VAC csatárokkal szemben még csak boldogult, Horváthot azonban, mielőtt még nagyobb katasztrófák érnék a csapatot, sürgősen penzionálni kellene. Csermely is, már mint póttartalékos sem való az első csapatba, sőt ma Pruha sem érezte jól magát a bal fedezet posztján. Egyedül Hajós tartotta a lelket a halfsorban, a reprezentatív centerhalf is azonban csak fél óráig játszott klasszisához méltóan, amikor is jó helyezkedésével és a csatársor stílusos támogatásával vonta magára a figyelmet. A csatársor Hírzer körül forog, akinek kondíciójától függ a Törekvés gólképessége. Természetesen minden labdát rá játszanak, aki ör- döngős technikájával és pillanatra sem szünetelő agilitásával meg is teszi a magáét, de még válogatott partnerében Weíszben, sem talál mindig megértő támogatásra. Szántónak rossz napja volt, mig Urikot az első félidőben elhanyagolták. Kautzky a játék irányításában alul marad, egyéni akciói azonban tetszetősek.

    A VAC elsősorban nem csüggedő, lelkes játékáért érdemel elismerést. Nem adta lel a küzdelmet, amikor pedig minden más csapat már lemondott volna a pontszerzés rendjéről és ambícióját siker is kisérte, mert az utolsó tizenkét percben tényleg behozta a vasutasok két gólnyi előnyét a VAC, mint az ősszel, most is hátravonta csatársorából Breuer II-őt, akire a Hirzer—Weisz balszárny leszerelése hárult, ez azonban csak a legritkább esetekben sikerült a VAC egyik legértékésebb játékosának. Annál inkább hiányzott a csatársorból, amely darabosan és stílustalanul dolgozott, illetőleg mind az öt külön-külön stílust játszott, Jocke sérülése ellenére nehány szép centerrel tüntette ki magát, a jó technikáju Kövess csak messziről lőtt a kapura, az energiátlan Boross II. majd minden akciójával megkésett, mig Lébi nem sok vizet zavart. A csatársor legjobb embere a jobszélsö Engl volt, akinek pompás akciói állandó veszélyt jelentettek a félénken viselkedő belső csatárok, azonban a góllal kínálkozó helyzetek közül egyet sem tudtak kihasználni, ugy, hogy a VAC látszólagos fölénye ellenére is alig akadt munkája a Törekvés kapuvédjének. A védelemben Gross, Singer és Weisz szinte hibátlanul dolgozott, sőt a feltűnően fair Hermann is a csapat legjobbjai között emlegethető.

    Az első negyed órában mind a két csapat óvatos játékot folytat, amely csak a 16-ik percben a Hajós miatt megítélt szabadrugás után élénkül. Engl ismételt centerei közül egyet Boros 11. fejjel továbbit. Lantos azonban biztosan fogja. Weisz csak a 26-ik percben jut először szóhoz, centere azonban tulerös, mig Fischer a 29-ik percben nyul először labdához, aki Hirzer—Szántó összjátékából Kautzky szépen helyezett labdáját védi. A 39-ik percben esik a Törekvés vezető gólja. Grosz hibájából Weiszhez kerül a labda, ez remek játék után Hirzerhez passzol, aki nyolc lépésröl menthetetlen gólt lő. Csermely hibájából a VAC kornerrel veszélyeztet (41 p.), majd Boross II. tíz lépésről szabadon állva, mellé plasziroz.

    Szünet után ugy indul a játék, hogy a Vasutasok kényük-kedvükre győznek, mert Hirzer—Weisz összjátékából Kautsky már a negyedik percben pompásan helyezett gólt rug.(2 : 0). Most a VAC lép akcióba, öt kornere azonban eredménytelen. A szorongatott Törekvés-védelem csak a 19. percben jut lélekzethez, amikor Urik váratlan lövését Fischer korner árán menti. Ugyancsak kornert eredményez Urik következő szép támadása is, mig Boross II. kedvező helyzetben ismét hibáz. A Törekvés kornere után ismét a VAC kerül frontba, Engl azonban a 31. percben biztos gólt hibáz, amíg végül a Törekvés támogatásával mégis eredményesek a VAC támadásai. Horváth ugyanis Lébihez fejeli a labdát, aki kapásból rendeltetési helyére továbbítja (33 p.) A váratlan gól után a VAC tüzes támadásokba kezd és Boross II. a Vasutasok közvetlen védelmének tétovázását kihasználva, a 42. percben kiegyenlít, miután Lantos a könnyen védhető labdát az előtte álló Horváth miatt nem láthatta.

    Három perccel a befejezés előtt történt, hogy Schiller biró Urikot, a határbiró állítólagos megsértése miatt kiállította, a meccs után azonban kiderült, hogy nem történt sértés.

    VAC: Fischer— Grosz, Singer— Breuer, Weisz, Hermann— Engl, Lébi, Boross. Kövess, Jocke.
    Törekvés: Lantos— Horváth, Siegl— Csermely, Hajós, Pruha— Szántó, Urik, Kautzky, Hirzer, Weisz.

    Sporthirlap, 1923. május 19.